vineri, 28 septembrie 2012

Fructe - remediu contra acneei

Papaya

Fructul de papaya conţine o enzimă specială numită papaină, care ajută la reducerea inflamaţiei şi a roşeţii pielii. Introdusă în alimentaţie, papaya îmbunătăţeşte digestia, revigorează tranzitul intestinal şi catalizează eliminarea toxinelor din organism. Totuşi, un alt mod de a te bucura de beneficiile acestui fruct este să-l foloseşti pentru a face o mască de faţă. Metoda este una cât se poate de simplă: este suficient să pisezi fructul până obţii o pastă, pe care să o aplici apoi pe ten, lăsând-o să acţioneze timp de 20 de minute, după care masca se îndepărtează cu apă rece. O altă variantă este masajul facial folosind o felie papaya. Şi în acest caz, sucul frucului trebuie lăsat să-şi facă efectul vreme de 20 de minute.

Bananele

Cu toţii ştim că porii astupaţi pot cauza apariţia petelor atât de inestetice pe piele. Vestea bună este însă că aceste pete pot fi curăţate eficient cu ajutorul potasiului şi vitaminei A, ambele substanţe găsindu-se în compoziţia bananelor. Potasiul are proprietăţi antibacteriene, în vreme ce vitamina A controlează producţia de sebum. Iată o idee pentru o mască de faţă din banane: fă un piure dintr-un sfert de banană coaptă şi aplică-l direct pe piele. După 20 de minute, clăteşte faţa cu apă rece.

Merele

Un alt fruct bogat în vitamine esenţiale pentru sănătatea pielii este mărul, care conţine, de asemenea, multe minerale importante: calciu, fosfor, fier şi potasiu. Acest fruct este recomandat în tratamentul acneei datorită vitaminelor A, C şi E din compoziţia sa. Dacă vitamina A reglează producţia de sebum, vitamina C ajută la o mai bună circulaţie sanguină, pe când vitamina E repară orice leziune a pielii. Un tratament cosmetic naturist pe bază de măr se face astfel: cu o felie de măr se masează uşor zona cu probleme a tenului, iar după 10 minute pielea se curăţă cu apă rece.

Perele

La fel ca şi merele, perele conţin apă şi fibre în proporţie de 90%. Aceste fructe pot fi folosite pentru curăţarea pielii, fiind benefice pentru tenul grasă şi acneic. Cea mai simplă cale este de a aplica coaja unei pere direct pe zona afectată. O alternativă la această metodă este prepararea unei soluţii astringente, amestecând suc de pară cu suc lămâie sau de pepene, şi aplicarea acesteia pe faţă. După 10 minute, în care substanţele îşi vor face efectul, soluţia se îndepărtează cu apă rece.

Strugurii

Strugurii reprezintă o sursă naturală şi sănătoasă de vitamina C. Acest fruct este un agent detoxifiant, care elimină reziduurile organice şi alţi poluanţi din corp. De asemenea, datorită aportului de vitamina C din struguri, circulaţia sanguină se îmbunătăţeşte. Iată cum poate fi folosit acest fruct-minune într-un tratament home-made pentru ten: se scot sâmburii de la trei-patru bobiţe de struguri, iar partea cărnoasă a fructului se aplică direct pe faţă. După 10 minute, pielea se clăteşte cu apă rece.

Alte fructe ce pot acţiona ca remedii naturale împotriva tenului cu probleme sunt avocado, kiwi şi stafidele.

Sanatatea e mai buna decat toate

Cauza racelilor si lupta cu nervii

Cauza unei raceli banale, nu este doar contaminarea cu virusul, ci lipsa de odihna, o alimentatie saraca in vitamine, stresul cotidian, nervii care te cuprind din orice, toate acestea duc spre un sistem imunitar deficient, iar virusii intra pe unde pot, adica peste tot.
Ca si in fotbal! Golul nu vine cand se pregateste, ci cand gaseste poarta goala! O persoana care doarme mai putin de 7 ore, iar aceasta se repeta mereu, va fi de 3 ori mai predispusa la raceli si gripe.
Vitaminele pe care le gasim in natura sub toate formele posibile, sunt lipsa la apel in corpul tau. O cauza mai este si igiena. Igiena mainilor care sunt duse la nas, la ochi. Cele mai multe cazuri de raceala sunt toamna si primavara.
Trecerea de la anotimpul cald la racoarea placuta a toamnei, dar pastrand tricourile este o greseala pe care o facem cu totii. Nu frigul aduce raceala, doar lipsa de ingrijire.
Un computer daca nu-l cureti, nu-l devirusezi, la un moment dat te va lasa. Te atentioneaza, ecran albastru, nu mai ruleaza, te trage de mineca si-ti spune, fa ceva cu mine! Asa si corpul tau. Ai grija de el, pentru ca e singurul care nu se poate upgrada! Poate fi doar petecit pe ici, pe colea!

Remedii din natura care-ti aduc SANATATEA

Natura este cea care ne ajuta cel mai mult sa nu ne atinga racelile si gripele. Un pahar cu catina, acoperit in intregime cu miere, catina fiind zdrobita in prealabil, luat in fiecare zi dimineata 4-5 boabe si mestecate, este cel mai bun mijloc pentru ridicarea imunitatii organismului. Fructele si legumele consumate pe cat posibil in stare cruda, refac invelisul de vitamine. Un ceai cu frunza de dafin, inlatura febra.
Alt ceai facut din 3 nuci si 3 cepe de aceeasi dimensiune, fara a se curata niciunele, deci nucile zdrobite, ceapa taiata in patru si puse la fiert, strecurat si baut caldut iti elimina tusea.
O bucata de hrean, curatat si dat pe razatoarea mica, inhaland mirosul ce se degaja, iti va desfunda nasul si va curata glandele lacrimare.
Inhaland aburii dintr-o cana cu apa cu sare grunjoasa, vor avea efectul aerosolilor de la mare.
O lamaie stoarsa si consumat sucul cu miere, iti va aduce o stare de vioiciune si va omora jumatatea din cantitatea virusilor.
Un catel de usturoi luat zilnic actioneaza ca cel mai tare antibiotic. Un masaj cu un catel de usturoi al talpilor te va elibera de  senzatia de frig.
O ridiche neagra curatata si scobita de miez, loc in care se pune o lingurita de miere, va elimina un sirop, baut cate o lingurita la doua, trei ore iti va calma tusea.
Un aport de lichide sub forma de ceaiuri de plante diverse: sunatoare, menta, musetel, tei, trei frati patati, macese, porumbele,   vor avea ca efect vitalitate si iesirea din starea de raceala. 5 picaturi de propolis amestecat cu o lingura de miere calmeaza si  trateaza durerea de gat.
Dintr-o cantitate de 3 linguri de miere, amestecata cu 3 lingurite  de scortisoara, daca iei zilnic cite o jumatate de lingurita, vor imbunatati vizibil starea ta de sanatate. O supa fierbinte de gaina si legume, iti va aduce aceeasi stare de fierbinteala, pe care o ai cand iei o aspirina..
Sucul de la un morcov, un mar, o banana, te va umple de energie si te va ridica de sub patura. Sucul de la o sfecla rosie iti va aduce antioxidantii atat de necesari in lupta cu raceala. Consumul a 3- 4 portocale sau grepfuit sunt echivalentul a 10 bobite de catina, vor avea ca beneficiu- vitamina C, vitamina tineretii si a antiimbatranirii.
Cura preventiva, se adreseaza tuturor celor care au beneficiat de avantajele ei si pentru care proverbul: “E mai bine sa previi decat sa vindeci” reprezinta intelepciunea din batrani.
Cand esti bolnav trebuie sa cantaresti foarte bine lucrurile. Cand esti sanatos iti poti permite sa fii desgustat de o propunere de tratament pe baza de usturoi, dar daca incepi sa suferi de o boala usoara ca raceala sau grava si cronica, precum cancerul, esti dispus sa incerci orice.

joi, 20 septembrie 2012

Semnificatia durerii

Cateva citate din cartea lui MICHAEL ODOUL «SPUNE-MI UNDE TE DOARE - LEXIC », urmarea primului succes « Spune-mi unde te doare, si-ti voi spune pentru ce » si care arata pe scurt cauzele sufletesti ale bolilor si legatura lor cu organul, locul sau forma in si prin care se manifesta.


„Dupa mai mult de 7000 de consultatii individuale, mi-am facut o convingere. Fiecare are dreptul sa i se dea posibilitatea sa si-o faca pe a sa.”durere

„Mi se pare dificil de inteles relatia dintre corp si spirit si-n consecinta semnificatia raului in raport cu ranile corpului, daca nu ne largim viziunea pe care o avem asupra omului si asupra vietii. Daca raman la stadiul de om masina, adica compus din piese independente si care pot fi schimbate in functie de progresul etnic al stiintei, relatiile pe care le-am facut in cartea mea precedenta sau pe care le fac aici, vor parea sa tina de magie, de viziune, de imaginatie pur si simplu sau de delir.
Aici intervine intrebarea: Cum si de ce se leaga manifestarile psihice, simptomele, bolile sau accidentele cu ceea ce se intampla, ceea ce se petrece in noi? Observatia mecanicista nu poate sa raspunda la intrebare deoarece viziunea ei este prea lipita de simptom, campul sau de observatie este prea strans, oricare ar fi in timp sau in spatiu. Aceasta o impiedica sa mearga la adevarata cauza care nu se poate astfel justifica decat prin hazard (accident) sau prin elemente care vin din exterior. (virusi, microbi, hrana, mediu)
Largind viziunea noastra si observand omul in totalitatea sa psihica si temporala, vom putea sa legam diferitele niveluri care compun existenta sa, dandu-i astfel dimensiunea sa veritabila, dimensiune care este, inainte de toate, spirituala.
Poate atunci vom putea intelege adevaratul motiv de a fi al fiinitei umane si, in consecinta, motivele de a fi bolnav.”

„Simbolica Yin
Partea dreapta a corpului
Primul grad: Mama, sotia, fiica, sora
al doilea grad: Femeia in general, feminitatea, structura personala sau lucrurile in general, creierul drept, sentimentele
gradul social: Familia, intreprinderea (cea care reprezinta mama sociala, cea care ne “hraneste” si protejeaza la sanul ei”), societatea, biserica.

Simbolica Yang
Partea stanga a corpului
Primul grad Tatal, sotul, fiul, fratele
al doilea grad Barbatul in general, masculinitatea, personalitatea individuala sau lucrurile in general, creierul stang, forta.
gradul social: Individualismul, ierarhia (care reprezinta tatal social, acela care “educa, formeaza si da exemplu”), autoritatea, politia.

Urechi

Urechile sunt organele auzului. Ele capteaza, primesc si apoi transmit codificand mesajele sonore care ne sosesc. Sunt in relatie cu Principiul Apei si prin extensie cu originile noastre. Auriculoterapeutii citesc forma unui fetus rasturnat si dupa orientali e posibil sa vedem in forma urechii daca persoana este ceea ce se numeste un suflet batran, adica cineva care nu este la prima viata. Sunetul creator a fost prima manifestare in universul nostru. Urechile ne leaga de origini si sunt un semn al imortalitatii si a intelepciunii (Buddha). Prin extensie, sunt reprezentarea capacitatii nostre de a asculta, integra, accepta ceea ce vine din exterior pentru ca pot servi la a asculta dar si la a auzi.

Problemele urechilor, pocnituri, surditate partiala, selectiva sau totala sunt semnul ca avem dificultati in a auzi (mai ales ceea ce refuzam) ceea ce se intampla in jurul nostru. Daca surditatea este lateralizata pe partea dreapta, este in raport cu simbolica materna si, daca este pe stanga in raport cu simbolica paterna. Este de exemplu cazul lui Rafael care a avut o otita repetata la urechea dreapta. Mama sa avea tendinta sa tipe mult si copilul nu mai suporta aceste crize neincetate.
Ma gandesc si la aceasta micuta foarte sensibila care a acuzat o otita grava la ambele urechi. Ce se intampla in viata acestei micute? De mai multe luni parintii ei traversau o perioada dificila cu tensiuni in relatia lor.

Chiar daca nu aveau loc crize, tensiunea familiala era foarte puternica. Mama sa care cauta solutii a facut un stagiu de dezvoltare personala timp de un week-end. Luni, la intoarcere, a gasit micuta bolnava si cu febra. Dupa mai multe explicatii a inteles semnalul pe care fetita i-l trimitea si a incercat la sfaturile mele, sa calmeze jocul. Dar 2 saptamani mai tarziu, a izbucnit o scena violenta in cuplu, in prezenta copilului. Crizele au fost violente si dupa o ora, micuta, care nu mai putea sa auda toate acestea, a acuzat o otita purulenta care a necesitat spitalizare imediata.

Un copil care se naste cu urechea dreapta putin mai mare decat stanga va avea o relatie si o dependenta de ascultare privilegiata cu tatal sau. De ce? Daca copilul s-a nascut cu aceasta ureche mai mare este pentru ca ea s-a format astfel inaintea nasterii, ea s-a structurat in acesta forma in Cerul Anterior, in non-manifestare. La acest nivel, dreapta este in raport cu simbolul patern si stanga este in raport cu simbolul matern. Tot ceea ce va veni de la tatal sau, vorbind de educatie si cultura, va fi privit si perceput cu o mai mare sensibilitate, cu o mai mare ascultare dar fara indoiala, de asemenea, cu o mai mare dependenta.

Daca in schimb, acelasi copil acuza o otita la urechea dreapta suntem in lumea manifesta, in ceea ce traieste copilul dupa nastere, urechea dreapta este de acum in relatie cu simbolica maternala, deoarece suntem in Cerul Posterior, manifest. Copilul este cel care a declansat o manifestare simptomatica in corpul fizic prezent dupa nasterea sa. Aici lateralitatea se inverseaza si dreapta vine in relatie cu simbolica maternala. Aceasta otita ve semnifica ca el nu vrea sa auda ceea ce vine de la mama sa, ca ceea ce aude de la ea nu-l satisface.

Sanii

Ce reprezinta sanii? Mai intai sunt elemente de feminitate si apoi permit hranirea copilului, sa-i dea hrana cu ce sa traiasca. Simbolizeaza, prin urmare, doua lucruri: feminitatea si capacitatea de a se ocupa de altii, de a-i lua in grija si, in particular, pe aceia pe care-i plasma la nivelul de “copil”. Poate fi vorba de orice persoana de care ne ocupam ca de un copil sau pe care il ingrijim. In plus este evident ca in timpul alaptarii si a mici copilarii, femeia “se uita” pe sine complet pentru a fi “mama” pentru progenitura sa. Ea ingrijeste si protejeaza copilul care depinde complet de ea, la fel cum toti cei cere-i “ingrijim” cu afectiune materna sau cei pe care-i protejam sunt sau devin “dependenti” de noi. Aceasta ne permite sa instauram/dezvoltam o relatie deosebit de putere “ascunsa” vis-à-vis de un altul, sub pretextul ca el are nevoie de noi, ca el “ nu stie” sau “ nu poate”. Suntem deci “oblilgati” sa stim sau sa facem pentru el, in locul lui sau spunandu-i cum trebuie sa faca.
Totusi este vorba de sanul stang. Sa ne amintim: lateralitatea dreapta corespunde lui Yang, adica simbolicii masculine. Deci ii voi cere acestei femei sa se gandeasca la ce nivel al vietii sale s-a ocupat excesiv de un barbat pe care-l considera ca un copil (baiatul ei, sotul, fratele, patronul) si pentru care are, poate, ca sa nu spunem fara indoiala, tendinta sa se uite pe sine. Fuge ea de rolul de femeie preferandu-l pe cel de mama? Ii voi cere in cele din urma sa se gandeasca sincer la relatia de “putere” mai mult sau mai putin declarate pe care o poate avea asupra acestui barbat.

Solduri

Problemele soldurilor, durerile, tensiunile, blocajele, artrozele, etc, ne arata ca traversam o situatie in care baza convingerilor noastre profunde este repusa in discutie.
Faptul ca aceasta articulatie, care e sprijinul prim si fundamental al piciorului, slabeste, inseamna ca spijinul prim si fundamental de baza, convingerile cele mai ascunse despre legatura cu viata slabesc si ele. Ne aflam in centrul notiunii de tradare sau abandon, fie ca e vorba de problema noastra sau a altuia.
Daca e vorba de soldul stang, suntem in situatia unei experiente de tradare sau abandon al simbolicii Yang (paterna).

Daca e vorba de soldul stang, suntem in cazul unui eveniment de tradare sau de abandon legat de simbolica Yang (paterna). Ma gandesc aici la o persoana numita S care a venit sa ma vada intr-o problema de artroza a soldului stang, cu putin inainte de operatie. Dupa ce am lasat-o sa vorbeasca de suferinta mecanica, i-am cerut sa vorbeasca putin mai mult de viata sa intreband-o: “ ce om v-a inselat sau abandonat in ultimile luni?” in ciuda surprizei, ea mi-a marturisit ca si-a pierdut sotul cu 3 ani in urma, dar ca nu vedea legatura intre cele doua evenimente. I-am explicat progresiv procesul inconstient care a pus tot acest timp inainte de a se elibera astfel (prin durere).

Ea a recunoscut ca a trait efectiv disparitia sotului ca un abandon asociat cu resentimente de nedreptate. Dupa doua sedinte de masaj Shiatsu si de lucru asupra acestei amintiri, soldul ei s-a eliberat astfel incat in cea de-a doua saptamana ea a avut 2 zile intregi fara sa resimta cea mai mica suferinta.


Genunchiul
Genunchiul este a doua articulatie a piciorului. El serveste la a se indoi, la a se plia, a se aseza in genunchi. Aceasta este articulatia umilintei, a supletei interioare, a puterii profunde, opus puterii exterioare care da rigiditatea. Este semnul manifestat al credintei, al acceptarii, dovada a predarii si a supunerii. Genunchiul reprezinta usa acceptarii. El este perechea, continuarea soldului a carui mobilitate o prelungeste dar in sens invers. Soldul este o articulatie care nu se poate plia decat inainte in timp ce genunchiul nu se poate plia decat inpoi. Genunchiul inseamna deci capacitatea de a slabi, de a ceda, dovada ca se poate da inapoi. De asemenea este articulatia care face legatura intre Constient si Inconstient

Este usor de dedus ca atunci cand ne doare un genunchi, inseamna ca avem dificultati in a ne plia, a accepta o traire (experienta) deosebita. Suntem la nivelul picioarelor, tensiunea este deci de ordin relational cu lumea exterioara sau interioara, cu ceilalti sau cu sine insusi. Durerile sau problemele mecanice ale genunchilor inseamna ca o emotie, un resentiment, o idee sau o amintire legata de relatia noastra cu lumea, nu a fost acceptata, ci a fost refuzata. E vorba de ceva ce a fost trait in Constient si care bulverseaza, rastoarna, tulbura convingerile interioare si pe care-l refuzam in interior. Poate fi vorba, invers, de o emotie, un resentiment sau o amintire care tasneste din Inconstient (mesaj al maestrului Interior) si pe care o acceptam greu, avem dificultati sa le integram in cotidian, in Constient deoarece perturba, bulverseaza obiceiurile sau convingerile recunoscute si stabilite.
Daca este vorba de genunchiul drept, tensiunea este in relatie cu simbolica Yin (materna). Putem lua aici exemplul pe care-l voi cita ulterior (cap. Ruperea ligamentelor) al acestui barbat care s-a ranit la genunchiul drept intr-un meci de fotbal, dupa ce tocmai primise o citatie de divort de la sotia sa, divort pe care-l refuza.
Dace e vorba de genunchiul stang, tensiunea e in relatie cu simbolica Yang (paterna). Voi lua ca exemplu experianta unei tinere femei, Francoise, care venise sa o consult pentru ca avea o stare generala de rau. In timpul intrevederii, a reiesit ca o durea genunchiul stang.

La intrebarea mea daca traia o realitate tensionata cu vreun barbat, dupa ce m-a privit ca si cand as fi fost un vrajitor, ea a recunoscut ca trece printr-o perioada dificila cu acesta, in care nu mai acccepta comportamentul lui fata de ea. I-am explicat atunci legatura care ar putea sa existe intre genunchi si relatiile tensionate cu un barbat. Dupa cateva momente de gandire, ea a strigat asta-i buna! E adevarat deoarece acum cativa ani, traiam cu un alt baiat care mi-a pus aceleasi probleme si aveam si atunci dureri acute la genunchiul stang, dureri care au incetat imediat dupa ce ne-am despartit. I-am propus sa se gandeasca la motivul pentru care retraia aceeasi experienta si de ce corpul ei tragea semnalul de alarma din nou. Am putut astfel sa descoperim rapid cauza starii ei de rau.

Glezna
Glezna este articulatia piciorului care ii da finetea de mobilitate, mai ales cand piciorul este fix, pus pe pamant dar, de asemenea, in miscare. Datorita ei putem impinge, in sprijinul nostru, in pamant (picior) pentru a avansa mai bine si mai repede.

Este poarta implicarii in sensul deciziei. Stabilitatea si mobilitatea sprijinului pe pamant (care simbolizeaza realitatea), cat si supletea si usurinta acestuia, depind de gleznele noastre. Din aceasta cauza ele vor fi proiectia fidela a stabilitatii, a rigiditatii saua supletei pozitiilor noastre si a criteriilor constiente de viata.
Durerile, entorsele si traumatismele gleznelor ne vor vorbi de dificultatile de relatie in sensul in care ne lipsesc stabilitatea sau supletea in legatura cu ele. Ele inseamna ca traversam o faza in care pozitiile noastre, criteriile de viata, modul in care ne plasam oficial in raport cu alta persoana, nu ne mai convin, nu ne mai satisfac si ca avem dificultati in a le schimba, in a ne misca. Acestor pozitii le lipsesc supletea sau usurinta, stabilitatea sau realismul.

Daca tensiunea are loc la nivelul gleznei drepte, ea va fi in relatie cu dinamica Yin (materna). Ma gandesc aici la un client numit Joseph. A venit sa-l consult pentru ca acuza dureri ale gleznei, in calcaiul lui Achile drept. Practicant asiduu de jogging, aceasta durere il deranja enorm si chiar il impiedica uneori sa practice sportul preferat. Or, sotia sa era o persoana extrem de nelinistita si nervoasa si crea, fara se vrea si fara intentii rele, tensiuni emotionale puternice in familie si mai ales intre cele doua fete.
Joseph accepta din ce in ce mai greu aceasta situatie si nu mai stia pe ce picior sa danseze, ce pozitie sa adopte fata de sotia sa ca ea sa inteleaga si sa se poata linisti. In paralel, traia de asemenea puternice tensiuni la locul de munca. Restructurarile erau in plina desfasurare si nu mai stia ce atitudine sa adopte fata de schimbarile structurale care vor avea loc. Cele doua axe cele mai importante ale dinamicii Yin, femeia si intreprinderea, erau deci cauza, intr-o forma deschisa, constienta, oficiala si recunoscuta.
Daca e vorba de glezna stanga, tensiunea va fi in legatura cu simbolica Yang (paterna). Asta i s-a intamplat lui Jacques sau lui Francoise care si-au scrantit glezna stanga, unul pentru ca superiorul ierarhic, foarte inaintat in varsta, nu voia sa-i predea stafeta si nu stia cum sa-i spuna, si celalalt pentru ca fiul lui se droga, avea dificultati sa recunoasca aceasta situatie si nu stia ce atitudine sa adopte fata de el si fata de lumea din exterior.

Piciorul / Laba piciorului
E vorba de punctul nostru de sprijin pe pamant, partea pe care sta si se sprijina intreg corpul pentru deplasari si miscari.

Durerile de picioare exprima tensiunile pe care le resimtim in legatura cu pozitiile noastre fata de lume. Inseamna ca atitudinile noastre obisnuite, pozitiile pe care le adoptam sau pe care le avem, sunt lipsite de fiabilitate, de stabilitate sau de securitate. Nu se spune, de altfel, despre cineva care e nelinistit, caruia ii e teama sau care nu indrazneste sa-si exprime opiniile sau pozitia, ca este in pantofi stramti, sau trivial chiar, despre cineva care se retine sau care se simte incomod intr-o anumita situatie de moment, ca se simte inghesuit. Si nu spunem oare despre cineva care nu stie ce atitudine sa ia fata de o situatie (relationala) ca el nu stie pe ce picior sa danseze ?


UMARUL
Umarul e, pentru brat, echivalentul soldului pentru picior. E articulatia de baza, punctul de ancora, axa principala a bratului. Umarul reprezinta axele conceptuale profunde ale capacitatii noastre si ale vointei de actiune si de stapanire. Umerii poarta urma inconstienta a raportului nostru cu actiunea si a vointei de a stapani lumea. Capacitatea de a actiona, vointa voluntara, prejudecatile, intentiile apartin simbolicii umarului. Tot ceea ce vine in legatura cu dorintele noastre profunde de a actiona asupra unui lucru sau asupra cuiva, va avea deci o relatie somatica directa cu aceasta.

Ca si soldul, umarul e poarta integrarii, poarta Inconstientului, dar aici in legatura cu actiunea, in timp ce pentru sold era in legatura cu relatia. La acest nivel dorintele si vointa de a actiona emerg, ies la suprafata, pentru a se exprima in real.
Aceasta imagine a usii e aici amuzanta pentru ca osul care leaga umarul cu pieptul (sternul) se cheama clavicula, ceea ce inseamna micuta cheie, in latina. Ori, punctul de legatura al claviculei cu sternul se situeaza sub Chakra gatului, care e acela al exprimarii de sine. Aceasta remarca devine mai interesanta daca ne gandim ca singurul mijloc de exprimare al omului in incarnarea sa este chiar a face, actiunea, iar umerii sunt poarta.

Tensiunile pe care le resimtim in umeri (varful umarului, trapezul, claviculele, omoplatii) ne vor vorbi de dificultatea noastra de a actiona. Tensiunile inseamna ca intalnim frane / oprelisti, obstacole in dorintele noastre de actiune, mai ales in ceea ce priveste mijloacele. Adica ne simtim impiedicati, nu printr-o lipsa a capacitatii ci prin lipsa asistentei sau prin opuneri exterioare. Gandim (credem) ca lumea exterioara (sau propria noastra cenzura) ne impiedica, nu ne permite, nu ne da mijloacele sau nu ne autorizeaza sa actionam.
Energiile nu pot astfel sa treaca in brate si se blocheaza in umerii nostri.

Ma gandesc aici in mod deosebit la Marilyne care a venit sa ma consulte pentru probleme la umarul drept, acuzand dureri foarte puternice. Intrevederea noastra a adus la lumina faptul ca traversa o perioada foarte dificila din cauza fiicei sale. Aceasta, cam iresponsabila sa spunem, a deschis o sala de gimnastica si de dans pentru care a cerut bani mamei sale. Din nefericire inconstienta + criza economica au dus la serioase dificultati. Marilyne care voia sa recupereze sau macar sa protejeze fondurile sale, isi dorea de mai multe luni ca fiica sa sa inceteze aceasta activitate. Dar legal, nu putea face nimic, nefiind girantul. Nu mai avea nici o putere asupra fiicei sale, adica sa o oblige sa inceteze activitatea. S-a simtit deci blocata si nu putea face nimic pentru ca lumea exterioara (legislatie, contracte, fiica) o impiedicau, nu-i permiteau sa o faca. Totul s-a reunit astfel incat umarul drept s-a blocat si i-au produs suferinta, a declansat o periartrita la umarul drept care exprima foarte clar mesajul si ii permitea in acelasi timp sa evacueze tensiunea traita, sub forma durerii.

COTUL
A doua articulatie legata de umar prin brat, cotul reprezinta echivalentul genunchiului. E vorba de o articulatie care pliaza, care lasa, care cedeaza. El da bratului posibilitatea unei mobilitati multidirectionale largind aceasta mobilitate spre toate axele: orizontala si verticala, cu exceptia pozitiei inapoi, invers fata de genunchi care se pliaza doar inapoi. Dificultatea de a ceda in fata unei vointe de actiune prea rigide, se va resimti la nivelul acestei articulatii. Cotul reprezinta “poarta acceptarii” in raport cu actiunea. E de asemenea vorba de articulatia care face legatura intre constient si inconstient, fie in sensul densificarii (de la inconstient spre constient) fie in sensul eliberarii (de la constient spre inconstient).
La acest nivel au loc trecerile de la resentimentele noastre, emotii sau idei de actiune, spre conditia acceptarii lor.

Atunci cand ne doare un cot, asta inseamna ca avem dificultati in a accepta o experienta traita, o situatie. Fiind la nivelul bratelor, aceasta tensiune este in mod necesar in raport cu actiunea, cu facutul. Deci, are loc un eveniment sau cineva are un mod de a actiona pe care noi il refuzam, avem dificultati in a-l accepta sau pe care nu-l accceptam decat constransi si fortati. Poate fi vorba, de asemenea, de ceva care trebuie facut, impotriva vointei noastre, sau pe care am fi preferat sa-l facem in alt mod, sau sa nu fim nevoiti sa-l facem. Tensiunea cotului ne spune ca modul de a face, al nostru sau al celorlalti, nu ne convine, perturba obisnuinta de a actiona, credintele sau certitudinile noastre legate de actiunea respectiva.

CEAFA
Ceafa este partea corpului care se situeaza intre cap si restul corpului. Ea face legatura intre creier si executantii lui, care sunt bratele si picioarele. Incepand cu plexul cervical, care se situeaza la baza sa, toate vointele si deciziile de actiune sau de relatie vor fi trimise in directia organului sau membului cel mai potrivit pentru realizarea lor. Ceafa este deci, locul in care dorintele sau vointa nu au iesit la suprafata, nu au inceput sa apara si nu au declansat inceputul unui gest fizic. Ele nu au fost inca in raport cu exteriorul. Astfel ceafa reprezinta punctul de trecere de la conceptual (creier, idei, concepte, dorinte, vointe, a vrea, etc) spre real (actiune, realizare, relatie, expresie).
Tensiunile, suferintele sau blocajele cefei exprima dificultatea sau incapacitatea noastra de a face sa devina realitate dorintele, ideile, conceptele, vointele… Totusi, spre deosebire de tensiunea umerilor, care are aproape aceeasi semnificatie, ne aflam, vorbind de ceafa, in stadiul in care ideile nu au ajuns “la poarta” trecerii la actiune. Asta inseamna ca nu putem face ca lucrurile sa devina realitate, pentru ca ne gandim/ credem ca nu suntem capabili. Incapacitatea este din partea noastra, in timp ce pentru blocajul umerilor, ea venea din partea celorlalti, din lumea exterioara.
Iradierea spre unul din umeri, care poate exista paralel, ne va da indicatii suplimentare ale simbolicii Yin sau Yang a carei imagine, reprezentare interioara, ne face sa ne gandim ca nu suntem capabili.

Artroza

Artroza atinge articulatiile, adica ceea ce permite miscarea, schimbarile de directie. Atunci cand ea e prezenta intr-o parte a corpului, ea face ca mobilitatea acesteia sa fie mai dificila, mai mult chiar, dureroasa. Ea se manifesta prin degradarea si uzura cartilajelor, adica a acestor verisoare in acelasi timp suple si rigide ale caror suprafete alunecoase permit frecarea uneori foarte importanta in functie de articulatie. Structurile osoase apropiate, in cele din urma, au tendinta sa se densifice.
Analizind toate acestea, se poate deduce cu usurinta ca artroza ne vorbeste de dificultatea noastra in fata miscarii sau a schimbarii.

Frica de aceste miscari, de schimbare ne fixeaza, ne face sa pierdem supletea si capacitatea de a lasa sa alunece (cartilajele). Ne opintim asupra certitudinilor si credintelor profunde (oase), facandu-le astfel mai dense, mai grele si mai putin mobile. Astfel viata nu circula la fel de bine prin noi (desi este mobila). Or, intotdeauna la nivelul robinetelor (unde apa nu mai circula) se depune calcarul.
De asemenea putem intelege de ce artroza avanseaza odata cu varsta, pentru ca cea mai mare parte din noi se fixeaza, devin mai rigizi imbatranind si sunt din ce in ce mai putin deschisi la schimbare si miscare.

LUMBAGO
Lumbago sunt durerile sau tensiunile resimtite la baza spatelui, la nivelul vertebrelor lombare. Aceste vertebre lombare sunt in numar de 5 si corespund celor 5 Principii energetice esentiale si celor 5 planuri bazice ale vietii oricarui individ, adica :
• Cuplul (afectul)
• Familia (structura afectelor)
• Munca (materia)
• Casa (structura materiei)
• Tara (regiunea) (spatiul, mobilitatea si locul)
Atunci cand traversam o perioada dificila in viata sau avem dificultati sa acceptam si sa integram schimbarile care au loc, vertebrele noastre lombare si lumbago exprima teama noastra inconstienta sau refuzul acestor schimbari. Aceast lucru are loc adesea datorita faptului ca acestea bulverseaza obiceiurile noastre sau reperele si uneori este dificil sa acceptam fara crispare, chiar daca aceste schimbari au fost alese sau ne convin. Pot chiar, inconstient, sa produca teama.
Lumbago ne pote vorbi si de dificultatea noastra de a accepta reasezarile, in mod deosebit in mediul familial si profesional, mutarile in alte locuinte, separarile. Avem dificultati sa schimbam pozitia, atitudinea relationala, pentru ca vertebrele lombare sunt palierii majori, chiar daca nu sunt singurii, ai mobilitatii relationale pentru ca ei comanda picioarelor.

SCOLIOZA
Aceasta deformare a coloanei vertebrale, care poate lua forme grave, are caracteristici distincte. Ea atinge copiii in timpul cresterii si se opreste in totdeauna dupa pubertate.

Sa detaliem putin acest subiect plecand de la cateva constante simple si precizate deja in cartea mea precedenta. Faza de crestere a unui copil, este atunci cand creste, adica atunci cand se indreapta spre lumea adulta (cel putin ca aspect) parasind lumea copilariei. Cresterea sa psihica se face odata cu cea a coloanei vertebrale care se dezvolta intre doua axe bine definite care sunt bazinul si umerii.
Scolioza apare atunci cand coloana creste intre acesti doi poli care raman la o distanta egala unul de altul, reperul inaltime ramanand la aceeasi distanta de sol. Ce reprezinta ele pentru copil si ce semnifica aceasta crestere care nu se vede in exterior? Umerii care sunt axa Yang a corpului si cea a actiunii (a se vedea capitolul brate) sunt reprezentarea tatalui in timp ce soldurile, care sunt axa Yin a corpului si cea a relatiei (a se vedea capitolul solduri), sunt reprezentarea mamei. Sunt cele doua repere spatiale inconstiente pe care copilul le are de la locul lui si de la parintii sai, reali sau simbolici (invatamant, supraveghetori etc.). Daca lumea adultilor nu satisface copilul, dorinta lui de a misca propriile repere pentru a se intalni cu ale lor va disparea si copilul va refuza aceasta lume putin atragatoare. El va alege inconstient sa ramana in lumea sa de copil care-l satisface mai mult. Va fixa reperele exterioare ale cresterii sale, cele pe care le vede si le poate masura. Linia umerilor si a bazinului vor ramane deci la aceeasi inaltime. In acest timp coloana vertebrala, care reprezinta axa, referinta interioara, continua sa creasca. Si cum creste ea este obligata sa se inscrie intre aceste doua puncte fixe, ceea ce nu poate face decat torsionandu-se. In scurt timp criza devine grava si se spune ca e scolioza flambata. ?

Ma gandesc aici la Sylvaine. Aceasta tanara de 14 ani avea probleme de scolioza flambanta pentru care specialistii au sfatuit-o sa poarte de urgenta, 24 de ore din 24, un corset rigid care inchidea tot spatele copilei, timp de cateva luni daca nu chiar ani. Tatal sau care venea la consultatii pehtru probleme sciatice, mi-a vorbit de S. Dupa ce l-am sfatuit sa consulte mai multi medici inainte de a lua vreo hotarare, i-am explicat ceea ce se afla in spatele scoliozei fiicei sale si i-am propus sa o ajute sa inteleaga ceea ce se intampla si cum va putea sa schimbe acest program rau care nu o facea fericita. In paralel cu aceasta munca pe care o facem impreuna, l-am sfatuit sa mearga la un medic homeopat. In luna urmatoare, Sylvaine a oprit evolutia scoliozei (care a pierdut chiar 1-2 grade) si a reinceput sa creasca (3-4 centimetrii), ceea ce nu se mai intamplase de 1 an.
Ce se petrecuse in viata Sylvaineie? In anul anterior vizitei sale, Sylvaine si-a pierdut toate reperele, de alegere si decizie a adultilor. Mutarea intr-o locuinta noua, schimbarea scolii si activitatii profesionale foarte acaparanta a unui tata care parea prea absent, au determinat-o sa-si piarda increderea in lumea adultilor. Sylvaine avea totusi un “soare” in inima, prezenta si complicitatea profunda a unei prietene de la scoala care-i era foarte draga. A fost din nou tradata de adulti pentru ca parintii acestei prietene au decis sa se mute si mama prietenei a refuzat ca ele sa continue sa se vada din cand in cand sau sa corespondeze.
Din acea zi, Sylvaine a incetat sa mai creasca si a decis sa-si pastreze reperele din copilarie. Am stiut ca a castigat lupta cand, dupa a treia sedinta, mi-a povestit ca in noaptea precedenta a avut un cosmar in care “un asasin a ucis un copil”…Maestrul Interior, inconstientul sau i-a transmis un mesaj interior foarte clar, imaginand ca ea a decis sa creasca prin simplul fapt ca “cineva a ucis copilul din ea”.

RAUL DE DRUM/AMETELILE
Raul de drum si ametelile sunt semnul dificultatii noastre de a gera reperele miscatoare sau absente. Raul de drum priveste mai precis acesta dificultate in miscare a persoanei, sau in reperele exterioare, in timp ce ametelile sunt senzatii de lipsa de echilibru, de teama de a pierde punctul de sprijin, de siguranta, de a pierde pamantul de sub picioare sau de a vedea reperele vizuale din jurul sau care se misca, fara chiar sa se miste persoana in cauza.
Ele exprima nevoia noastra de a stapani spatiul inconjurator si de a cauta puncte de reper sau de sprijin sigure, definite si stabile. Din acest motiv ele privesc persoanele nelinistite sau aparent detasate. Unul din obiectele esentiale ale echilibrului in corp este urechea, cu acest tip de nisip (otoliti) care se afla in interiorul urechii interne a carei pozitie si miscari participa intens la stabilitatea fizica. Urechea, care apartine Principiului Apei, reprezinta chiar reperele noastre fundamentale.
Teama de a nu stapani ceea ce se petrece, de a nu stapani spatiul inconjurator se traduce prin ameteli mai mult sau mai putin pronuntate, care sunt directe (ameteli in locurile inalte) sau indirecte (situatii specifice care provoaca ameteli). Este cazul clasic al ametelilor resimtite in jocurile in padure sau in practicile sportive in care reperele spatiale sunt perturbate.

HIPERTROFIA PROSTATEI/TULBURARILE PROSTATEI

Tulburarile prostatei si in deosebi hipertrofierea ei ne vorbeste de raportul nostru cu puterea si stapanirea lumii. Suntem la nivelul sistemului urinar. E vora deci in principal de raportul viata/moarte. Aceasta glanda care secreta anumiti compusi ai spermei, este specific masculina. Ea participa la inseminarea vietii. Ea are ca particularitate capacitatea de a inconjura uretra, ceea ce face cand acesta se ingroasa, jeneaza, impiedica mictiunile normale.
Suntem in prezenta unei probleme de teama de a nu mai fi la inaltime, de a nu mai avea destula putere sau forta de a cuprinde viata sau de a o putea stapani. Prostata care se ingroasa arata, impiedicand urinarea corecta, ca exista o tentativa inconstienta de a persevera in ceea ce exista, viata si structurile profunde deja existente, retinand. Din acest motiv tulburarile prostatei ating in deosebi barbatii care au fost foarte activi si /sau care au dezvoltat un raport de stapanire in raport cu viata. Atunci cand acest barbat imbatraneste si devine din ce in ce mai putin capabil sa faca si constata acest lucru sau cei din jur ii spun acest lucru, tensiunea, dificultatea de a trai aceasta pierdere a puterii este marcata de prostata.

SISTEMUL RESPIRATOR
AMIGDALITA/ANGINA/RAGUSEALA/DURERILE DE GAT
Angina este o inflamatie acuta a gatului si in deosebi a amigdalelor (amigdalita). Aceasta inflamatie, uneori foarte dureroasa, face dificile 2 lucruri: deglutitia (inghitirea) si vorbitul (actiunea de a face sa iasa). Originea infectioasa califica faptul ca posibila cauza este exterioara. Suntem in prezenta unei dificultati clar exprimate. Avem ceva de-a lungul gatului, fie ca avem dificultati in a inghiti, fie ca avem dificultati in a ne exprima si uneori chiar ambele. In orice caz este vorba de de o cauza exterioara! Vina revine altuia. Ce a facut sau ce a spus si ne e greu sa inghitim? Ce nu reusim sa spunem? Lateralitatea dreapta sau stanga a amigdalei mai afectate, desavarseste sensul acesteia dandu-i o simbolica feminina sau masculina. Complicatiile cardiace sau renale eventuale simbolizeaza impactul violent si profund a resentimentului, fie la nivel emotional (inima), fie la nivelul structurii profunde (rinichii) ca in cazul unei pierderi a convingerilor, a increderii sau a iluziilor. Faptul ca amigdalele sunt organe limfoide adauga un grad suplimetar de subtilitate si de profunzime sensului initial.
Ma gandesc la cazul Ameliei. Aceasta femeie de vreo 50 de ani, traia de mai multi ani, un divort dificil. Sotul folosea toate metodele posibile pentru a incetini procedura.
Infatisarile in fata judecatorului erau cu atat mai dificile cu cat avocatul sotului ei juca jocul acestuia si folosea argumente de o rea credinta incredibila pentru ea. La ultima intrevedere cu ei, argumentele au fost de asa natura ca a ramas incremenita si nu a mai putut spune un cuvant. Gatul era blocat in mod brutal. S-a declansat o angina violenta la iesirea de la judecator. Intelegand ceea ce se intampla, inainte de a vorbi cu el, i-am propus sa-si exprime resentimentul fata de parti, dar ii era teama ca nu va putea sa le faca fata. I-am sugerat sa redacteze totul, ceea ce a si facut. A redactat o prezentare a circumstantelor pe care a adresat-o, recomandat, judecatorului si sotului sau. A exprimat resentimentele sale argumentand totul plecand de la fapte concrete, ceea ce nu a putut face in acel moment. Angina s-a calmat in orele urmatoare redactarii si apoi expedierii scrisorii.
In cazul durerilor de gat si a raguselii, mesajul este foarte apropiat, fara sa identificam cauza ca fiind exterioara. Poate fi vorba de vorbe spuse pe care le regretam, pe care nu stim cum sa le retragem. Poate fi vorba si de lucruri pe care avem dificultati sa le exprimam sau nu indraznim, pentru ca celalalt ne impresioneaza, pentru ca miza e importanta. Durerea de gat sau raguseala ne impiedica si ne da un motiv bun sa nu putem exprima.
Ma gandesc la cazul Clementinei. Aceasta persoana care traia intens in emotional , era prietena cu cineva pe care-l cunostea de nenumarati ani si cu care avea o relatie privilegiata. Schimbau multe confidente, isi impartaseau problemele si se gazduiau reciproc in caz de nevoie.
Intr-o zi, Clementine, a carei sensibilitate emotionala era mare, a intalnit o femeie care i-a devenit prietena apropiata. Aceasta prietenie rapida si putin fuzionala, a determinat-o sa respinga vechiul confident. Acest lucru s-a produs in timpul unei conversatii telefonice in care cuvintele care i-au fost adresate au fost dure si au ranit-o. Si-a dat seama ulterior dar fusesera deja spuse. Cateva zile mai tarziu, trebuia sa cinam, eu si sotia mea, la niste prieteni comuni, in prezenta Clementinei. Stiind ca noi il cunosteam pe acest domn, Clementina nu se simtea bine. In ajunul cinei, a acuzat o durere de gat acuta cu raguseala si aproape imposibilitate de a vorbi. Domnul in cauza anunatand in ultima clipa ca nu mai vine, ca prin minune, gatul Clementinei s-a eliberat treptat….si ea a fost cea care a vorbit cel mai mult.

ACNEEA JUVENILA SI ALTELE
Acneea este o dermatoza care se manifesta prin inflamarea foliculilor firului de par si sebaceelor. Aceste cosuri inflamate, mai mult sau mai putin numeroase si dezvoltate se regasesc in principal pe fata, umeri, piept si fund.
Fiind doar o dermatoza, acneea are legatura cu pielea, adica cu bariera cu lumea exterioara. Rolul social al pielii este fundamental pentru ca participa direct la tipul si modul de relationare pe care-l avem cu lumea inconjuratoare.
Acneea juvenila se manifesta in cea mai mare parte a timpului pe fata. Or, ce reprezinta fata ? Reprezinta identitatea, imaginea care se vede sau pe care o avem de sine. Problemele generale ale fetei ne vorbesc prin urmare de o probleme a identitatii, o dificultate de a accepta ceea ce avem sau credem ca avem. Acneea, roseata sunt mijloace de exprimare a dificultatilor de a accepta aceasta fata, fie pentru ca ne displace, fie ca e prea frumos si atrage mai mult decat ne dorim. Sunt modalitati de a ascunde sau de a urati fata, de a schimba sau respinge o imagine a identitatii care nu ne satisface. Acneea juvenila apare in adolescenta. Or, aceasta perioada a vietii este cea in care copilul isi fixeaza reperele afective fata de lumea exterioara, dincolo de structura familiala. Este perioada maturizarii sexuale. Hormonii care contribuie la aceasta transformare sunt secretati in cantitate mare. Acesta cucerire a lumii prin dorinta pe care o putem provoca sau resimti nu e mereu usoara. Acneea este semnul indoielii asupra propriei persoane.
Timiditatea, teama de ceilalti, de propria privire, de judecata proprie se exprima prin aceasta acnee a fetei. Pentru a se proteja mai bine de aceasta lume exterioara, pielea inchide toate usile, adica porii. Ea se ingrasa pentru ca lucrurile si agresiunile, reale sau imaginare, sa alunece pe ea. Dar o fortareata asaltata se sufoca adesea cu resturile, ramasitele. Porii pielii plini de toxine se inflameaza, emotiile retinute putrezesc terenul. Acneea se instaleaza si exprimand ce se intampla, poate genera un sindrom negativ, pentru ca persoana care se vede astfel desfigurata in oglinda proprie, risca sa se teama si mai mult de sine, agravand astfel procesul.
In celelalte cazuri de acnee, pe umeri, pe fund sau piept, sensul global e identic cu o nuanta apropiata. Fata e Yin in timp ca fundul este Yang. Dupa localizare este Yin sau Yang, relatia cu femininul sau cu masculinul, cu feminitatea sau masculinitatea care este in cauza.


PSORIAZIS
Psoriazisul este descuamarea pielii care se prezinta sub forma unor pete rosiatice care au particularitatea de a aparea de obicei la articulatii, coate si genunchi dar si pe pielea acoperita cu par pentru ca apoi sa se intinda pe tot corpul. Se vede ca tensiunea traita este asociata cu o dificultate de a se plia, de a accepta ceea ce se intampla. Cum pielea este primul organ al schimbului, se pare ca ceea ce resimtim fata de lumea exterioara este nesatisfacator. O eleva de la Shiatsu, Anne, suferea de mai multi ani de psoriazis. Desi facuse in fiecare an cure in Israel (la Marea Moarta), acesta revenea sistematic si de fiecare data mai puternic. Aceasta tanara, fina si eleganta, suferea mult din cauza acestei situatii care o determina sa ascunda din ce in ce mai mult din suprafata corpului.
Dupa mai multe sedinte asupra energiilor, o identificare si o eliberare a amintirilor emotionale ascunse, au permis Anei sa vada psoriazisul diminuandu-se si chiar disparand complet. Si nu i-a mai revenit niciodata. A trebuit desigur sa o ajut sa faca legatura cu viata sa si sa-si permita sa se relaxeze, relatia cu lumea exterioara sa fie mai supla, flexibila.
Dificultatea in relatia cu mama si o relatie de tandrete cu sine se ascund adesea in spatele psoriazisului.
Copilul resimte nevoia de a durifica relatia cu ceea ce resimte din exterior. Durifica aceasta piele care nu a resimtit tandretea materna. Suntem adesea in fata unei mame care nu a stiut sa exprime aceasta tandrete din teama de a pierde astfel propria identitate de femeie, activa sau nu, mergand prea departe cu rolul matern. E important sa ajutam persoana afectata de psoriazis sa se cedeze, sa devina mai supla in relatii, sa faca pace cu imaginea si amintirea acestei mame. Acest lucru este posibil atunci cand persoana are in propriul comportament, fata de sine, prea multa duiosie, tandrete. De fapt, adesea reluam inconstient schemele pe care altii ni le-au propus, fiind uneori mai duri cu noi insine decat au fost ei cu noi.



VITILIGO
Vitiligo este o afectiune cutanata care se caracterizeaza prin depigmentarea, in placi, a pielii. Melanina care este un pigment care reactioneaza la soare si coloreaza pielea, nu mai este metabolizata corect. Soarele agraveaza vitiligo pentru ca inchide la culoare restul pielii, crescand diferenta de nuanta cu zona depigmentata care devine rozalie. Efectul estetic dat de vitiligo este desigur neplacut pentru persoana. Aparitia leopard a acestei pieli da un aer lepros care poate fi rau perceput si trait mai ales daca e asociat si cu ideea de respingere sau marginalizare. Vitiligo este cu atat mai greu de trait pentru ca nu exista metode eficace de vindecare a acestei afectiuni. Doar acceptarea ei poate ajuta cu adevarat. Suntem din plin in miezul problemei.
Vitiligo ne vorbeste, dincolo de sensul global de aparare asociat pielii, de ideea ca ne avem pe noi insine. Aceasta idee, negativa, a fost generata de exterior. Poate fi legata de o experienta de respingere, de abandon, de nerespect a celorlalti. Poate fi legata si de schimbarea atitudinii celuilalt, care pleaca, nu mai accepta o relatie simbolica, de exemplu. In orice caz, din atitudinea sa, acest alt nu ne-a dat o buna imagine de sine. Dar aceasta degradare a imaginii s-a tradus in noi prin ideea (datorita acestei imagini urate) ca nu avem dreptul la fericire sau la reusita. Am putea rezuma simbolic vitiligo prin expresia Soarele nu e pentru mine. Trebuie recastigat dreptul de a reusi, de a dobandi si pastra fericirea. E necesar sa incetam sa-l mai facem vinovat pe celalat de imaginea noastra si sa acceptam ca depinde doar de noi sa o recoloram.
In orice caz, nu putem decat sa acceptam ceea ce a fost. Chiar daca celalalt ne-a facut sa ne indoim de noi insine, nimic nu ne mai obliga azi sa purtam acest stigmat.



ZONA ZOSTER
Zona Zoster este o afectiune cutanata de origine infectioasa. Este provocata de un virus comun varicelei si caracterizat prin vezicule. Aceasta afectiune poate si foarte dureroasa, insotita de senzatia de arsura. Particularitatea Zona Zoster este ca e delimitata in zone exacte ale corpului, pe traiectoria anumitor nervi (zona oftalmica, faciala si intercostala). E interesant sa constatam ca aceste zone sunt zonele alese de anumite manifestari spasmofile (dureri intercostale, migrene oftalmice).
Am obiceiul de a spune ca Zona Zoster este varicela adultului. Sensul global al Zonei Zoster, ca si manifestarea si originea sa, este acelasi cu cel al varicelie. Cu trei diferente totusi. Varicela nu e dureroasa, ea da senzatia de mancarime. Ea acopera tot corpul de vezicule in timp ce Zona Zoster, nu apare decat pe traiectoria exacta a nervului in cauza. Ea apare in mod esential la adulti.
Afectand adultul, Zona Zoster nu mai este expresia construirii imunitatii. E adevarata ca apare aproape numai la adulti care au avut varicela, fiind o forma de recidiva. Lectia nu a fost suficient inteleasa, integrata. Persoana in cauza trebuie sa invete sa cedeze, sa dea inapoi. Trebuie sa se opreasca de a mai lua totul asupra sa, de a retine furia, ranchiuna sau de a cerceta in amanunt deziluziile, deceptiile. Trebuie sa treaca peste ele.
Trebuie sa reflecteze daca trairea emotionala priveste ceva ce ii e greu sa vada, sa accepte sau sa recunoasca (Zona Zoster oftalmica), care are legatura cu identitatea sa sau imaginea sa (Zona Zoster faciala) sau care priveste ceea ce traieste in cotidianul personal sau profesional, care o impiedica sa traisca sau o constrange (Zona Zoster intercostala). Lateralitatea va preciza simbolica paterna sau materna asociata.

HIPERTENSIUNEA
Hipertensiunea este semnul unei mari tensiuni datorate vointei de a cauta solutii, dar frica adesea prezenta, impiedica emotiile sa existe, determinand astfel cresterea presiunii interioare. Totul ia proportii excesive care ne sperie. Aceste temeri se cristalizeaza si intaresc suprafata interioara a arterelor, crescand astfel, prin arteroscleroza, tensiunea. Una din temerile de fond asociate cu hipertensiunea este cea a mortii. Ne e teama ca ea va sosi inainte de a putea face ceea ce avem de facut. Senzatia de urgenta se dezvolta in noi si face sa creasca si mai tare presiunea. Regasim aici legaturile cu homeopatia care utilizeaza Aconit pentru a trata hipertensiunea arteriala dar si frica de moarte si toate temerile care se dezvolta in procesul de panica.


Hipotensiunea ne vorbeste de aparare, de sentimentul nostru de victima. Invinsi de evenimente, fara iesire, noi nu mai putem face sa creasca presiunea pentru a relansa masina. Dinamica de fond este pasiva si descurajarea o ia inaintea sensului luptei.
Ne-a lipsit cu siguranta dragostea in viata, aceasta hrana care aduce sau cel putin faciliteaza bucuria si dorinta de a trai, posibilitatea de a simti inima batand in noi. Aceasta flacara ne-a lipsit sau poate nu am intretinut-o.

Miopia este dificultatea de a vedea departe, reprezinta frica inconstienta de viitor care ne pare tulbure, adica slab definit.
Cataracta care se caracterizeaza printr-o umbrire, sau chiar o disparitie totala a vederii, exprima teama noastra de prezent sau de viitor care ne pare sumbru.
Presbitismul se manifesta printr-o dificultate de a vedea obiectele de aproape, reprezinta teama de a vedea ceea ce e prezent sau intr-un viitor foarte apropiat. Acesta maladie care afecteaza mai ales persoanele in varsta este similara memoriei care urmeaza acelasi proces ca ele, pentru ca isi amintesc din ce in ce mai putin lucrurile recente si din ce in ce mai clar cele indepartate. E asociata cu apropierea mortii care reprezinta o scadenta pe care nu avem chef sa o vedem.
Astigmatismul se caracterizeaza prin faptul ca nu mai vedem obiectele exact asa cum sunt ci deformate. Acest lucru simbolizeaza dificultatea nostra de a vedea lucrurile (sau pe noi insine) asa cum sunt in viata noastra.
Strabismul este un defect de convergenta a ochilor. Persoana este in incapacitate de a fixa acelasi obiect cu ambii ochi. De fapt, persoana afectata de strabism este un chior functional, adica o persoana care nu priveste decat cu un singur ochi. Suntem in prezenta unei personane care a ales sa priveasca viata doar dintr-o parte / latura. Aceasta alegere este dificila pentru ca marginalizeaza cotidianul si-l face inconfortabil. Dupa latura dominanta, vom putea preciza daca alegerea este mai degraba materna si structurala (ochiul drept) sau paterna si de autonomie (ochiul stang).

Bulimia ne vorbeste de nevoia de a gera nelinistile in orice moment prin hrana. Aceasta reprezinta primul raport cu viata si cu prima fiinta care ne iubeste si ne da viata si dragostea ei, adica mama. Relatia pe care o intretinem cu hrana este puternic legata de amintirea relatiei cu mama si cu caracterul satisfacator si compensator pe care l-a jucat.
Orice tensiune, frustrare, lipsa, nevoie de compensare se va face prin hrana. Frica, nesiguranta ca va putea reincepe, antreneaza o atitudine compulsiva si repetitiva sau chiar stocarea.
Anorexia reprezinta fenomenul exact invers. Relatia de afectiune cu mama si reprezentarea nutritiva au fost nesatisfacatoare. O mama absenta, putin iubitoare, care nu si-a dorit copilul sau a vrut un baiat si nu o fata (sau o fata in locul baiatului) sunt cateva amintiri care devalorizeaza uneori relatia cu hrana si fac ca aceasta sa nu mai fie atragatoare sau mai rau chiar sa fie respingatoare. Anorezia poate deveni grava in momentul in care anorexicul e adus in faza denutritiei mortale a corpului.
Relatia cu hrana semnaleaza relatia cu viata, lipsa de apetit ne vorbeste de putina noastre apetenta, pofta de viata. Dificultatile intalnite adesea pe drumul acestei vieti ne pot taia pofta, la propriu cat si la figurat. Adesea e vorba de dificultati sau de inadecvari materiale pe care avem dificultati sa le digeram.

Pe partea dinainte a gatului, in golul laringeal se gaseste o glanda fundamentala numita tiroida. E vorba de glanda endocrina principala, de care depinde echilibul cresterii, tot metabolismul uman si dezvoltarea armonioasa a corpului nostru fizic (crestere, greutate).
Localizarea sa la nivelul gatului nu e intamplatoare. In energetica, gatul este un sediu Chakra, zis al gatului. Acest centru energetic este cel al exprimarii de sine, al modului in care ne pozitionam fata de lumea exterioara. Reprezinta capacitatea noastra de a recunoaste si exprima ceea ce suntem si sa primim ceea ce ne poate imbogati, hrani, ceea ce ne poate face sa crestem.
Este in cele din urma sediul potentialului nostru de expresie prin creativitate. Prin aceasta creativitate si aceasta capacitate de exprimare, tiroida participa in mod fundamental la constiinta de sine.
Hipertiroida (Yang) sau hipotiroida (Yin) sunt adesea semnul unei imposibilitati de a spune sau face ceea ce am dori. Nimeni nu ne poate intelege, nu avem metodele de a face sa se inteleaga ceea ce credem, ne e teama de neacceptare celorlalti a ceea ce spunem, ne e teama de forta sau violenta a ceea ce s-ar putea exprima. Exista intotdeauna in spatele acestei retineri o notiune de risc, de pericol, care ne opreste, ne retine exprimarea.
Forma Yang (Hipertiroida) manifesta o dorinta de razbunare. Individul este intr-o stare de activitate continua. Focul interior il consuma si lupta e permanenta. Fizic de altfel, hipertiroidienii par devorati de acest foc interior. Dar acest foc si aceasta lupta consuma fara sa produca, pentru ca singura productie este reactiva si de aparare dar neproductiva. Asa cum spunea intr-o zi un prieten : facem din ce in ce mai mult dar nu din ce in ce mai bine !
Forma Yin (hipotiroida) exprima in schimb un abandon in fata imposibilitatii de a se exprima. Flacara se stinge in noi. Hipotiroidienii se pot rezuma prin la ce bun ?. Dinamica vitala, in exces la hipertiroidienii, este acum insuficienta. Corpul nu mai arde si prin urmare, stocheaza. Volumul sau creste, ca pentru a compensa exprimarea insuficienta. Noduli frecventi vin sa marcheze emotiile, dorintele, poftele sau frustrarile retinute, lateralitatea lor oferind un plus de informatii despre sensul lor ascuns"
Multumim Liviei pentru acest material.{jcomments on}

joi, 6 septembrie 2012

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=MDo8dO6hnjo

miercuri, 5 septembrie 2012

Alimente alcaline si alimente acide

 ALIMENTE ALCALINE
Legume
Asparagus
Broccoli
Chilli
Ardei iute/gras
Dovlecel/Zucchini
Păpădie
Mazăre
Fasole verde
Fasole boabe
Spanac
Kale
Alge Wakame
Alge maro (Kelp)
Varză
Chives (soi de ceapă verde cu o uşoară aromă de usturoi)
Andive
Chard (sfeclă elveţiană)
Cartofi dulci
Coriandru
Busuioc
Varză de Bruxelles
Conopidă
Morcovi
Sfeclă roşie
Vinete
Usturoi
Ceapă
Pătrunjel
țelină
Castravete
Năsturel
Salată verde
bob
Cartofi noi
dovleac
ridiche
 
Fructe
Avocado
Roșie
Lămâie
Grepfrut
Nucă de cocos proaspătă

Cereale şi leguminoase
ştir
hrişcă
orez brun
Chia/Salba (Salvia hispanica)
Kamut (grâu antic, kamut)
mei
Quinoa (cereală originară din America de Sud)
Spelt (o formă de grâu)
Linte
Fasole
Fasole mung
Soia

Seminţe
Migdale
Cocos
Seminţe de In
Seminţe de dovleac
Seminţe de susan
Seminţe de floarea soarelui

Ulei
Ulei de avocado
Unei de cocos
Ulei de in
Uei Udo’s (supliment alimentar)
Ulei de măsline

Verdeaţă
Mlădiţe (iarbă) de grâu
Mlădiţe (iarbă) de orz
Mlădiţe (iarbă) de ovăz
Mlădiţe (iarbă) de grâu Kamut
Pir târâtor (iarba câinelui, Agropyron firmum)
Coada calului
 
Germeni
Germeni de soia
Germeni de Alfalfa
Germeni de Amaranth
Germeni de Broccoli
Germeni de  schinduf
Germeni de Kamut
Germeni de fasole Mung
Germeni de Quinoa
Germeni de ridiche
Germeni de Spelt

Pâine
Pâine cu germeni
Lipie cu germeni
Pâine/lipie fără gluten /drojdie

Altele
Apa alcalină
Tofu
Lapte de capră şi de migdale
Ceai din plante
 
ALIMENTE ACIDE
 Carne
slănină
vită
scoici
carne conservată
miel
homar
midii
vânat
peşte
stridie
porc
iepure
cârnaţi
crustacee
creveţi
ton
curcan
viţel

Lactate şi ouă
unt
brânză
lapte
zer
iaurt
brânză de vaci
înghețată
frișcă
brânză de soia
ouă

Îndulcitori
Îndulcitori artificiali
roșcove
sirop de porumb
fructoză
zahăr rafinat
zaharină
zaharoză
sucraloză
miere
sirop de arțar

Fructe
mere
caise
coacăze
struguri
mango
piersici
pere
prune
stafide
zmeură
căpşuni
fructe tropicale
fructe de pădure
pepene galben
afine
portocale
ananas
prune uscate

Ulei
Ulei prăjit
Ulei solid (margarină)
Ulei expus la căldură, lumină sau aer

Băuturi
Alcool
Ceai negru
Cafea
Apa carbogazoasă
Sucuri pasteurizate
cacao
Băuturi energizante
Cola
Apa de robinet
Lapte
Ceai verde
Băuturi decafeinizate
Apă cu arome

Altele
Ciuperci
Miso  (produs japonez din soia)
Pâine albă, paste, orez alb, tăiţei
Ciocolată
Chipsuri
Pizza
Biscuiţi  
Ţigări
Droguri
Bomboane

Nuci şi seminţe
acaju
arahide
nuci pecan
fistic
nuci
nuci de Brazilia
castane
alune
nuci de macadamia

Sosuri
maioneză
Ketchup
muştar
sos de soia
murături
oţet
sos Tabasco
sos Tamari
sos Wasabi
Puteți descărca de aici tabelul cu aceste alimente: TABEL ALIMENTE ALCALINE
 Recomandări:
1. Fructele sunt considerate acidifiante datorită conținutului lor ridicat de zahăr. Nu trebuie evitate complet, în cadrul unei diete alcaline este permis un fruct zilnic.
2. Unele alimente, deși par acide la prima vedere, au totuși un efect alcalin în corp: lămâile și roșiile, de exemplu.
3. Sosul de soia, miso, tamari și alte alimente fermentate sunt acidifiante. Ele pot fi totuși consumate ca parte din procentul de 20% alimente acide permise.
4. Ceaiul și cafeaua sunt acidifiante, așa că trebuie înlocuite. Toate ceaiurile de plante sunt alcaline (cu excepția celor foarte pline de fructe și a ceaiului verde). Ceaiul Roiboos este o alternativă recomandată.
5. Pâinea este dificil de înlocuit pentru unii oameni. Căutați pâinea cu germeni sau lipiile, mai ales fără glluten sau drojdie.
6. Hidratarea! O hidratare optimă este cel mai important element al dietei alcaline. Dar nu cu orice fel de apă. Apa de robinet este acidifiantă, și conține multe substanțe nedorite în corp (pesticide, metale grele, fluoride, etc). Citiți eticheta sticlelor de apă plată din magazine și căutați o apă cu Ph cât mai ridicat, peste 7,5).

Bicarbonatul de sodiu o minune pentru viata omului

 De cativa ani am aflat si folosit bicarbonatul de sodiu in mod principal pentru gargara atunci cand era vorba de raceli si dureri in gat pentru mine si pentru copii, dar de curand am inceput sa il folosesc pentru curatarea fetei si ar putea fi folosit cu succes in tratarea cancerului,pe linga toate acestea am mai citit ca ar putea fi folosit la mult mai multe lucruri.Am citit ca atunci cand e vorba de cancer PH-ul corpului uman creste si acesta cred eu ca ar fi un inceput (si eu acum ceva ani aveam un PH crescut si nici un doctor nu stia de ce ,imi spunea doar ca nu e chiar bine, ca ar fi de la mincare,desi nu maninc mancare nesanatoasa).Am aflat ca apa alcalina o poti face din apa cu bicarbonat de sodiu(momentan folosesc apa de izvor de la Barnova-Pietrarie cu putin bicarbonat si busuioc(busuiocul fiind un foarte puternic antioxidant)).Nu am gasit solutia perfecta de depozitare a apei(fiind in canistre care emana un miros de plastic foarte puternic) sunt in cautare de solutii.

