Cele mai dese siropuri pentru imunizare pe care majoritatea doctorilor recomanda in acest moment sint Imunogrip, Septilin, Oscillococcinum.
Si se recomanda in felul urmator: Imunogrip Junior - in cure de 6 saptamani si 4 pauza
Oscillococcinum - un tub pe saptamana
Septilin sirop - in cele 4 saptamani de pauza la imunogrip.
Prospecte:Imunogrip junior
Recomandari:
Cresterea rezistentei organismului: in perioade cu risc crescut de imbolnavire, in stari de convalescenta dupa boala.
Mod de administrare:
1 - 2 ani: 3 mL de 2 ori pe zi;
2 - 4 ani: 3 mL de 3 ori pe zi;
5 - 7 ani: 5 mL de 3 ori pe zi;
peste 7 ani: 5 mL de 5 ori pe zi.
Administrarea se face intr-un ciclu de 4 zile urmate de 4 zile pauza, pentru o perioada de 4-6 saptamani.
Actiune:
Sucul de Echinacea purpurea este imunostimulator, prin cresterea nespecifica a rezistentei organismului la infectii si prin inhibitie virala, actiune ce a fost demonstrata experimental si clinic. Maceratul glicerinic din mladite de maces - Rosa canina MG=D1 are actiune antiinflamatoare, vitaminizanta si osteoblastica. Extractele vegetale din fructe proaspete de Ribes nigrum (coacaz negru), Vaccinium myrtillus (afin), Hippophae rhamnoides (catina) si Rosa canina (maces), obtinute prin presare la rece, sunt bogate in vitamine si minerale. Stimuland proliferarea celulelor imunocompetente, fara sa provoace reactii de memorare din partea acestora, produsul trebuie administrat la intervale determinate si pentru un anumit timp (nu in mod continuu), mecanismele stimulate pe aceasta cale fiind supuse unui training. Pentru sucul stabilizat de Echinacea purpurea s-a stabilit un ritm al administrarilor de 4 zile urmate de alte 4 zile de pauza, nu mai mult de o perioada de 6 saptamani. Fara sa posede o actiune bactericida sau bacteriostatica directa, prin inhibitia hialuronidazei, exclude actiunea invaziva a bacteriilor. In plus, dupa administrare se constata o crestere a nivelului de substante corticoide excretate in urina, ceea ce presupune o stimulare a activitatii corticosuprarenalei.
Atentionare:
Nu se administreaza concomitent cu vaccinarile.
Fiind un produs 100 % natural se recomanda a se agita inainte de administrare!
Mod de pastrare:
Se pastreaza ferit de lumina si caldura, la loc racoros.
A nu se lasa la indemana copiilor!
Compozitie:
100 g contin: suc de Echinacea purpurea standardizat (min. 0,25 % polifenoli exprimati in acid cafeic) 20 g, macerat glicerinic din mladite de Rosa canina - maces (MG=D1) 20 g, extracte vegetale obtinute prin presare la rece cu zahar invertit, din fructe de: Vaccinium myrtillus - afin 10 g, Ribes nigrum - coacaz negru 7,5 g, Rosa canina - maces 10 g, Hippophae rhamnoides - catina 7,5 g.
Prezentare:
Sticle de 120 mL prevazute cu dop cu sigiliu si capac dozator cu diviziuni de la 1 la 6 mL.
Oscillococcinum , globule
XPRINT
XPRINT
Indicatii si proprietati
Stari gripale.
Oscillococcinum este un medicament homeopatic.
Prezentare
Doza intraga de aproximativ 1g.
Flacon de 3 si 6 tuburi-doza.
Mod de intrebuintare
Se tine sub limba pana la topire continutul unui tub-doza.
Pentru sugari se lasa continutul unui tub-doza sa se topeasca in putina apa si se administreaza cu lingurita sau biberonul.
Se ia Oscillococcinum cu un sfert de ora inaintea mesei sau la ora dupa aceasta. Oscillococcinum va fi cu atat mai eficace cu cat este luat mai devreme, odata cu primele simptome de stare gripala, actionand astfel mai rapid.
Posologie uzuala
Posologia variaza in functie de momentul la care se intervine in evolutia bolii:
Tratament preventiv: se ia o doza pe saptamana in perioada de expunere gripala.
Stare gripala incipienta: se ia o doza cat mai devreme posibil eventual repetati tratamentul de 2 sau 3 ori din 6 in 6 ore.
Stare gripala declarata: se ia cate o doza dimineata si seara timp de 1 pana la 3 zile. Daca simptomele persista si dupa 3 zile, consultati medicul.
Eu mai recomand catina tinuta in miere de albine, decoct de macese si decoct de porumbar(porumbele).Toate pot fi gasite in padure culese personal sau pot fi gasite unele in piata.
Sanatate ca e mai buna decat toate si eu spun ca mai ai nevoie si de un pic macar de noroc!
duminică, 31 octombrie 2010
sâmbătă, 30 octombrie 2010
Dupa o saptamina de tuse, mucisori, plans,etc.
Hai sa va povestesc ce am facut ieri dupa amiaza.Dupa o saptamina plina de tuse, mucisori, plans, refuzuri de a manca, de a bea, ocupata cu cautarea de remedii contra racelilor eram extenuata.Obosita fizic, psihic si incarcata de multi,multi nervi si suparare.M-am decis sa fac curatenie, sa aerisesc camera si sa ma relaxez, sa nu mai le mai aud cum tusesc si plang. Am dus fetele la bica lor(asa s-au obisnuit sa spuna bica si bicu), am dat drumul la muzica la maxim si am inceput curatenia.Am scuturat ,am spalat , am aspirat numai stiam ce sa fac parca vroiam sa scot si raceala din camera.Dar m-am simtit asa de bine ca am petrecut cateva ore eu cu mine fara nici un gand pentru ca auzeam doar muzica in minte.Inca odata muzica mi-a demonstrat ca ma poate calma, linisti si bineinteles sa o iau de la capat dandu-mi putere. Sper sa mearga si la celelalte mamici,viitoare mamici , cele care isi doresc copii si cele care s-au obisnuit cu ideea ca e mai bine in doi.Apropo cred ca nici nu conta ce muzica ascultam doar ritmata si cantam, si cantam, ce bine era............
vineri, 29 octombrie 2010
Presopunctura - o alta alternativa impotriva febrei, racelilor si tuselor la copii
Orice boalä din organism este "reprezentatä" la nivelul punctului respectiv, printr-un nodulet. Acest nodulet se formeazä, deoarece anticorpii "incercuiesc boala", dar nu reusesc asa de repede sä o vindece, deoarece in cazul ästa au de luptat cu un "bulgäre" care nu poate fi "spart" cu usurintä. Prin acest masaj, incepe sä se desprindä putin cite putin din acest "bulgäre", iar anticorpii.........de-abia asteaptä!! De aceea am spus, cind dispare noduletul, dispar si simptomele. La majoritatea bolilor, trebuie stimulat si sistemul imun, care era bineinteles släbit in momentul cind a apärut boala. Mie mi-a pläcut aceastä metodä, deoarece este foarte profundä. Cind ai inteles cum functioneazä corpul, ceea ce este destul de greu, intelegi si principiul presopuncturii.
In China, doctorii iti spuneau de ce boli suferi, numai dacä se uitau la tine! Mie mi s-a pärut incredibil la inceput, dar dupä ce m-am informat, mi-am dat seama cä e asa. Ei practica metoda asta de mai bine de 2000 de ani!
Pentru cancer, boli de inimä sau alte boli grave, nu eate indicat sä practici presopunctura ( spune si in prolog ), ci trebuie sä te duci la doctor. Eventual se poate face ceva profilactic, dar ca tratament nu.
Pentru febrä:- febra este de fapt semnalul corpului cä luptä impotriva bolii ( isi ridicä temperatura pentru a lupta impotriva microorganismelor ), deci nu este chiar asa cum stiam noi; este dimpotrivä un semnal bun, dar nu are voie sä dureze mai mult de 3 zile si sä fie peste 39 grade la copii, sau 42 la adulti, cä asa are un efect distructiv asupra celulelor nervoase.
- sint 2 puncte:
- primul este situat la extremitatea externä a pliului cotului si se maseazä prin dispersie, adicä impotriva acelor de ceasornic. ( cu virful degetului, din pozitie oblicä, se maseazä blind, supeficial, impotriva acelor de ceasornic; o dispersie bine executatä, va fi urmatä de inrosirea pielii, scäderea sensibilitätii si tonusului muscular local).
- al doilea punct este sub vertebra a 7-a cervicalä ( cea mai proeminetä) si se maseazä prin dispersie
- important pentru toate punctele, in general: nu se aflä niciodatä deasupra unui os, ci in adincitura dintre ele, sau lingä ele!! ( mai sint si mici exceptii )
- pentru tuse:
- deci, tusea umedä nu este periculoasä, se trateazä cu un sirop expectorant
- cea uscatä, poate fi citeodatä inceputul unei tuberculoze, sau chiar al cancerului pulmonar si de aceea trebuie actionat de urgentä.
- pentru aceasta, existä 2 puncte:
- primul se aflä deasupra osului stern ( in adincitura de la baza gitului) si se maseazä prin tonifiere.( acest punct se maseazä si pentru faringitä si laringitä )
- tonifierea se executä cu virful degetului, din pozitie verticalä, in sensul acelor de ceasornic, energic, profund, fiecare manevrä avind o scurtä duratä. Tonifierea bine executatä va avea ca urmare paloarea, cresterea sensibilitätii si tonusului muscular local.
- al doilea punct se aflä pe osul stern, in mijlocul orizontalei ce trece prin cele douä mameloane si se maseazä prin tonifiere.
- pentru gripä:
- dupä cum stim, impotriva gripei nu ajutä nici un antibiotic!!!
Antibioticele luptä impotriva bacteriilor si nu impotriva virusilor, cum e in cazul gripei. Gripa este provocatä de energia perversä, cum ar fi frigul, umezeala, vintul.
- cel ami indicat punct este situat la unirea celor douä oase din prelungirea degetului mare si arätätor de la minä si se maseazä prin tonifiere.
- bineinteles cä se vor masa la amindouä miinile si se pot masa in acest caz si punctele pt. febrä, sau tuse, de la caz la caz, si in special cele pt.sistemul imun, pe care le poti masa si dacä esti sänätos tun.
- pt. sistemul imun:
- unul se aflä in golul din fata gleznelor ( la ambele picioare) si se maseazä tonifiant
- celälalt se aflä la unirea degetului mare , cu urmätorul, in golul dintre oase, la picioare ( tonifiere).
- pt. guturai:
- sint trei puncte:
- unul se aflä la unirea celor douä oase din prelungirea degetelor mare si arätätor de la minä si se maseazä prin tonifiere
- al doilea se aflä in apropierea aripilor nasului ( tonifiere)( acest punct se poate masa si pt acnee, sau mincärimea fetei / tonifiere )
- al treilea se aflä pe ceafä, pe orizontala ce trece pe sub lobul urechii, in scobiturile de sub proeminentele occipitale si se maseazä prin tonifiere. ( acest punct ajutä la evacuarea energiei perverse, dar si impotriva febrei mari )
In China, doctorii iti spuneau de ce boli suferi, numai dacä se uitau la tine! Mie mi s-a pärut incredibil la inceput, dar dupä ce m-am informat, mi-am dat seama cä e asa. Ei practica metoda asta de mai bine de 2000 de ani!
Pentru cancer, boli de inimä sau alte boli grave, nu eate indicat sä practici presopunctura ( spune si in prolog ), ci trebuie sä te duci la doctor. Eventual se poate face ceva profilactic, dar ca tratament nu.
Pentru febrä:- febra este de fapt semnalul corpului cä luptä impotriva bolii ( isi ridicä temperatura pentru a lupta impotriva microorganismelor ), deci nu este chiar asa cum stiam noi; este dimpotrivä un semnal bun, dar nu are voie sä dureze mai mult de 3 zile si sä fie peste 39 grade la copii, sau 42 la adulti, cä asa are un efect distructiv asupra celulelor nervoase.
- sint 2 puncte:
- primul este situat la extremitatea externä a pliului cotului si se maseazä prin dispersie, adicä impotriva acelor de ceasornic. ( cu virful degetului, din pozitie oblicä, se maseazä blind, supeficial, impotriva acelor de ceasornic; o dispersie bine executatä, va fi urmatä de inrosirea pielii, scäderea sensibilitätii si tonusului muscular local).
- al doilea punct este sub vertebra a 7-a cervicalä ( cea mai proeminetä) si se maseazä prin dispersie
- important pentru toate punctele, in general: nu se aflä niciodatä deasupra unui os, ci in adincitura dintre ele, sau lingä ele!! ( mai sint si mici exceptii )
- pentru tuse:
- deci, tusea umedä nu este periculoasä, se trateazä cu un sirop expectorant
- cea uscatä, poate fi citeodatä inceputul unei tuberculoze, sau chiar al cancerului pulmonar si de aceea trebuie actionat de urgentä.
- pentru aceasta, existä 2 puncte:
- primul se aflä deasupra osului stern ( in adincitura de la baza gitului) si se maseazä prin tonifiere.( acest punct se maseazä si pentru faringitä si laringitä )
- tonifierea se executä cu virful degetului, din pozitie verticalä, in sensul acelor de ceasornic, energic, profund, fiecare manevrä avind o scurtä duratä. Tonifierea bine executatä va avea ca urmare paloarea, cresterea sensibilitätii si tonusului muscular local.
- al doilea punct se aflä pe osul stern, in mijlocul orizontalei ce trece prin cele douä mameloane si se maseazä prin tonifiere.
- pentru gripä:
- dupä cum stim, impotriva gripei nu ajutä nici un antibiotic!!!
Antibioticele luptä impotriva bacteriilor si nu impotriva virusilor, cum e in cazul gripei. Gripa este provocatä de energia perversä, cum ar fi frigul, umezeala, vintul.
- cel ami indicat punct este situat la unirea celor douä oase din prelungirea degetului mare si arätätor de la minä si se maseazä prin tonifiere.
- bineinteles cä se vor masa la amindouä miinile si se pot masa in acest caz si punctele pt. febrä, sau tuse, de la caz la caz, si in special cele pt.sistemul imun, pe care le poti masa si dacä esti sänätos tun.
- pt. sistemul imun:
- unul se aflä in golul din fata gleznelor ( la ambele picioare) si se maseazä tonifiant
- celälalt se aflä la unirea degetului mare , cu urmätorul, in golul dintre oase, la picioare ( tonifiere).
- pt. guturai:
- sint trei puncte:
- unul se aflä la unirea celor douä oase din prelungirea degetelor mare si arätätor de la minä si se maseazä prin tonifiere
- al doilea se aflä in apropierea aripilor nasului ( tonifiere)( acest punct se poate masa si pt acnee, sau mincärimea fetei / tonifiere )
- al treilea se aflä pe ceafä, pe orizontala ce trece pe sub lobul urechii, in scobiturile de sub proeminentele occipitale si se maseazä prin tonifiere. ( acest punct ajutä la evacuarea energiei perverse, dar si impotriva febrei mari )
Recomand cartea despre presopunctura de Sabin Ivan aici gasiti cartea electronichttp://www.scribd.com/doc/19539224/Ivan-Sabin-Masajul-pentru-toti.
miercuri, 27 octombrie 2010
Alte remedii naturiste
Este posibil sa pacalim guturaiul, daca avem la indemana cateva remedii naturiste.
Rinoreea - scurgerea nazala, durerile de cap, musculare si durerea in gat si toate celelalte simptome neplacute ale guturaiului pot fi tratate usor si sigur cu extracte din plante si ceaiuri. Administrate inca din perioada in care suntem sanatosi, multe dintre aceste remedii blande pot preveni aparitia guturaiului.
Ser fiziologic
Rinoreea poate fi tratata cu ajutorul serului fiziologic. 'Acesta poate fi cumparat din farmacii, dar il putem prepara cu usurinta si acasa. Nu este nevoie decat de un gram de sare grunjoasa, neagra si 100 ml de apa', precizeaza dr Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med. Bolnavul trebuie sa isi administreze cate o picatura in fiecare nara, de trei ori pe zi, pe parcursul a 4-5 zile.
Pentru refacerea mucoasei nazale, specialistul recomanda cateva picaturi de ulei de catina pentru fiecare nara. Se administreaza seara, cu o atentie deosebita, avand in vedere ca uleiul de catina pateaza.
Pentru ochii care curg sunt recomandate compresele cu ceaiuri de plante. Dr Cristina Balanescu mentioneaza ca 'este o eroare folosirea compreselor cu musetel, intrucat acestea irita ochii. Un remediu foarte eficient este infuzia de albastrele, care se prepara cu o lingurita de flori uscate la 200 ml de apa clocotita. Compresele trebuie sa fie caldute (nu fierbinti, dar nici reci) si se aplica pe ochiul inchis. Se folosesc doar comprese sterilizate, procurate din farmacii. intr-un interval de 10 minute, compresele se schimba din doua in doua minute', ne sfatuieste dr Cristina Balanescu.
Comprese pentru dureri de cap
Durerile de cap specifice guturaiului pot fi combatute cu ajutorul compreselor cu pedicuta sau cu creasta cocosului. Una dintre cele doua plante uscate se asaza intre doua bucati de tifon, apoi se pune compresa deasupra aburilor provenind de la apa fierbinte, astfel incat planta sa se umezeasca. Compresele se aplica pe frunte si pe tample timp de 15 minute. Durerile de cap se pot trata de asemenea prin masajul fruntii si tamplelor cu ulei de lavanda. Se aplica o picatura pe deget, apoi prin miscari circulare se maseaza tamplele si fruntea. Initial, miscarile se efectueaza in sensul acelor de ceasornic, iar apoi in sens invers.
Dr Cristina Balanescu recomanda pentru durerile musculare masajul cu un ulei ce poate fi preparat si in casa. Se prepara un amestec din 100 ml de ulei de masline extravirgin, 15 picaturi de ulei de lavanda si o lingurita de ulei de sunatoare. 'Masajul poate fi inlocuit cu aplicatii cu ulei, efectuate pe zone mai restranse: ceafa, brate si atat cat putem atinge din spate', spune specialistul.
Un alt simptom de care trebuie sa ne ingrijim este durerea in gat. Ea poate fi tratata cu ceai de nalba indulcit cu miere, la care se adauga multa zeama de lamaie. La 250 ml de apa, echivalentul unei cani, se adauga o lingurita de planta uscata si maruntita.
CEAIURI. Guturaiul poate fi insotit si de cresterea temperaturii corpului, ceea ce provoaca pierderea multor lichide prin transpiratie sau prin urinare. Drept urmare, in aceasta perioada, este recomandat consumul de lichide, mai ales sub forma ceaiurilor. Cele mai recomandate sunt: ceaiul de macese, de catina, de nalba. Zece fructe de macese sau o lingura de fructe crude sau uscate de catina se fierb timp de 5 minute. Ceaiul obtinut se strecoara si se bea indulcit cu miere, putand fi consumate 3-4 cani pe zi.
Jurnalul national
Rinoreea - scurgerea nazala, durerile de cap, musculare si durerea in gat si toate celelalte simptome neplacute ale guturaiului pot fi tratate usor si sigur cu extracte din plante si ceaiuri. Administrate inca din perioada in care suntem sanatosi, multe dintre aceste remedii blande pot preveni aparitia guturaiului.
Ser fiziologic
Rinoreea poate fi tratata cu ajutorul serului fiziologic. 'Acesta poate fi cumparat din farmacii, dar il putem prepara cu usurinta si acasa. Nu este nevoie decat de un gram de sare grunjoasa, neagra si 100 ml de apa', precizeaza dr Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med. Bolnavul trebuie sa isi administreze cate o picatura in fiecare nara, de trei ori pe zi, pe parcursul a 4-5 zile.
Pentru refacerea mucoasei nazale, specialistul recomanda cateva picaturi de ulei de catina pentru fiecare nara. Se administreaza seara, cu o atentie deosebita, avand in vedere ca uleiul de catina pateaza.
Pentru ochii care curg sunt recomandate compresele cu ceaiuri de plante. Dr Cristina Balanescu mentioneaza ca 'este o eroare folosirea compreselor cu musetel, intrucat acestea irita ochii. Un remediu foarte eficient este infuzia de albastrele, care se prepara cu o lingurita de flori uscate la 200 ml de apa clocotita. Compresele trebuie sa fie caldute (nu fierbinti, dar nici reci) si se aplica pe ochiul inchis. Se folosesc doar comprese sterilizate, procurate din farmacii. intr-un interval de 10 minute, compresele se schimba din doua in doua minute', ne sfatuieste dr Cristina Balanescu.
Comprese pentru dureri de cap
Durerile de cap specifice guturaiului pot fi combatute cu ajutorul compreselor cu pedicuta sau cu creasta cocosului. Una dintre cele doua plante uscate se asaza intre doua bucati de tifon, apoi se pune compresa deasupra aburilor provenind de la apa fierbinte, astfel incat planta sa se umezeasca. Compresele se aplica pe frunte si pe tample timp de 15 minute. Durerile de cap se pot trata de asemenea prin masajul fruntii si tamplelor cu ulei de lavanda. Se aplica o picatura pe deget, apoi prin miscari circulare se maseaza tamplele si fruntea. Initial, miscarile se efectueaza in sensul acelor de ceasornic, iar apoi in sens invers.
Dr Cristina Balanescu recomanda pentru durerile musculare masajul cu un ulei ce poate fi preparat si in casa. Se prepara un amestec din 100 ml de ulei de masline extravirgin, 15 picaturi de ulei de lavanda si o lingurita de ulei de sunatoare. 'Masajul poate fi inlocuit cu aplicatii cu ulei, efectuate pe zone mai restranse: ceafa, brate si atat cat putem atinge din spate', spune specialistul.
Un alt simptom de care trebuie sa ne ingrijim este durerea in gat. Ea poate fi tratata cu ceai de nalba indulcit cu miere, la care se adauga multa zeama de lamaie. La 250 ml de apa, echivalentul unei cani, se adauga o lingurita de planta uscata si maruntita.
CEAIURI. Guturaiul poate fi insotit si de cresterea temperaturii corpului, ceea ce provoaca pierderea multor lichide prin transpiratie sau prin urinare. Drept urmare, in aceasta perioada, este recomandat consumul de lichide, mai ales sub forma ceaiurilor. Cele mai recomandate sunt: ceaiul de macese, de catina, de nalba. Zece fructe de macese sau o lingura de fructe crude sau uscate de catina se fierb timp de 5 minute. Ceaiul obtinut se strecoara si se bea indulcit cu miere, putand fi consumate 3-4 cani pe zi.
Jurnalul national
Nas infundat la bebelusi si copii.
Este foarte important sa desfunzi nasucul copilului pentru a elibera caile respiratori si pentru a respira copilul.Un instrument folositor este batista bebelusului.Ea se introduce la aspiratorul casnic.Inainte de a aspira copilului introduceti in nas ser fiziologic sau apa de mare sau nazomer
Nasucul infundat la bebelusi si copii reprezinta un simtpom de raceala, gripa sau alergie extrem de inconfortabil. Congestia nazala impiedica copilul sa respire liber determinandu-l sa respire pe gurita si provocandu-i dureri de gat, uscarea gurii, dar mai ales imposibilitatea de a se odihni pe timpul noptii. Iata cele mai bune trucuri si metode de desfundare a nasului, fara a folosi medicatie.
Umidificarea aerului
Umdificarea aerului este cea mai utilizata metoda de desfundare a nasucului atunci cand blocarea cailor nazale este cauzata de aerul prea uscat din incaperile in care sta copilul.
Vaporizatorul de aer cald sau unidificatorul de aer creeaza un nivel de umditate al aerului propice pentru ca micutul tau sa respire liber.
Inhalatii cu ser fiziologic
Pernuta de somn
Bebelusii pot sa foloseasca pernuta de dormit dupa varsta de 2 ani, spun expertii. La aceasta varsta te poti folosi de pernuta de bebelus pentru a desfunda caile nazale ale micutului si pentru a-l ajuta sa doarma mai bine.
Pernuta il ajuta pe copil sa tina capul un pic mai sus decat restul corpului si sa impiedice infundarea nasului. Mucusul este eliminat in afara nasucului si nu mai este deplasat in interiorul cailor respiratorii provocand dificultati in somnul bebelusului.
Baile de abur
Da drumul la apa fierbinte in baie si inchide usa! Lasa sa se faca suficient abur! Apoi intra cu copilul inauntru si lasa ca vaporii sa desfunde nasul micutului. Atentie, nu sta foarte mult timp, pentru a nu crea probleme respiratorii micutului.
FEBRA - TRATAMENT NATURIST
Scaderea febrei cu mijloace naturale
Daca pe langa guturai se instaleaza si febra, mama ori tata nu trebuie sa apeleze de indata la antitermice. Febra ajuta organismul sa lupte cu agentii patogeni. Doar cand temperatura creste peste 39 grade C se recomanda o interventie cu tratamente de la bunica. Atentie insa: daca febra se mentine mai multe zile se va apela la un consult medical, pentru a stabili cauza.
Daca febra creste, poate fi scazuta pe cale naturalaDaca pe langa guturai se instaleaza si febra, mama ori tata nu trebuie sa apeleze de indata la antitermice. Febra ajuta organismul sa lupte cu agentii patogeni. Doar cand temperatura creste peste 39 grade C se recomanda o interventie cu tratamente de la bunica. Atentie insa: daca febra se mentine mai multe zile se va apela la un consult medical, pentru a stabili cauza.
- Prin impachetari ale pulpelor se scade febra cu aproximativ 1 grad C. Se iau prosoape mici inmuiate in apa rece, se storc si se impacheteaza pulpele copilului. Se acopera cu un prosop mare. Se lasa cate 20 de minute, se face o pauza de 1/2 de ora si se repeta procedura.Sau inpachetari cu otet picioare,piept, frunte.
- Copii trebuie sa bea cantitati mari de lichide in timpul febrei. Se recomanda mai ales sucurile rosii, ca de exemplu suc de cirese sau de coacaze.
Durerea in gat foarte frecventa la copii - remedii naturiste
Un remediu stravechi si recunoscut impotriva durerilor in gat si a tusei este laptele cu ceapa; laptele avand proprietati calmante, iar ceapa antibacteriene. In plus, amestecul inseamna un aport important de vitamina C.
- Lapte cu ceapa, cimbru si cuisoare. Substantele active din aceasta reteta se armonizeaza perfect. Se toaca 3 cepe mari cu tot cu coaja si se amesteca intr-un recipient cu cateva cuisoare, 1 lingurita de zahar brun, 1 crenguta de cimbru si ceva apa. Se lasa sa fiarba la foc mic timp de 2 ore, adaugand din cand in cand apa. Se trece decoctul printr-o strecuratoare si se infierbanta apoi separat, 1/2 cana de lapte. Se amesteca in cantitati egale decoctul cu laptele si se bea de 3 ori pe zi. Daca doriti sa beneficiati de tot continutul de vitamina C al cepei, preparati amestecul la rece: amestecati ceapa cu zaharul si lasati-le 12 ore. Adaugati apoi apa si extrageti sucul prin presare. Procedati apoi ca mai sus.
- Infuzie cu fenicul salbatic. Feniculul este o planta mult folosita. Daca avand gatul inflamat, va piere si glasul, incercati acest ceai. Se fierbe 1 cana de lapte, se zdrobesc 5 g de fructe de fenicul, se adauga in lapte si se lasa la infuzat 10 minute. Bautura poate fi indulcita dupa gust cu miere si se va bea cat mai fierbinte de 3 ori pe zi.
- Musetel si patrunjel de camp. Atat medicina populara, cat si cea alopata folosesc aceste plante in inflamatiile cailor respiratorii superioare. Se amesteca 20 g radacina de patrunjel de camp, cu 20 g flori de musetel si cu 10 g sclipeti. Se pune o lingurita din amestec in 1/4 l apa la fiert. Se fierbe un minut, apoi se strecoara. Se bea cate o cana de ceai indulcti cu miere de 3 ori pe zi. Neindulcit, ceaiul poate fi folosit la gargara. Nu se recomanda celor cu afectiuni gastrointestinale.
- Gargara cu frunze de castan. Inflamatiile faringelui pot fi combatute cu ajutorul gargarei. Se toarna 1/4 l de apa rece peste 2 lingurite de frunze de castan comestibil si se lasa sa dea in clocot, iar apoi se filtreaza. Se face gargara de 3 ori pe zi cu acest ceai.
Exista diferite metode naturale pentru a pune capat durerilor de gat:
- eficiente sunt gargarele cu uleiuri eterice. Se pun 3 picaturi de ulei de eucalipt, 2 picaturi de ulei de santal si 1 picatura de ulei de arbore-de-ceai intr-un pahar cu apa. Se face gargara de 3 ori pe zi.
- Inhalatiile au, de asemenea, un efect calmant si antiinflamator. Se amesteca musetel, sovarv si cimbru si se toarna 1 l de apa fierbinte peste 2 linguri de amestec. Se inhaleaza aburul timp de 10 minute.
Cu afectiunile gatului nu e de glumit, mai ales in cazul copiilor si al adolescentilor. Daca simptomele persista mai mult de 4 zile, adresati-va medicului.
Raceli, gripe, viroze si remedii naturiste, tratamente naturiste
Scriu despre aceste lucruri pentru ca a venit vremea lor tomna, iarna.
Vreau sa va ganditi bine inainte de a trata aceste raceli, cu atit mai mult daca este vorba despre copii, ca pot fi tratate (in cazul unor febre sau daca intervin simptome grave intervin siropuri- medicamente,antibiotice,etc)inainte de aparitia simptomelor de raceala trebuie sa imunizati foarte bine corpul copilului dumneavoastra si poate fi facut cu catina tinuta in miere de albine, macese zdrobite si tinute la macerat, porumbite tinute la fel la macerat. Este suficient sa ii dati copilului din fiecare siropel cate 3 linguri pe zi.Vreau sa specific ca este vorba de copii peste un an.Din punctul meu de vedere copii sub 1 an nu ar trebuie sa li se dea nici un fel de sirop dar daca este necesar sint si aici siropuri naturale testate pentru varsta lor.
Daca totusi chiar dupa ce ati facut o astfel de cura de imunizare vine raceala nu este nici o problema doar sa nu se agraveze depinde de fiecare copil in parte.Atunci in cazul in care copilul tuseste de exemplu puteti sa ii dati prospan care este un sirop de iedera si poate fi dat si la copii sub un an sau siropul de patlagina.Aceste 2 pot fi date si la tuse seaca si la tuse productiva.
n perioada de iarna, vremea rece si umeda declanseaza, o serie de "boli de piept", adesea cu complicatii mai mult sau mai putin grave, in functie de gradul de scadere a imunitatii. Durerea de gat si tusea sunt simptomele cel mai des intalnite in bolile aparatului respirator. Tusea constituie o reactie de eliminare a corpurilor straine patrunse in caile respiratorii (fragmente de alimente, corpuri dure, gaze iritante, produse inflamatoare, mucozitati).
La fel de frecventa in sezonul rece este gripa, o boala acuta, contagioasa, care, desi pare o boala banala, cu o durata normala de numai 6-7 zile, trebuie sa fie tratata cu mare grija, pentru a evita complicatiile agravante.
Ca urmare a stimularii unor terminatii nervoase din mucoasa respiratorie, se declanseaza o inspiratie scurta si adanca urmata de o expiratie brusca, spontana si zgomotoasa, datorita inchiderii traheei, in grade diferite.
Tusea uscata este provocata de iritatiile mucoaselor care captusesc caile respiratorii. Fiind fara expectoratii, devine foarte obositoare si greu de suportat, repetandu-se, la scurte intervale, atat ziua, cat si noaptea.
Tusea umeda consta din eliminarea unor secretii ale mucoaselor cailor respiratorii (sputa, mucus, secretii nazale, sange), care invelesc eventuale corpuri straine din plamani si le transporta spre exterior prin miscari ritmice si bine coordonate ale cililor.
Tusea convulsiva, denumita pertusis, este o boala infecto-contagioasa, intalnita frecvent la copii prescolari si scolari, mai ales la varste sub 3 ani, punandu-le viata in pericol. Dupa o incubatie de 7-14 zile, se declanseaza inflamatia acuta a cailor respiratorii, cu crize violente de tuse spastica, mai ales noaptea, uneori cu varsaturi. In bronhii se aduna cantitati mari de secretii, la inceput fluide si apoi vascoase, care necesita a fi eliminate pentru a evita asfixierea si voma. In timpul crizelor, bolnavul devine cianotic (se inroseste sau se invineteste usor), nu are pofta de mancare, ochii ii lacrimeaza si se ineaca cu propriile secretii care se ingramadesc in piept si franeaza respiratia, provocand starea de raguseala. Maladia poate sa dureze circa 6 saptamani, desi respiratia gafaitoare (denumita "cantecul cocosului") persista, in unele cazuri, cateva luni de zile, mai ales pe fondul unei noi infectii sau iritari ale cailor respiratorii superioare. La copiii sub 2 ani, tusea convulsiva este o boala foarte grava, cu complicatii care pot duce la o mortalitate de 1-2%.
La fel de frecventa in sezonul rece este gripa, o boala acuta, contagioasa, care, desi pare o boala banala, cu o durata normala de numai 6-7 zile, trebuie sa fie tratata cu mare grija, pentru a evita complicatiile agravante.
Ca urmare a stimularii unor terminatii nervoase din mucoasa respiratorie, se declanseaza o inspiratie scurta si adanca urmata de o expiratie brusca, spontana si zgomotoasa, datorita inchiderii traheei, in grade diferite.
Tusea uscata este provocata de iritatiile mucoaselor care captusesc caile respiratorii. Fiind fara expectoratii, devine foarte obositoare si greu de suportat, repetandu-se, la scurte intervale, atat ziua, cat si noaptea.
Tusea umeda consta din eliminarea unor secretii ale mucoaselor cailor respiratorii (sputa, mucus, secretii nazale, sange), care invelesc eventuale corpuri straine din plamani si le transporta spre exterior prin miscari ritmice si bine coordonate ale cililor.
Tusea convulsiva, denumita pertusis, este o boala infecto-contagioasa, intalnita frecvent la copii prescolari si scolari, mai ales la varste sub 3 ani, punandu-le viata in pericol. Dupa o incubatie de 7-14 zile, se declanseaza inflamatia acuta a cailor respiratorii, cu crize violente de tuse spastica, mai ales noaptea, uneori cu varsaturi. In bronhii se aduna cantitati mari de secretii, la inceput fluide si apoi vascoase, care necesita a fi eliminate pentru a evita asfixierea si voma. In timpul crizelor, bolnavul devine cianotic (se inroseste sau se invineteste usor), nu are pofta de mancare, ochii ii lacrimeaza si se ineaca cu propriile secretii care se ingramadesc in piept si franeaza respiratia, provocand starea de raguseala. Maladia poate sa dureze circa 6 saptamani, desi respiratia gafaitoare (denumita "cantecul cocosului") persista, in unele cazuri, cateva luni de zile, mai ales pe fondul unei noi infectii sau iritari ale cailor respiratorii superioare. La copiii sub 2 ani, tusea convulsiva este o boala foarte grava, cu complicatii care pot duce la o mortalitate de 1-2%.
Pentru copii care beau ceaiuri este bun ceaiul de ceapa - se iau doua cepe intregi,cu tot cu coaja,de marime medie,se spala si se pun la fiert in 1 si 1/2 cana de apa,timp de un sfert de ora,se bea decoctul cald,indulcit sau nu,pe stomacul gol si fara alte adaosuri.(bun si pentru durerile de gat si dureri de piept);ceai de muguri de pin(mai gasiti la plafar sirop din muguri de pin care poate fi baut concentrat dat cu lingurita sau cu apa).Ridichea neagra cu miere este foarte buna pentru tuse(scobiti ridichea si puneti un pic de miere si lasati al macerat).
Sau: -sirop din nuci- cand da apa in clocot puneti nucile crapate;
-faina de porumb prajita in prealabil in tigaie se pune intr-un cioropel pe gat
-sare grunjoasa pusa intr-un saculet si aplicata extern
-hrean ras si pus in saculet aplicat extern
-faina de mustar
-ceai de potbal
-ceai de tei cu lamie si miere de albine
Sau sirop homeopat stodal pentru tuse si sinupret pentru nasuc.
Comprese si bai fierbinti
In uz extern sunt eficiente:
comprese calde pe gat si piept, in faza de debut, cu decoct de musetel;
comprese cu bitter suedez aplicate pe piept, dupa ungere prealabila cu alifie de galbenele;
cataplasme cu rasina de brad topita in ceara (parti egale);
cataplasme calde cu faina de mustar, cu faina de in sau frunze proaspete de branca ursului;
bai fierbinti de maini si de picioare, dimineata si seara, timp de 8 minute, cu extract de nalba mare, mac, menta, iarba mielului, rotungioara, patrunjel si toporasi (in parti egale);
frectii pe piept, de 3 ori pe zi, cu amestec din 2 linguri ulei de ricin si 1 lingura ulei de terebentina dupa care se inveleste cu o patura.
In uz extern sunt eficiente:
comprese calde pe gat si piept, in faza de debut, cu decoct de musetel;
comprese cu bitter suedez aplicate pe piept, dupa ungere prealabila cu alifie de galbenele;
cataplasme cu rasina de brad topita in ceara (parti egale);
cataplasme calde cu faina de mustar, cu faina de in sau frunze proaspete de branca ursului;
bai fierbinti de maini si de picioare, dimineata si seara, timp de 8 minute, cu extract de nalba mare, mac, menta, iarba mielului, rotungioara, patrunjel si toporasi (in parti egale);
frectii pe piept, de 3 ori pe zi, cu amestec din 2 linguri ulei de ricin si 1 lingura ulei de terebentina dupa care se inveleste cu o patura.
Intrucat tusea convulsiva are un caracter infectios, se recomanda izolarea bolnavului la domiciliu intr-o incapere bine incalzita si aerisita. Se interzice, in mod categoric, fumatul atat bolnavului, cat si persoanelor care intra in incaperea celui suferind.
Zilnic se va face gimnastica respiratorie pentru reglarea functiilor plamanilor, precum si un masaj energic, cu degetul, in scobitura osului stern de la baza gatului.
Zilnic se va face gimnastica respiratorie pentru reglarea functiilor plamanilor, precum si un masaj energic, cu degetul, in scobitura osului stern de la baza gatului.
In caz de febra pentru inceput puteti face asa se amesteca in parti egale otet cu apa. Se inmoaie sosetelele, se storc bine, se pun pe picioruse. Se schimba la 15 minute, pana se asigura scaderea febrei la un nivel acceptabil. Mentiuni: otetul ar fi bine sa fie facut in casa sau sa fie otet de mere si miere de la plafar sau cel putin sa fim siguri ca este otet obtinut prin fermentatie, si nu din acela care mai apare toamna pe piata din RO care este facut din acid acetic diluat cu apa. Se va pune mai multa sau mai putina apa, in functie de cat este de "tare" otetul. Sosetelele este bine sa fie din bumbac si sa nu fie prea stramte.Daca continua febra sunati medicul sau la urgente.
Tusea apare datorita iritatiei cailor respiratorii, iar tratamentul este diferentiat. In prima faza iritativa, tuse seaca, se recomanda plante emoliente, iar in faza de coctiune, plante expectorante cu continut bogat in uleiuri volarile. Infuziile sau decocturile se beau calde eventual indulcite cu miere. Dintre plantele emoliente, pentru faza iritativa se recomanda:
- LUMANARICA (Flores Verbasci) infuzie din o lingurita de flori la o cana de apa, care se bea treptat in cursul zilei.
- MACUL DE CAMP (Flores Rhoeados) infuzie - o lingurita la o cana de apa; se bea intreaga cantitate fragmentata in cursul unei zile.
- NALBA DE CULTURA (Flores et Florium Malvae) NALBA MARE (Flores et Radix Althaeae). Din flori si frunze se prepara o infuzie - o lingurita la cana de apa. Se beau 2 cani pe zi. Din radacini se prepara un macerat la rece, din o lingurita la cana de apa rece, timp de 30 minute, la care se adauga apoi un varf de cutit de bicarbonat de sodiu; se bea treptat in cursul zilei.
- POTBALUL (Flores et Folium Farfarae) infuzie din 1-2 lingurite la cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi. Infuzie concentrata din 2-3 linguri la cana de apa; se ia cate o lingura la 2-3 ore.
- TEIUL (Flores Tiliae) care are si proprietati expectorante. Infuzie din 1-2 lingurite la cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
- PATLAGINA (Folium Plantaginis) infuzie , o lingura la cana de apa; se bea treptat in cursul unei zile.
Pentru faza de coctiune a tusei, se recomanda plante expectorante:
- CIUBOTICA CUCULUI (Flores et Radix Primulae) infuzie din flori 1-2 lingurite la canaDecoct pe radacini (la care se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu) se beau 2-3 cani pe zi.
- MUGURI DE PIN (Turiones Pini) infuzie din o lingurita la cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
- ULEI DE PIN se iau pe o lingurita cu zahar 3-4 picaturi de 5-6 ori pe zi. La copii doza e pe jumatate.
- SCAIUL VANAT (Herba Eryngii Plani) decoct din 2 linguri la cana de apa. Se iau 4-6 linguri pe zi.
- IARBA MARE (Radix Inulae) decoct din 3-4 linguri la cana de apa. Se iau 4 linguri pe zi.
- IENUPARUL (Fructus Juniperi) infuzie cu 2 lingurite la cana de apa. Se beau 3-4 linguri pe zi. Decoct diluat cu 10-20 bace la litru; se beau 2 cani pe zi. Ceai pectoral (Formula Plafar) care are in compozitie plante cu actiune emolienta, expectoranta, fluidifiante ale secretiei bronhice, precum si antiseptice. Infuzie cu 1-2 lingurite la cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
- LUMANARICA (Flores Verbasci) infuzie din o lingurita de flori la o cana de apa, care se bea treptat in cursul zilei.
- MACUL DE CAMP (Flores Rhoeados) infuzie - o lingurita la o cana de apa; se bea intreaga cantitate fragmentata in cursul unei zile.
- NALBA DE CULTURA (Flores et Florium Malvae) NALBA MARE (Flores et Radix Althaeae). Din flori si frunze se prepara o infuzie - o lingurita la cana de apa. Se beau 2 cani pe zi. Din radacini se prepara un macerat la rece, din o lingurita la cana de apa rece, timp de 30 minute, la care se adauga apoi un varf de cutit de bicarbonat de sodiu; se bea treptat in cursul zilei.
- POTBALUL (Flores et Folium Farfarae) infuzie din 1-2 lingurite la cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi. Infuzie concentrata din 2-3 linguri la cana de apa; se ia cate o lingura la 2-3 ore.
- TEIUL (Flores Tiliae) care are si proprietati expectorante. Infuzie din 1-2 lingurite la cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
- PATLAGINA (Folium Plantaginis) infuzie , o lingura la cana de apa; se bea treptat in cursul unei zile.
Pentru faza de coctiune a tusei, se recomanda plante expectorante:
- CIUBOTICA CUCULUI (Flores et Radix Primulae) infuzie din flori 1-2 lingurite la canaDecoct pe radacini (la care se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu) se beau 2-3 cani pe zi.
- MUGURI DE PIN (Turiones Pini) infuzie din o lingurita la cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
- ULEI DE PIN se iau pe o lingurita cu zahar 3-4 picaturi de 5-6 ori pe zi. La copii doza e pe jumatate.
- SCAIUL VANAT (Herba Eryngii Plani) decoct din 2 linguri la cana de apa. Se iau 4-6 linguri pe zi.
- IARBA MARE (Radix Inulae) decoct din 3-4 linguri la cana de apa. Se iau 4 linguri pe zi.
- IENUPARUL (Fructus Juniperi) infuzie cu 2 lingurite la cana de apa. Se beau 3-4 linguri pe zi. Decoct diluat cu 10-20 bace la litru; se beau 2 cani pe zi. Ceai pectoral (Formula Plafar) care are in compozitie plante cu actiune emolienta, expectoranta, fluidifiante ale secretiei bronhice, precum si antiseptice. Infuzie cu 1-2 lingurite la cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
Un alt sirop facut in casa tot pentru tuse este siropul ce contine zeama de lamaie, glicerina( de la farmacie) si miere. Se ia o lamaie potrivita si se fierbe putin in apa( ca sa aibe mai multa zeama), se stoarce zeama intr-o cana potrivita, se adauga 20 ml glicerina si apoi se pune miere pana ce se umple cana. Se amesteca si se tine la rece- trei lingurite pe zi.
Gripa, o boala contagioasa
Gripa este o boala acuta, destul de frecventa in sezonul rece al anului (ploi reci, vanturi, ceata, ninsori, viscole, temperaturi foarte scazute). Are un caracter infecto-contagios, fiind provocata de peste o suta de tulpini de virusuri gripale (din serotipurile A, B, C).
Transmiterea bolii se realizeaza, de la persoane bolnave, prin picaturile de saliva emise prin tuse, stranut sau vorbire, punand in pericol sanatatea celor din jur, mai ales la copii, bolnavi de afectiuni cronice, persoane slabite si in varsta de peste 65 de ani, cu carente vitaminice acute si cu sistemul imunitar scazut.
Dupa o incubatie de cateva ore sau 1-4 zile, apar brusc simptomele caracteristice: tuse seaca, iritanta, stranut, febra mare (39-400C), guturai, scurgeri nazale, frisoane, senzatie acuta de frig, dureri de cap, lacrimare, dureri si roseata in gat, raguseala, dureri articulare si musculare, indispozitie, oboseala, somnolenta, stare de astenie asociata cu transpiratie.
Desi pare o boala banala, cu o durata normala de numai 6-7 zile, gripa trebuie sa fie tratata cu mare grija, pentru a evita complicatii agravante: pulmonare (bronsita, laringita, sinuzita, angina, pneumonie severa), neurologice si digestive (greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale), apoi conjunctivita, meningita, otita, pericardita, miocardita si chiar decese bruste la copii si batrani, in numai 24-48 ore. Cele mai frecvente epidemii de gripa survin pe neasteptate si sunt declansate in aglomeratii urbane, in colectivitati de muncitori si, mai ales, la copiii din crese, gradinite, scoli si camine. Sunt recomandate ceaiuri fierbinti din plante medicinale cu proprietati neurosedative, antiinflamatoare, emoliente, expectorante, sudorifice, antitusive si de protectie fata de contaminarea virotica. Efectele cresc prin combinarea ceaiurilor cu aspirina preparata din scoarta de salcie.
Luate intern, sunt indicate ceaiurile calde din flori de tei si de soc (cate 1-2 lingurite la o cana de apa), din care se beau 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere de albine, avand actiune sudorifica pentru declansarea transpiratiei.
Consumate separat, sunt eficiente infuziile din:
flori de ciubotica-cucului;
frunze de coacaz negru si salvie;
herba de cimbru, isop, busuioc, unguras, tintaura;
fructe de anason.
Sub forma de decoct, prin fierbere 5-10 minute (2 linguri la 250 ml apa, din care se iau 3-4 linguri sau 2-3 cani pe zi prin inghitituri rare), se folosesc:
radacini de ciubotica-cucului si brusture;
scoarta de salcie pentru combaterea durerilor musculare;
herba de ghintura, scai vanat si traista-ciobanului.
Un decoct utilizat mult in medicina casnica se prepara din 3 cepe, care se fierb in 600 ml apa, pana scade continutul la jumatate. Dupa strecurare se adauga trei linguri miere de albine si o lingurita tinctura de gentiana, din care se ia cate o lingura din ora in ora.
Amestecuri de plante recomandate
Formule de amestecuri cu mare eficienta sunt:
flori de tei si soc, frunze de menta, herba de nalba mare si fructe de maces;
flori de tei, frunze de salvie si eucalipt;
flori de tei, soc si musetel, herba de cimbrisor si sovarv, radacina de cerentel si scortisoara (infuzie indulcita cu miere);
flori de tei si soc, herba de tintaura si papadie, scoarta de salcie si conuri de hamei;
flori de tei, soc, musetel, lumanarica, porumbar si cretusca si scoarta de salcie (decoct cu efecte sudorifice in infectiile gripale);
flori de tei, soc, salcam si trifoi rosu, frunze de coacaz negru si urzica, herba de sovarv si scoarta de salcie (infuzie indulcita cu miere).
Efectele acestor ceaiuri cresc simtitor daca se adauga o lingurita de scortisoara si cuisoare, macinate fin, care au actiune antivirotica. Alte preparate valoroase sunt:
tinctura de tintaura, din 20 g herba macerata 5 zile in 100 ml alcool 70%, din care se iau cate 30-40 picaturi de 3 ori pe zi, cu 60 minute inainte de mese;
tinctura din 4 linguri de radacini de papadie tocate marunt si macerate 3-4 ore in 500 ml rachiu; se bea cate un paharel de 3 ori pe zi pentu combaterea frisoanelor;
bitter suedez, din care se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi in ceai sau apa, cu 30 minute inainte de mese.
Frectii pe piept cu otet aromatizat
In tratamentele externe sunt recomandate:
inhalatii cu aburi fierbinti din infuzie de busuioc, menta, musetel si chimion sau picaturi de ulei de pin si lavanda (de 2-3 ori pe zi dintre care una seara la culcare);
frectii cu otet aromatizat cu flori de lavanda (40 g), frunze de menta (20 g), frunze de salvie (20 g), herba de cimbrisor (10 g) si fructe de ienupar (10 g); din amestec se iau 100 g la 1 litru otet care se macereaza 7 zile, se strecoara si se fac frectii pe piept;
frectii cu macerat din boabe de ienupar (zdrobite si lasate 7 zile in 250 ml alcool 40%) sau cu otet aromatic preparat prin macerarea, timp de 5 zile, din 100 g petale de trandafir (de dulceata) in 100 ml alcool 70% si 900 ml otet; se strecoara prin tifon cu stoarcere si se fac 2-3 masaje pe zi;
masaj general cu ulei eteric de molid pentru a mari capacitatea de rezistenta a organismului, intarirea psihicului si redarea increderii in fortele proprii;
bai fierbinti la picioare cu flori de soc si fan, sare (6 linguri la 2 litri apa) sau faina de mustar (250 g si o lingura sare la 5 litri apa) pe durata de 10-15 minute, cu adaos treptat de apa fierbinte.
Alimentatia recomandata
In primele 2-3 zile se va da bolnavului o alimentatie usoara, cu multe lichide (1,5 - 2 litri pe zi) sub forma de ceaiuri, supe calde, sucuri de legume (morcov, sfecla rosie, varza rosie, tomate) si sucuri de fructe (lamai, portocale, grapefruit, mere).
Treptat, se introduc in hrana zilnica lapte cald, iaurt, frunze proaspete de marar mestecate permanent si cruditati (salata verde, broccoli, varza, sfecla rosie, morcov, castraveti, tomate, patrunjel, ceapa, ridichi, hrean, 2-3 catei de usturoi inghititi intre mese). Se mai adauga rasol din carne de vita, paste fainoase, compoturi indulcite cu miere de albine si fructe zemoase (caise, mere).
O combinatie savuroasa se poate obtine amestecand sucul de la 200 g lamai cu miere de albine si scortisoara.
Intre mese se vor lua cate 1-2 lingurite de bitter suedez si o lingura cu fructe de catina alba.
Dupa scaderea febrei este indicat vinul de cirese (1 kg fructe la 1 litru vin si cateva linguri de miere), care se fierbe 10 minute la foc mic si se consuma cate un paharel (50 ml) inainte de mesele principale.
Ratiile de alimente la masa vor fi mai reduse, pentru ca organismul sa poata lupta impotriva bolii si fara consum energetic suplimentar in digerarea excesului de alimente.
Se va evita consumul de afumaturi, mezeluri, grasimi animale, exces de oua, conserve, fasole uscata, condimente iuti, cafele si bauturi alcoolice tari.
Bolnavul va evita locurile aglomerate, mai ales unde sunt persoane contaminate de gripa. La declansarea bolii se impune un repaus la pat timp de minimum 3 zile, de preferat in pozitie sezand, intr-o incapere bine aerisita si incalzita.
Impachetari cu otet de mere in cazul copiilor mici
La copiii mici cu febra mare se fac impachetari cu otet de mere si apa (1:1) sau bai generale cu apa la temperatura sub 35ºC pe durata de maxim 5 minute; dupa baie se pun comprese cu suc de lamaie imbibat pe o panza pusa in jurul gatului si pe piept, peste care se infasoara un sal din lana, cu urcare imediata in pat pentru a declansa transpiratia.
- adaptare dupa prof. univ. dr. Constantin I. MILICA -
sursa: www.ecolife.ro
Gripa este o boala acuta, destul de frecventa in sezonul rece al anului (ploi reci, vanturi, ceata, ninsori, viscole, temperaturi foarte scazute). Are un caracter infecto-contagios, fiind provocata de peste o suta de tulpini de virusuri gripale (din serotipurile A, B, C).
Transmiterea bolii se realizeaza, de la persoane bolnave, prin picaturile de saliva emise prin tuse, stranut sau vorbire, punand in pericol sanatatea celor din jur, mai ales la copii, bolnavi de afectiuni cronice, persoane slabite si in varsta de peste 65 de ani, cu carente vitaminice acute si cu sistemul imunitar scazut.
Dupa o incubatie de cateva ore sau 1-4 zile, apar brusc simptomele caracteristice: tuse seaca, iritanta, stranut, febra mare (39-400C), guturai, scurgeri nazale, frisoane, senzatie acuta de frig, dureri de cap, lacrimare, dureri si roseata in gat, raguseala, dureri articulare si musculare, indispozitie, oboseala, somnolenta, stare de astenie asociata cu transpiratie.
Desi pare o boala banala, cu o durata normala de numai 6-7 zile, gripa trebuie sa fie tratata cu mare grija, pentru a evita complicatii agravante: pulmonare (bronsita, laringita, sinuzita, angina, pneumonie severa), neurologice si digestive (greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale), apoi conjunctivita, meningita, otita, pericardita, miocardita si chiar decese bruste la copii si batrani, in numai 24-48 ore. Cele mai frecvente epidemii de gripa survin pe neasteptate si sunt declansate in aglomeratii urbane, in colectivitati de muncitori si, mai ales, la copiii din crese, gradinite, scoli si camine. Sunt recomandate ceaiuri fierbinti din plante medicinale cu proprietati neurosedative, antiinflamatoare, emoliente, expectorante, sudorifice, antitusive si de protectie fata de contaminarea virotica. Efectele cresc prin combinarea ceaiurilor cu aspirina preparata din scoarta de salcie.
Luate intern, sunt indicate ceaiurile calde din flori de tei si de soc (cate 1-2 lingurite la o cana de apa), din care se beau 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere de albine, avand actiune sudorifica pentru declansarea transpiratiei.
Consumate separat, sunt eficiente infuziile din:
flori de ciubotica-cucului;
frunze de coacaz negru si salvie;
herba de cimbru, isop, busuioc, unguras, tintaura;
fructe de anason.
Sub forma de decoct, prin fierbere 5-10 minute (2 linguri la 250 ml apa, din care se iau 3-4 linguri sau 2-3 cani pe zi prin inghitituri rare), se folosesc:
radacini de ciubotica-cucului si brusture;
scoarta de salcie pentru combaterea durerilor musculare;
herba de ghintura, scai vanat si traista-ciobanului.
Un decoct utilizat mult in medicina casnica se prepara din 3 cepe, care se fierb in 600 ml apa, pana scade continutul la jumatate. Dupa strecurare se adauga trei linguri miere de albine si o lingurita tinctura de gentiana, din care se ia cate o lingura din ora in ora.
Amestecuri de plante recomandate
Formule de amestecuri cu mare eficienta sunt:
flori de tei si soc, frunze de menta, herba de nalba mare si fructe de maces;
flori de tei, frunze de salvie si eucalipt;
flori de tei, soc si musetel, herba de cimbrisor si sovarv, radacina de cerentel si scortisoara (infuzie indulcita cu miere);
flori de tei si soc, herba de tintaura si papadie, scoarta de salcie si conuri de hamei;
flori de tei, soc, musetel, lumanarica, porumbar si cretusca si scoarta de salcie (decoct cu efecte sudorifice in infectiile gripale);
flori de tei, soc, salcam si trifoi rosu, frunze de coacaz negru si urzica, herba de sovarv si scoarta de salcie (infuzie indulcita cu miere).
Efectele acestor ceaiuri cresc simtitor daca se adauga o lingurita de scortisoara si cuisoare, macinate fin, care au actiune antivirotica. Alte preparate valoroase sunt:
tinctura de tintaura, din 20 g herba macerata 5 zile in 100 ml alcool 70%, din care se iau cate 30-40 picaturi de 3 ori pe zi, cu 60 minute inainte de mese;
tinctura din 4 linguri de radacini de papadie tocate marunt si macerate 3-4 ore in 500 ml rachiu; se bea cate un paharel de 3 ori pe zi pentu combaterea frisoanelor;
bitter suedez, din care se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi in ceai sau apa, cu 30 minute inainte de mese.
Frectii pe piept cu otet aromatizat
In tratamentele externe sunt recomandate:
inhalatii cu aburi fierbinti din infuzie de busuioc, menta, musetel si chimion sau picaturi de ulei de pin si lavanda (de 2-3 ori pe zi dintre care una seara la culcare);
frectii cu otet aromatizat cu flori de lavanda (40 g), frunze de menta (20 g), frunze de salvie (20 g), herba de cimbrisor (10 g) si fructe de ienupar (10 g); din amestec se iau 100 g la 1 litru otet care se macereaza 7 zile, se strecoara si se fac frectii pe piept;
frectii cu macerat din boabe de ienupar (zdrobite si lasate 7 zile in 250 ml alcool 40%) sau cu otet aromatic preparat prin macerarea, timp de 5 zile, din 100 g petale de trandafir (de dulceata) in 100 ml alcool 70% si 900 ml otet; se strecoara prin tifon cu stoarcere si se fac 2-3 masaje pe zi;
masaj general cu ulei eteric de molid pentru a mari capacitatea de rezistenta a organismului, intarirea psihicului si redarea increderii in fortele proprii;
bai fierbinti la picioare cu flori de soc si fan, sare (6 linguri la 2 litri apa) sau faina de mustar (250 g si o lingura sare la 5 litri apa) pe durata de 10-15 minute, cu adaos treptat de apa fierbinte.
Alimentatia recomandata
In primele 2-3 zile se va da bolnavului o alimentatie usoara, cu multe lichide (1,5 - 2 litri pe zi) sub forma de ceaiuri, supe calde, sucuri de legume (morcov, sfecla rosie, varza rosie, tomate) si sucuri de fructe (lamai, portocale, grapefruit, mere).
Treptat, se introduc in hrana zilnica lapte cald, iaurt, frunze proaspete de marar mestecate permanent si cruditati (salata verde, broccoli, varza, sfecla rosie, morcov, castraveti, tomate, patrunjel, ceapa, ridichi, hrean, 2-3 catei de usturoi inghititi intre mese). Se mai adauga rasol din carne de vita, paste fainoase, compoturi indulcite cu miere de albine si fructe zemoase (caise, mere).
O combinatie savuroasa se poate obtine amestecand sucul de la 200 g lamai cu miere de albine si scortisoara.
Intre mese se vor lua cate 1-2 lingurite de bitter suedez si o lingura cu fructe de catina alba.
Dupa scaderea febrei este indicat vinul de cirese (1 kg fructe la 1 litru vin si cateva linguri de miere), care se fierbe 10 minute la foc mic si se consuma cate un paharel (50 ml) inainte de mesele principale.
Ratiile de alimente la masa vor fi mai reduse, pentru ca organismul sa poata lupta impotriva bolii si fara consum energetic suplimentar in digerarea excesului de alimente.
Se va evita consumul de afumaturi, mezeluri, grasimi animale, exces de oua, conserve, fasole uscata, condimente iuti, cafele si bauturi alcoolice tari.
Bolnavul va evita locurile aglomerate, mai ales unde sunt persoane contaminate de gripa. La declansarea bolii se impune un repaus la pat timp de minimum 3 zile, de preferat in pozitie sezand, intr-o incapere bine aerisita si incalzita.
Impachetari cu otet de mere in cazul copiilor mici
La copiii mici cu febra mare se fac impachetari cu otet de mere si apa (1:1) sau bai generale cu apa la temperatura sub 35ºC pe durata de maxim 5 minute; dupa baie se pun comprese cu suc de lamaie imbibat pe o panza pusa in jurul gatului si pe piept, peste care se infasoara un sal din lana, cu urcare imediata in pat pentru a declansa transpiratia.
- adaptare dupa prof. univ. dr. Constantin I. MILICA -
sursa: www.ecolife.ro
marți, 19 octombrie 2010
Ceea ce am aflat de curand............
Incep cu ceva ce am citit de curand si anume despre tinctura tibetana.Cautam pe internet despre tratamentele si operatiile cu celule stem pentru unul din cei mai importanti membri ai familie mele(revin cu un post dedicat lui in mod special sa il cunoasteti mai bine).Se spune ca tinctura tibetana este cel mai eficient remediu pentru intinerirea si regenerarea corpului fizic si anume activeaza procesele regeneratoare ale tuturor tesuturilor, are actiune antitoxica(elimina reziduurile toxice din organism)antiinflamatoare, cresc imunitatea si rezistenta corpului, restabilesc functiile scazute ale nervilor periferici si ale centrilor de analiza ai creierului, participa la biosinteza ADN-ului celular, grabind diviziunea si marirea numarului celulelor.Una din tincturile tibetane este rasina mumie cunoscut si sub denumirea nectarul muntilor.Rasina se gaseste in locuri greu accesibile omului:grote, pesteri, stanci din zona Podisului Tibet si Pamir, colectata de la inaltimi de peste 2000-5000 de metri.Este recunoscut ca un tonic puternic care actioneaza multilateral in tratarea multor afectiuni si asupra intregului organism.De aproximativ 3000 de ani rasina Mumie este utilizata cu succes in vindecarea a peste 50 de afectiuni in Tibet, Nepal, Iran, India, Siberia, Asia Centrala, Afganistan.Se mai spune ca rasina Mumie este chiar mai puternica decat ginsengul ca efect de energizare, regenerare si de marire a potentei sexuale.Nu o sa va scriu exact pentru ce boli sau cum se tine un astfel de tratament, despre acest lucru fiecare are optiunea de a discuta cu un medic sau de afla tot ce ii este necesar.
Motto:"Nu exista boala care sa nu poata fi vindecata cu rasina Mumie" Proverb tibetan
Un alt produs este argila tibetana care va pot spune ca ar putea fi asemanatoare celei de la noi din Romania si este recomandata pentru hipertensiune arteriala,hipotensiune arteriala, hipotensiunea arteriala, pancreatita cronica, diabet zaharat, hipotiroidism, menopauza, acnee.
Reteta tibetana cu usturoi (valabil si usturoi romanesc)recomandata in vindecarea unor tumori, prevenirea infarcutului miocardic, prevenirea unor boli de stomac(ulcer), previne ateroscleroza, cardiopatia ischemica, paralizia, aparitia diferitelor tumori, amelioreaza vederea.Foarte important : tratamentul nu se poate repeta decât la 6 an.
"Granule de kefir
Motto:"Nu exista boala care sa nu poata fi vindecata cu rasina Mumie" Proverb tibetan
Un alt produs este argila tibetana care va pot spune ca ar putea fi asemanatoare celei de la noi din Romania si este recomandata pentru hipertensiune arteriala,hipotensiune arteriala, hipotensiunea arteriala, pancreatita cronica, diabet zaharat, hipotiroidism, menopauza, acnee.
Reteta tibetana cu usturoi (valabil si usturoi romanesc)recomandata in vindecarea unor tumori, prevenirea infarcutului miocardic, prevenirea unor boli de stomac(ulcer), previne ateroscleroza, cardiopatia ischemica, paralizia, aparitia diferitelor tumori, amelioreaza vederea.Foarte important : tratamentul nu se poate repeta decât la 6 an.
"Granule de kefir
Granulele de Kefir provin din Tibet si mult timp a fost considerate un secret. In Europa alga a fost adusa din India de catre un professor universitar polonez care a urmat acolo un tratament si s-a vindecat complet de cancer la ficat in 5 ani de zile - la plecare a primit alga in dar;
Galodium este o alga de culoare alba, in perioada initiala are diamentrul de 5-6mm dar inainte de divizare ajunge la 40-60 mm;
Proprietati:
- Vindeca cancerul, stopeaza cresterea celulelor canceroase in organism.
- Normalizeaza perfect schimbul de substante.
- Vindeca (in unele cazuri in totalitate) alergiile de orice natura;
- Rezolva problemele gastro-intestinale, inclusiv ulcerul stomacal, normalizeaza microflora intestinala.
- Vindeca bolile pulmonare.
- Vindeca maladiile de ficat, vezica biliara si rinichi. Dizolva pietrele.
Vindeca procesele inflamatorii, fiind un antibiotic natural.
- Curata corpul de deseuri, elimina rezidurile metabolismului, inclusiv colesterolul.
- Vindeca diabetul zaharat prin normalizarea schimbului de hidricarburi.
- Intensifica activitatea sexuala, intinereste tot organismul, stopeaza imbatranirea celulelor, creste rezervele interioare ale organismului, ridica tonusul, imbunatateste memoria si atentia.
Ingrijire si cultivare:
Peste 2 lingurite de ciuperca se toarna 250 ml lapte la temperatura camerei.
Fermentatia laptelui se efectueaza in 18-20 ore.
Dupa 24 de ore laptele fermentat are proprietatile terapeutice si este gata pt. a fi folosit.
Fermentatia este deplina cand la suprafata apare un strat gros de ciupercuta.
Este necesar de a-l strecura printr-o sita cu orificii de 2-3 mm.(din plastic)
Dupa aceea se spala bine sub un jet de apa rece.
Apoi se pune intr-un borcan, iar peste ea se adauga 250ml de lapte proaspat la temperatura camerei. Acest procedeu se repeta zilnic, cam la aceeasi ora, de preferinta seara.
Daca nu se respecta indicatiile, nu se spala ciuperca, nu se schimba laptele atunci cresterea ei inceteaza, culoarea se schimba in cafeniu, dispar proprietatile terapeutici si ea moare.
Ciuperca sanatoasa are culoarea laptelui sau a branzei de vaci.
Volumul ei se dubleaza o data la 17 zile si o parte poate fi transmisa altei persoane.
Galodium este o fiinta vie, protejati-o!
Mod de utilizare:
250ml de kefir se bea cu 30 de min. inainte de masa sau cu 30 de min. inainte de culcare. Este de preferat seara. Laptele fermentat se bea de 1-2 ori/zi timp de 21 de zile, dupa care se face intrerupere 9 zile, repetand cura permanent. Dupa 1 an de zile de tratament corpul devine sanatos.
Laptele fermentat poate fi folosit ca si crema de ten, de piele, maini. Stopeaza imbatranirea pielii, aparitia ridurilor, inlatura oboseala, durerile reumatice si de poliartrita. Se ung locurile dureroase de 6-8 ori pe zi. Orice leziune se vindeca daca facem compresii de lapte fermentat de 6-8 ori pe zi. In perioada tratamentului este categoric interzis consumul alcoolului si se reduce consumul de grasimi si de produse picante.
Reactiile organismului:
Primele 10-14 zile creste activitatea stomacului, se manifesta balonari, uneori scaunul poate deveni rarefiat si la intervale mici - tratamentul nu se intrerupe. La bolnavii cu probleme de ficat si renale apar senzatii neplacute in regiunea ficatului si a rinichilor. Dupa 10-12 zile scaunul revine normal, apare imbunatatirea starii generale. La barbati creste activitatea sexuala;
Dupa 21 de zile de tratament zilnic va veti simti mult mai bine, dupa 2 luni vor disparea unele maladii.Dupa 1 an corpul dvs va fi complet sanatos.
Catina tibetana (este si catina romaneasca cu acelasi efect)este un element important al medicinii tradiţionale tibetane şi chineză, cătina tibetană reduce intensitatea proceselor de îmbătrânire şi poate inhiba dezvoltarea anarhică a celulelor. În plus susţine apărarea organismului faţă de agenţii patogeni; favorizează detoxifierea organismului; diminuează inflamaţiile."
Cam atit am aflat eu, astept pareri si daca ati auzit de alte plante remedii din aceasta zona va rog ......
Oana Berea
Galodium este o alga de culoare alba, in perioada initiala are diamentrul de 5-6mm dar inainte de divizare ajunge la 40-60 mm;
Proprietati:
- Vindeca cancerul, stopeaza cresterea celulelor canceroase in organism.
- Normalizeaza perfect schimbul de substante.
- Vindeca (in unele cazuri in totalitate) alergiile de orice natura;
- Rezolva problemele gastro-intestinale, inclusiv ulcerul stomacal, normalizeaza microflora intestinala.
- Vindeca bolile pulmonare.
- Vindeca maladiile de ficat, vezica biliara si rinichi. Dizolva pietrele.
Vindeca procesele inflamatorii, fiind un antibiotic natural.
- Curata corpul de deseuri, elimina rezidurile metabolismului, inclusiv colesterolul.
- Vindeca diabetul zaharat prin normalizarea schimbului de hidricarburi.
- Intensifica activitatea sexuala, intinereste tot organismul, stopeaza imbatranirea celulelor, creste rezervele interioare ale organismului, ridica tonusul, imbunatateste memoria si atentia.
Ingrijire si cultivare:
Peste 2 lingurite de ciuperca se toarna 250 ml lapte la temperatura camerei.
Fermentatia laptelui se efectueaza in 18-20 ore.
Dupa 24 de ore laptele fermentat are proprietatile terapeutice si este gata pt. a fi folosit.
Fermentatia este deplina cand la suprafata apare un strat gros de ciupercuta.
Este necesar de a-l strecura printr-o sita cu orificii de 2-3 mm.(din plastic)
Dupa aceea se spala bine sub un jet de apa rece.
Apoi se pune intr-un borcan, iar peste ea se adauga 250ml de lapte proaspat la temperatura camerei. Acest procedeu se repeta zilnic, cam la aceeasi ora, de preferinta seara.
Daca nu se respecta indicatiile, nu se spala ciuperca, nu se schimba laptele atunci cresterea ei inceteaza, culoarea se schimba in cafeniu, dispar proprietatile terapeutici si ea moare.
Ciuperca sanatoasa are culoarea laptelui sau a branzei de vaci.
Volumul ei se dubleaza o data la 17 zile si o parte poate fi transmisa altei persoane.
Galodium este o fiinta vie, protejati-o!
Mod de utilizare:
250ml de kefir se bea cu 30 de min. inainte de masa sau cu 30 de min. inainte de culcare. Este de preferat seara. Laptele fermentat se bea de 1-2 ori/zi timp de 21 de zile, dupa care se face intrerupere 9 zile, repetand cura permanent. Dupa 1 an de zile de tratament corpul devine sanatos.
Laptele fermentat poate fi folosit ca si crema de ten, de piele, maini. Stopeaza imbatranirea pielii, aparitia ridurilor, inlatura oboseala, durerile reumatice si de poliartrita. Se ung locurile dureroase de 6-8 ori pe zi. Orice leziune se vindeca daca facem compresii de lapte fermentat de 6-8 ori pe zi. In perioada tratamentului este categoric interzis consumul alcoolului si se reduce consumul de grasimi si de produse picante.
Reactiile organismului:
Primele 10-14 zile creste activitatea stomacului, se manifesta balonari, uneori scaunul poate deveni rarefiat si la intervale mici - tratamentul nu se intrerupe. La bolnavii cu probleme de ficat si renale apar senzatii neplacute in regiunea ficatului si a rinichilor. Dupa 10-12 zile scaunul revine normal, apare imbunatatirea starii generale. La barbati creste activitatea sexuala;
Dupa 21 de zile de tratament zilnic va veti simti mult mai bine, dupa 2 luni vor disparea unele maladii.Dupa 1 an corpul dvs va fi complet sanatos.
Catina tibetana (este si catina romaneasca cu acelasi efect)este un element important al medicinii tradiţionale tibetane şi chineză, cătina tibetană reduce intensitatea proceselor de îmbătrânire şi poate inhiba dezvoltarea anarhică a celulelor. În plus susţine apărarea organismului faţă de agenţii patogeni; favorizează detoxifierea organismului; diminuează inflamaţiile."
Cam atit am aflat eu, astept pareri si daca ati auzit de alte plante remedii din aceasta zona va rog ......
Oana Berea
luni, 18 octombrie 2010
Alesia si Ilinka
In acest blog voi scrie despre cresterea copiilor mei cat de greu si frumos a fost si este(despre cele mai minunate fiinte ).Asa cum spun mereu ele apartin lui Dumnezeu si ne-au fost date sa le crestem, sa ne bucuram de ele si sa le vedem mari.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)