miercuri, 10 iulie 2013

Rugăciune pentru Prosperitate

Rugăciune pentru Prosperitate

Afirmaţii pentru Prosperitate .A se citi cu voce tare timp de 30 de zile!
Eu SUNT sursa tuturor bogăţiilor
Eu SUNT bogat(ă) şi am idei creative
Mintea mea abundă de gânduri noi, originale, inspirate
Ceea ce am de oferit este unic şi lumea o doreşte
Valoarea mea este infinită
Ceea ce lumea are nevoie şi doreşte, eu sunt gata să fac şi să dau
Ceea ce lumea are nevoie şi doreşte, eu recunosc şi îndeplinesc
Recompensa minţii mele este fără obstacole şi limite
Nimic nu poate sta în calea creativităţii mele inspirate
Energia puterii pline de viaţă a lui Dumnezeu învinge orice obstacol şi revarsă în lume, binecuvântări şi prosperitate tuturor, şi totul prin mine
Eu radiez binecuvântări, eu radiez creativitate, eu radiez prosperitate, eu radiez servicii pline de iubire
Eu radiez Bucurie, Frumos, Pace, Înţelepciune şi Putere
Umanitatea mă caută şi mă recompensează
Eu SUNT iubit(ă) de către lume
Eu SUNT dorit(ă) oriunde merg
Eu SUNT apreciat(ă)
Ceea ce am de oferit este mult dorit
Ceea ce am de oferit îmi aduce o recompensă bogată
Prin viziunea mea, lumea este binecuvântată
Prin gândirea mea clară şi scopul ferm, noi valori minunate încep să se manifeste
Viziunea mea este ca şi viziunea celor viteji
Credinţa mea este ca şi credinţa celor neînvinşi
Puterea mea de a realiza este nelimitată
Eu, în Sursa mea desăvârşită, sunt toată bogăţia, toată puterea, toată productivitatea
Eu, “NUMELE TĂU” declar libertatea mea financiară, ACUM şi de acum încolo pentru totdeauna!
Şi eu las ca aşa să fie.

duminică, 17 martie 2013

Unghiile

In zilele noastre atit medicina contemporana, cit si medicina populara au adunat foarte multe date despre diagnosticarea bolilor din organism luind in consideratie starea unghiilor.

Medicina traditionala chinezeasca a silit de foarte mult timp ca exista o legatura functionala foarte strinsa intre unghii si ficat. Unghiile sanatoase sint elastice si tari, netede, de culoare roz si conturate in mod egal. In stare normala unghiile de la picioare trebuie sa fie mai tari decit unghiile de la miini. In cazul in care functia ficatului scade in actiune, unghiile devin moi, deformate si au o fragilitate foarte ridicata.


Liniile de pe unghii indica alimentatia dezechilibrata


In medicina contemporana exista posibilitatea diagnosticarii unei boli luind in consideratie schimbarile de forma si de relief ale unghiilor.

Liniile orizontale pe unghii vorbesc despre o alimentatie dezechilibrata sau despre boli netratate la timp. Acestea se pot manifesta si atunci cind apare o schimbare in alimentatie. Suprafetele farimicioase pe unghii inseamna depuneri de sare.

Liniile verticale pe unghii semnaleaza inrautatirea digestiei (folosirea in exces a acizilor grasi si a sarii), proces prin care mineralele si albuminele se asimileaza foarte greu, si de asemenea deficitul de vitamina B12 si fier. Pot aparea in acest caz afectiuni ale intestinului. Functia digesti, functia ficatului si a rinichilor pot fi reduse, poate aparea o oboseala generala.

Unghiile roase sint un semn al nervozitatii, al deficitului de minerale sau al prezentei unor paraziti in intestin. Sint in acelasi timp un simptom al nevrozei, al gastritei, al disfunctiilor sexuale la femei.

Unghiile mari, bombate, in forma de bulb, care depasesc cu mult suprafata degetului (unghiile in forma de con) indica slabiciunea inimii si a plaminilor (tuberculoza). Sint un sindrom al frigului, al lipsei de energie in plamini.

O umflatura la capatul unghiei vorbeste despre o infectie cronica a plaminilor.

Unghia conca (care are forma unei linguri), in care se poate retine o picatura de apa, indica deficitul de fier. Este un sindrom al frigului, al lipsei de energie a plaminilor, dar si un simptom al unei forme mostenite de alcoolism.

Unghia triunghiulara indica afectiunile coloanei vertebrale si ale maduvei spinarii.

Unghia strimba, dar neteda (asemanatoare unui cioc de paal) vorbeste despre o forma innascuta de astm, despre bronsita, tuberculoza, tuse cronica.

Unghiile farimicioase sint un semn al continutului scazut de fier si vitamina A in organism, al functionarii proaste a glandei tiroide sau a rinichilor, al unei proaste circulatii sangvine.
Semiluna de la baza unghiei si diabetul

Dimensiunea mare a semilunei de la baza unghiei este legata de tahicardie.

Absenta semilunei de la baza unghiei este semn al nevrozei inimii, al insuficientei cardiace si al tulburarilor in circulatia sangvina.

In afara de acestea: semiluna de culoare albastruie vorbeste despre tulburari in functionarea ficatului; semiluna de culoare rosie este semn al insuficientei cardiace; daca semiluna este despartita de cealalta parte a unghiei printr-o linie orizontala, asta inseamna ca persoana respecti sufera de diabet. Pielitele din jurul unghiilor arata deficitul de albumine, de vitamina C si acid folic in organism (cauza deficitului este folosirea insuficienta a acestor substante sau asimilarea proasta a acestora).

Unghiile despicate arata un nivel scazut al focului digestiv, indica de asemenea ca circulatia sangvina, sistemele sexual si nervos sint tulburate (mai intii de toate acest lucru se refera la functionarea testiculelor si a orelor), iar reactiile nervoase scad in intensitate.

Unghiile care se cojesc sint un fenomen provocat de consumul in exces a fructelor, sucurilor, bauturilor nealcoolice, a produselor artificiale, a medicamentelor, care lipsesc corpul de minerale, dind nastere unui dezechilibru in nutritie. In acest caz apar indigestia, formarea gazelor in intestin, oboseala, menstruatie neregulata, slabiciune sexuala, depresii, stari de nervozitate, insomnie si alte asemenea stari.


Unghiile albastrui vorbesc despre insuficienta cardiaca


Despre starea de sanatate a organismului se poate vorbi dupa culoarea unghiilor. In particular, culoarea unghiilor vorbeste despre calitatea singelui: culoarea roz-rosiatica a unghiilor oglindeste starea de sanatate a singelui si echilibrul psihic si fizic; unghiile rosu-lila sint un semn al slabiciunii corpului si al unei oboseli generale.

Unghiile de culoare rosu inchis indica continutul ridicat de acizi grasi, de colesterol, dar si hemostaza provocata de folosirea alimentelor grele, grase si sarate. Inima, rinichii, sistemul circulator si excretor functioneaza mai greu. Este de asemenea redusa activitatea ficatului, a cii biliare si adesea a splinei. Sindromul este febra.

Unghiile si degetele (mai ales pe partea dosului palmei) rosii sau purpurii indica folosirea sistematica a marijuanei, a hasisului si a altor substante cu efect halucinant. Nuanta maro inchis a unghiilor indica prezenta frisoanelor. Unghiile galbene arata ca ficatul este slabit. Nuanta galben-verzui a unghiilor indica prezenta unor procese purulente in organism. Nuanta albastra este un simptom al dezechilibrului inimii (inima slabita, boli innascute ale inimii) si plaminilor.

Culoarea palida a unghiilor este un semn al starii proaste a singelui (al nivelului scazut de hemoglobina), al anemiei, al energiei scazute a ficatului si rinichilor, al frigului resimtit de splina. In cazurile de leucemie sau in alte tipuri de cancer unghiile au de obicei culoarea aceasta.

Nuanta de cenusiu murdar a unghiilor este semn al unui sifilis innascut. Petele albe pe unghii arata ca exista un deficit de zinc sau de calciu in organism, in acelasi timp oglindesc procesul de indepartare a zaharurilor si alcoolului, posibilitatea unor tulburari ale sistemului nervos. Petele galbene de pe unghii indica unele tulburari cerebrale. Petele negru-cenusii pe unghii sint semnul unei intoxicatii cu mercur.
Legatura unghiilor cu organele si partile corpului

Fiecare deget de la mina sau de la picior, potrivit reprezentarilor medicinei traditionale, este strins legat de un organ determinat sau de una dintre glandele de secretie interna. Daca una dintre unghii nu arata bine, cautati cauza dezechilibrului in acel organ, al carui meridian este legat de acest deget sau de aceasta unghie.

Unghia de la degetul mare oglindeste starea creierului. Unghia degetului aratator oglindeste starea plaminilor si a intestinului gros. Unghia degetului mijlociu arata starea intestinului subtire. Unghia inelarului arata starea plaminilor. Unghia degetului mic indica starea inimii si a organelor de reproducere feminine.

Organele de simt Yin sint acele organe care imbunatatesc vederea, auzul, mirosul. Organele de simt Yang se refera la sensibilitatea gustati, tactila.
Dupa structura unghiilor se poate determina tipul de temperament

Dupa forma si structura unghiilor se poate determina temperamentul omului. Unghiile melancolicilor sint de obicei lungi, adesea palide, aspre, uscate si fragile. Unghiile flegmaticilor sint mai patrate, groase, tari, stralucesc puternic. Unghiile colericilor sint lunguiete, tari sau moi, roze sau galbene, stralucesc foarte putin. Unghiile sangvinicilor sint late, moi, de culoare roz, au forma ola, stralucesc putin.
sursa:http://www.mediculmeu.com

sâmbătă, 9 martie 2013

Visualization

You have an awesome power that most of us have never been taught to use effectively.
Elite athletes use it. The super rich use it. And peak performers in all fields now use it. That power is called visualization.
The daily practice of visualizing your dreams as already complete can rapidly accelerate your achievement of those dreams, goals, and ambitions.

Visualization of your goals and desires accomplishes four very important things:

1. It activates your creative subconscious, which will start generating creative ideas to achieve your goal.
2. It programs your brain to more readily perceive and recognize the resources you will need to achieve your dreams.
3. It activates the law of attraction, thereby drawing into your life the people, resources, and circumstances you will need to achieve your goals.
4. It builds your internal motivation to take the necessary actions to achieve your dreams.
Visualization is really quite simple. You sit in a comfortable position, close your eyes, and imagine—in as vivid detail as you can—what you would be looking at if the dream you have were already realized. Imagine being inside of yourself, looking out through your eyes at the ideal result.

Mental Rehearsal

Athletes call this visualization process “mental rehearsal,” and they have been using it since the 1960s when we learned about it from the Russians.
All you have to do is set aside a few minutes a day. The best times are when you first wake up, after meditation or prayer, and right before you go to bed. These are the times you are most relaxed.

Go through the following three steps:

STEP 1. Imagine sitting in a movie theater; the lights dim, and then the movie starts. It is a movie of you doing perfectly whatever it is that you want to do better. See as much detail as you can create, including your clothing, the expression on your face, small body movements, the environment, and any other people that might be around. Add in any sounds you would be hearing—traffic, music, other people talking, cheering. And finally, recreate in your body any feelings you think you would be experiencing as you engage in this activity.
STEP 2. Get out of your chair, walk up to the screen, open a door in the screen and enter into the movie. Now, experience the whole thing again from inside of yourself, looking out through your eyes. This is called an “embodied image” rather than a “distant image.” It will deepen the impact of the experience. Again, see everything in vivid detail, hear the sounds you would hear, and feel the feelings you would feel.
STEP 3. Finally, walk back out of the screen that is still showing the picture of you performing perfectly, return to your seat in the theater, reach out and grab the screen, and shrink it down to the size of a cracker. Then, bring this miniature screen up to your mouth, chew it up, and swallow it. Imagine that each tiny piece—just like a hologram—contains the full picture of you performing well. Imagine all these little screens traveling down into your stomach and out through the bloodstream into every cell of your body. Then imagine that every cell of your body is lit up with a movie of you performing perfectly. It’s like one of those appliance store windows where fifty televisions are all tuned to the same channel.
When you have finished this process—it should take less than five minutes—you can open your eyes and go about your business. If you make this part of your daily routine, you will be amazed at how much improvement you will see in your life.

Create Goal Pictures

Another powerful technique is to create a photograph or picture of yourself with your goal, as if it were already completed. If one of your goals is to own a new car, take your camera down to your local auto dealer and have a picture taken of yourself sitting behind the wheel of your dream car. If your goal is to visit Paris, find a picture or poster of the Eiffel Tower and cut out a picture of yourself and place it into the picture.

Create a Visual Picture and an Affirmation for Each Goal

We recommend that you find or create a picture of every aspect of your dream life. Create a picture or a visual representation for every goal you have—financial, career, recreation, new skills and abilities, things you want to purchase, and so on.
When we were writing the very first Chicken Soup for the Soul® book, we took a copy of the New York Times bestseller list, scanned it into our computer, and using the same font as the newspaper, typed “Chicken Soup for the Soul” into the number one position in the “Paperback Advice, How-To and Miscellaneous” category. We printed several copies and hung them up around the office. Less than two years later, our book was the number one book in that category and stayed there for over a year!

Index Cards

We practice a similar discipline every day. We each have a list of about thirty to forty goals we are currently working on. We write each goal on a 3×5 index card and keep those cards near our bed and take them with us when we travel. Each morning and each night, we go through the stack of cards, one at a time, read the card, close our eyes, see the completion of that goal in its perfect desired state for about fifteen seconds, open our eyes, and repeat the process with the next card.

Use Affirmations to Support Your Visualization

An affirmation is a statement that evokes not only a picture, but also the experience of already having what you want. Here’s an example of an affirmation:
“I am happily vacationing two months out of the year in a tropical paradise and working just four days a week owning my own business.”
Repeating an affirmation several times a day keeps you focused on your goal, strengthens your motivation, and programs your subconscious by sending an order to your crew to do whatever it takes to make that goal happen.

Expect Results

Through writing down your goals, using the power of visualization, and repeating your affirmations, you can achieve amazing results.
Visualization and affirmations allow you to change your beliefs, assumptions, and opinions about the most important person in your life—YOU! They allow you to harness the eighteen billion brain cells in your brain and get them all working in a singular and purposeful direction.
Your subconscious will become engaged in a process that transforms you forever. The process is invisible and doesn’t take a long time. It just happens over time, as long as you put in the time to visualize and affirm, surround yourself with positive people, read uplifting books, and listen to audio programs that flood your mind with positive, life-affirming messages.
If you would like a step-by-step, comprehensive approach for defining your goals, creating affirmations for them, and creating a powerful visual support system, take a look at our Vision Boards Kits—they contains a everything you need. Just add your dreams!
Repeat your affirmations every morning and night for a month, and they will become an automatic part of your thinking, woven into the very fabric of your being.

Books for children

http://www.positivelypositive.com/2013/01/30/50-inspiring-childrens-books-with-a-positive-message-part-2/

joi, 7 martie 2013

Minti luminate

http://vimeo.com/6632423

Sensing vs Intuitive – How To Keep The Balance



We all use both sensing and intuition in our daily lives. Sensing gains knowledge using our 5 senses sight, smell, sound, taste, touch and creates meaning from conscious linear thought.
Intuition is a deeper knowing that does not require reasoning or interpreting. Intuition stems from the unconscious abstract mind; deeper more creative, relaxing, infinite possibilities space.
How do you gather information about the world around you? Do you pay more attention to what you see, smell, hear, taste and touch or do you pay more attention to your intuition and see the big picture, the opportunity, greater meaning and purpose?
Your personality type will be predominantly one or the other. If you use sensing you are quiet literal, very practical and grounded. If you use your intuition you are more abstract, idealistic and expansive.
This is helpful when relating to others at work, at home, in intimate relationships or with your children. You may be communicating from two very different perspectives. Recognise whether you are sensing or trusting your intuition, then recognise if the other person is being literal and practical (sensing) or communicating in a more abstract, big picture, ideas way (intuitive). When you recognise these characteristics it will help you to communicate by matching the other person and bridging any communication gap.
For example, if your personality is predominantly sensing you will arrive at a meeting or seminar with a pad and penand be prepared to learn and take notes. Your intuitive colleague or friend arrives without a pad and pen (not even thinking of what is practically needed; someone else will provide the detail ie pads and pens) and says “I’m looking forward to learning how I can apply this knowledge to help my family, community, humanity.” As a sensing person, you have not had this idea yet, at least until you have learnt the information; the next practical step would be application. You can help each other by saying “Maybe you want a pad and pen to take notes to help you plan your ideas” and “Maybe as you take notes you can imagine the opportunities this knowledge will provide to contribute to the bigger picture.”
The sensing person sees the trees; the intuitive person sees the forest. Albert Einstein proved that matter and energy are different manifestations of the same thing, that is, everything is energy. Sensing and intuition are two sides of one coin. If your personality type is predominantly sensing to gather information around you, you can expand your awareness to include the abstract realm of energy and your intuition by the following:
  • be more aware of and pay attention to your intuition, inner knowing, sixth sense
  • confidently trust and act on your intuition
  • cultivate your intuition through meditation
  • be more curious about life and the meaning of life
  • allow your imagination to be creative ie creative visualisation meditation
  • expand your awareness to see the bigger picture in situations
A natural Intuitive will:
  • see the strategic potential or pitfalls
  • cultivate unseen potential in people and situations
  • seek the underlying meaning of things
  • not be attracted to the material things in life
  • sometimes be impractical as you are not firmly grounded
  • dream and have lots of ideas without taking action to manifest form
  • on occasions neglect physical health as you are not firmly grounded
If your personality type predominantly uses intuition to gather information around you, you can be more present in the moment and grounded by the following:
  • enjoy sensory pleasures and create tangible beauty in the home and at work
  • take pride in beauty and pleasure of your personal appearance
  • be more aware of being grounded and practical when appropriate
  • ask how questions “How can I apply this idea?”
  • ask who questions “Who can provide more detail to help bring this idea to fruition?”
A natural sensory person will:
  • readily see the practical application of ideas
  • pay attention to detail
  • may lack strategic/big picture direction
  • easily indulge in sensory pleasures
  • may lack a meaning in life

What do you do when you get an idea, an idea that seems to come from nowhere into your awareness? You can be guided by your intuition or ignore the idea. Let’s say you are driving and you come to an unexpected fork in the road that was not clearly marked on the map. Which way do you go? Do you pull over to check the map (use your sensing) or do you trust your intuition? Your intuition will always look after you.
If you end up driving somewhere you did not think you would, instead of feeling frustrated and making the situation wrong, ask yourself “What is my lesson here? What is there for me to learn, to grow or to simply embrace and enjoy?” Expand your horizons. Everything is always perfect in the moment. You are always at the right place at the right time (to learn your lessons and grow or enjoy). Learn to trust and grow your intuition.

The trick to life is to live with a healthy balance of both sensing and intuition. We live in a material world so we need to be practical and grounded to be present in the moment. At the same time we must also remember we are far more than our physical bodies. Our inner wisdom and intuition is equally important to guide and protect us.

Cultivate your intuition in deep meditation plus embrace the beauty and pleasures of nature and life. The ultimate joy of life is balance. Enjoy!

Reprogramare



Draga suflete, in ultimul timp te-am neglijat ocupandu-ma de alte suflete. Stiu, vei spune ca inainte gaseam timp sa scriu mai des.  As vrea sa invat sa stapanesc timpul, caci asa cum spune maestrul meu, atunci cand spui ca nu ai timp, ajungi intr-adevar sa nu mai ai! Timpul trece diferit in Bucuresti. Ritmul, tiparele, accentul pus pe ego si nu pe simturi! Si fara sa vrem preluam unii de la ceilalti si bune si rele.
Dragos spunea ca pacientii sunt parti din tine pe care le constientizezi urmand mai apoi  sa le vindeci…. si asa este. Uneori ne cream o cochilie ca sa ne aparam de noi insine. Si ne aparam atat de tare imprumutand tiparele din jur incat ajungem sa nu mai fim noi. Ajungem sa fim ceea ce vor altii sa fim. Sa uitam cine suntem si in final sa nu ne mai iubim. Incotro suflete? Viata altora este importanta dar mai importanta este a ta. Cum poti pretinde iubirea cand tu nu te iubesti indeajuns? Cum poti darui iubire cand tu nici nu te mai privesti in ochi? Si totusi te amagesti in fiecare zi ca este bine, ca va fi bine. Ei bine, nu!
Astazi vreau sa te hotarasti sa te iubesti pe tine insati inainte de orice ! Vreau sa iti daruiesti iubire in fiecare zi! Si apoi vei putea iubi lumea cu adevarat! Caci fiind iubire vei primi iubire! Sunt atat de multe sabloane pe care le-am preluat cu totii incat nu mai suntem nimic din ceea ce am fost cu adevarat. Pierdem adevarata noastra esenta care este in interior si nu in alta parte! Ceea ce credem ca ESTE e doar ILUZIE!
Fii cu tine, asculta-te, roaga-te, iubeste, miroase florile, asculta vantul si pasarile, lasa-ti fata mangaiata de soare si fa totul ca si cum ar fi ultima ta zi pe Pamant! Nu e greu! E adevarat, uneori nu poti avea tot ce iti doresti dar nu trebuie sa fii trist. Asa a oranduit Doamne Doamne in planul sau, ca nimic sa fie intamplator si firesc si ce credem ca ne lipseste mai mult acel ceva sa vina mai greu, pana cand vom invata atasamentele si iubirea neconditionata.
As vrea sa iti povestesc mai multe, dar este destul de tarziu si miine dimineata o iau de la capat. Imi place ceea ce fac mai mult decat orice si multumesc in fiecare zi pentru asta!Zambeste! Chiar acum porneste catre tine un gand frumos plin de iubire de la mine!
Mai jos ai o meditatie. Cu drag, SH

REPROGRAMARE
Corpul nostru este un biocomputer, gandurile noasre sunt programul, viata noastra este printarea celor doua.
Schimbati programarea, rescrieti sau modificati programul si va schimbati viata !
Meditatia aduce darul detasarii si devenim martori si creatori, experimentand si traind in cadrul propriei noastre creatii.
Intrucat corpurile fizic si emotional sunt guvernate de corpurile mentale – mintea inalta si cea joasa- in fiecare moment de ACUM, programarea eficienta ne elibereaza si, de asemenea, ne ghideaza in viata.
Draga Dumnezeule Creator Mama/Tata,
Eu cer ca fiecare moment al fiecarei zile sa se desfasoare in concordanta totala si perfecta cu Vointa Divina, in perfecta sincronizare Divina
( Acest program garanteaza indeplinirea cu succes a tuturor viselor si a viziunilor aliniate si ne opreste sa ne intrebam in permanenta, daca “ar trebui” sa facem ceva; ne permite sa stim ca, daca ceva nu se manifesta, inseamna ca nu este in concordanta, sau nu este conform Programarii Divine- deci putem renunta la el )
Eu cer ca tot ce dau altora in fiecare moment sa fie pentru binele maxim al celorlalti si al meu insumi
Eu cer ca toate campurile energetice ale corpurilor mele : fizic, emotional, mental si spiritual sa fie aliniate perfect, pentru ca Sinele meu Divin sa se manifeste constient si pe deplin in planul fizic si in toate planurile existentei, intr-un mod care sa-mi aduca bucurie deplina, liniste, gratie, placere si abundenta.
( Cea mai puternica forta creatoare si de transmutare din intregul univers este cea a Sinelui nostru Divin- sine superior sau monada EU SUNT-. Cerandu-I sa ne reechilibreze, ea o face cu putere si cu bucurie )
ACESTA ESTE PROGRAMUL DIRECTOR- este destinat sa ne ajute sa indeplinim ce dorim sa creem.
Dupa reprogramare trebuie sa fim vigilenti cu gandurile noastre.
Dr. Deepak Chopra spune ca ” celulele sunt doar o memorie imbracata in materie”, a intra in memoria celulara fara o programare precisa, ne deturneaza de la ceea ce avem de facut.
Daca ne straduim sa ne cunoastem Sinele nostru adevarat, sa experimentam nelimitarea, atunci trebuie sa ne concentram asupra Sinelui nostru Divin nemarginit – amintindu-ne, in acelasi timp, ca orice lucru asupra caruia ne concentram creste si devine realitatea noastra.
PROGRAMARE PENTRU NEMARGINIRE
Toate corpurile mele sunt acordate, armonizate, in forma si sanatoase. Ele vibreaza si se exprima in armonie perfecta si sincronizata cu pulsul lui Dumnezeu Creator Mama /Tata.
Acest lucru este adevarat, chiar si atunci cand mananc, dorm, fac exercitii fizice sau meditez.
UN PROGRAM PENTRU SINCRONIZARE
Cer sa mi se reveleze clar urmatorul pas/aspect perfect din planul Divin si sa-mi aduca oamenii perfecti cu care sa realizez crearea si implementarea acestui plan- astfel incat sa se poata manifesta fizic ACUM
Dispun ca Sinele meu Superior EU SUNT sa aduca in constiinta mea constienta toate talentele, darurile si informatiile din toate vietile din trecut, din prezent si din viitor, care imi vor da apoi forta pentru a-mi indeplini in acest plan fizic, ACUM, partea ce-mi revine din Planul Divin
RECREEREA IMAGINII
ACUM, EU comand ca cele 4 corpuri joase ale mele – fizic, emotional, mental si spiritual – sa manifeste pe deplin, in aceasta realitate fizica, imaginea perfecta a calitatilor Divine ale Sinelui meu Superior ( EU SUNT ), sau ale Sinelui meu DIVIN !

