marți, 20 noiembrie 2012

Ssitemul imunitar

Cum să ai un sistem imunitar puternic
Mai jos o să îți prezint 4 alimente care îți vor ajuta și întări sistemul imunitar, cu mențiunea că ele sunt singurele “medicamente” cu efect sigur, cand sunt luate ca tratament si nu ocazional.
1. Cătina – cel mai puternic antioxidant al organismului
La 1 kg de cătină. Spăl bine bobițele, le pun în 2 borcane de 800 ml, pe care le umplu cu miere de albine. În fiecare dimineață, pe stomacul gol, iau câte o linguriță de cătină cu miere.
Beneficiile cătinei: Cătina este o plantă miracol, efectele ei fiind cunoscute încă din antichitate. Este folosită în astenie fizică și psihică și pentru mărirea imunității organismului. Este un puternic antioxidant și sunt binecunoscute efectele sale antitumorale. Cătina conține: foarte multă vitamina C, vitamina E, betacaroten, acizi grași nesaturați, vitamine: B1, B2, PP, D, minerale: Ca, Fe, fosfor, potasiu, magneziu.
2. Propolis – antibiotic natural
Propolisul este o substanță produsă de albine, cu proprietăți miraculoase. Studiile au arătat că propolisul este cel mai puternic antiinfecțios cunoscut, fiind activ împotriva a 21 tipuri de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri. Este o vedetă în lumea antibioticelor – spre deosebire de cele sintetice, la care virușii devin imuni după mai multe administrări, propolisul nu nu prezintă acest dezavantaj.
Eu mi-am cumpărat în fiecare an de la apicultori câte o punguță mică cu bucăți solide de propolis. Costa în jur de 10 lei. Când mă simt vulnerabil în fața unei raceli, iau câte o bucățică de propolis și o ronțăi ca pe o gumă de mestecat până mă plictisesc de ea, apoi o sfărâm cu dinții și o înghit.
Anul asta am primit cadou un borcănel mic cu propolis sub forma de praf – se pune o lingură de propolis într-un borcan cu miere de albine (de preferat de salcâm, că este mai lichidă), se amestecă, și se ia din când în când câte o linguriță de miere propolizată, pe stomacul gol.
Propolisul este un produs cu proprietati antivirale, antitoxice si antiinflamatorii. Tinctura de propolis este un foarte bun detoxifiant si se afla printre cele mai puternice tratamente naturale pentru intarirea sistemului imunitar .
3. Măceșele – pentru sănătatea ta
Lămâia? Să facă o plecăciune în fața măceșei, care conține o cantitate de vitamina C de 10-16 ori mai mare decât lămâia. Se spune că dacă le culegi după ce a dat prima brumă, măceșele sunt mai dulci. Dupa ce le spăl bine, le las să se scurgă, apoi le pun la uscat. Iarna, când îmi fac ceai, adaug și 3-4 fructe de măceș în ceainic și îl las să facă infuzie. Se poate consuma în mai multe moduri (ceai, vin, dulceață, sos pentru mâncăruri), iar gustul măceșelor este delicios.
4. Usturoiul – pentru întărirea sistemului imunitar
Cu toții am auzit de beneficiile usturoiului, care conține peste 200 substanțe active (vitamine, minerale, aminoacizi, enzime). Odată cu venirea sezonului rece putem să creștem cantitatea de usturoi din alimentația noastră pentru a ne întari sistemul imunitar.
Metode eficiente pentru intarirea sistemului imunitar
Inarmeaza-te cu cele mai puternice imunostimulatoare si da piept cu iarna fara teama. Daca vei consuma cel putin unul dintre ingredientele de mai jos, in mod sigur nu vei avea probleme cu raceala, gripa, bronsita sau alte viroze.
●Consuma echinaceea si propolis
In farmacii si in magazinele naturiste se gasesc tot felul de ceaiuri, siropuri si pastile pe baza de echinaceea. In plus, consumul de echinaceea stimuleaza activitatea limfocitelor, actioneaza ca un antibiotic usor (antibacterial, antifungic), creste numarul si activitatea celulelor sistemului imunitar (inclusiv cele anti-tumorale).
Sub forma de pulbere, pastile sau sirop, echinaceea este o planta minune care iti intareste foarte bine sistemul imunitar . Un tratament luat preventiv, atunci cand apar primele simptome de boala sau pe toata durata iernii, iti va asigura protectie impotriva afectiunilor de sezon. Pentru siguranta ta si a familiei tale, ar fi bine sa mergi la plafar, si sa achizitionezi un tratament potrivit pentru tine si pentru restul familiei. Pentru copii, cea mai buna varianta este siropul datorita gustului sau placut.
●Miere de albine si scortisoara
Mierea poate fi considerata de fapt un desert si un medicament in acelasi timp. Mierea poate fi consumata zilnic, dimineata, la pranz si seara, ca un mic deliciu la finalul mesei. Iar daca este combinata cu scortisoara, efectele de intarire a sistemului imunitar vor fi cu atat mai puternice. In plus, scortisoara este un condiment utilizat impotriva frigului, a crampelor musculare si a durerilor cauzate de raceala si gripa si este recunoscuta pentru ca ajuta la crearea unei senzatii de caldura in tot corpul, mai ales in zona rinichilor si a ficatului.
●Consuma vitamina D
Iarna, cand organismul tau nu isi primeste doza necesara de soare si caldura, ai nevoie de vitamina D. Cercetarile realizate de-a lungul timpului, au aratat ca persoanele care consuma vitamina D in sezonul rece sunt mai protejate impotriva micro organismelor invadatoare care duc la gripa de sezon.
Un nivel scazut de vitamina D poate duce la scaderea puterii de aparare a sistemului imunitar , iar medicii sustin ca cei care iau pastile cu vitamina D inca de la inceputul sezonului rece, nu mai au nevoie de vaccinul antigripal .
In alimentatie, vitamina D se gaseste in carnea de peste, in galbenusul de ou, in lapte si uleiul de cod.
●Consuma multe lichide calde
Bea ceaiuri calde si consuma multe supe de legume. Lichidele calzi iti mentin corpul la o temperatura optima si omoara bacteriile. In plus, supele cu un continut ridicat de legume variate, iti vor da necesarul de vitamine si iti vor intari astfel sistemul imunitar.
De asemenea, ceaiurile indulcite cu miere te vor ajuta si ele sa fortifici imunitatea, mai ales daca ceaiurile sunt de echinaceea, tei, menta, macese, afine, mure, lamaie sau portocala.
●Consuma beta-caroten
Dupa ce este consumat, beta-carotenul este transformat in vitamina A, care intareste celulele corpului si le ajuta pe acestea sa te apere impotriva bacteriilor invadatoare. Asadar, consuma cat mai multe alimente care au un nivel ridicat de beta-caronten, cum ar fi: morcovul (ca atare, sub forma de suc sau dat pe razatoare), cartofi dulci , dovleac, spanac, rosii, ardei gras, piersici, mango, papaya.
●Consuma vitamina C
Cel mai puternic imunizator si antioxidant este chiar vitamina C. Din fericire, vitamina C se regaseste intr-o multime de fructe, care de care mai gustoase. Pentru a-ti lua portia zilnica de vitamina C, nu te indrepta catre pastile, ci consuma cat mai multe fructe proaspete. Citricele (lamai, portocale, pomelo, mandarine, clementine etc), murele, afinele, kiwi, merele, rodiile, coacazele, fragii, capsunile si macese sunt printre fructele cu cel mai ridicat continut de vitamina C, asa ca este recomandat sa le consumi zilnic.
Se stie despre vitamina C ca este o arma puternica impotriva bolilor. Vitamina C intareste sistemul imunitar, mai ales daca este consumata zilnic, iar partea buna este ca se regaseste intr-o multitutine de fructe si legume si nu este nevoie sa optezi pentru pastile.
●Ceapa si usturoi
Ceapa si usturoiul sunt cele mai puternic e alimente care lupta eficient cu raceala. Acestea contin peste 20 de substante antivirale si antibacteriene. Este de preferat sa fie consumate proaspete pentru a profita din plin de calitatile lor, insa daca nu suporti gustul sau mirosul, ele sunt foarte bune si in mancarurile gatite.
●Siropuri naturale
Siropurile naturale de macese, afine, zmeura sau capsuni sunt bogate in vitamina C care intaresc sistemul imunitar si bioflavonoide (vitamina P – antioxidant puternic, care reduce riscurile pentru multe afectiuni). Acestea sunt 100% naturale, realizate prin presare la rece din fructe proaspete. Produsele se gasesc in magazinele naturiste si costa in jur de 10 ron. Acestea se pot consuma ca atare, cate doua – trei linguri pe zi in cazul adultilor si cate doua – trei lingurile in cazul copiilor, sau se dilueaza in apa si se consuma sub forma de suc.
Alte alimente pentru intarirea sistemului imunitar
Ceaiul verde, ghimbirul, afinele, smochinele si merele se afla pe lista alimentelor recomandate pentru intarirea sistemului imunitar.
Medicul Luigi Gratton, vicepresedintele diviziei Nutrition Education in cadrul companiei Herbalife, ne recomanda cateva alimente cu ajutorul carora ne putem intari sistemul imunitar in zilele de inceput de primavara.
●Ceai verde
Ceaiul verde contine antioxidantul EGCG, care reduce riscul declansarii multor tipuri de cancer. “Fitonutrientii din ceaiul verde favorizeaza dezvoltarea bacteriilor folositoare din tractul digestiv. Ei inhiba dezvoltarea bacteriilor nocive din tractul digestiv: E. coli, Clostridium si Salmonella. 70% din sistemul imunitar al organismului nostru se gaseste in tractul gastrointestinal”, explica medicul Luigi Gratton.
●Chili
Acest condiment stimuleaza metabolismul, subtiaza sangele si contribuie la eliberarea endorfinelor in organism. De asemenea, este bogat in betacaroten, principala “arma” impotriva infectiilor, si inhiba neuropeptidele, care declanseaza inflamatiile sistemului imunitar.
●Ghimbir
Contine gingerol, un compus cu proprietati anticancerigene. Prin stimularea metabolismului, ghimbirul ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ne reda pofta de viata si ne scoate din letargie, facandu-ne sa ne regasim tonusul, energia si optimismul.
●Afine
Afinele sunt unele din cele mai sanatoase fructe. Ele contin un “pachet” de antioxidanti numiti antocianidine, care previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, blocand lezarea tesuturilor, care poate cauza cataracta, glaucom, varice, hemoroizi, afectiuni cardiovasculare si cancer. Potrivit medicului Luigi Gratton, antocianina – pigmentul rosu-albastru din afine – imbunatateste structura venelor, dar si intregul sistem vascular.
●Scortisoara
Scortisoara este bogata in antioxidanti care inhiba coagularea sangelui si proliferarea bacteriilor. “Scortisoara stabilizeaza nivelul de zahar din sange si reduce colesterolul rau”, explica Luigi Gratton. “Trateaza extremitatile reci, crampele musculare, durerile cauzate de raceala sau gripa, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mancare. Condimentul nu are contraindicatii si poate fi adaugat in orice fel de ceai, avand proprietatea de a raspandi in tot corpul o puternica senzatie de caldura”.
●Rosii
Aceste legume sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind “echipate” cu o multime de nutrienti care protejeaza chiar si impotriva cancerului. Rosiile contin cantitati mari de vitamina C, 100 de grame de rosii asigurand 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceeasi cantitate de rosii asigura 15% din doza zilnica recomandata de vitamina A, 8% din cantitatea zilnica de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier. “Pigmentul rosu care da culoarea tomatelor este licopenul, un antioxidant cu numeroase efecte benefice asupra organismului, inclusiv neutralizarea efectelor negative ale radicalilor liberi”, subliniaza medicul Luigi Gratton.
●Castraveti
Castravetii contin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A. “Datorita acestui continut atat de variat in vitamine si nutrienti, castravetii ajuta la o buna circulatie sangvina, sunt indicati impotriva imbatranirii celulelor, curata organismul si scad tensiunea”, completeaza medicul Luigi Gratton.
●Cartofi dulci
Cartofii dulci contin glutation, un antioxidant cu rol de coenzima care intareste sistemul imunitar, lupta impotriva bolilor Alzheimer si Parkinson, precum si impotriva afectiunilor cardiace, a fibrozei chistice si a virusului HIV. “Fiind bogati in betacaroten, dar si in vitamina B6, C, mangan, cupru, potasiu, fier si fibre, cartofii dulci ajuta organismul sa isi intareasca imunitatea”, completeaza Luigi Gratton.
●Smochine
Smochinele sunt o sursa naturala de minerale, cele mai importante fiind fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul si sulful. “Doza de potasiu – element de baza pentru sanatatea inimii si pentru controlul hipertensiunii arteriale -depaseste 400 de miligrame in smochinele uscate”, mentioneaza Luigi Gratton.
●Ciuperci
Ciupercile sunt niste super-alimente: nu contin grasimi, zahar si sare, dar sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B – vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). “Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume”, subliniaza Luigi Gratton.
●Rodii
Aceste fructe nu au un continut foarte bogat in vitamina C, dar suficient cat sa asigure cel putin jumatate din necesarul zilnic pentru un adult. “Consumul regulat de rodii asigura o rezistenta sporita a organismului la infectii. Sucul de rodii, avand un continut crescut in polifenoli, reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arteriala, are un efect antiinflamator si scade riscul aparitiei aterosclerozei”, explica Luigi Gratton.
●Mere
Merele sunt cea mai importanta sursa de pectina, o fibra naturala cu multe efecte benefice asupra sanatatii. Aceste fructe scad nivelul colesterolului, previn cancerul pulmonar si afectiunile cardiace, protejeaza organismul de virusul gripei. In plus, regleaza glicemia (fiind recomandate persoanelor care sufera de diabet), au proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si contin multi antioxidanti, care ajuta la detoxifierea organismului si la intarirea imunitatii.
CĂTINA
Dar inainte de a ajunge medicament, e bine ca ea sa fie folosita ca stimulent al sistemului imunitar, acum, in pragul instalarii sezonului rece. Cum se explica forta ei de exceptie?
Poate unii dintre cititorii nostri isi aduc aminte din numerele din anii trecuti ai revistei noastre, despre minunile domnului profesor biolog Ion Brad, un savant roman care si-a dedicat intreaga viata studiului acestui fruct galben-portocaliu, mic cat un sambure de cireasa, care sta aninat pe ramurile unor tufe albicioase din toamna si pana in primavara, rezistand frigului si inghetului. Cu extractele din acest fruct, profesorul Brad a vindecat boli din cele mai diverse, de la bronsite si cistite recidivante, pana la cancer, leucemie sau chiar SIDA.
Catina este una din plantele cu cel mai ridicat continut de vitamine F si E (vitamina E fiind numita si vitamina tineretii), intrucat este implicata in cele mai importante procese de regenerare din organism. Pe langa vitamina E, catina este foarte bogata in vitamina A, C, PP, la care se adauga intreg complexul vitaminic B. Cu un asemenea “arsenal”, palmaresul impresionant al tratamentului cu catina nu mai mira pe nimeni.
Sucul de catina
Mod de preparare: se obtine casnic, din fructele proaspete de catina, prin zdrobire cu lingura de lemn sau, mai rapid, cu mixerul, si nu prin presare sau centrifugare, deoarece in acest fel s-ar pierde componente ale catinei extrem de importante.
Mod de administrare:
Pentru intarirea sistemului imunitar – acest suc (sau mai degraba nectar, deoarece contine si pulpa, si coaja fructului) se consuma zilnic, in cantitati de 50-100 ml (50 ml = un sfert de pahar), o cura durand minimum o luna.
In cazul cand nu se cumpara de la piata, fructele de catina se pot culege pe toata durata toamnei si-a iernii (chiar si atunci cand sunt inghetate), putand fi pastrate la rece, in frigider, vreme de 1-2 saptamani. Pentru a face mai suportabil gustul destul de acru si astringent al sucului de catina, se poate adauga miere curata de albine (in proportie de 3:1), care ii potenteaza efectul.
· Ca tratament al unor boli – sucul de catina, mai ales atunci cand este asociat cu o alimentatie lacto-vegetariana, este un elixir regenerant si detoxifiant foarte puternic, cura cu el dand rezultate de exceptie in bolile grave. Este indicat in:
– boli ale sistemului respirator (bronsita cronica, astm), sensibilitate la infectiile respiratorii ale persoanelor intoxicate prin fumat, care lucreaza in mediu toxic – o cura de o luna cu suc de catina are efecte nu doar puternice, ci si stabile in timp.
– stari depresive – se tine un regim cu multe cruditati si se bea cate un sfert de pahar de suc dimineata si seara; pentru intensificarea actiunii tonice este indicata si cura cu polen.
– cancer cu diverse localizari – o combinatie nu foarte apetisanta, dar foarte eficienta in acest tip de afectiuni, este aceea dintre sucul de catina (un sfert de pahar) si sucul de usturoi (2-3 lingurite). In leucemie, o cura de 1-2 luni cu suc de catina are efecte miraculoase.
– infectii virale: herpes, hepatita virala A, B si C, HIV – actiunea catinei nu se manifesta direct, asupra virusilor, ci prin stimularea imunitara, care se face gradat. Se recomanda cura cu suc de catina, vreme de minimum 40 de zile.
Pulberea si maceratul la rece de catina uscata
Pulberea
Mod de preparare: se obtine din fructele uscate ale catinei (se gasesc in magazinele Plafar), care se macina cat mai fin, cu rasnita electrica de cafea sau se piseaza in piua. Pulberea astfel obtinuta se pastreaza in borcane de sticla (tinuta in pungi de hartie isi pierde, in mare, uleiul gras, care este absorbit).
Mod de administrare:
Pentru intarirea sistemului imunitar: se administreaza cate 1 lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, inainte de a fi inghitita.
Maceratul
Mod de preparare: 2 lingurite de pulbere de catina se pun intr-un pahar cu apa si se lasa la macerat, la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se amesteca cu o lingurita de miere lichida. Lichidul nu se filtreaza, iar la sfarsit se consuma si pasta de catina ramasa in pahar. Este un remediu preferat de copii si convalescenti, foarte usor de asimilat si inviorator. Poate fi imbogatit prin adaosul unei lingurite de pulbere de macese si de afine.
Mod de administrare: se consuma pe stomacul gol dimineata.
Pentru intarirea sistemului imunitar: Pentru cresterea imunitatii la copii, se face o cura de patru saptamani cu macerat la rece de catina, administrat cu un sfert de ora inaintea fiecarei mese.
· Ca tratament al diferitelor boli:
– in timpul regimurilor alimentare restrictive – se administreaza macerat de catina pentru stimularea poftei de mancare, combaterea asteniei, evitarea avitaminozei. Contra avitaminozei, care poate aparea pe parcursul regimului cu cereale integrale (numit si Oshawa – cunoscut de cititorii nostri pentru efectele spectaculoase in combaterea cancerului), sau dupa postul complet cu apa distilata este foarte eficienta pulberea: 3-4 lingurite pe zi.
– astenie, Parkinson – se face o cura cu macerat revigorant de catina si macese. Alimentatia va fi imbogatita cu polen, miere de albine, apilarnil.
– lipsa poftei de mancare – se ia macerat obtinut dupa metoda de mai sus din catina si macese, la care se adauga cateva picaturi de suc proaspat de lamaie. Se consuma pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa.
Uleiul de catina
Este un remediu care se obtine exclusiv pe cale industriala, putand fi gasit in farmacii si Plafare. Dupa uleiul de palmier, este al doilea din lume ca bogatie in vitamina E.
Mod de administrare:
Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picaturi pe zi, simplu sau cu putina miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile in sus.
· Ca tratament al diferitelor boli:
– boli de piele, dermatoze care se agraveaza la frig – are efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o constitutie mai fragila.
– sensibilitate la frig, anemie – se fac mai multe cure succesive, fiecare de cate 21 de zile, cu zece zile de pauza.
– impotenta, sterilitate, insuficienta ovariana – se face un tratament de lunga durata (minimum trei luni), avand efect foarte puternic atunci cand este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (branca-ursului, naprasnic, ginseng, ginseng indian).
Utilizari externe:
– herpes, papiloma – in aceste doua afectiuni, aplicatiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere cu un tampon de vata) pot avea rezultate spectaculoase.
– arsuri, arsuri chimice – anumite studii facute la noi in tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradul III-IV.
– tumori exteriorizate – se foloseste o combinatie in parti egale de ulei de catina si ulei de ricin (se gaseste in farmacii), cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Aceasta combinatie da rezultate foarte bune si in tratamentul lipomurilor.
Echinaceea – planta care te fereste de raceala si gripa
Echinaceea , floarea cu petale roz, este recunoscuta pentru puterea sa de a intari sistemul imunitar, de a lupta cu gripa, raceala, de a trata afectiunile ginecologice si dermatologice. Utilizata sub forma de unguent, tinctura, ceai sau medicament, echinaceea este un adevarat miracol pentru sanatatea noastra.
Iata cateva utilizari ale echinaceei:
●Raceala, tuse, gripa si alte afectiuni respiratorii
Cateva pilule cu extract de echinaceea luate la inceputul simptomelor de raceala si gripa vor creste rezistenta organismului tau si il vor ajuta pe bolnav sa lupte impotriva infectiei. Tratamentul poate fi tinut chiar si dupa ce raceala s-a instalat, echinaceea grabind vindecarea.
De asemenea, gargara cu ceai de echinaceea sau cateva picaturi de tinctura amestecate cu putina apa vor domoli durerile din gat.
●Infectii ale tractului urinar
O cana cu ceai de echinaceea, bauta zilnic pe perioada tratamentului si chiar si cateva zile de la terminarea acestuia, va indeparta mai repede infectiile tractului urinar. Daca nu te impaci foarte bine cu ideea de a consuma ceai, poti opta pentru capsule sau chiar praf de radacina de echinaceea (se gaseste la plafar).
●Herpes si candidoza
Spalaturile cu ceai concentrat de echinaceea in zona intima vor indeparta rapid infectiile. Planta, imbogatita cu proprietati antibacteriene va creste rezistenta la infectii a zonelor afectate. Astfel, dupa prima aplicare tratamentul va actiona precum un scut de protectie impotriva bacteriilor.
Un tratament intern bazat pe pastile si chiar ceai va spori intensitatea rezultatelor.
Mai mult decat atat, poti renunta la sapunul sau gelul de dus pe care il utilzai in mod normal pentru zona intima in defavoarea unul gel cu continut ridicat de echinaceea.
●Ranile de la nivelul pielii si infectiile epidermei
Fie ca este vorba de rani usoare, piele ridata, imbatranita, iritata sau varice, echinaceea este un produs perfect pentru infrumusetarea pielii , grabind regenerarea tesuturilor. El poate fi utilizat sub forma masaj al pielii cu crema cu extract de echinaceea sau ceai amestecat cu cateva picaturi de tinctura.
In acelasi timp, extractul de echinaceea ajuta pielea sa lupte impotriva efectelor negative ale soarelui.
●Imbunatateste memoria si puterea de concentrare
Majoritatea produselor pentru imbunatatirea memoriei au un continut ridicat de echinaceea. Pentru optimizarea acestui aspect nu ezita sa faci un tratament cu extractul acestei plante. Varianta capsulelor este cea mai comoda si simpla.
●Alte beneficii oferite de echinaceea:
Creste numarul si activitatea celulelor sistemului imunitar (inclusiv celulele anti-tumorale)
Stimuleaza activitatea limfocitelor
Impulsioneaza tesuturile pielii sa se regenereze mai repede
Actioneaza ca un antibiotic usor (antibacterial, antifungic).
Am primit acest material despre fortificarea sistemului imunitar. Folositi ceea ce vi se pare potrivit de acolo, daca, bineinteles, doriti! Stim ca nu putem face tot ceea ce se recomanda, dar e bine sa avem o idee…

duminică, 18 noiembrie 2012

PUTEREA ANTIOXIDANTA (IN VITRO) A 70 CEAIURI MEDICINALE

 PUTEREA ANTIOXIDANTA (IN VITRO) A 70 CEAIURI MEDICINALE 
I. Ceaiuri nemaipomenite 
 -de 5 până la de 7 ori mai grozave decât ceaiul de tei-
1. Roiniţă (frunze)
II. Ceaiuri straşnice 
 -de 3 până la de 5 ori mai grozave decât ceaiul de tei-
2. Creţuşcă (parte aeriană)
3. Strugurii ursului (frunze)
4. Mur (frunze)
III. Ceaiuri minunate 
 -de 2 până la de 3 ori mai grozave decât ceaiul de tei-
5. Căpşuni (frunze)
6. Salcie (scoarţă)
7. Cimbrişor (parte aeriană)
8. Năpraznic (parte aeriană)
9. Zmeură (frunze)
10. Cimbru (parte aeriană)
11. Mentă (frunze)
12. Dumbăţ* (parte aeriană)
13. Pufuliţă (parte aeriană)
14. Salvie (frunze)
IV. Ceaiuri bune 
-de până la de 2 ori mai grozave decât ceaiul de tei-
15. Afin (fruct)
16. Nuc (frunze)
17. Lavandă (inflorescenţă)
18. Frasin (frunze)
19. Ventrilică (parte aeriană)
20. Podbal (frunze)
21. Cimbru de grădină (parte aeriană)
22. Busuioc (parte aeriană)
23. Sunătoare (parte aeriană)
24. Iederă (frunze)
25. Păpădie (frunze)
26. Măghiran (frunze)
27. Şugărel* (parte aeriană)
28. Splinuţă (parte aeriană)
29. Soc (inflorescenţă)
30. Echinacea (parte aeriană)
31. Măslin (frunze)
32. Mesteacăn (frunze)
V. Ceai etalon
33. Tei (inflorescenţă)
 VI. Ceaiuri mediocre 
-mai mult de jumătate din (dar mai puţin decât) grozăvia ceaiului de tei-
34. Rostopască (parte aeriană)
35. Codiţa şoricelului (parte aeriană)
36. Urzică (frunze)
37. Hibiscus (inflorescenţă)
38. Silur (parte aeriană)
39. Păducel (inflorescenţă)
40. Museţel (inflorescenţă)
41. Pătlagină (frunze)
42. Sânzâiene (parte aeriană)
43. Vinariţă (parte aeriană)
44. Dud negru (frunze)
45. Brusture (frunze)
46. Pelin (parte aeriană)
47. Coada calului (parte aeriană)
48. Hamei (conuri)
49. Ciuboţica cucului (rădăcină)
50. Verbină (parte aeriană)
VII. Apă chioară 
-nici jumătate din grozăvia ceaiului de tei-
51. Pătlagină îngustă (frunze)
52. Unguraş (parte aeriană)
53. Cicoare (parte aeriană)
54. Gălbenele (inflorescenţă)
55. Ţintaură (parte aeriană)
56. Pătrunjel (frunze)
57. Rozmarin (frunze)
58. Dafin (frunze)
59. Troscot (parte aeriană)
60. Siminichie (frunze)
61. Mătase de porumb
62. Nalbă (parte aeriană)
63. Trei fraţi pătaţi (parte aeriană)
64. Vâsc alb* (parte aeriană)
65. Traista ciobanului (parte aeriană)
66. Lumânărică (inflorescenţă)
67. Fasole (pericarp)
68. Fenicul (fruct)
69. Lichen de piatră
70. Nalbă mare (rădăcină)