Aici am facut o colectie de informatii despre bicarbonatul de sodiu, selectate din mai multe surse, de aceea unele informatii se repeta, dar au anumite completari asa ca le-am lasat. Desi folosesc bicarbonatul de sodiu la curatare, totusi sunt singura mirata de atatea aplicatii pe care le are.
Datorita proprietatilor sale chimice, bicarbonatul este unul dintre principalele produse de curatenie, de igiena si de lupta impotriva mirosurilor dezagreabile din gospodarie. Complet solubil in apa si „bland” pe piele, produsul nu lasa reziduuri nocive in mediul ambiant.
Istoric
Primele urme de bicarbonate de sodiu s-au gasit in papirusurile egiptene unde termenul de Natron indica un amestec de carbonat si bicarbonat de sodiu, utilizat in metodele complexe de imbalsamare. Era utilizat si in vopsirea si curatarea tesaturilor, in fabricarea sticlei si in producerea de mirosuri atragatoare.
Doar in secolul al XVIII-lea (meritul lui Nicolas Le Blanc), sarea a fost convertita in soda datorita acidului sulfuric, carbonului si pietrii calcaroase. Astfel cantitatea de soda a crescut sensibil, ducand la nasterea noii industrii. Produsele acestui proces puteau fi utilizate imediat si fara o spalare preliminara.
Din pacate metoda lui Le Blanc crea si unele probleme privind reziduurile toxice derivate (sulfatul de sodium, acidul clorhidric si oxidul de carbon), dar si a procesului care necesita o serie de operatiuni la temperatura inalta. Astfel ca, in 1863, Ernest Solvay a pus la punct un nou procedeu, mai ecologic si economic, datorita caruia nu mai era nevoie de temperaturi ridicate pentru transformarea sarii si a calcarului in bicarbonat de sodiu, deci nu mai rezultau subproduse toxice. Acesta a devenit unicul proces de producere a carbonatului de sodiu si a bicarbonatului in Europa, dand nastere grupului chimic si farmaceutic de astazi (ce-i poarta numele) adus la scara mondiala, cu patru sectoare strategice: chimic, materiale plastice, transformare si farmaceutic.
Unde se afla bicarbonatul de sodiu
Despre bicarbonate se spune ca favorizeaza dezvoltarea microorganiusmelor utile in apele reziduale si ca prezenta sa in apa oceanelor contribuie la amortizarea efectelor bioxidului de carbon in atmosfera.
Bicarbonatul de sodium (NaHCO3) se gaseste in natura fie combinat cu carbonatul de sodiu, fie in sedimentele apelor stagnante (lacuri, ape subterane). Mai este produs si de organismul uman, unde efectueaza functiuni de reglare a Ph-ului in sange, in saliva (protejand dintii de atacurile acizilor dezvoltati din descompunerea placii bacteriene) si pe mucoasa stomacului, unde amortizeaza actiunile sucurilor gastrice. in fine, la nivel de aparat respirator, bicarbonatul absoarbe bioxidul de carbon present in tesuturi si il trensfera in plamani, de unde vine expulzat.
Utilizari multiple in gospodarie
Bicarbonatul de sodiu este un element bine cunoscut in orice gospodarie. Iata cateva dintre intrebuintarile sale multiple.
. Dezinfectant si demachiant. Este utilizat sub forma de lotiuni dezinfectnte in infectii, arsuri, etc. in cosmetica este folosit ca ca un excelent demachiant pentru curatirea fetei: se pune putin bicarbonate pe un tampon de vata pentru eliminarea impuritatilor ce astupa porii epidermei.
. Suprafete lavabile si peretii. Adaugat la apa oxigenata si aplicat pe suprafete ce trebuie curatate, reuseste sa elimine orice fel de pete. Curata chiar si suprafata innegrita din spatele caloriferelor, folosind o bucata de material imbibat cu bicarbonat.
. in baie. Bicarbonatul este o sursa fundamentala in mentinerea curateniei si igienei baii, fiind un bun dezinfectant impotriva germenilor si bacteriilor. inainte de spalarea obisnuita a unei vane sau chivete, se recomanda stropirea si frecarea suprafetei cu pulbere de bicarbonat cu ajutorul unui burete, dupa care se limpezeste. Acelasi lucru se poate face si cu perdeaua din plastic a dusului, de pe care bicarbonatul elimina petele umede si eventualele urme de mucegai.
. Diverse materiale si haine. Draperiile si perdelele, stropite cu pulbere uscata de bicarbonat de sodiu, isi regasesc culoarea naturala. La fel si cu piesele de imbracaminte, adesea patate de parfum sau deodorant. Asigurandu-ne in prealabil de rezistente culorilor la amoniac, pentru a face sa dispara haloul ce inconjoara petele galbui se acopera portiunea cu un amestec pastos de amoniac si bicarbonat, lasand apoi sa se usuce la soare. Apoi se trece la spalarea obisnuita a piesei respective.
. in masina. Putin bicarbonate de sodiu pe fundul scrumierei din masina impiedica neplacutul miros sa se impregneze in interiorul acesteia. O trecere de bicarbonate pe parbriz cu ajutorul unui burete umed, elimina toate resturile de insecte strivite, oferind o vizibilitate perfect transparenta.
Alte diverse virtuti ale bicarbonatului
. Vana din baie: 2-3 linguri presarate in apa din vana depureaza pielea, lasand-o moale si catifelata. in plus, are un efect relaxant.
. Masina de spalate: o lingura cu varf de bicarbonat, in spatiul pentru detergent, inmoaie hainele respective si le dezinfecteaza.
. Frigiderul: bicarbonatul este un perfect produs de curatire, evitandu-se astfel produsele chimice care ar putea veni in contact cu alimentele (2 linguri la ½ l apa).
. Periuta de dinti: 1 lingura (25 g) la un pahar de apa pentru a garanta igiena protezei dentare si a periutei.
. Parfum: neutralizeaza mirosul neplacut daca se adauga si cateva picaturi de esenta parfumata in dulapiorul de pantofi.
. Pieptanul si peria: se curata cu 2 linguri(50 g) de bicarbonat dizolvate in apa calda.
. Paharele: nu ramane nici o urma de vin sau de calcar pe pretioasele pahare, daca se adauga o lingura (25 g) de bicarbonate in paharul umplut cu apa calda. Dupa limpezire, paharul isi va recapata stralucirea.
. Ceramice si portelanuri: patele lasate pe aceste piese, indiferent daca sunt pretioase sau cele de fiecare zi, se pot elimina cu ajutorul unei paste din bicarbonate (3 parti) si apa (1 parte). Se freaca direct cu mana pe suprafata lor. Efectul pozitiv e dublu: asupra produsului din poretan, dar si asupra epidermei mainilor, ce devine moale si catifelata.
. Covoare si machete: se presara un strat uniform de bicarbonate pe covoare, mocheta sau pe suprafata unui fotoliu din stofa. Se lasa sa actioneze timp de 15 minute, apoi se aspira. in cazul neutilizarii indelungate sau a mirosului de fum de tigara sau de mucegai, se lasa produsul sa actioneze timp de 24 de ore. Un sistem valabil si pentru reactivarea culorilor tapiteriei mobilierului care, cu trecerea timpului, tind sa se decoloreze.
. Calcar si mucegai. Pentru eliminarea urmelor de calcar sau mucegai de pe covoarele din plastic, de pe bateria dusului, de pe piesele sanitare si pentru redarea stralucirii vanei din baie, se procedeaza astfe: se formeaza o pasta cu 3 parti bicarbonate si o parte apa. Cu ajutorul unui burete, pasta se freaca direct pe suprafata de curatire.
. Barbecue: cu o lingurita (5 g) de bicarbonat, sub forma de pasta (3 parti la o parte apa), se freaca grilajul si placa gratarului.
. Plante: frunzele plantelor, indiferent daca sunt naturale sau false, trebuie pastrate curate. Se trece pe suprafata lor un burete moale, imbibat cu o solutie de apa si bicarbonat. Pentru eliminarea parazitilor de pe plantele naturale, se amesteca l lingurita de bicarbonate si 3 linguri de ulei de masline. Se varsa 2 lingurite din acest amestec intr-o ceasca de apa, se umple un vaporizator cu care se stropeste planta, evitand jetul direct pe flori. Se repeta operatiunea la fiecare 20 de zile.
. Respiratie proaspata: se dizolva o lingurita de bicarbonat intr-un pahar de apa. Se efectueaza gargara cu acest lichid dupa care, in gura, ramane un gust proaspat si placut.
Remedii naturiste
– Cunosc gustul bicarbonatului de sodiu, dizolvat in lapte, din copilarie! Si azi Tratamentul acesta este foarte eficace contra tusei. La un pahar de lapte se pune 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. Laptele se bea fierbinte inainte de culcare.
– Persoanele care nu suporta laptele folosesc solutie de bicarbonat de sodiu in apa -1 lingura de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa.
- Nimic nu ajuta mai bine la tratarea durerilor de gat decat clatirea cu solutie de bicarbonat de sodiu (gargara) – 2 lingurite la 1 pahar de apa calda. Bicarbonatul de sodiu umezeste mucoasa gatului. Clatirile se efectueaza de 5-6 ori pe zi.
- Contra guturaiului, solutia de bicarbonat de sodiu se foloseste sub forma de picaturi pentru nas. Daca va curge nasul abundent, efectuati spalaturi nazale – picurati in nas cateva pipete de solutie si peste un niinut curatati nasul. Procedura se repeta de 2-3 ori pe zi.
– Contra conjunctivitei se spala ochii cu solutie de bicarbonat de sodiu. Dar sa tineti minte ca nu se poate sa folositi acelasi tampon de vata de 2 ori.
– Care bolnav de ulcer nu a apelat la bicarbonatul de sodiu ca sa scape de dureri? Bicarbonatul neutralizeaza surplusul de acid din stomac. Iata de ce bicarbonatul a servit drept leac contra ulcerului multi ani. Dar folosirea lui prea des da un efect invers: se mareste cantitatea acidului secretat in stomac. Mai mult decat atat, la interactiunea bicarbonatului cu acidul se degaja bioxid de carbon, care bombardeaza peretii subtiati ai stomacului, ducand la alte ulceratii. Este de dorit sa utilizati bicarbonat de sodiu cat mai rar, doar cand nu aveti alte medicamente la dispozitie. – Bicarbonatul de sodiu se foloseste in medicina ca substanta antiaritmica. Un atac de cord se poate opri administrand 1/2 lingurita de bicarbonat.
– Bicarbonatul ajuta la hipertonie datorita faptului ca activeaza eliminarea intensiva a lichidului si sarurilor din organism si scade tensiunea arteriala. 1/2 lingurita de bicarbonat consumata impreuna cu medicamentele da posibilitatea micsorarii dozei acestora.
– Bicarbonatul de sodiu este un mijloc eficace contra raului de automobil. Este important sa nu uitati sa luati la drum praful de bicarbonat.
– Bicarbonatul de sodiu este mijlocul de prim ajutor in caz de traumatisme grave, cu pierdere mare de sange, la intoxicatii care sunt insotite de voma si diaree, la febra indelungata cu transpiratie abundenta. Pentru restabilirea pierderii lichidului din organism se prepara solutie de bicarbonat de sodiu si sare. Reteta este simpla : 1/2 lingurita de bicarbonat si 1 lingurita de sare la 1 litru de apa foarte calda. Se bea cate 1 lingura la fiecare 5 minute.
– Au nevoie de bicarbonat de sodiu si bolnavii cu panaritiu -inflamarea cu puroi a degetului. incepeti Tratamentul imediat ce simtiti durere pulsanta. Pregatiti o solutie de 2 linguri de bicarbonat la 1/2 litru de apa fierbinte, in care tineti degetul timp de 20 minute. Repetati procedura de 3 ori pe zi si infectia va disparea repede.
– Clatirea cavitatii bucale cu bicarbonat de sodiu ajuta contra durerilor de dinti. Este deosebit de eficace contra inflamarii periostului. Clatiti gura de 5-6 ori pe zi, astfel puteti evita interventia chirurgicala.
– Bicarbonatul de sodiu este si substanta cosmetica. Dati sapunul prin razatoare si amestecati-1 cu bicarbonat. Spalati fata cu un tampon de vata muiat in amestec, de 2 ori pe saptamana. Curata pielea de acnee si de celulele moarte, deschizand porii.
– Bicarbonatul poate inlocui pasta de dinti, pentru inalbire. Muiati un tampon de vata in bicarbonat de sodiu si stergeti dintii pana ce petele galbene vor disparea. Rezultatul se vede chiar si dupa o singura spalare.
– Bicarbonatul de sodiu nu opreste eliminarea transpiratiei, dar neutralizeaza acizii ei. Dupa cum se stie, in unii acizi din sudoare se dezvolta bacterii care dau transpiratiei un miros neplacut Vara, sau inainte de antrenamentele sportive e bine sa stergeti regiunea axilara cu un tampon de vata, muiat in solutie de bicarbonat de sodiu, si mirosul neplacut nu va mai aparea toata ziua.
– Solutia de bicarbonat de sodiu preparata dintr-o 1/2 lingurita la 1 pahar de apa, ne va ajuta sa ne tratam de intepaturile insectelor. Daca ungem locul intepat de cateva ori pe zi, inflamatia dispare. Mai mult, bicarbonatul nu da voie microbilor sa patrunda in rana.
– Dupa o zi de lucru putem trata picioarele obosite si umflate cu o solutie din 10 litri de apa si 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Dupa 15 minute de odihna placuta, cu picioarele in solutia calda, veti putea dansa toata noaptea.
– 90% din bacterii si pesticide raman pe legumele si fructele spalate cu apa de la robinet. Daca in apa se adauga bicarbonat de sodiu sau suc de lamaie, legumele si fructele se spala mult mai bine.
– Daca aveti negi, trebuie sa-i ungeti cu pasta din bicarbonat cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi si sa aplicati un pansament.
– Pentru gusa adenomatoasa e bine sa mestecati paine de secara astfel ca ea sa fie bine inmuiata cu saliva. Se face din ea o turtita, se presara cu bicarbonat de sodiu, se pune pe gat si se panseaza. Se bea infuzie din boabe de boz tufar -1 lingurita de boabe la un pahar de apa fierbinte. Se bea cate 1/3 pahar de 3 ori pe zi. Se urmeaza Tratamentul pana cand se obtine rezultatul dorit. Din boabe de boz se poate fierbe dulceata si se poate folosi la Tratament.
– Pentru pinten osos: la 3 litri de apa calduta se pun 500 g de bicarbonat de sodiu. Se “oparesc” picioarele, turnand apa fierbinte de cateva ori, timp de 30 minute. Apoi se pun picioarele pe un rolator de lemn cu spini si se rotesc rolele acestuia cu piciorul, schimband picioarele din timp in timp. Se repeta la 2-3 zile.
– Contra radiculitei si bolilor articulatiilor: intr-o cana de apa fierbinte se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu. Se inmoaie in aceasta solutie un servetel de bumbac de marimea locului bolnav si se scurge putin. O parte a servetelului se sapuneste cu sapun de rufe si se stropeste cu petrol lampant (gaz). Locul bolnav se unge cu grasime si se acopera cu servetelul. Se panseaza cu o basma de lana, si se inveleste cald. Se sta asa cat se poate de mult. Se repeta de cateva ori, functie de starea bolnavului.
Mai nou, cercetătorii au găsit că această sare poate fi valorificată şi în tratamentul cancerului.
Pentru ulcer şi răceală
Pliculeţul cu bicarbonat de sodiu ne-a salvat de multe ori cînd arsurile gastrice ne-au dat peste cap. Orice elev ştie de la chimie că bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) face parte din categoria sărurilor, este un produs biodegradabil, nu este toxic, este solubil în apă şi uşor abraziv. „Stins“ cu oţet, neutralizează surplusul de acid gastric, dar funcţionează şi ca praf de copt, în prăjituri. Bolnavii de ulcer au întotdeauna la îndemînă bicarbonat de sodiu. Folosirea lui constantă are însă efect invers, mărind cantitatea de acizi gastrici şi degajînd dioxid de carbon care umflă pereţii stomacului mărind ulceraţiile. Dar, ca medicament de urgenţă, acest praf e foarte bun şi cu efecte imediate.
Tot intern, se mai foloseşte dizolvat în lapte, pentru calmarea tusei. Gargara cu soluţie din două linguriţe bicarbonat la un pahar cu apă caldă linişteşte durerile de gît. Spălăturile nazale cu aceeaşi soluţie ajută în răceli. În cazul persoanelor obeze, acestea pot bea în fiecare dimineaţă cîte o jumătate de ceaşcă de apă călduţă în care se pun o jumătate de linguriţă de suc de lămîie şi un vîrf de cuţit de bicarbonat de sodiu.
Pastă de dinţi la pliculeţ
Contra conjunctivitei, se spală ochii cu soluţie de bicarbonat de sodiu. O jumătate de linguriţă din acest praf este recomandată în caz de atac de cord. Tot bicarbonatul este cel care ajută la scăderea tensiunii arteriale, iar dacă e luat în călătorie, este un mijloc eficace contra răului de avion, de maşină sau de vapor. Mai este folosit, dizolvat în apă, în primul ajutor în caz de intoxicaţii grave, la febră cu transpiraţie îndelungată, pentru restabilirea pierderii lichidului din organism. Dacă degetul cu panariţiu e ţinut în apă fierbinte cu bicarbonat, infecţia va dispărea.
Clătirea cavităţii bucale cu bicarbonat de sodiu ajută contra durerilor dentare, previne cariile omorînd bacteriile şi curăţă petele galbene de pe dinţi. Mai are rolul de a trata rănile bucale şi respiraţia urît mirositoare. Poate fi folosit pe post de pastă de dinţi datorită proprietăţilor abrazive, dar nu foarte des, deoarece poate deteriora smalţul. Zonele umflate după muşcătura insectelor se tratează tot cu soluţie de bicarbonat în apă. Mîncărimea va dispărea.  Pentru tratarea arsurilor minore faceţi o pastă din bicarbonat de sodiu, salvie şi apă. Sub formă de soluţie, se aplică pe pielea arsă de soare.
Produs cosmetic fără egal
Contra durerilor articulare, se dizolvă într-o cană de apă fierbinte o linguriţă de bicarbonat de sodiu, în care se înmoaie un şerveţel de bumbac. Apoi, acesta se săpuneşte cu săpun de rufe şi se stropeşte cu petrol lampant. Locul bolnav se unge cu grăsime şi se acoperă cu şerveţelul. Se pansează cu o basma de lînă.  . Picioarele obosite şi umflate se scufundă în soluţie din 10 litri de apă şi 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu este şi ingredient folosit în cosmetică. Reduce roşeaţa pielii şi previne riscul apariţiei coşurilor. Cîteva linguriţe de bicarbonat de sodiu în baie fac pielea fină. Este şi un bun exfoliant facial. Amestecaţi puţin bicarbonat de sodiu cu apă, pînă se formează o pastă. Întindeţi pe faţă, masînd uşor, apoi clătiţi cu apă călduţă. Acest procedeu e bun contra acneei. O lingură de bicarbonat adăugat în sticla de şampon contribuie la alungarea mătreţii. Stropirea rădăcinii părului cu soluţie de bicarbonat va face ca părul să nu mai pară gras şi fără volum. Metoda previne şi decolorarea părului dacă e aplicată înainte de a intra în piscină.
Curăţă orice pată
În gospodărie, bicarbonatul este de mare ajutor. Dacă adăugăm în apă bicarbonat de sodiu, bacteriile şi pesticidele de pe legume şi fructe se spală mai bine.
Mirosul neplăcut din frigider dispare în doar cîteva ore dacă aşezaţi în interior un bol cu soluţie de bicarbonat de sodiu.
Acest praf e bun şi în stingerea incendiilor. Pentru mici accidente la aragaz, e bine să aveţi la îndemînă borcănelul cu bocarbonat.
Cafetiera (filtrul, cana şi recipientul) va arăta ca nouă dacă tunaţi un pliculeţ de bicarbonat peste apă. Apa cu bicarbonat ajută şi la desfundarea chiuvetei. Petele de grăsime, arsură, cafea sau ceai de pe orice vas de gătit, din orice material, vor fi mult mai uşor de curăţat dacă întîi se presară pe ele bicarbonat şi se toarnă apoi o cană de apă fierbinte. Aşteaptă cîteva minute şi apoi curăţă normal. Obiectele sanitare (cada, vas de toaletă, chiuvetă) se curăţă foarte bine cu bicarbonat, care dezinfectează şi scoate petele de grăsime. Aceeaşi soluţie curăţă şi petele de pe mobilă.
Argintul devine ca nou daca este frecat cu bicarbonat de sodiu.
Mirosul neplăcut al mîinilor (benzină, ceapă, usturoi, peşte) şi petele de nicotină pot fi înlăturate cu apă şi bicarbonat.
Bicarbonatul ucide tumorile
• Oncologul italian Tullio Simoncini, autorul cărţii „Cancerul este o ciupercă“ susţine că vindecarea cancerului poate fi simplă, rapidă, necostisitoare şi fără riscuri folosind banalul bicarbonat de sodiu. Simoncini a ajuns la concluzia că maladia secolului este cauzată de ciuperca numită Candida. Aceasta există în mod natural în organism, şi nu cauzează probleme atîta timp cît dezvoltarea ei nu scapă de sub control. Tumoarea canceroasă este reacţia firească a organismului de a se apară de această ciupercă. Din păcate, nu este suficient să înghiţim praf de copt pentru a scăpa de cancer, bicarbonatul de sodiu trebuie injectat direct în tumoare. pH-ul tumorii se va schimba de la acid la alcalin, ceea ce face ca ciuperca să fie distrusă înainte de a avea timp să se adapteze. Experimentele doctorului Simoncini arată că 99% din cazurile de cancer la sîn şi vezică se pot vindeca în doar 6 zile, folosind doar un cateter care spală tumoarea cu soluţie de bicardonat de sodiu.
Bun pentru sportivi
• Cercetătorii britanici au demonstrat că bicarbonatul de sodiu contribuie semnificativ la îmbunătăţirea performanţelor fizice (rezistenţă şi viteză). Potrivit unui studiu, înotătorii care au consumat bicarbonat de sodiu înainte de un concurs au terminat într-un timp mai scurt proba sportivă. Bicarbonatul de sodiu reduce aciditatea produsă la nivelul muşchilor în timpul eforturilor fizice, care cresc nivelul de acid lactic şi dau senzaţia de oboseală.
Bicarbonatul de sodiu in tratamentele cosmetice
Unul dintre ingredientele nelipsite din bucatarie, bicarbonatul de sodiu a invadat domeniul cosmetic. De fapt, bicarbonatul de sodiu este utilizat in multe activitati casnice, in special, in curatare. Este si un bun “inamic” al mirosului neplacut. In cosmetica are numeroase intrebuintari, lucruri pe care le vom detalia in randurile de mai jos.
Ingrijire cu bicardonat de sodiu?
Bicarbonatul de sodiu a devenit un ingredient comun pentru baie, la fel ca si uleiul de masline. Rolul sau in tratamentele cosmetice au fost observate de cateva secole, chiar de egipteni. Insa, in 1791, studiile chimice francez au subliniat beneficiile bicarbonatului. Bicarbonatul de sodiu este un bun exfoliant facial. De asemenea, reduce roseata pielii si previne riscul aparitiei cosurilor. Cateva lingurite de bicarbonat de sodiu in baie fac pielea fina.
Este folosit si in ingrijirea orala, una dintre proprietatile sale fiind de innalbire.
In ce tratamente este folosit bicarbonatul de sodiu?
1. Bicarbonatul de sodiu in tratamente antiacneice
Amestecati putin bicarbonat de sodiu cu apa, pana cand se formeaza o pasta. Intindeti pe fata, masand usor cam 30 secunde. Clatiti cu apa calduta.
Repetati procedeul de trei ori pe saptamana.
Sau puteti prepara o masca cu bicarbonat de sodiu.
Cum veti face? Este foarte simplu; se combina bicarbonatul de sodiu cu putina apa. pasta obtinuta se aplica pe cosuri lasand-o 5-10 minute sau intreaga noapte. Clatiti bine.
Ori ca si curatator facial. O lingurita cu bicarbonat de sodiu puneti in palme. Adaugati puna apa si amestecati. Pasta formata se aplica pe fata si pe gat. Clatiti cu apa claduta. Utilizati acest remediu de doaua ori pe saptamana.
2. Bicarbonatul de sodiu pentru iritatii
Trei parti de bivcarbonat de sodiu se amesteca cu o parte de apa. Pasta obtinuta se aplica pe zonele afectate. Lasati sa se usuce. daca este necesar, repetati.
3. Bicarbonatul de sodiu in tratamentul unghiilor
Daca vreti sa iti curati unghiile (de la maini si de la picioare) puneti putin bicarbonat pe periuta de unghii. Frecati unghiile si cuticulele. Imediat cuticulele sunt inmuiate si unghiile sunt pregatite pentru aplicarea lacului.
4. Bicarbonatul de sodiu pentru maini si picioare
Daca simtiti (cateodata) un miros urat al mainilor utilizati bicarbonat de sodiu. Amestecati patru parti de bicarbonat de sodiu cu una de apa. Adaugati sapun. Aplicati pe maini cu putina apa. Clatiti. Repetati pana cand mainile vor mirosi bine.
Acelasi procedeu se poate folosi si in cazul picioarelor. Numai ca veti mai adauga o parte de bicarbonat; cinci parti de bicarbonat si una de apa.
Astfel, transpiratia este eliminata, picioarele miros frumos si va veti simti relaxati.
5. Bicarbonatul de sodiu in tratamentele parului
Par gras? Mastreata? Nu, daca veti adauga in sampon putin bicarbonat.
O lingura de bicarbonat puneti in sampon si agitati pana considerati ca bicarbonul s-a dizolvat. Il veti folosi ca un sampon normal. Clatiti bine si aplicati un balsam. Duapa spalare, parul va arata mult mai bine.
Sau puteti sa clatiti parul cu bicarbonat de sodiu. O lingura de bicarbonat de sodiu se amesteca cu o cana de apa. Puneti totul intr-o sticla veche de sampon. Spalati si apliati un balsam obisnuit. In final, pentru clatire aplicati solutia cu bicarbonat.
Daca parul este turtit si gras si nu stiti cum sa-i dati putin volum, utilizati bicarbonatul de sodiu. Stropiti cu putina solutie cu bicarbonat la radacina parului si pieptanati. utilizati uscatorul. Rezultatul este uimitor; un par cu volum si fara aspect gras.
Un tratament cu bicarbonat de sodiu este bine sa-l aplicati dupa ati inotat in piscina. Stropiti putin parul si lasati sa actioneze un sfert de ora. Apoi, spalati parul ca de obicei.
In acest fel, veti preveni decolorarea si lasarea parului. In plus, produsele chimice din apa bazinului de inot vor fi absorbite.
6. Bicarbonatul de sodiu in alte tratamente
a) . In cazul arsurilor
Pentru tratarea arsurilor minore faceti o pasta din bicarbonat de sodiu, salvie si apa. Se aplica pe zonele afectate si se lasa cateva minute. Se clateste cu apa rece si se usuca.
b) . In cazul arsurilor solare
Daca ati stat mai mult timp la soare, iar pielea este rosie si fierbinte incercati urmatorul remediu: bicarbonat de sodiu si apa. O lingurita de bicarbonat de sdiu se dizolva intr-o cana cu apa. Cu ajutorul unui tampon de vata se aplica pe piele. Se lasa sa se usuce cateva minute. Clatiti cu apa sau faceti un dus.
O alta reteta este de a adauga bicarbonat de sodiu in cada. Pe langa faptul ca arsurile solare vor fi eliminate, va veti simti relaxati.
c) . In cazul intepaturilor de albine
Daca v-a intepat o albina folositi bicarbonat si apa. O pasta mai groasa de bicarbonat de sodiu se aplica peste intepatura. Se lasa sa actioneze.
Senzatia de mancarime si de durere va fi eliminata.
d) . In cazul eruptiilor cutanate
Pentru a trata eruptiile cutanate in cazul copiilor mici, adaugati doua-trei lingurite de bicarbonat in cadita. Spalati usor si uscati bine.
e) . In cazul infectiilor urinare
Adaugati doua lingurite de bicarbonat de sodiu la un pahar cu apa. Acest lucru nu te scapa definitiv de problema, dar impune o stare de confort.
PRIM AJUTOR Mai este folosit, dizolvat în apă, în primul ajutor în caz de intoxicaţii grave, la febră cu transpiraţie îndelungată, pentru restabilirea pierderii lichidului din organism. Bicarbonatul de sodiu este mijlocul de prim ajutor in caz de traumatisme grave, cu pierdere mare de sange, la intoxicatii care sunt insotite de voma si diaree, la febra indelungata cu transpiratie abundenta. Pentru restabilirea pierderii lichidului din organism se prepara solutie de bicarbonat de sodiu si sare. Reteta este simpla: 1/2 lingurita de bicarbonat si 1 lingurita de sare la 1 litru de apa foarte calda. Se bea cate 1 lingura la fiecare 5 minute.
surse: Monitorul Expres Acasa.ro
http://www.romedic.ro/bicarbonatul-de-sodiu-in-tratamentele-cosmetice-0P14533
www.agenda.ro