Micul prinţ



Micul prinţ
Kategorie
11. Březen 2008
Dedicaţie
Lui Leon Werth
Îmi cer scuze copiilor că dedic această carte unui om mare. Am o scuză serioasă: acest om mare este cel mai bun prieten din lume pe care îl am. Mai am o scuză: această persoană poate înţelege orice, chiar şi cărţile pentru copii. Am şi o a treia scuză: acest om mare locuieşte în Franţa, unde suferă de foame şi frig. El are nevoie să fie consolat. Dacă toate aceste scuze nu sunt de ajuns, aş vrea să fac dedicaţia copilului care a fost odinioară cel care este omul mare de acum. Toţi oamenii mari au fost mai întîi copii. (Dar puţini dintre ei îşi mai amintesc). Corectez deci dedicaţia mea:
Lui Leon Werth, băieţelul de odinioară
I
Pe cînd aveam şase ani am văzut odată o imagine nemaipomenită, într-o carte despre pădurile virgine şi care se numea “Întîmplări trăite”. Imaginea reprezenta un şarpe boa care înghiţea o fiară. Iată copia desenului:
Boa
În carte se spunea: “Şerpii boa îşi înghit prada întreagă, fără să o mestece. Apoi nu se mai pot mişca şi dorm timp de şase luni cît durează digestia.”
M-am gîndit mult atunci la aventurile junglei şi, la rîndul meu, am reuşit, cu un creion colorat, să fac primul meu desen, care arăta cam aşa:
Hat
Am arătat capodopera mea oamenilor mari şi i-am întrebat dacă desenul meu îi înfricoşa.
Ei mi-au răspuns: “De ce te-ar înfricoşa o pălărie?”
Desenul meu nu reprezenta o pălărie. El reprezenta un şarpe boa care digeră un elefant. Am desenat atunci interiorul şarpelui boa, aşa încît oamenii mari să poată înţelege. Ei au nevoie totdeauna de explicaţii. Desenul meu numărul doi era cam aşa:
Elephant inside the boa
Oamenii mari m-au sfătuit să las la o parte desenele cu şerpi boa închişi sau deschişi şi să mă ocup mai degrabă de geografie, istorie, aritmetică şi gramatică. În felul acesta am abandonat, la vîrsta de şase ani, o carieră nemaipomenită în pictură. Fusesem descurajat de insuccesul primelor mele două desene. Oamenii mari nu înţeleg niciodată nimic singuri şi este obositor pentru copii să le tot explice.
A trebuit deci să îmi aleg o altă meserie şi am învăţat să pilotez avioanele. Am zburat cam prin toată lumea. Iar geografia, e adevărat, mi-a fost de mare folos. Ştiam să recunosc şi să deosebesc, de la prima vedere, China de Arizona. O astfel de abilitate e folositoare dacă te rătăceşti noaptea.
Cînd întîlneam pe cineva care îmi părea ceva mai lucid, îi arătam desenul meu numărul unu; făceam un experiment, vrînd să ştiu dacă într-adevăr înţelegea lucrurile. Dar întotdeauna omul mare îmi răspundea: “E o pălărie”. Atunci nu îi mai vorbeam nici de şerpi boa, nici de păduri virgine, nici de stele. Mă puneam la mintea lui. Îi vorbeam de bridge, de golf, de politică şi de modă. Iar omul mare era foarte mulţumit pentru că făcuse cunoştinţă cu cineva atît de interesant.
II
Am trăit astfel singur, fără nimeni cu care să vorbesc cu adevărat, pînă ce am avut o pană în deşertul Sahara, acum şase ani. Ceva se stricase la motorul meu. Şi cum nu aveam cu mine nici mecanic, nici pasageri, mă pregăteam să încerc să fac de unul singur o reparaţie dificilă. Pentru mine era o chestiune de viaţă sau de moarte. Apă de băut abia de-aveam pentru opt zile.
Am adormit deci în prima seară, pe nisip, la mii de kilometri de orice pămînt locuit. Eram mai izolat decît un naufragiat pe o scîndură în mijlocul oceanului. Vă imaginaţi atunci ce surpriză am avut cînd, în zorii zilei, m-a trezit o voce simpatică. Auzii:
-Te rog … desenează-mi o oaie!
-Poftim ???
-Desenează-mi o oaie…
Am sărit în picioare ca lovit de trăsnet. M-am frecat bine la ochi. Am privit bine şi am văzut un omuleţ extraordinar care mă privea cu foarte multă seriozitate. Iată cel mai bun portret pe care am reuşit să i-l fac mai tîrziu. Dar desenul meu este, desigur, cu mult mai puţin fermecător decît modelul. Dar nu e vina mea. Fusesem descurajat în cariera mea de pictor de către oamenii mari, la vîrsta de şase ani, şi nu învăţasem să mai desenez nimic altceva afară de şerpi boa închişi şi deschişi.
The Little prince
Am privit această apariţie cu ochii mari de mirare. Nu uitaţi că mă găseam la mii de kilometri de orice regiune locuită. Or micuţul meu nu îmi părea nici rătăcit, nici mort de oboseală ori de foame, nici mort de sete, nici mort de frică. Nimic în înfăţişarea sa nu sugera un copil pierdut în mijlocul deşertului, la mii de kilometri de orice regiune locuită. Cînd am reuşit în sfîrşit să vorbesc, i-am spus:
-Dar ce faci tu aici?
Şi el îmi repetă atunci, cu voce blîndă, ca pe un lucru foarte serios:
-Te rog… desenează-mi un miel...
Cînd misterul este prea impresionant, te laşi copleşit şi faci ceea ce ţi se spune. Pe cît de absurd îmi părea, la mii de kilometri depărtare de orice ţinut locuit şi în pericol de moarte, mi-am scos din buzunar o foaie de hîrtie şi un pix. Dar mi-am amintit atunci că studiasem mai ales geografia, istoria, aritmetica şi gramatica şi îi spusei omuleţului - cu un pic de amărăciune - că nu ştiam să desenez. El îmi răspunse:
-Nu-i nimic. Desenează-mi o oaie.
Cum nu desenasem niciodată o oaie, am refăcut unul din cele două desene pe care le ştiam. Cel cu şarpele boa inchis. Am fost stupefiat să-l aud pe omuleţ răspunzîndu-mi:
-Nu! Nu! Nu vreau un elefant într-un boa. Un şarpe boa este foarte periculos, iar un elefant este prea mare şi încurcă. La mine este foarte puţin loc. Am nevoie de o oaie. Desenează-mi o oaie.
Atunci am desenat:
Sick sheep
El privi atent, apoi spuse:
- Nu! Asta este deja foarte bolnavă. Fă alta.
Am desenat din nou:
A ram
Prietenul meu surîse cu amabilitate:
-Vezi bine… asta nu e oaie, e un berbec. Are coarne...
Am refăcut încă o dată desenul meu:
Old sheep
- Asta e prea bătrînă. Eu vreau o oaie care să trăiască mult timp.
Atunci, fără să mai am prea multă răbdare, pentru că mă grăbeam să încep demontarea motorului meu, am schiţat desenul de mai jos şi am spus, puţin nervos:
-Asta e cuşca, iar oaia pe care o vrei tu este înăuntru.
Sheep in the box
Am fost foarte surprins cînd am văzut luminîndu-se faţa omuleţului care mă judecase pînă atunci:
-E exact ce vroiam! Crezi că îi trebuie multă iarbă acestei oi?
-De ce?
-Pentru că la mine e mic de tot…
-Va fi de ajuns, sigur. Ţi-am dat o oaie mică.
Îşi aplecă spre desen capul şi zise:
-Nu chiar aşa mică… Uite! A adormit…
Şi astfel am făcut cunoştinţă cu micul prinţ.
III
The Little prince
Îmi trebui mult timp ca să înţeleg de unde venea. Micul prinţ îmi punea multe întrebări, dar nu părea niciodată să le înţeleagă pe ale mele. Totul mi s-a lămurit mai degrabă prin cuvintele rostite de el întîmplator. Bunăoară, cînd a zărit pentru prima oară avionul meu (nu îl voi desena aici, e un desen mult prea complicat pentru mine), m-a întrebat:
-Ce este lucrul ăla?
-Nu e un simplu lucru. Zboară. E un avion. E avionul meu.
Şi eram mîndru că îi spusesem că eu zburam. Atunci strigă:
-Cum? Ai căzut din cer!?
-Da, am spus eu cu falsă modestie.
-Aha! E comic...
Şi micul prinţ avu o adevărată izbucnire de rîs care mă irită mult. Eu vreau să mi se ia în serios lucrurile nefericite care mi se întîmplă. Apoi adăugă:
-Deci şi tu vii din cer! De pe ce planetă eşti tu?
Am întrevăzut din întrebarea lui, ca într-o sclipire, ceva din misterul prezenţei lui şi l-am întrebat deodată:
-Deci tu vii de pe altă planetă?
Dar el nu îmi răspunse. Dădu încet din cap privindu-mi avionul:
-E adevărat că tu nu poţi veni de prea departe, de acolo de sus…
Şi se cufundă într-o stare de reverie care dură mult timp. Apoi, scoţînd oaia mea din buzunar, o contemplă ca pe o comoară, îndelung.
Vă imaginaţi cît de intrigat am putut fi de această semiconfidenţă a sa despre “celelalte planete”. Mă străduii deci să aflu ceva mai mult:
-De unde vii tu, omuleţul meu drag? Unde este “la tine”? Unde vrei să duci oaia mea?
Îmi răspunse după o linişte gînditoare:
-Ce e bun cu cuşca pe care mi-ai dat-o e că poate servi drept adăpost oii noaptea.
-Bineînţeles. Şi dacă eşti drăguţ, îţi voi mai da şi o coardă să o prinzi ziua. Şi un ţăruş de care să o legi.
Propunerea păru să îl surprindă foarte tare pe micul prinţ:
-Să o leg? Ce idee caraghioasă!
-Dar dacă nu o legi, va pleca încotro va vedea cu ochii şi se va pierde…
Şi prietenul meu avu aici o nouă izbucnire de rîs:
-Dar unde vrei să meargă?
-Nu conteaza unde. Drept înainte...
The Little prince and stars
Atunci micul prinţ remarcă foarte serios:
-Nu-i nimic, e atît de mic la mine!
Şi cu un pic de melancolie, poate, adăugă:
-Drept înainte nu poate ajunge prea departe...
IV
Aflasem astfel un al doilea lucru foarte important: că planeta sa era de-abia cu puţin mai mare decît o casă!
Asta nu mă putea uimi prea tare. Ştiam prea bine că în afară de marile planete ca Pamîntul, Jupiter, Marte, Venus, cărora li se dăduseră nume, există sute de alte planete care sunt uneori atît de mici că e o mare problemă să le vezi cu telescopul. Cînd un astronom descoperă o astfel de planetă, îi dă un nume care nu înseamnă prea mult. Îi spune bunăoară: “asteroidul 3251”.
Am motive serioase să cred că planeta de pe care venea micul prinţ este asteroidul B 612.
Star-gazer
Acest asteroid nu a fost văzut decît in 1909, cu telescopul, de către un astronom turc.
Turkish astronomer
El a făcut atunci o mare demonstraţie a descoperirii sale la un Congres Internaţional de Astronomie.
Dar nimeni nu l-a crezut din cauza costumului său. Aşa sunt oamenii mari.
Din fericire pentru reputaţia asteroidului B 612, un dictator turc impuse poporului său, sub ameninţarea pedepsei cu moartea, să se îmbrace în stilul european. Astronomul refăcu demonstraţia sa în 1920, îmbrăcat europeneşte, foarte elegant. Şi de data aceasta toată lumea fu de acord cu el.
European astronomer
Dacă v-am povestit aceste detalii despre asteroidul B 612 şi dacă v-am spus numărul lui, am făcut-o pentru oamenii mari. Oamenilor mari le plac numerele. Cînd le vorbiţi de un nou prieten, nu vă întreabă niciodată ceea ce este cu adevărat important. Nu vă întreabă niciodată: “Cum sună vocea lui? Ce jocuri îi plac? Colecţionează fluturi?” Ei vă întreabă: “Cîţi ani are? Cîţi fraţi are? Cît cîntăreşte? Cît cîştigă tatăl său?” Numai atunci ei vor crede că l-au cunoscut. Dacă le spuneţi oamenilor mari: “Am văzut o casă frumoasă din cărămidă roşie, cu muşcate la ferestre şi cu porumbei pe acoperiş…”, ei nu vor reuşi să îşi imagineze acea casă. Trebuie să le spui: “Am văzut o casă de o sută de mii de franci”. Atunci vor sări in sus: “Ce drăguţă!”
Tot aşa, dacă le veţi spune: “Dovada că micul prinţ a existat este că el era fermecător şi că el vroia o oaie. Cînd vrei o oaie, asta e o dovadă că exişti.”, vor ridica din umeri, luîndu-vă drept copii! Dar dacă le spuneţi: “Planeta de unde venea este asteroidul B 612”, atunci vor fi convinşi şi vă vor lăsa în pace cu întrebările lor. Aşa sunt ei. Nu trebuie să le-o luaţi în nume de rău. Copiii trebuie să fie totdeauna indulgenţi cu oamenii mari.
Dar, desigur, nouă, celor care înţelegem viaţa, puţin ne pasă de cifre! Mi-ar fi plăcut să încep povestirea asta ca într-un basm cu zîne. Mi-ar fi plăcut să o încep aşa:
“A fost odată un mic prinţ care locuia pe o planetă cu puţin mai mare decît el şi care avea nevoie de un prieten…” Pentru cei ce înţeleg viaţa, ar fi sunat mult mai firesc.
Căci vreau să se ştie că nu mi-ar plăcea să-mi fie citită cartea într-un mod uşuratic. Sufăr cînd povestesc amintirile acestea. Sunt deja şase ani de cînd micul prinţ a plecat cu oaia lui. Dacă îl descriu aici, este ca să nu îl uităm. E trist să uiţi un prieten. Nu toată lumea a avut un prieten. Aş putea deveni ca oamenii mari care nu se mai interesează decît de numere. Tocmai pentru a împiedica asta, am cumpărat culori şi creioane colorate. E greu să te apuci din nou de desen, la vîrsta mea, dupa ce nu ai desenat nimic altceva decît un şarpe boa închis şi unul deschis, la vîrsta de şase ani! Voi încerca, desigur, să fac portrete pe cît mai autentice. Dar nu reuşesc mereu. Un desen e bun, altul mai puţin. Mă mai înşel un pic asupra înălţimii. Aici micul prinţ e prea înalt. Dincolo e prea scund. Mai ezit şi cînd e vorba de culoarea hainelor sale. Mă străduiesc şi eu cum pot. Mă mai înşel şi asupra altor detalii, mai importante. Dar asta este, va trebui să mă iertaţi. Prietenul meu nu îmi dădea niciodată explicaţii. El mă credea probabil la fel ca el. Dar eu, din nefericire, nu ştiu să văd oile aflate în cuşcă. Poate sunt un pic precum oamenii mari. Cred că am îmbătrînit.
V
În fiecare zi mai aflam cîte ceva despre planetă, despre plecare, despre călătorie. Totul venea încetul cu încetul, din vorbă în vorbă. În felul ăsta am aflat, în a treia zi, despre drama baobabilor.
Şi de data aceasta am aflat tot datorită oii, căci brusc, micul prinţ, cuprins de o serioasă îndoială, mă întrebă:
E foarte adevărat, nu-i aşa, ca oile mănîncă arbuştii?
Da. E adevărat.
Ah! Sunt mulţumit.
Elephans on the planet
Eu nu am înţeles de ce era aşa important ca oile sa mănînce arbuştii. Dar micul prinţ adăugă:
Prin urmare ele mănîncă şi baobabii?
I-am atras atenţia micului prinţ că baobabii nu sunt arbuşti, ci copaci mari cît o biserică şi chiar dacă ar fi adus cu sine o armată de elefanţi, tot nu reuşea să vină de hac nici măcar unui singur baobab.
Ideea armatei de elefanţi îl făcu pe micul prinţ să rîdă:
Ar trebui puşi unii peste alţii…
Dar el remarcă isteţ:
Baobabii, înainte de a creşte, încep prin a fi mici.
Exact! Dar de ce vrei tu ca oile tale să mănînce arbuştii de baobab?
El îmi răspunse: „Ei, cum de ce ?” ca şi cum era vorba aici de un lucru evident. A trebuit ca inteligenţa mea să facă un mare efort pentru a înţelege singur despre ce era vorba.
De bună seamă, pe planeta micului prinţ, se aflau, ca pe toate planetele, plante folositoare şi plante dăunătoare. Prin urmare, seminţe bune, ale plantelor folositoare, şi seminţe rele, ale plantelor dăunătoare. Dar seminţele sunt invizibile. Ele dorm în tăcerea pămîntului, pînă ce acesta trezeşte prin magia sa pe una dintre ele. Atunci aceasta se întinde şi îşi împinge mai întîi timid către soare o tulpiniţă subţire şi plăpîndă; dacă este o ridiche ori un trandafir, poate fi lăsată să crească după cum doreşte. Dacă e vorba însă de o plantă dăunătoare, aceasta trebuie smulsă imediat ce a fost recunoscută. Ori erau seminţe teribile pe planeta micului prinţ…erau seminţele de baobab. Solul planetei era infestat cu ele. Iar un baobab care a fost lăsat să crească prea mult nu mai poate fi îndepărtat. El este o pacoste pentru toată planeta. O perforează cu rădăcinile sale. Iar dacă planeta este prea mică şi baobabii prea numeroşi, în cele din urmă planeta explodează.
„Este o chestiune de disciplină, îmi spunea mai tîrziu micul prinţ. Cînd îmi terminam toaleta de dimineaţă, trebuia sa fac cu foarte mare grijă toaleta planetei. Trebuia să îmi impun în mod regulat să smulg baobabii imediat ce se puteau deosebi de arbuştii de trandafir, cu care se aseamănă mult cînd sunt foarte mici. Este o muncă foarte plictisitoare dar foarte uşoară.”
Chare of the planet
Şi într-o zi mă sfătui să mă străduiesc să fac un desen frumos, să le intre bine în cap copiilor de pe pămînt. “Dacă ei călătoresc într-o zi, îmi spuse el, s-ar putea să le fie de folos. Uneori poţi lăsa ceva ce ai de făcut pe mai tîrziu fără să se întîmple nimic. Dar cînd este vorba de baobabi, asta e întotdeauna o catastrofă. Am cunoscut o planetă locuită de un leneş. Neglijase trei arbuşti…”
Şi, după indicaţiile micului prinţ, am desenat acea planetă. Nu îmi place deloc să iau tonul unui moralist. Dar pericolul baobabilor e atît de puţin cunoscut şi riscurile celui care s-ar rătăci pe un asteroid sunt atît de considerabile încît, pentru o singură dată, renunţ la rezervele mele şi atrag atenţia: „Copii! Aveţi grijă cu baobabii!”O fac pentru a-mi avertiza prietenii de pericolul de lîngă ei, dar de care nu ştiu, aşa cum nu am ştiut nici eu, cel care m-am străduit atît să fac desenul acesta. Dar efortul a meritat. Vă veţi intreba poate: de ce nu mai există în cartea aceasta şi alte desene la fel de impunătoare ca cel cu baobabii? Răspunsul este foarte simplu: am încercat, dar nu am mai reuşit. Cînd am desenat baobabii am fost animat de sentimentul urgenţei.
Micul prinţ
VI
Ah, micule prinţ, am înţeles astfel puţin cîte puţin viaţa ta melancolică. Mult timp tu nu avuseseşi ca distracţie decît farmecul apusurilor de soare. Am aflat acest nou detaliu în a patra zi, dimineaţa, cînd tu mi-ai spus:
Îmi plac mult apusurile de soare. Hai să vedem un apus de soare…
Dar trebuie să aşteptăm…
Ce să aşteptăm?
Să aşteptăm ca soarele să apună.
Tu ai avut mai întîi o înfăţişare foarte surprinsă, apoi ai rîs de tine însuţi. Şi mi-ai spus:
Mă cred întotdeauna la mine!
Într-adevăr. Cînd este miezul zilei în Statele Unite, în Franţa soarele apune, precum ştie toată lumea. Ar fi suficient să se poată merge în Franţa pentru un minut pentru a asista la un apus de soare. Din nefericire, Franţa este foarte departe. Dar pe mica ta planetă era suficient să tragi scaunul cu cîţiva paşi. Şi tu puteai vedea apusul de soare de fiecare dată cînd doreai…
Într-o zi, am văzut apusul de soare de patruzeci şi trei de ori!
Şi puţin mai tîrziu ai adăugat:
Ştii… cînd eşti aşa trist îţi place să te uiţi la apusurile de soare…
Deci tu erai chiar aşa de trist în ziua cu cele patruzeci şi trei de apusuri de soare? Dar micul prinţ nu răspunse.
Micul prinţ
VII
În a cincea zi, tot datorită oii, am aflat încă un secret din viaţa micului prinţ. El mă întrebă brusc, fără nici un preambul, ca şi cum se gîndise îndelung la asta:
O oaie, dacă mănîncă arbuştii, mănîncă şi florile?
O oaie mănîncă tot ce întîlneşte în cale.
Chiar şi florile care au spini?
Da. Chiar şi florile care au spini.
Atunci la ce servesc spinii?
Nu ştiam. Eram atunci foarte ocupat încercînd să deşurubez un şurub strîns prea tare din motorul meu. Eram foarte îngrijorat, căci pana mea începuse să mi se pară foarte gravă iar apa de băut care se epuiza mă făcea să mă tem de ce era mai rău.
La ce folosesc spinii?
Micul prinţ nu renunţa niciodată la o întrebare, odată ce o pusese. Eu eram nervos din cauza şurubului meu şi am răspuns la întîmplare:
Spinii nu servesc la nimic, sunt pur şi simplu răutate din partea florilor!
Oh!
Dar după un moment de linişte el îmi spuse, cu un soi de răutate în voce:
Nu te cred! Florile sunt slabe. Ele sunt naive. Ele se apără cum pot. Ele se cred teribile cu spinii lor…
N-am răspuns nimic. În momentul acela îmi ziceam: „Dacă şurubul ăsta mai rezistă mult, o să îl fac să sară dintr-o lovitură de ciocan”. Micul prinţ îmi deranjă din nou gîndurile:
Deci tu crezi că florile…
Nu! Nu! Eu nu cred nimic! am răspuns la întîmplare. Eu mă ocup cu lucruri serioase aici!
El mă privi stupefiat:
Lucruri serioase!
El mă vedea cu ciocanul în mînă şi cu degetele negre de ulei de motor, aplecat asupra unui obiect care lui îi părea foarte urît.
Tu vorbeşti ca oamenii mari!
Asta mă făcu să mă simt un pic ruşinat. Iar el, nemilos, adăugă:
Tu confunzi totul… tu amesteci totul!
Era foarte iritat. Scutură în vînt pletele sale blonde:
Cunosc o planetă unde este un domn roşu la faţă. El nu a mirosit niciodată o floare. El nu a privit niciodată o stea. Nu a iubit niciodată pe nimeni. Nu a făcut nimic altceva decît adunări. Şi toată ziua repetă ca tine: „Sunt un om serios! Sunt un om serios!” şi asta îl face să pleznească de mîndrie. Dar asta nu e un om, asta e o ciupercă!
O ce?
O ciupercă!
Micul prinţ era de acum palid de mînie.
De milioane de ani florile îşi cresc spinii lor. De milioane de ani oile mănîncă totuşi florile. Nu este atunci foarte serios să încerci să înţelegi de ce ele se străduiesc atît de tare să îşi crească spini care nu le folosesc la nimic? Nu este important războiul oilor cu florile? Nu este serios, mai important decît adunările domnului cel roşu? Şi dacă eu ştiu o floare unică în lume, ce nu există în altă parte, decît pe planeta mea, şi mai ştiu că o oiţă ar putea-o face să dispară dintr-o singură mişcare, aşa, pur si simplu, într-o dimineaţă, fără să îşi dea seama ce face, asta nu e important?
Micul prinţ
El roşi, apoi continuă:
Dacă cineva iubeşte o floare care nu există decît într-un singur exemplar în milioane de stele, asta e de ajuns pentru ca el să fie fericit cînd le priveşte. El îşi spune: „Floarea mea este acolo undeva...” Dar dacă oaia mănîncă floarea, pentru el este ca şi cum, brusc, toate stelele s-ar stinge! Şi tu crezi că asta nu e important!
Nu mai putu zice nimic. Izbucni brusc în sughiţuri de plîns. Venise noaptea. Eu îmi abandonasem sculele. Nu îmi mai păsa nici de ciocanul meu, nici de şurubul meu, nici de sete, nici de moarte. Pe o planetă, a mea, pe pămînt, era un mic prinţ care trebuia consolat! L-am luat în braţe şi l-am legănat. I-am spus: „Floarea pe care o iubeşti tu nu e în pericol.... Îi voi desena o botniţă oii tale... Voi desena o armură pentru floarea ta... Voi…” Nu ştiam ce să mai zic. Mă simţeam foarte neîndemînatic. Nu ştiam cum să ajung la inima lui, cum să îl mîngîi... E atît de misterios tărîmul lacrimilor...
VIII
Am aflat destul de repede o seamă de lucruri despre această floare. Pe planeta micului prinţ fuseseră întotdeauna flori foarte simple, împodobite cu un singur rînd de petale, aflate pretutindeni şi care nu deranjau pe nimeni. Ele apăreau într-o dimineaţa în iarbă şi seara dispăreau. Dar aceea germinase într-o bună zi dintr-un grăunte adus nu se ştie de unde, iar micul prinţ supraveghease cu foarte mare atenţie acea tulpiniţă care nu semăna cu celelalte. Putea să fie o nouă specie de baobab. Dar arbustul încetă curînd să crească şi începu să pregătească o floare. Micul prinţ văzu ceva ca un bumb mare şi simţi că ceva miraculos avea să îşi facă apariţia; floarea însă, la adăpostul bumbului verde, nu îşi mai termina pregătirile pentru a-şi etala frumuseţea. Ea îşi alegea cu grijă culorile. Se îmbrăca încet, îşi potrivea una cîte una petalele. Nu vroia să apară şifonată ca macul. Ea nu vroia să apară decît în deplinătatea şi sclipirea frumuseţii sale. Da! Era cochetă! Toaleta sa misterioasă dură multe zile. Dar într-o bună dimineaţă, exact odată cu răsăritul soarelui, se arătă.
Micul prinţ
Şi tocmai ea, care muncise cu atîta precizie, zise căscînd:
Ah! De-abia mă scol… Pardon… Sunt încă răvăşită…
Atunci micul prinţ nu îşi putu stăpîni admiraţia:
Ce frumoasă eşti!
Nu-i aşa, răspunse cu delicateţe floarea…Şi sunt născută în acelaşi timp cu soarele…
Micul prinţ îşi dădu seama că nu era prea modestă, dar era atît de emoţionantă!
Cred că este ora micului dejun, adăugă ea îndată, dacă aţi avea bunătatea să vă gîndiţi la mine…
Şi micul prinţ, luat un pic prin surprindere, găsi o stropitoare cu apă proaspătă şi o servi pe floare.
Micul prinţ
Astfel îl chinuia ea pe micul prinţ cu vanitatea sa un pic bolnăvicioasă. Într-o zi, bunăoară, vorbind de cei patru spini ai săi, îi spuse micului prinţ:
Pot să vină chiar şi tigrii, cu ghearele lor!
Micul prinţ
Nu sunt tigri pe planeta mea, obiectă micul prinţ, şi apoi tigrii nu mănîncă plante.
Eu nu sunt o plantă, răspunse cu delicateţe floarea.
Iartă-mă…
Nu mă tem deloc de tigri, dar am oroare de curenţii de aer. Nu aveţi un paravan?
Micul prinţ
„Oroare de curenţi de aer... nu e chiar un noroc pentru planeta mea. Floarea asta e destul de complicată...”
Seara mă veţi pune sub un glob de sticlă. E foarte frig aici. E prost aşezat. Acolo de unde vin eu…
Micul prinţ
Dar aici se intrerupse. Ea venise ca sămînţă. Nu putuse cunoaşte nimic din alte lumi. Umilită de a fi spus o minciună atît de naivă, tuşi de două-trei ori, sperînd să îl pună şi pe micul prinţ într-o situaţie penibilă:
Cum e cu paravanul ăla?...
Mergeam să îl caut, dar îmi vorbeai!
Atunci ea începu din nou să tuşească pentru a-i provoca totuşi remuşcări micului prinţ.
Astfel, micul prinţ, în ciuda dragostei sale pentru floare, se îndoi repede de ea. El luase în serios cuvinte fără importanţă şi devenise foarte nefericit.
„Ar fi trebuit să nu o ascult, îmi mărturisi el într-o zi, nu trebuie niciodată să asculţi florile. Trebuie să le priveşti şi să le miroşi. A mea parfuma planeta, dar eu nu ştiam să mă bucur de asta. Această istorie cu ghearele, care m-a deranjat atît, ar fi trebuit să mă emoţioneze…”
Îmi mai mărturisi:
„Nu am ştiut să înţeleg nimic atunci! Ar fi trebuit să o judec după fapte şi nu după cuvinte. Ea mă parfuma şi mă bucura. Nu ar fi trebuit deloc să plec! Ar fi trebuit să ghicesc afecţiunea ei de dincolo de vorbele ei mari, orgolioase. Florile sunt atît de contradictorii! Dar eram prea tînăr ca să ştiu să iubesc.”
IX
Micul prinţ
Cred că a profitat pentru evadarea lui de o migraţie a păsărilor călătoare. În dimineaţa plecării aranjă totul pe planetă. Îşi curăţă cu grijă vulcanii în activitate. El avea doi vulcani în activitate. Erau foarte folositori dimineaţa pentru încălzitul micului dejun. Mai avea şi un vulcan stins. Dar, cum spunea el: „Nu se ştie niciodată!” Curăţă deci şi vulcanul stins. Dacă sunt bine curăţati, activitatea vulcanilor este moderată, fără erupţii. Erupţiile vulcanice sunt ca focurile de şemineu. Evident, pe pămîntul nostru suntem prea mici pentru a ne curăţa vulcanii. Din cauza asta ne fac atîtea probleme.
De asemenea, micul prinţ smulse, cu un pic de melancolie, ultimii lăstari de baobabi. Credea că nu va mai trebui să vină niciodată. Iar toate aceste munci obişnuite i-au părut, în dimineata aceea, extrem de plăcute. Şi cînd udă pentru ultima oară floarea şi se pregăti să o pună la adăpost sub globul ei, era cît pe-aci să plîngă.
Adio, îi spuse el florii.
Dar ea nu îi răspunse.
Adio, repetă el.
Floarea tuşi. Dar nu din cauza vreunei răceli.
Am fost prostuţă, îi spuse în cele din urmă. Îţi cer iertare. Să fii fericit.
El se miră de absenţa reproşurilor. Stătea cu globul în mînă, surprins. Nu înţelegea acest calm al florii.
Da, te iubesc, îi spuse floarea. Nu ai ştiut nimic despre asta, din vina mea. Asta nu mai are nici o importanţă. Tu ai fost la fel de prostuţ ca mine. Să fii fericit… Lasă globul ăla în pace. Nu îl mai vreau.
Dar vîntul...
Nu sunt chiar aşa răcită... Aerul proaspăt al nopţii îmi va face bine. Sunt o floare.
Dar animalele…
Trebuie să suport două sau trei omizi dacă vreau să cunosc şi fluturii. S-ar părea că e foarte frumos. Dacă nu, cine mă va vizita? Tu vei fi departe. Cît despre animalele mari, nu mi-e teamă de nimic. Am ghearele mele.
Şi îmi arătă plină de naivitate cei patru spini ai săi. Apoi adăugă:
N-o mai amîna atîta, este agasant. Ai hotărît să pleci. Du-te!
Ea nu vroia să o vadă plîngînd. Era o floare atît de orgolioasă...
X
El se găsea în regiunea asteroizilor 325, 326, 327, 328, 329 şi 330. Îi vizita atît pentru a avea o ocupaţie, cît şi pentru a se instrui.
Primul era locuit de un rege. Regele şedea, îmbrăcat în purpură şi hermină, pe un tron foarte simplu, dar maiestuos totodată.
Micul prinţ
Ah, iată un supus, strigă regele cînd îl zări pe micul prinţ.
Şi micul prinţ se întrebă:
Cum m-o fi cunoscînd dacă nu m-a văzut niciodată?
El nu ştia că, pentru regi, lumea e foarte simplificată. Toţi oamenii sunt supuşi.
Apropie-te să te văd mai bine, îi spuse regele, care era foarte mîndru că este rege pentru cineva.
Micul prinţ căută din ochi un loc unde să se aşeze, dar planeta era toată acoperită de magnifica mantie de hermină. Rămase deci în picioare şi, pentru că era obosit, căscă.
Este contrar protocolului să caşti în prezenţa unui rege, îi zise monarhul. Îţi interzic.
Nu pot să mă împiedic, răspunse micul prinţ, cam zăpăcit. Am făcut o călătorie lungă şi nu am dormit…
Atunci, îi spuse regele, îţi ordon să caşti. Nu am văzut pe nimeni căscînd de ani de zile. A căsca e pentru mine o curiozitate. Haide! Mai cască! Este un ordin.
Mă intimidez… nu mai pot... zise micul prinţ roşind tot.
Hmm! Hmm! răspunse regele. Atunci... îţi ordon atît să caşti cît şi să...
Mai bălmăji un pic ceva şi păru lovit în orgoliul său.
Căci regele ţinea în mod special ca autoritatea lui să fie respectată. Nu tolera neascultarea. Era un monarh absolut. Dar, fiindcă era bun, dădea ordine rezonabile.
“Dacă aş ordona unui general să se schimbe într-o pasăre de mare, spunea el adesea, şi generalul nu m-ar asculta, nu ar fi vina generalului. Ar fi vina mea”.
Pot să mă aşez? se interesă cu timiditate micul prinţ.
Îţi ordon să te aşezi, îi răspunse regele, care strînse maiestuos ceva din mantia sa de hermină.
Dar micul prinţ era cu totul uimit. Planeta era minusculă. Peste ce putea regele să domnească?
Sire, îi spuse… mă scuzaţi că vă întreb…
Îţi ordon să mă întrebi, se grăbi regele să spună.
Sire…peste ce domniţi dumneavoastră?
Peste tot, răspunse regele, cu o mare simplitate.
Peste tot?
Cu un gest discret, regele arătă planeta sa, celelalte planete şi stelele.
Chiar aşa, peste tot? făcu micul prinţ.
Chiar aşa…răspunse regele.
Căci nu numai că era un monarh absolut, dar era şi un monarh universal.
Şi stelele vă ascultă?

Bineînţeles, îi spuse regele. Ele mă ascultă. Nu tolerez indisciplina.
O asemenea putere atrase entuziasmul micului prinţ. Dacă ar fi avut-o el, ar fi putut asista nu la patruzeci şi patru, ci la şaizeci şi două sau chiar o sută sau chiar două sute de apusuri de soare în aceeaşi zi, fără să îşi tragă scaunul! Şi cum se simţea un pic trist amintindu-şi de planeta sa abandonată, îşi permise să solicite un favor regelui:
Aş vrea să văd un apus de soare… Faceţi-mi plăcerea… Ordonaţi soarelui să apună…
Dacă aş ordona unui general să zboare din floare în floare precum un fluture sau să scrie o tragedie sau să se schimbe în pasăre marină şi generalul nu ar executa ordinul primit, cine, dintre noi doi, ar fi de vină?
Dumneavoastră aţi fi, zise micul prinţ hotărît.
Exact. Trebuie să ceri de la fiecare ceea ce poate da, reluă regele. Autoritatea se bazează în primul rînd pe raţiune. Dacă ordoni poporului tău să meargă să se arunce în mare, va face revoluţie. Eu am dreptul să cer ascultare pentru că ordinele mele sunt rezonabile.
Cum rămîne cu apusul meu de soare? întrebă micul prinţ care nu uita niciodată o întrebare, o dată ce o pusese.
Vei avea apusul tău de soare. Îl voi cere. Dar aş aştepta, bazîndu-mă pe experienţa mea de guvernare, condiţiile favorabile.
Cînd va fi asta? se informă micul prinţ.
Hmm! Hmm! îi răspunse regele, care consultă mai întîi un calendar gros, hmm! hmm! asta va fi … va fi …către ora şapte şi un sfert! Şi vei vedea cît de bine sunt ascultat.
Micul prinţ căscă. El regreta apusul său de soare ratat. Şi apoi se plictisea deja puţin.
Nu mai am nimic de făcut aici, îi spuse el regelui. Voi pleca!
Nu pleca, răspunse regele care era atît de mîndru să aibă un supus. Nu pleca, te fac ministru!
Ministru al cui?
Al... al justiţiei!
Dar nu e nimeni de judecat!
N-aş spune, îi zise regele. Nu am făcut încă turul regatului meu. Sunt foarte bătrîn, nu am loc pentru limuzină şi mă oboseşte să merg.
Oh! Dar eu am văzut deja, spuse micul prinţ, care se aplecă să arunce o privire şi pe partea cealaltă a planetei. Nici acolo nu e nimeni…
Atunci te vei judeca pe tine însuţi, îi răspunse regele. Asta e cel mai dificil. Este mult mai dificil să te judeci pe tine însuţi decît să judeci pe altul. Dacă reuşeşti să te judeci bine, înseamnă că eşti cu adevărat înţelept.
Eu, spuse micul prinţ, pot să mă judec pe mine însumi oriunde. Nu am nevoie să locuiesc aici.
Hmm! Hmm! zise regele, cred că pe planeta mea e pe undeva un bătrîn şobolan. Îl aud noaptea. Vei putea să judeci acest bătrîn şobolan. Îl vei condamna la moarte din timp în timp. Astfel, viaţa lui va depinde de justiţia ta. Dar tu îl vei graţia de fiecare dată pentru a-l păstra. Nu e decît unul.
Mie, răspunse micul prinţ, nu îmi place să condamn la moarte şi cred că o să plec.
Nu, zise regele.
Dar micul prinţ, terminîndu-şi pregătirile, nu vru să îl intristeze pe bătrînul monarh:
Dacă maiestatea dumneavoastră ar dori să fie foarte bine ascultată, ar putea să îmi dea un ordin rezonabil. Ar putea să îmi ordone, spre exemplu, să plec într-un minut. Mi se pare că sunt favorabile condiţiile…
Regele nerăspunzînd nimic, micul prinţ ezită mai întîi, apoi, cu un suspin, plecă.
Te fac ambasadorul meu, se grăbi să strige regele.
Avea un aer foarte autoritar.
Oamenii mari sunt foarte ciudaţi, îşi zise micul prinţ în sine, pe timpul călătoriei sale.
XI
A doua planetă era locuită de un vanitos.
Micul prinţ
Ah! Ah! Iată vizita unui admirator! strigă de departe vanitosul imediat ce îl zări pe micul prinţ.
Căci, pentru vanitoşi, ceilalţi oameni sunt admiratori.
Bună ziua, spuse micul prinţ. Aveţi o pălărie caraghioasă.
E pentru salutat, îi răspunse vanitosul. Pentru salutat cînd sunt aclamat. Din nefericire nu trece nimeni niciodată pe aici.
Da? zise micul prinţ care nu înţelesese.
Loveşte-ţi mîinile una de alta, îl sfătui atunci vanitosul.
Micul prinţ îşi lovi mîinile una de alta. Vanitosul salută modest ridicîndu-şi pălăria.
Asta e mai amuzant decît vizita regelui, îşi spuse în sine micul prinţ. Şi reîncepu să îşi lovească mîinile una de alta. Vanitosul reîncepu să salute ridicîndu-şi pălăria.
După cinci minute de repetat, monotonia jocului îl plictisi pe micul prinţ:
Şi pentru ca pălăria să cadă, întrebă el, ce trebuie făcut?
Dar vanitosul nu îl auzi. Vanitoşii nu aud niciodată decît laudele.
Mă admiri într-adevăr mult? îl întrebă el pe micul prinţ.
Ce înseamnă a admira?
A admira înseamnă a recunoaşte că eu sunt omul cel mai frumos, cel mai bine îmbrăcat, cel mai bogat şi cel mai inteligent de pe planetă.
Dar tu eşti singur pe planeta ta!
Fă-mi această plăcere. Admiră-mă oricum!
Te admir, spuse micul prinţ, ridicînd un pic din umeri, dar de ce te-ar putea interesa asta?
Şi micul prinţ plecă.
Oamenii mari sunt cu siguranţă foarte ciudaţi, îşi zise în sinea lui micul prinţ, în timpul călătoriei.
XII
Planeta următoare era locuită de un beţiv. Această vizită fu foarte scurtă, dar ea îl cufundă pe micul prinţ într-o melancolie profundă:
Micul prinţ
Ce faci tu aici? îi spuse beţivului, pe care îl găsi aşezat în linişte în faţa unei grămezi de sticle goale şi a uneia de sticle pline.
Beau, răspunse beţivul, cu un aer lugubru.
De ce bei tu? îl întrebă micul prinţ.
Ca să uit, răspunse beţivul.
Ca să uiţi ce? se interesă micul prinţ care deja îl compătimea.
Ca să uit că mi-e ruşine, mărturisi beţivul plecînd capul.
Ruşine de ce? întrebă micul prinţ care dorea să îl ajute.
Ruşine că beau! termină beţivul care se închise definitiv în tăcere.
Şi micul prinţ plecă, perplex.
XIII
A patra planetă era cea a omului de afaceri. Acest bărbat era atît de ocupat încît nici măcar nu ridică, la sosirea micului prinţ, capul.
Micul prinţ
Bună ziua, îi spuse acesta. Vi s-a stins ţigara.
Trei şi cu doi fac cinci. Cinci şi cu şapte doisprezece. Doisprezece şi cu trei cincisprezece. Bună ziua. Cincisprezece şi cu şapte douăzeci şi doi. Douăzeci şi doi şi cu şase douăzeci şi opt. Nu e timp să o aprind din nou. Douăzeci şi şase şi cu cinci treizeci şi unu. Uf! Asta face deci cinci sute de milioane şase sute douăzeci şi două de mii şapte sute treizeci şi unu.
Cinci sute de milioane de ce?
Poftim? Mai eşti aici? Cinci sute de milioane de… nu mai ştiu… Am atît de lucru! Eu sunt serios, eu nu mă amuz cu baliverne! Doi şi cu cinci fac şapte...
Cinci milioane de ce, repetă micul prinţ care niciodată în viaţa lui nu renunţase la o întrebare, o dată ce o pusese.
Omul de afaceri ridică capul:
De cincizeci şi patru de ani de cînd locuiesc pe planeta asta, nu am fost deranjat decît de trei ori. Prima dată a fost acum douăzeci şi doi de ani, de către o rădaşcă care picase dumnezeu ştie de unde. Răspîndea un zgomot greu de suportat şi am făcut patru greşeli într-o singură adunare. A doua oară a fost acum unsprezece ani, cînd am avut o criză de reumatism. Eu sunt un om serios. A treia oara... iată! Spuneam deci cinci sute de milioane…
Milioane de ce?
Omul de afaceri înţelese că nu va avea pace pînă ce nu va răspunde:
Milioane din aceste lucruri mici care se văd uneori pe cer.
Muşte?
Nu, mici lucruri care strălucesc.
Albine?
-Nu, nu. Acele mici lucruri strălucitoare, aurii care îi fac să viseze pe leneşi. Dar eu sunt serios! Eu nu am timp să cad în visare.
-Ah! Stelele?
-Da, asta e. Stelele.
-Şi ce faci tu cu cinci sute de milioane de stele?
-Cinci sute de milioane şase sute douăzeci şi două mii şapte sute treizeci şi una. Eu sunt un om serios, eu sunt precis.
-Ce faci tu cu aceste stele?
-Ce fac cu ele?
-Da.
-Nimic. Le am
-Tu ai stelele?
-Da.
-Dar am vazut deja un rege care…
-Regii nu posedă. Ei “domnesc peste”. E complet diferit.
-Şi la ce îţi foloseste să posezi stelele?
-Ca să fiu bogat.
-Şi la ce îţi serveşte să fii bogat?
-Să cumpăr alte stele, dacă cineva mai găseşte altele.
Acesta, îşi zise în sinea lui micul prinţ, gîndeşte un pic ca beţivul meu.
Totuşi mai puse cîteva întrebări:
Cum se pot poseda stelele?
Ale cui sunt ele? ripostă, nemulţumit, omul de afaceri.
Nu ştiu. Ale nimănui.
Atunci sunt ale mele, pentru că eu m-am gîndit primul.
Asta e de ajuns?
Bineînţeles. Cînd găseşti un diamant care nu e al nimănui, atunci e al tău. Cînd găseşti o insulă care nu e a nimănui, este a ta. Cînd ai primul o idee, o brevetezi: e a ta. Iar eu posed stelele pentru că nimeni înaintea mea nu s-a gîndit să le posede.
Asta e adevărat, spuse micul prinţ. Şi ce faci tu?
Le administrez. Le număr şi le răsnumăr, spuse omul de afaceri. E dificil. Dar eu sunt un om serios!
Micul prinţ nu era încă satisfăcut.
Eu, dacă am un fular, pot să îl iau şi să îl pun în jurul gîtului meu. Eu, dacă am o floare, o pot culege şi o pot lua. Dar tu nu poţi culege stelele!
Nu, dar le pot depune la bancă.
Ce înseamnă asta?
Înseamnă că scriu pe o bucată mică de hîrtie numărul stelelor mele. Şi apoi încui cu cheia într-un sertar acea hîrtie.
Asta e tot?
E de ajuns!
E amuzant, se gîndi micul prinţ. Este destul de poetic. Dar nu este prea serios.
Micul prinţ avea despre lucrurile serioase păreri complet diferite de cele ale oamenilor mari.
Eu, mai spuse el, am o floare pe care o ud în fiecare zi. Am trei vulcani pe care îi curăţ în fiecare săptămînă. Căci îl curăţ şi pe cel stins. Nu se ştie niciodată. Vulcanilor mei şi florii mele le este de folos că eu le am. Dar tu nu eşti util stelelor...
Omul de afaceri deschise gura, dar nu găsi nimic de răspuns, iar micul prinţ plecă.
Oamenii mari sunt cu siguranţă cu totul speciali, îşi spuse în sinea lui pe timpul călătoriei.
XIV
A cincea planetă era foarte curioasă. Era cea mai mică din toate. Acolo era loc numai pentru un felinar şi o persoană care îl aprindea. Micul prinţ nu reuşea să îşi explice la ce putea servi, undeva în cer, pe o planetă fără o casă, nepopulată, un felinar şi un lampagiu. Totuşi îşi spuse sieşi:
Poate că acest om este absurd. Totuşi este mai puţin absurd decît regele, vanitosul, omul de afaceri ori decît beţivul. Cel puţin munca lui are un sens. Cînd îşi aprinde felinarul, e ca şi cum ar face să se nască o stea în plus ori o floare. Cînd îşi stinge felinarul, floarea ori steaua se culcă. Este o ocupaţie foarte drăguţă. Este cu adevărat utilă pentru că este drăguţă.
Micul prinţ
După ce ajunse pe planetă, îl salută respectuos pe lampagiu:
-Bună ziua. Pentru ce tocmai ţi-ai stins felinarul?
-Acesta este consemnul, răspunse lampagiul. Bună ziua.
-Care consemn?
-Să îmi sting felinarul. Bună seara.
Şi îl reaprinse.
-Dar de ce îl reaprinzi?
-Ăsta e consemnul, răspunse lampagiul.
-Nu înţeleg, spuse micul prinţ.
-Nu e nimic de înţeles, spuse lampagiul. Consemnul e consemn. Bună ziua.
Şi îşi stinse felinarul.
Apoi îşi tamponă fruntea cu o batistă în carouri roşii.
-Fac o muncă teribilă. Era cumsecade altădată. Stingeam dimineaţa şi aprindeam seara. Aveam restul zilei ca să mă odihnesc şi restul nopţii ca să dorm…
-Şi de atunci s-a schimbat consemnul?
-Consemnul nu s-a schimbat, spuse lampagiul. Asta e drama! Din an în an planeta s-a învîrtit mai repede şi mai repede şi consemnul nu s-a schimbat!
-Şi atunci?
-Atunci, pentru că face un tur pe minut, nu mai am nici o secundă de odihnă. Îl aprind şi îl sting o dată pe minut!
-Asta e chiar drăguţ! La tine zilele durează un minut!
-Nu e deloc drăguţ, zise lampagiul. E deja o lună de cînd vorbim împreună.
-O lună?
-Da. Treizeci de minute. Treizeci de zile! Bună seara.
Şi îşi aprinse din nou felinarul.
Micul prinţ îl privi şi îi plăcu acest lampagiu care era atît de fidel consemnului său. Îşi aminti de apusurile de soare pe care mergea să le vadă altădată, trăgîndu-şi scaunul. Vru să îl ajute pe prietenul său:
-Ştii… cunosc un mijloc de a te odihni cînd ai vrea…
-Vreau mereu, zise lampagiul.
Căci poţi fi, în acelaşi timp, fidel şi leneş.
Micul prinţ urmă:
-Planeta ta este atît de mică încît o ocoleşti din trei paşi. Nu ai decît să mergi încetişor pentru a rămîne mereu la soare. Cînd vei vrea să te odihneşti vei merge… şi ziua va dura atît de mult cît vei vrea tu.
-Asta nu mă ajută cu prea mare lucru, spuse lampagiul. Ceea ce imi place mie în viaţă este să dorm.
-N-ai noroc, spuse micul prinţ.
-N-am noroc, răspunse lampagiul. Bună ziua.
Şi îşi stinse felinarul.
Acela, îşi zise micul prinţ mai tîrziu, pe cînd îşi urma călătoria, ar fi rău privit de toti ceilalţi, de rege, de vanitos, de betiv, de omul de afaceri. Totuşi este singurul care nu îmi pare ridicol. Este, poate, pentru că se ocupă de altceva decît de sine însuşi.
Avu un suspin de regret şi îşi mai zise:
-Acela e singurul pe care mi l-aş fi putut face prieten. Dar planeta sa e într-adevăr prea mică. Nu e loc de doi.
Ceea ce micul prinţ nu îndrăznea să îşi mărturisească era că regreta această planetă binecuvîntată mai ales datorită celor o mie patru sute patruzeci de apusuri de soare în douăzeci si patru de ore!
XV
A şasea planetă era o planetă de două ori mai mare. Era locuită de un bătrîn domn care scria cărţi imense.
Micul prinţ
-Uite! Iată un explorator! strigă el, cînd îl zări pe micul prinţ.
Micul prinţ se aşeză pe masă şi răsuflă un pic. Călătorise deja atîta!
-De unde vii tu? îi spuse bătrînul domn.
-Ce este cartea aceea mare? zise micul prinţ. Ce faceţi dumneavoastră aici?
-Eu sunt geograf, zise bătrînul domn.
-Ce este un geograf?
-Este un savant care ştie unde se găsesc mările, fluviile, oraşele, munţii şi deşerturile.
-E interesant, spuse micul prinţ. În sfîrşit, o meserie adevărată! Şi aruncă o privire în jurul lui pe planeta geografului. Nu văzuse încă o planetă atît de maiestuoasă.
-E foarte frumoasă planeta dumneavoastră. Are oceane?
-Nu pot să ştiu, spuse geograful.
-Ah! (Micul prinţ era decepţionat). Dar munţi?
-Nu pot să ştiu, zise geograful.
-Dar orase şi fluvii şi deşerturi?
-Nu pot să ştiu, spuse geograful.
-Dar sunteţi geograf!
-Aşa e, spuse geograful, dar nu sunt explorator. Îmi lipsesc cu desăvîrşire exploratorii. Nu geograful ţine numărătoarea oraşelor, fluviilor, munţilor, mărilor şi oceanelor. Geograful este prea important pentru a-şi pierde timpul plimbîndu-se. El nu îşi părăseşte biroul. Dar el îi primeşte pe exploratori. Îi interoghează şi notează datele lor. Şi dacă datele unuia dintre ei îi par interesante, geograful face o anchetă asupra moralităţii exploratorului.
-De ce?
-Pentru că un explorator care ar minţi ar conduce la catastrofe în cărţile de geografie. Şi tot aşa un explorator care ar bea prea mult.
-De ce? întrebă micul prinţ.
-Pentru că beţivii văd dublu. Atunci geograful ar nota doi munţi, acolo unde nu este decît unul singur.
-Eu cunosc pe cineva, zise micul prinţ, care ar fi un rău explorator.
-E posibil. Deci, cînd moralitatea exploratorului pare bună, se face o anchetă asupra descoperirii sale.
-Se merge să se vadă la faţa locului?
-Nu. E prea complicat. Dacă e vorba de exemplu de descoperirea unui munte, se cere să se aducă pietre mari.
Deodată geograful se emoţionă.
-Dar tu vii de departe! Tu eşti explorator! Tu îmi vei descrie planeta ta!
Şi geograful, avînd deschis registrul său, îşi ascuţi creionul. Povestirile exploratorilor se notează mai întîi în creion. Pentru a le transcrie în cerneală se aşteaptă ca exploratorul să furnizeze probe.
-Ei? zise geograful.
-Oh! La mine, zise micul prinţ, nu e prea interesant, e foarte mic. Am trei vulcani. Doi vulcani în activitate şi unul stins. Dar nu se ştie niciodată.
-Nu se ştie niciodată, aprobă geograful.
-Am şi o floare.
-Noi nu notăm florile, zise geograful.
-De ce? Asta nu-i frumos!
-Pentru că florile sunt efemere.
-Ce inseamna “efemer”?
-Geografiile, spuse geograful, sunt cele mai preţioase dintre toate cărţile. Ele nu se demodează niciodată. E rar ca un munte să îşi schimbe locul. E foarte rar ca un ocean să se golească de apa sa. Noi scriem lucruri eterne.
-Dar vulcanii stinşi se pot trezi, îl întrerupse micul prinţ. Ce înseamnă ”efemer”?
-Că vulcanii ar fi stinşi sau activi e totuna pentru noi, zise geograful. Ceea ce contează pentru noi e muntele. El nu se schimbă.
-Dar ce înseamnă ”efemer”? repetă micul prinţ, care, în viaţa sa, nu renunţase la o întrebare o dată ce o pusese.
-Asta înseamnă “ceva care e ameninţat de dispariţie apropiată”.
-Floarea mea e ameninţată de dispariţie apropiată?
-Desigur.
Floarea mea este efemeră, îşi zise micul prinţ, şi ea nu are decît patru spini să se apere împotriva lumii! Şi eu am lăsat-o singură la mine!
Acolo avu primul sentiment de regret. Dar căpătă din nou curaj şi întrebă:
-Ce mă sfătuiţi să vizitez?
-Planeta Pămînt, îi răspunse geograful. Are o bună reputaţie…
Şi micul prinţ plecă, gîndind la floarea sa.
XVI
A şaptea planetă fu deci Pămîntul.
Pămîntul nu e o planetă oarecare! Pe ea sunt o sută unsprezece regi (neuitînd, desigur, pe regii negri), şapte mii de geografi, nouă sute de mii de oameni de afaceri, şapte milioane şi jumătate de beţivi, trei sute două milioane de oameni mari.
Pentru a vă da o idee de dimensiunile Pămîntului vă voi spune că înainte de inventarea electricităţii trebuia să se întreţină, pe cele şase continente, o adevarată armată de patru sute şaizeci şi două de mii cinci sute unsprezece lampagii.
Văzut de puţin mai departe, efectul era splendid. Mişcările acestei armate erau potrivite ca acelea ale unui balet de operă. Întîi era rîndul aprinzătorilor de felinare din Noua Zeelandă şi din Australia. Apoi aceştia, aprinzîndu-şi lampioanele, se duceau să se culce. Apoi intrau la rîndul lor în dans aprinzătorii de felinare din China şi Siberia. Apoi dispăreau şi ei în culise. Venea rîndul celor din Rusia şi din Indii. Apoi cei din Africa şi din Europa. Apoi cei din America de Sud. Apoi cei din America de Nord. Şi niciodată ei nu greşeau ordinea de intrare în scenă. Era grandios.
Doar aprinzătorul unicului felinar de la Polul Nord şi confratele său de la unicul felinar al Polului Sud duceau o viată nonşalantă: ei munceau doar de două ori pe an.
XVII
Cînd vrei să fii spiritual, se poate întîmpla să mai şi minţi un pic. Nu am fost foarte cinstit vorbindu-vă de lampagii. Risc să dau o idee falsă despre planeta noastră celor care nu o cunosc. Oamenii ocupă foarte puţin loc pe pămînt. Dacă cele două miliarde de locuitori ai pămîntului ar sta în picioare şi destul de strînşi, ca la un miting, ar încăpea lejer într-o piaţă publică de douăzeci de mile pe douăzeci de mile. S-ar putea strînge întreaga umanitate pe cea mai mică insuliţă din Pacific.
Oamenii mari, bineinteles, nu vă vor crede. Ei îşi imaginează că ocupă mult loc. Ei se văd importanţi precum baobabii. Îi veţi sfătui atunci să facă un calcul. Ei adoră cifrele: asta le va place. Dar voi nu vă pierdeţi timpul cu asta. E inutil. Aveţi incredere în mine.
Micul prinţ
Micul prinţ, o dată ajuns pe pămînt, fu foarte surprins să nu vadă pe nimeni. Deja îi era teamă să nu fi greşit planeta, cînd un inel de culoarea lunii se mişcă în nisip.
-Noapte bună, zise la întîmplare micul prinţ.
-Noapte bună, răspunse şarpele.
-Pe ce planetă am căzut? întrebă micul prinţ.
-Pe Pămînt, în Africa, răspunse şarpele.
-Ah!… Deci nu există nimeni pe Pămînt?
-Aici e deşertul. În deşerturi nu e nimeni. Pămîntul e mare, spuse şarpele.
Micul prinţ se aşeză pe o piatră şi îşi ridică ochii către cer:
-Mă întreb, spuse el, dacă stelele sunt luminate pentru ca fiecare să şi-o poată regăsi într-o bună zi pe a sa. Priveşte planeta mea. E chiar deasupra noastră… Dar ce departe este!
-E frumoasă, spuse şarpele. Ce faci tu aici?
-Am probleme cu o floare, zise micul prinţ.
-Ah! făcu şarpele.
Şi tăcură.
-Unde sunt oamenii? reluă în sfîrşit micul prinţ. Eşti cam singur în deşert…
-Eşti singur şi printre oameni, zise şarpele.
Micul prinţ îl privi îndelung:
Micul prinţ
-Eşti un animal ciudat, îi spuse în cele din urmă, subţire ca un deget…
-Dar sunt mai puternic decît degetul unui rege, zise şarpele.
Micul prinţ avu un surîs:
-Tu nu eşti prea puternic… nici măcar nu ai labe… tu nu poţi călători…
-Pot să te transport mai departe decît o navă, zise şarpele.
Se încolăci în jurul gleznei micului prinţ, ca o brăţară de aur:
-Pe acela pe care îl ating, îl redau pămîntului din care a venit, mai spuse el. Dar tu eşti pur şi vii de pe o stea…
Micul prinţ nu răspunse nimic.
-Mi-e milă de tine, atît de slab, pe Pămîntul ăsta stîncos. Aş putea să te ajut într-o zi dacă regreţi prea mult planeta ta. Aş putea…
-Oh! Am înţeles prea bine, zise micul prinţ, dar de ce vorbeşti tu întotdeauna în enigme?
-Eu le descurc pe toate, răspunse şarpele.
Şi tăcură amîndoi.
XVIII
Micul prinţ traversă deşertul şi nu întîlni decît o floare. O floare cu trei petale, nimic mai mult…
-Bună ziua, zise micul prinţ.
-Bună ziua, zise floarea.
-Unde sunt oamenii? întrebă politicos micul prinţ.
Floarea văzuse într-o zi trecînd o caravană:
Micul prinţ
-Oamenii? Există, cred, şase sau şapte. I-am văzut cu ani în urmă. Dar nu ştii niciodată unde să îi găseşti. Vîntul îi plimbă. Le lipsesc rădăcinile şi asta îi deranjează mult.
-Adio, zise micul prinţ.
-Adio, zise floarea.
XIX
Micul prinţ se urcă pe un munte înalt. Singurii munţi pe care îi cunoscuse vreodată erau cei trei vulcani care îi ajungeau pînă la genunchi. Şi el se folosea de vulcanul stins ca de un taburet. "De pe un munte înalt ca ăsta, îşi spuse el, voi zări dintr-o dată toată planeta şi toţi oamenii..." Dar nu zări nimic în afară de vîrfuri stîncoase bine ascuţite.
-Bună ziua, spuse el la întîmplare.
- Bună ziua... Bună ziua... Bună ziua... îi răspunse ecoul.
- Cine sunteţi voi? întrebă micul prinţ.
- Cine sunteţi voi… cine sunteţi voi… cine sunteţi voi… răspunse ecoul.
- Fiţi prietenii mei, sunt singur, spuse el.
- Sunt singur… sunt singur… sunt singur… răspunse ecoul.
"Ce planetă ciudată! gîndi el atunci. E uscată, numai ascuţişuri şi sărată.
Micul prinţ
Iar oamenilor le lipseşte imaginaţia. Ei repetă ceea ce li se spune. La mine aveam o floare care vorbea întotdeauna prima…"
XX
Se întîmplă în cele din urmă că micul prinţ, dupa ce mersese mult timp prin nisipuri, ţinuturi stîncoase şi zăpezi, să descopere în sfîrşit un drum. Iar drumurile duc întotdeauna la oameni.
-Bună ziua, spuse el.
Era o grădină plină cu trandafiri înfloriţi.
-Bună ziua, spuseră trandafirii.
Micul prinţ îi privi. Semănau cu toţii cu floarea sa.
Micul prinţ
-Cine sunteţi voi? îi întrebă el stupefiat.
- Noi suntem trandafiri, spuseră trandafirii.
- Ah! făcu micul prinţ…
Şi se simţi foarte nefericit. Floarea lui îi spusese că ea era singura din specia ei în univers. Şi iată că mai erau cinci mii, toate la fel, într-o singură grădină!
"Ar fi foarte atinsă, îşi spuse el, dacă ar vedea asta… ar tuşi groaznic şi ar face să pară că moare pentru a scăpa de ridicol. Şi eu aş fi obligat să par că o îngrijesc, căci altfel, pentru a mă umili şi pe mine, ea s-ar lăsa într-adevăr să moară…"
Apoi îşi mai zise: "Mă credeam în posesia unei flori unice şi nu am decît un trandafir obişnuit. Ea şi cei trei vulcani care îmi ajung pînă la genunchi şi din care unul, poate, este stins pentru totdeauna, lucrurile astea nu fac din mine un prea mare prinţ…" Şi, culcat în iarbă, plînse.
Micul prinţ
XXI
Atunci apăru vulpea.
- Bună ziua, zise vulpea.
- Bună ziua, răspunse politicos micul prinţ, care se întoarse, dar nu văzu nimic.
Micul prinţ
-Sunt aici, zise vocea, sub pom, sub măr.
- Cine eşti tu? zise micul prinţ. Eşti foarte drăguţă…
- Sunt o vulpe, zise vulpea.
- Vino să te joci cu mine, îi propuse micul prinţ. Sunt aşa de trist…
- Nu pot să mă joc cu tine, zise vulpea. Nu sunt domesticită.
- Ah! Pardon, zise micul prinţ.
Dar după ce se gîndi, adăugă:
-Ce înseamnă "domesticit"?
- Tu nu eşti de pe aici, spuse vulpea, ce cauţi tu?
- Caut oamenii, spuse micul prinţ. Ce înseamnă "a domestici"?
- Oamenii, spuse vulpea, au puşti şi vînează. E foarte neplăcut. Dar cresc şi pui de găină. Ăsta e singurul lor interes. Tu cauţi pui?
Micul prinţ
-Nu, spuse micul prinţ. Eu caut prieteni. Ce înseamnă "a domestici"?
- E un lucru uitat de mult, spuse vulpea. Înseamnă "a crea legături…"
- A crea legături?
- Bineînţeles, spuse vulpea. Tu nu eşti deocamdată pentru mine decît un băieţel care se aseamănă perfect cu oricare altul dintr-o sută de mii de băieţei. Şi eu nu am nevoie de tine. Şi nici tu nu ai nevoie de mine. Eu nu sunt pentru tine decît o vulpe ca o sută de mii altele. Dar dacă tu mă domesticeşti, vom avea nevoie unul de altul. Tu vei fi pentru mine unic în lume. Eu voi fi pentru tine unică pe lume...
- Încep să înţeleg, zise micul prinţ. Este o floare... cred că ea m-a domesticit.
- E posibil, spuse vulpea. Pe Pămînt se întîmplă tot felul de lucruri…
- Oh! Asta nu e pe Pămînt, spuse Micul prinţ. Vulpea păru foarte intrigată:
- Pe o altă planetă?
- Da.
- Există vînători pe planeta aceea?
- Nu.
- Sună interesant. Dar pui?
- Nu.
- Nimic nu este perfect, suspină vulpea. Dar reveni la ideea sa:
-Viata mea e monotonă. Eu vînez pui, oamenii mă vînează pe mine. Toţi puii se aseamănă şi toţi oamenii sunt la fel. Deci mă cam plictisesc. Dar dacă tu mă domesticeşti, viaţa mea va fi cu totul alta, luminoasă. Aş cunoaşte un zgomot de pas care va fi diferit de celelalte. Ceilalţi paşi mă fac să intru sub pămînt. Al tău mă va chema afară, ca o muzică. Şi încă ceva! Priveşte, vezi acolo cîmpurile cu grîu? Eu nu mănînc pîine. Grîul este inutil pentru mine. Cîmpurile de grîu nu înseamnă nimic pentru mine. Şi asta e trist! Dar tu ai părul blond, aurit. Atunci cînd tu mă vei fi domesticit va fi minunat. Grîul, care este auriu, îmi va aminti de tine. Şi îmi va plăcea zgomotul vîntului prin grîu…
Vulpea tăcu şi îl privi îndelung pe micul prinţ:
-Te rog… domesticeşte-mă! spuse ea.
- Aş vrea mult, răspunse micul prinţ, dar nu am prea mult timp. Am de găsit prieteni şi multe lucruri de cunoscut.
- Nu cunoşti decît lucrurile pe care le domesticeşti, spuse vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Ei cumpără de la negustori lucruri făcute de-a gata. Dar cum nu există negustori care să vîndă prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei un prieten, domesticeşte-mă.
- Ce trebuie făcut? spuse micul prinţ.
- Trebuie să fii foarte răbdător, răspunse vulpea. Te vei aşeza mai întîi ceva mai departe de mine, cam aşa, în iarbă. Te voi privi cu coada ochiului şi tu nu vei zice nimic. Vorbirea e izvor de neînţelegeri. Dar în fiecare zi te vei putea aşeza ceva mai aproape...
-A doua zi micul prinţ reveni.
Micul prinţ
-Ar fi fost mai bine să fi revenit la aceeaşi oră, spuse vulpea. Dacă vii, de exemplu, la ora patru după-amiaza, voi începe să fiu fericită de la ora trei chiar. Cu cît timpul va trece, cu atît voi fi mai fericită. La ora patru voi fi agitată şi neliniştită; voi descoperi fericirea! Dar dacă vii fără nici o socoteală, nu voi şti la ce oră să îmi pregătesc inima… trebuie ritualuri.
- Ce este un ritual? zise micul prinţ.
- E ceva cu totul uitat, spuse vulpea. Este ceva care face ca o zi sa fie diferită de alte zile, o oră de alte ore. Există un ritual, spre exemplu, la vînătorii mei. Ei dansează joia cu fetele din sat. Atunci joia este o zi minunată! Mă duc să mă plimb pînă în vii. Dacă vînătorii ar dansa nu se ştie cînd, zilele ar fi toate la fel şi eu nu aş avea deloc vacanţă.
Astfel, micul prinţ o domestici pe vulpe. Dar o dată şi o dată, ora plecării fu aproape:
-Ah! făcu vulpea… voi plînge.
- E vina ta, zise micul prinţ, eu nu ţi-aş fi dorit răul, dar tu ai vrut să te domesticesc…
- Bineînţeles, spuse vulpea.
- Dar tu o să plîngi! zise micul prinţ.
- Bineînţeles, răspunse vulpea.
- Atunci nu cîştigi nimic din asta!
- Ba cîştig, zise vulpea, gîndeşte-te la culoarea grîului.
Apoi adaugă:
-Mergi să revezi trandafirii. Vei înţelege că al tău este unic pe lume. Vei reveni să îmi spui adio, iar eu îţi voi face cadou un secret.
Micul prinţ plecă să revadă trandafirii.
-Voi nu sunteţi deloc la fel ca trandafirul meu, voi nu reprezentaţi nimic pentru mine, spuse el. Nimeni nu v-a domesticit şi nici voi nu aţi domesticit pe nimeni. Voi sunteţi precum era vulpea mea. Nu era decît o vulpe ca oricare alta dintr-o sută de mii. Dar eu mi-am făcut-o prietenă şi acum este unică în lume.
Trandafirii erau stînjeniţi.
-Voi sunteţi frumoşi, dar sunteţi goi de înţelesuri, le mai spuse. Nu e nici un motiv să mori pentru voi. Bineînţeles, pentru un trecător obişnuit, trandafirul meu este la fel ca voi. Dar el singur este mai important decît voi toţi la un loc, pentru că el este cel pe care l-am udat. Pentru că el este cel pe care l-am adăpostit cu paravanul. Pentru că el este cel căruia i-am omorat omizile (în afară de două-trei cît să aibă şi fluturi). Pentru că el este cel pe care l-am ascultat plîngîndu-se, ori lăudîndu-se, ori, uneori, chiar tăcînd. Pentru că este trandafirul meu.
Apoi reveni la vulpe:
-Adio, îi spuse el…
- Adio, spuse vulpea. Iată secretul meu. Este foarte simplu: nu vezi bine decît cu inima. Ceea ce este important nu se arată ochilor.
- Ceea ce este important nu se arată ochilor, repetă micul prinţ, ca să îşi aducă aminte.
- Timpul pe care l-ai petrecut cu trandafirul tău îl face atît de important.
- Timpul pe care l-am petrecut cu trandafirul meu…repetă micul prinţ, ca să îşi aducă aminte.
- Oamenii au uitat acest adevăr, zise vulpea. Dar tu nu trebuie să uiţi. Eşti răspunzător de tot ceea ce ţi-ai apropiat, de tot ceea ce ai domesticit. Eşti răspunzător de trandafirul tău…
- Sunt răspunzător de trandafirul meu... repetă micul prinţ, ca să-şi aducă aminte.
XXII
-Bună ziua, zise micul prinţ.
- Bună ziua, răspunse acarul.
- Ce faci tu aici, întrebă micul prinţ?
- Triez călătorii, în grupuri de cîte o mie, explică acarul. Expediez trenurile care îi transportă, cînd la dreapta, cînd la stînga.
Şi un rapid iluminat, cu un zgomot de tunet, făcu să tremure cabina acarului.
-Sunt foarte grăbiţi, zise micul prinţ. Ce caută ei?
- Nici chiar mecanicul locomotivei nu ştie, răspunse acarul.
Şi un rapid iluminat trecu, zgomotos , în sens invers.
-Se întorc deja, întrebă micul prinţ?
- Nu sunt aceeaşi, răspunse acarul. Sunt alţii.
- Nu erau mulţumiţi acolo unde se aflau?
- Niciodată nu eşti mulţumit acolo unde te afli, zise acarul.
Şi afară se auzi tunetul unui al treilea rapid iluminat.
-Îi urmăresc pe primii călători, remarcă micul prinţ.
- Nu-i urmăresc deloc, zise acarul. Ei dorm acolo înăuntru sau cască de-a binelea. Doar copiii stau cu nasul în geam.
- Numai copiii ştiu ce caută, zise micul prinţ. Ei îşi pierd timpul cu o păpuşă de cîrpe, care devine foarte importantă şi dacă cineva le-o ia, încep să plîngă...
- Ei au noroc, zise acarul.
XXIII
- Bună ziua, zise micul prinţ.
- Bună ziua, zise negustorul de pilule perfecţionate care potoleau setea. Înghiţi una pe săptămînă şi nu mai ai nevoie să bei nimic.
- De ce vinzi aşa ceva? întrebă micul prinţ.
- E o mare economie de timp, spuse vînzătorul. Experţii au făcut calcule. Se economisesc cincizeci şi trei de minute pe săptămînă.
- Şi ce faci cu aceste cincizeci şi trei de minute?
- Ce vrei…
“Eu, îşi zise micul prinţ, dacă aş avea cincizeci şi trei de minute la dispoziţie, aş merge încetişor către o fîntînă…”
Micul prinţ
XXIV
Eram în a opta zi a panei mele în desert şi ascultasem povestirea despre negustorul de pastile contra setei în timp ce sorbeam ultima picătură de apă din rezerva mea:
- Ah! îi spusei micului prinţ, sunt foarte frumoase amintirile tale, dar eu nu mi-am reparat încă avionul şi nu mai am nimic de băut şi aş fi fericit, la rîndul meu, dacă aş putea merge încetişor către o fîntînă!
- Prietena mea, vulpea, îmi zise el…
- Omuleţule drag, aici nu mai e vorba de vulpe!
- De ce?
- Pentru că o să murim de sete...
El nu înţelese raţionamentul meu şi îmi răspunse:
- E bine să fi avut un prieten, chiar dacă o să mori. Eu sunt foarte mulţumit că am avut-o pe vulpe ca prietenă…
Nu îşi dă seama de pericol, mi-am zis. Lui nu îi e niciodată nici foame nici sete. Un pic de soare îi ajunge...
Dar el mă privi şi răspunse gîndului meu:
-Şi mie mi-e sete… să căutăm o fîntînă…
Avui o senzatie de descurajare: este absurd să cauţi o fîntînă, la întîmplare, în imensitatea deşertului. Totuşi pornirăm.
Am mers ore în şir, în tăcere, pînă ce căzu noaptea şi stelele începură să strălucească. Le zării  ca într-un vis, avînd un pic de febră, din cauza setei mele. Cuvintele micului prinţ dansau în mintea mea:
-Ti-e şi ţie sete, deci?
Dar el nu răspunse la întrebarea mea. El îmi spuse pur şi simplu:
-Apa poate să fie bună şi inimii…
Nu am înţeles răspunsul său, dar am tăcut… Ştiam bine că nu trebuie să îl întreb nimic.
Era obosit. Se aşeză. Eu m-am aşezat lîngă el. Şi, după un moment de tăcere, el adăugă:
-Stelele sunt frumoase datorită unei flori care nu se vede…
-Am răspuns “bineînţeles” şi am privit, fără să vorbesc, dunele de nisip în lumina lunii.
-Deşertul e frumos, adăugă el…
Şi e adevărat. Mi-a plăcut întotdeauna deşertul. Stai pe o dună de nisip. Nu vezi nimic. Nu auzi nimic. Şi totuşi ceva străluceşte în această linişte...
-Ceea ce înfrumuseţează deşertul, spuse micul prinţ, este că el ascunde undeva o fîntînă…
Am fost surprins cînd am înţeles dintr-o dată această logică misterioasă a nisipului. Pe cînd eram băieţel, locuiam într-o casă veche, iar legenda spunea că acolo era ascunsă o comoară. Bineînţeles, nimeni nu a găsit-o, poate nici nu a căutat-o. Dar ea făcea casa ca vrăjită. Casa mea ascundea un secret în inima sa…
-Da, am spus micului prinţ, fie că e vorba de casă, de stele ori de deşert, ceea ce le face să fie minunate nu se arată ochiului!
- Sunt mulţumit, zise el, că eşti de acord cu vulpea mea.
Cum micul prinţ adormi, l-am luat în braţe şi mi-am continuat drumul. Eram emoţionat. Mi se părea că duc o comoară fragilă. Mi se părea chiar că nu există nimic mai fragil pe tot Pămîntul. Privii, la lumina lunii, fruntea lui palidă, ochii lui închişi, şuviţele de păr care se mişcau în bătaia vîntului şi îmi spuneam: ceea ce văd aici nu e decît o scoarţă. Ceea ce e important cu adevărat nu se vede…
Cum buzele sale întredeschise schiţau un zîmbet, mi-am mai spus: “Ceea ce mă emoţionează atît de tare la micul meu prinţ adormit este credinţa sa faţă de o floare, imaginea unui trandafir care luminează în el precum flacăra într-o lampă, chiar şi cînd doarme…” Şi îmi păru chiar mai fragil după aceste gînduri. Trebuie să ai mare grija de o lampă: o adiere de vînt o poate stinge…
Şi, tot mergînd aşa, am dat în zori de zi peste fîntînă.
XXV
-Oamenii, spuse micul prinţ, se înghesuie în trenuri rapide, dar nu mai ştiu ce caută. Atunci se agită şi se învîrt în cerc…
Şi adăugă:
-Asta nu e trist…
Puţul pe care îl căutasem nu semăna deloc altor puţuri sahariene. De obicei acestea sunt simple găuri adînci în nisip. Acesta semăna unei fîntîni de ţară. Dar nu era nici un sat acolo şi eu credeam că visez.
-E straniu, i-am spus micului prinţ, totul e pregătit: scripetele, găleata şi frînghia…
El rîse, atinse frînghia şi făcu să joace scripetele. Iar scripetele scîrţîi ca o giruetă veche neatinsă de mult timp de vînt.
Micul prinţ
-Auzi, spuse micul prinţ, noi trezim această fîntînă şi ea cîntă…
N-am vrut ca el să facă un efort:
-Lasă-mă pe mine, am spus, e prea greu pentru tine.
Încetul cu încetul, am tras găleata pînă la gura fîntînii. Am sprijinit-o acolo cu oarecare efort. În urechi îmi rămăsese cîntecul scripetelui şi în apa care se mişca încă vedeam soarele tremurînd.
-Mi-e sete de apa aia, dă-mi să beau…
Am înţeles ce dorea!
Am ridicat găleata pînă la buzele sale. Bău, cu ochii închişi. Apa avea în ea bucuria unei sărbători. Era făcută din mersul sub stele, din cîntecul scripetelui, din efortul braţelor mele. Ea era un cadou pentru inimă. Întocmai cum era cînd, copil fiind, luminiţele pomului de Crăciun, muzica slujbei de la miezul noptii, blîndeţea zîmbetelor, toate acestea creau bucuria cadoului de Crăciun pe care îl primeam.
-Oamenii de la tine, zise micul prinţ, cultivă cinci mii de trandafiri în aceeaşi grădină... şi nu găsesc ceea ce caută...
- Nu găsesc, am răspuns...
- Şi totusi ceea ce caută ar putea fi găsit într-un singur trandafir sau într-un pic de apă...
Şi micul prinţ adaugă:
- Dar ochii sunt orbi. Trebuie să cauţi cu sufletul.
Am băut. Am respirat adînc. Nisipul are în zorii zilei culoarea mierii. Eram fericit şi din pricina acestei culori de miere. De ce ar fi trebuit sa fiu trist?
-Trebuie să îţi ţii promisiunea, îmi zise încetişor micul prinţ, care, din nou, se aşezase în apropierea mea.
-Care promisiune?
-Ştii tu… botniţa pentru oaia mea… sunt răspunzător de această floare!
Am scos din buzunar schiţele desenelor mele. Micul prinţ le zări şi spuse rîzînd:
-Baobabii tăi seamănă un pic cu nişte verze...
- Oh!
Eu, care eram atît de mîndru de baobabi!
-Uită-te la vulpea ta... urechile ei... seamănă puţin cu niste coarne… şi sunt prea lungi!
Şi rîse din nou.
- Eşti nedrept, omuleţule, eu nu ştiam să desenez altceva decît şerpi boa închişi şi deschişi.
- Oh! Totul va fi în ordine, spuse el, copiii înţeleg.
Am schiţat deci o botniţă. I-am dat-o cu inima strînsă:
-Tu ai planuri de care eu nu am cunoştinţă…
Dar nu îmi răspunse. Îmi spuse doar:
-Ştii... mîine se împlineşte un an de cînd am căzut pe Pămînt…
Apoi, după un pic de linişte, mai zise:
-Am căzut pe aici, pe aproape…
Şi roşi.
Şi, din nou, fără să înţeleg de ce, am simţit o tristeţe ciudată. O întrebare îmi trecu prin minte:
-Atunci nu e deloc întîmplător că acum opt zile cînd te-am cunoscut te plimbai singur - credeam că fără nici un rost - la mii de kilometri de orice regiune locuită! Te întorceai către punctul căderii tale?
Micul prinţ roşi din nou. El nu răspundea niciodată la întrebări, dar cînd roşeşti, asta înseamnă “da”, nu-i aşa?
-Ah! i-am spus, mi-e frică…
Dar el îmi răspunse:
- Tu trebuie acum să munceşti. Trebuie să te întorci la avionul tău. Eu te aştept aici. Vino din nou mîine seară...
Dar eu nu eram liniştit. Îmi aminteam de vulpe. Rişti să plîngi un pic dacă te-ai lăsat domesticit...
XXVI
Lîngă fîntînă se afla ruina unui vechi zid din piatră. Cînd m-am întors a doua zi pe înserat de la treburile mele, l-am zărit de departe pe micul prinţ aşezat pe acea ruină, cu picioarele atîrnînd. Şi l-am auzit vorbind:
-Nu îţi mai aminteşti, deci? spuse el. Nu e chiar aici!
O altă voce îi răspunse, fără îndoială, căci replică:
- Ba da! Ba da! ziua e exact asta, dar nu e locul…
Mi-am continuat mersul către zid. Nici nu vedeam, nici nu auzeam pe nimeni. Totuşi, micul prinţ vorbi din nou:
- Bineînţeles. Vei vedea unde va începe urma mea în nisip. Nu ai decît să mă aştepţi acolo. Voi fi acolo la noapte...
Eram la douăzeci de metri de zid şi încă nu vedeam nimic.
Micul prinţ mai zise, după un moment de tăcere:
-Ai venin bun? Eşti sigur că nu mă vei face să sufăr îndelung?
Eu mă oprii, cu inima strînsă, dar tot nu înţelegeam.
- Acum du-te, spuse el... vreau sa cobor!
Micul prinţ
Atunci mi-am coborît eu însumi ochii către baza zidului şi am sărit! Era acolo, întors către micul prinţ, unul din acei şerpi galbeni care îţi iau viaţa în treizeci de secunde. Căutîndu-mi pistolul în buzunar, am grăbit pasul, dar, datorită zgomotului pe care l-am făcut, şarpele alunecă uşor în nisip, ca un firişor de apă care se stinge şi, fără să se grăbească, dispăru între pietre cu un uşor sunet metalic.
Am ajuns lîngă zid tocmai la timp ca să îl iau în braţe pe prinţul meu drag, palid ca omătul.
- Ce mai e şi istoria asta? Acum vorbeşti cu şerpii!
Îi desfăcui fularul auriu pe care îl purta mereu. I-am udat tîmplele şi i-am dat să bea. Iar acum nu mai îndrăzneam să îl întreb nimic. Mă privi serios şi mă luă de gît. Îi simţeam bătînd inima, precum cea a unei păsări care moare, împuşcată. Îmi spuse:
- Sunt mulţumit că ai găsit ceea ce lipsea avionului tău. Te vei putea intoarce acasă…
- De unde ştii tu?
Veneam special să îl anunţ că, împotriva tuturor aşteptărilor, îmi reuşisem treaba!
El nu răspunse nimic la întrebarea mea, dar adăugă:
- Şi eu mă întorc astăzi acasă la mine…
Apoi, cu melancolie:
-E mult mai departe... e mult mai greu...
Simţeam prea bine că se petrecea ceva neobişnuit. Îl strîngeam în braţele mele ca pe un copil şi cu toate astea simţeam că aluneca într-un abis fără ca eu să pot face nimic pentru a-l opri…
Avea o privire serioasă, pierdută undeva departe:
- Am oaia ta. Şi cuşca pentru ea. Şi botniţa…
Surîse cu melancolie.
Am aşteptat o bucată de vreme. Simţeam că îşi revine încetul cu încetul:
-Omuleţule, ţi-e frică…
Îi fusese frică, desigur! Dar rîse calm:
- Îmi va fi şi mai frică diseară…
Din nou m-am simţit paralizat de un sentiment al implacabilului. Şi am înţeles că nu suportam ideea de a nu mai auzi acest rîs. Pentru mine asta era ca o fîntînă în deşert.
-Omuleţule, vreau să te mai aud rîzînd…
Dar el îmi spuse:
- În noaptea asta se va împlini un an. Steaua mea se va afla exact deasupra locului unde am căzut anul trecut…
- Omuleţule, nu-i aşa că povestea asta cu şarpele şi cu reîntîlnirea şi cu steaua nu e decît un vis urît?
Dar el nu răspunse la întrebarea mea. Îmi spuse:
- Ceea ce este important nu se vede…
- Desigur…
- Este ca şi cu floarea. Dacă iubeşti o floare care se află pe o stea, este reconfortant să priveşti noaptea cerul. Toate stelele află pe ele flori.
- Bineînţeles...
- Tu vei privi noaptea stelele. A mea este mult prea mică pentru a-ţi putea arăta unde este. E mai bine aşa. Pentru tine, steaua mea va fi una dintre stele. Şi atunci îţi va face plăcere să le priveşti pe toate… Ele îţi vor fi toate apropiate. Şi să ştii că vreau să îţi fac un cadou…
Rîse din nou.
- Ah! Omuleţule, omuleţule drag, ce mult îmi place să-ţi aud rîsul!
- Exact ăsta va fi cadoul meu… va fi ca şi apa…
- Ce vrei să spui?
- Oamenii au stele care nu înseamnă acelaşi lucru pentru toti. Pentru unii, care călătoresc, stelele sunt călăuze. Pentru alţii nu sunt altceva decat nişte luminiţe. Pentru alţii care sunt savanţi ele reprezintă nişte probleme. Pentru omul de afaceri ele erau ca aurul. Dar toate aceste stele sunt lipsite de glas. Tu vei avea stele cum nimeni altcineva nu are...
- Ce vrei să spui?
- Cînd vei privi cerul, noaptea, pentru că eu voi locui pe una din ele, pentru că eu voi rîde acolo, atunci pentru tine va fi ca şi cum toate stelele ar rîde. Tu vei avea stele care vor şti să rîdă!
Şi rîse din nou.
- Şi cînd te vei fi împăcat (căci întotdeauna sfîrşeşti prin a te împăca) vei fi mulţumit ca m-ai cunoscut. Tu vei fi prietenul meu pentru totdeauna. Vei avea chef să rîzi cu mine. Şi vei deschide uneori fereastra, aşa, pentru plăcerea ta… Iar prietenii tăi vor fi foarte surprinşi văzîndu-te rîzînd către cer. Atunci le vei spune: “Da, stelele mă fac întotdeauna să rîd!” Şi ei te vor crede nebun. Din cauza mea...
Şi rîse din nou.
-Va fi ca şi cum ţi-aş fi dat eu, în locul stelelor, o mulţime de zurgălăi care ar şti să rîdă…
Şi rîse iarăşi. Apoi redeveni serios:
- În noaptea asta… ştii… te rog, nu veni.
- Nu te voi părăsi.
- Voi arăta ca şi cum mi-ar fi rău... va fi ca şi cum aş muri un pic. Asta este. Nu veni să vezi asta, nu îţi face bine…
- Nu te voi părăsi.
Dar el îşi făcea griji.
- Îţi spun asta… şi din cauza şarpelui. Nu aş vrea să te muşte… Şerpii sunt răi. Pot muşca doar aşa din plăcere…
- Nu te voi părăsi.
Dar ceva îl linişti:
- E drept că nu au venin pentru o a doua muşcătură…
În noaptea aceea nu l-am văzut plecînd. Se strecurase fără nici un zgomot. Cînd am reuşit să îl ajung, am văzut că avea un mers hotărît, cu un pas rapid. Îmi zise doar atît:
- Ah! Tu eşti aici…
Şi mă luă de mînă, suferind pentru mine:
- Nu ai făcut bine. Vei suferi. Voi părea că voi fi mort, dar nu va fi aşa...
Eu tăceam.
- Va fi ca o veche carcasă abandonată. Asta nu e ceva trist…
Eu tăceam.
El se descurajă un pic. Dar făcu încă un efort:
- Ştii, va fi fermecător. Şi eu voi privi stelele. Toate stelele vor avea puţuri cu scripeţi ruginiţi. Toate stelele îmi vor da să beau…
Eu tăceam.
-Va fi aşa de amuzant! Tu vei avea cinci sute de milioane de zurgălăi, eu voi avea cinci sute de milioane de fîntîni...
Tăcu şi el, căci plîngea...
-E aici. Lasă-mă să mai merg un pic singur.
Micul prinţ
Şi se aşeză, căci îi era frică.
Micul prinţ
Mai spuse:
- Ştii… floarea mea… sunt responsabil de ea! E atît de neputincioasă şi atît de naivă. Nu are decît patru spini pentru a se apăra împotriva întregii lumi...
Mă aşezai, căci nu mai puteam sta ridicat. El spuse:
-Gata… Asta-i tot…
Mai ezită puţin, apoi se ridică. Făcu un pas. Eu nu mă puteam clinti din loc.
Nu fu nimic altceva decît o strălucire gălbuie în apropierea gleznei sale. Rămase o clipă nemişcat. Nu ţipă. Căzu încet, aşa cum cade un copac doborît. Nici măcar nu făcu zgomot, din cauza nisipului.
Micul prinţ
XXVII
Acum se împlinesc şase ani de atunci… Nu am povestit încă nimănui lucrurile astea. Tovarăşii mei care m-au revăzut au fost foarte bucuroşi că eram în viaţă. Eram trist, dar le spuneam: e din cauza oboselii…
Acum m-am mai împăcat puţin. Vreau să spun… nu chiar de tot. Dar sunt sigur că el s-a întors pe planeta lui, căci în zorii zilei nu i-am găsit trupul. Nu era un corp chiar aşa de greu… Şi îmi place să ascult noaptea stelele. E ca şi cum cinci mii de zurgălăi...
Dar iată că am uitat ceva foarte important. Am uitat să îi pun cureluşă de piele botniţei pe care am desenat-o pentru micul prinţ! Nu va putea niciodată să o pună oii. Atunci stau şi mă întreb: “Ce s-a întîmplat pe planeta lui? Poate că oaia a mîncat floarea…”
Uneori îmi zic: “Bineînţeles că nu! Micul prinţ îşi pune în fiecare seară floarea sub globul de sticlă şi are bine grijă de oaia lui…” Atunci sunt fericit. Şi toate stelele rîd încetişor.
Alteori, însă, îmi zic: “E neatent o dată şi ajunge, s-a terminat! A uitat într-o seară să pună globul de sticlă sau oaia a ieşit într-o noapte pîs-pîs, fără zgomot…” Atunci cîntecul zurgălăilor se preschimbă în lacrimi!…
E o mare taină aici. Pentru voi, cei care îl iubiţi pe micul prinţ, ca şi pentru mine, nimic în tot universul nu mai e la fel ca înainte dacă undeva, nu ştim precis unde, o oaie a mîncat un trandafir…
Priviţi cerul. Întrebaţi-vă: oaia a mîncat sau nu floarea? Şi veţi vedea cum totul se schimbă…
Dar nici un om mare nu va înţelege vreodată că asta are atîta importanţă!
Acesta este pentru mine cel mai frumos şi cel mai trist peisaj din lume. Este acelaşi peisaj ca în pagina precedentă, dar l-am mai desenat o dată ca să vi-l arăt mai bine. Aici a apărut şi apoi a dispărut micul prinţ pe Pămînt.
Micul prinţ
Priviţi atent acest peisaj, ca să fiţi siguri că îl puteţi recunoaşte dacă veţi călători vreodată în Africa, în deşert. Iar dacă vi se întamplă să treceţi pe acolo, vă rog să nu vă grăbiţi, aşteptaţi un pic exact sub stea! Dacă atunci vine la voi un copil, dacă rîde, dacă are plete de aur, dacă nu răspunde la întrebări, veţi ghici prea bine cine este. Atunci fiţi drăguţi! Nu mă lăsaţi să fiu trist: scrieţi-mi repede că
s-a întors…