Te-ai întrebat vreodată ce alte avantaje ai putea avea, dincolo de
scăderea în greutate, dacă ai mânca mai puțin? Adevărul e că a mânca mai
puțin îți poate schimba viața în multe alte feluri, pe lângă faptul că
vei arăta mult mai bine. Specialiștii moderni în nutriție ne explică ce
minuni poate face organismul nostru pentru noi, dacă-i dăm răgazul să se
ocupe și de altceva, în afară de procesarea alimentelor. Iată câteva
dintre acestea, care merită luate în considerare:
Mănâncă mai puțin ca să rămâi tânăr
Alimentele sărace în calorii sunt benefice pentru hormonii noștri.
Concret, asta înseamnă să mâncăm mai puțină mâncare grasă sau prăjită în
grăsimi. Colesterolul introdus în organism prin hrană are un impact
negativ asupra hormonilor noștri sexuali și reproductivi. Acești hormoni
sunt cei care ne dau vigoarea, vitalitatea și aspectul tineresc. Dacă
corpul nostru și-ar risipi mai puțină energie pentru digerarea hranei și
înlăturarea toxinelor, celulele ar avea mai mult timp să-și
îndeplinească funcția de reparare. Printre altele, asta înseamnă să le
acordăm timpul necesar pentru a ne proteja pielea împotriva
îmbătrânirii, cauzată de radicalii liberi și pentru a genera țesuturi
noi, mai ferme. Așadar, mâncând mai puțin, ne creștem șansele de a arăta
tineri mai multă vreme.
Mănâncă mai puțin ca să ai mai multă energie
A mânca mai puțin înseamnă un aport mai mic de calorii. Corpul
trebuie să proceseze cu grijă fiecare îmbucătură pe care o băgăm în
gură. Procesul de digestie este axat pe maximizarea absorbției de
nutrienți și pe depozitarea caloriilor inutile, sub formă de grăsime.
Astfel, odată ce-i reducem munca de depozitare, ne creștem rata
metabolică. Și aceasta se reflectă direct în calitatea vieții. Ne vom
simți mai plini de energie pe parcursul zilei, mai alerți, mai capabili
să gândim limpede și să ne îndeplinim sarcinile zilnice.
Mănâncă mai puțin ca să devii mai deștept
Cercetătorii în domeniul nutriției umane din întreaga lume au
demonstrat prin studii repetate o legătură directă între aportul redus
de hrană și îmbunătățirea performanțelor creierului – creșterea
abilităților cognitive și a coeficientului de inteligență. De fapt, în
multe culturi vechi de mii de ani de pe glob se practică reducerea la
minimum a hranei zilnice pentru ascuțirea minții. Acest concept conține
un mare adevăr. Oamenii de știință moderni au stabilit prin experimente
pe grupuri de voluntari că mâncatul de porții mai mici la intervale
regulate crește abilitățile de învățare și memorare, spre deosebire de
obiceiul larg răspândit azi de a mânca mese bogate, la intervale mari.
Concluzia logică: Cu cât mănânci mai mult, cu atât îți crești șansele să
te prostești…
Mănâncă mai puțin ca să nu te îmbolnăvești
Poate nu ne dăm seama, dar o mulțime din bolile de care suferim
sunt rezultatul inflamațiilor din corp. Asta înseamnă că ele n-au apărut
dintr-o cauză externă, cum ar fi o infecție. Inflamațiile se întâmplă
atunci când corpul nu mai este capabil să scape de toxinele introduse
odată cu mâncarea. Această reținere de toxine se petrece cel mai adesea
atunci când mâncăm mult. Sistemul digestiv realizează un proces complex,
ce include trecerea hranei prin tractul gastrointestinal, cu
participarea multor alte organe. Când acest sistem este stresat,
mișcarea hranei digerate este accelerată, fapt care nu mai permite
organismului să filtreze toxinele așa cum trebuie. Așa se face că
toxinele sunt eliberate înapoi, în fluxul sanguin, inducând boli.
Puterea sistemului nostru imunitar este amenințată direct, ceea ce ne
face mai susceptibili de a căpăta boli a căror cauză nu poate fi
depistată.
Mănâncă mai puțin ca să devii un om mai bogat și un cetățean mai responsabil
Din punct de vedere al stilului de viață, a mânca mai puțin are
nenumărate avantaje. În primul rând, mâncând mai puțin, practic,
cheltuielile zilnice se reduc simțitor. Să nu pierdem din vedere că an
de an, alimentele sunt tot mai scumpe. Să ne gândim puțin de câte ori
n-am fost tentați să mâncăm în oraș, de cele mai multe ori preparate de
fast-food, numai pentru că miroseau îmbietor, dar care ne-au produs în
scurt timp și mai multă foame. Sau de câte ori n-am ieșit în oraș cu
prietenii și am luat masa împreună la un restaurant, nu neapărat pentru
că ne era foame, ci mai degrabă ca formă de socializare. N-ar fi rău să
începem să ne reconsiderăm obiceiurile și să ne folosim banii mai
înțelept. La urma urmei, sunt bani munciți, nu picați din cer. În al
doilea rând, a mânca mai puțin înseamnă a contribui la reducerea
emisiilor de carbon în atmosferă. Înseamnă mai puține păduri defrișate
și mai puține animale chinuite și ucise. A mânca mai puțin înseamnă a
afecta mai puțin această minunată planetă vie, de care ar trebui să se
bucure și urmașii noștri, și urmașii urmașilor noștri…
Începe să mănânci mai puțin chiar de azi. Începutul de an este cel mai bun moment să te hotărăști.http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xxFnG6e3zjY#!
Sursa articol Aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu