Un remediu stravechi si recunoscut impotriva durerilor in gat si a tusei este laptele cu ceapa; laptele avand proprietati calmante, iar ceapa antibacteriene. In plus, amestecul inseamna un aport important de vitamina C.
- Lapte cu ceapa, cimbru si cuisoare. Substantele active din aceasta reteta se armonizeaza perfect. Se toaca 3 cepe mari cu tot cu coaja si se amesteca intr-un recipient cu cateva cuisoare, 1 lingurita de zahar brun, 1 crenguta de cimbru si ceva apa. Se lasa sa fiarba la foc mic timp de 2 ore, adaugand din cand in cand apa. Se trece decoctul printr-o strecuratoare si se infierbanta apoi separat, 1/2 cana de lapte. Se amesteca in cantitati egale decoctul cu laptele si se bea de 3 ori pe zi. Daca doriti sa beneficiati de tot continutul de vitamina C al cepei, preparati amestecul la rece: amestecati ceapa cu zaharul si lasati-le 12 ore. Adaugati apoi apa si extrageti sucul prin presare. Procedati apoi ca mai sus.
- Infuzie cu fenicul salbatic. Feniculul este o planta mult folosita. Daca avand gatul inflamat, va piere si glasul, incercati acest ceai. Se fierbe 1 cana de lapte, se zdrobesc 5 g de fructe de fenicul, se adauga in lapte si se lasa la infuzat 10 minute. Bautura poate fi indulcita dupa gust cu miere si se va bea cat mai fierbinte de 3 ori pe zi.
- Musetel si patrunjel de camp. Atat medicina populara, cat si cea alopata folosesc aceste plante in inflamatiile cailor respiratorii superioare. Se amesteca 20 g radacina de patrunjel de camp, cu 20 g flori de musetel si cu 10 g sclipeti. Se pune o lingurita din amestec in 1/4 l apa la fiert. Se fierbe un minut, apoi se strecoara. Se bea cate o cana de ceai indulcti cu miere de 3 ori pe zi. Neindulcit, ceaiul poate fi folosit la gargara. Nu se recomanda celor cu afectiuni gastrointestinale.
- Gargara cu frunze de castan. Inflamatiile faringelui pot fi combatute cu ajutorul gargarei. Se toarna 1/4 l de apa rece peste 2 lingurite de frunze de castan comestibil si se lasa sa dea in clocot, iar apoi se filtreaza. Se face gargara de 3 ori pe zi cu acest ceai.
Exista diferite metode naturale pentru a pune capat durerilor de gat:
- eficiente sunt gargarele cu uleiuri eterice. Se pun 3 picaturi de ulei de eucalipt, 2 picaturi de ulei de santal si 1 picatura de ulei de arbore-de-ceai intr-un pahar cu apa. Se face gargara de 3 ori pe zi.
- Inhalatiile au, de asemenea, un efect calmant si antiinflamator. Se amesteca musetel, sovarv si cimbru si se toarna 1 l de apa fierbinte peste 2 linguri de amestec. Se inhaleaza aburul timp de 10 minute.
Cu afectiunile gatului nu e de glumit, mai ales in cazul copiilor si al adolescentilor. Daca simptomele persista mai mult de 4 zile, adresati-va medicului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu