joi, 3 ianuarie 2013

Paradontoza - tratamente naturiste

Paradontoza reprezinta o degenerare a paradontiului, tesut prin care sunt fixati dintii in osul maxilarelor, constand in retractia gingiilor, dezvelirea pronuntata a dintilor si, in final, caderea lor. Este o boala a gingiilor si nu a dintilor.

Boala, in stadiu mai avansat, este considerata ireversibila, evoluatia ei putand insa fi stopata printr-o buna igiena orala si cu ajutorul medicului stomatolog.

Paradontoza evolueaza in timp indelungat si progresiv cu simptome discrete, de aceea este foarte importanta o diagnosticare din timp a bolii. Apare atunci cand organismul este slabit, cu imunitate scazuta si expus pentru o perioada lunga de timp la stres de diverse cauze. La inceput gingia isi pierde culoarea roz devenind un rosu aprins, apoi se atrofiaza, retragandu-se spre baza dintilor, iar in faze avansate dintii incep sa se miste si sa cada pe rand, in strarea cea mai avansata a bolii.

Principalele simptome ale paradontozei sunt:


- inflamatia si sangerarea gingiei la periaj;
- miros neplacut al gurii (halena);
- prurit, senzatie de tensiune interdentara;
- gingii fragile, care se desprind usor de dinti.

Factori care contribuie la declansarea paradontozei:

- depunere de tartru pe dinti;
- o igiena bucala deficitara;
- pozitia dintilor pe arcade;
- cariile;
- lucrari protetice adaptate incorect;
- factori generali: varsta, predispozitia genetica, anumite boli cronice (ex: diabetul zaharat), stresul, imunitate scazuta, starile fiziologice (sarcina, pubertatea);
- fumatul, consumul de cafea si bauturi alcoolice in exces;
- o alimentatie bogata in zahar, deficiente de vitamina C, calciu si acid folic etc.

Tratamentul paradontozei

Tratamentul este destul de complex si, in general, nu implica vindecarea completa ci doar incetinirea evolutiei bolii.

Tratamentul se aplica de catre medic in cabinetele stomatologice si, in functie de stadiul bolii, poate consta in aplicatii locale de antiinflamatoare si antibiotice, interventii chirurgicale (chiuretajul gingival si subgingival, chirurgia osoasa alveolara, gingivectomii), tratament ortodontic si de imobilizare, restaurari coronare sau protetice etc.

Cateva tratamente naturiste pentru paradontoza:

• Maseaza gingiilor cu ulei de masline (ajuta la atenuarea durerilor si cicatrizarea ranilor);
• Seara inainte de culcare, dupa spalarea pe dinti, se pun 2-3 picaturi de ulei de susan pe deget si se maseaza gingiile, tratamentul dureaza minim 3 luni.
• Mesteca in fiecare zi o radacina de hrean care, datorita proprietatilor sale revulsive creste afluxul de sange in zona gingiilor;
• Tinctura de Hrean - sub forma de frectii locale, clatiri ale gurii cu tinctura diluata (20 picaturi la un pahar cu apa), cataplasme.
• Clateste gura, timp de 5 minute, de 3 ori pe zi, cu un amestec din 40 de picaturi de tinctura de propolis diluate in 50 ml apa sau cu tinctura din scoarta de stejar (diluata cu apa);
• Maseaza gingiile zilnic cu sare marina, suc de aloe vera sau zeama de lamaie;
• Mesteca zilnic 4-5 g de propolis, apoi inghite, pana la vindecare;
• Faceti gargara cu decoct de scoarta de stejar 4-5 linguri la o cana de apa;
• Aplica pe gingii, pe spatiile dintre dinti, coenzima Q10 (reduce inflamatia);
• La fiecare periaj, presara pe pasta de dinti extract din seminte de strugure (foloseste o periuta de dinti cu peri foarte moi).
sursa: feminin.netul.ro
RETETE DE PASTE DE DINTI NATURALE
Reteta 1: 2 parti argila alba (pulbere), 1 parte menta (pulbere), 0,5 parti cimbrisor (pulbere), 1 parte musetel (pulbere).
Amestecul se pastreaza intr-un borcanel inchis in dulapior
ul de la baie. In momentul folosirii, se ia din el o lingurita si se amesteca fie cu apa, fie cu un ceai de plante (salvie, galbenele, zmeur, rachitan etc.) pana se obtine o pasta omogena, gata pentru periaj.
Reteta 2: 1 parte argila alba (pulbere), 0,5 parti zmeur frunze (pulbere), 1 picatura menta ulei esential.
Argila si pulberea de zmeur se pastreaza intr-un recipient, din care la nevoie se ia o cantitate egala cu o lingurita si se mixeaza cu apa, pana la omogenizare. La final, se adauga si picatura de ulei de menta. Pulberile de plante se obtin macinand planta uscata cu ajutorul rasnitei de cafea.
Reteta 3: Se umezeste peria de dinti si se incarca cu pulbere de argila cat cuprinde, iar deasupra se adauga o picatura de tinctura de propolis (30%). Cu aceasta compozitie se realizeaza periajul dentar, de doua ori pe zi.
Reteta 4: 1 lingurita argila alba (pulbere), 1 picatura fenicul ulei esential, musetel infuzie. Se amesteca argila cu infuzia de musetel, pana se obtine o pasta omogena, la care se adauga picatura de ulei de fenicul.
RETETE PENTRU APE DE GURA NATURALE
Apa de gura cu propolis: 250 ml (1 pahar) apa, 10 picaturi tinctura de propolis 30%. Se amesteca si se clateste gura dupa periaj.
Apa de gura cu menta si busuioc: 250 ml busuioc (macerat la rece sau infuzie), 1 picatura de ulei esential de menta. Se amesteca si se clateste gura dupa periaj.
Apa de gura cu argint coloidal: 250 ml (1 pahar) apa, 2 linguri argint coloidal. Se amesteca si se clateste gura dupa periaj.
Apa de gura cu plante antiseptice: 1 parte musetel (macerat la rece/infuzie), 1 parte coada-soricelului (macerat la rece/infuzie), 1 parte salvie (macerat la rece/infuzie), 1 parte cimbrisor de camp (macerat la rece/infuzie). Se clateste gura dupa periaj.
Toate aceste preparate pot fi folosite si in scop preventiv, dar sunt eficiente si in tratarea gingivitelor, parodontopatiilor, abceselor dentare, aftelor etc.
dr. stomatolog
CRISTINA CHIPER, tel. 0726/54.95.09
Inflamatie a gingiei ca urmare a unor mici leziuni. Poate fi de natura iritativa, toxica sau infectioasa si se manifesta prin congestiem sangerare, ulceratii.
Plante ce pot fi utilizate - afinul, cimbrisorul, coada calului, jalesul, sunatoarea, trandafirul.
Uz extern
Afinul - infuzie din 2 lingurite afine uscate, zdrobite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita - 250ml. Se lasa acoperita 20-30 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi, una inaininte de culcare.
Cimbrisorul - decoct din 1-2 linguri pulbere planta, la o cana cu apa-250ml. Se fierbe 5-10 minute si apoi se strecoara. Se fac spalaturi bucale.
Coada calului - decoct din 2 lingurite de planta maruntita, la o cana cu apa-250ml. Se face gargara de mai multe ori pe zi.
Jalesul - infuzie din 2 lingurite de frunze la 100ml de apa, cu care se clateste gura sau se tine calduta in gura, cate 5 minute.
Sunatoarea - infuzie din 2 linguri cu planta uscata, maruntita, peste care se toarna 200ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac gargare de mai multe ori pe zi din care una seara, inainte de culcare.
Trandafirul - infuzie din 3-5 linguri cu petale, peste care se toarna 200ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si se strecoara. Se face gargara de trei ori pe zi.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Multumim pentru articolul foarte complex.
Sanatate tuturor.

Crior spunea...

Excelent articol de profilaxie si preventie ! Incurajam aceste initiative si giram cele amintite in acest articol, pentru igiena cotidiana. Felicitari !

Anonim spunea...

Foarte buuun articolul,multumim de sfaturi.