marți, 16 noiembrie 2010

Alte remedii naturiste pentru raceala,gripa,amigdalita,etc.

Bronsita, guturai si raceala:

- Se bea suc de varza proaspata cu zahar de 5-6 ori pe zi cate 1 lingurita.
- Se bea in loc de ceai apa (in care a fiert varza) indulcita cu miere de albine.
-
 Mustarul amestecat cu miere de albine si ceapa taiata marunt linisteste tusea. m6l5111mx33uqy

- O mana de secara cu spicusori se fierbe intr-un litru de apa timp de 10 minute la foc mic. Se bea cald, timp de trei zile.
-  Se amesteca 2 linguri de unt, 2 galbenusuri proaspete, 1 lingurita de faina alba si 2 lingurite de miere de albine. Se ia cate 1 lingurita de cateva ori pe zi.
- Prajiti 2 oua cu slanina de porc, presarati bine cu sare, asezati-le si legati-le pe piept dupa ce s-au racit un pic.
- Alegeti 1 ridiche neagra mare, scoateti miezul si aranjati-o cu codita intr-un pahar cu apa umplut 3. in scobitura puneti miere de albine, acoperiti cu celofan si lasati-o astfel 24 ore. Sucul obtinut se bea de 3-4 ori pe zi. O ridiche se poate folosi de 2-3 ori, adaugand din nou miere.
Suc de aloe amestecat cu miere de albine incalzita in proportie de 1:1 se bea cate 1 lingura de 3 ori pe zi contra tusei. Daca aveti guturai puneti picaturi in nas din acest amestec.
PENTRU GUTURAI

-  Pentru tratarea guturaiului, seara, inainte de culcare, ungeti calcaiele cu iod, incaltati-va cu sosete calduroase si culcati-va. Dimineata dizolvati 1 lingurita de miere de albine in 2 linguri de apa fiarta. Muiati tampoane de vata in solutie si introduceti-le in nas pentru 20 minute.
- Pe o bucata mica de tifon pusa in doua ungeti miere de albine fierbinte. Plasati tifonul pe radacina nasului si incalziti nasul cu un bec medicinal de culoare albastra.
- inca o metoda de incalzire a nasului: cu sare incalzita pe foc la aragaz intr-un vas si pusa in 2 saculeti de bumbac. in loc de sare puteti folosi 2 oua fierte, acoperite cu vata, si se tin pana se racesc.

- Tineti in gura vodca 6-10 minute, apoi beti-o sau scuipati-o.
-  O frunza de Kalanchoe se spala, se stoarce sucul si se pun picaturi in nas. Dupa cateva minute de stranut starea sanatatii se imbunatateste.
- Se pot pune picaturi in nas din suc de ceapa stors prin tifon si diluat cu apa 1:1.
-  Se ung narile cu unguent de galbenele (calendula) sau alt unguent, si timp de 40 minute se pun in nas tampoane din usturoi pisat in tifon.
- De 4-5 ori pe zi se pun in nas timp de 20 minute tampoane cu suc de aloe.
- Se piseaza usturoi, se amesteca cu miere de albine in proportii egele. Se bea inainte de culcare cate 1 lingura amestecat cu apa fiarta.
2 linguri de ulei se incalzesc 30 minute pe baie de abur, se racesc. Se adauga 4 catei de usturoi pisat si 1/2 ceapa pisata. Peste 2 ore se strecoara prin tifon si se unge nasul pe interior.
- Clatiti narile cu apa minerala calda sau cu solutie facuta dintr-un pahar de apa calda, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, si 5-8 picaturi de solutie de iod.
PENTRU RACEALA
-  Beti ceai de zmeura cu o cantitate mica de vodca inainte de culcare.
- Prajiti faina de grau intr-o tigaie uscata, opariti-o cu apa clocotita. Folositi infuzia in loc de ceai.
- Cu suc de cartofi clatiti gatul si cavitatea bucala (gargara).
- Daca nu aveti in casa substante antipiretice, aplicati la talpi sfecla rosie data prin razatoare si ceapa taiata marunt.
- Cu acelasi scop se pun sticle cu apa rece sub brat si sub genunchi.
- Puteti sa fierbeti cativa cartofi spalati bine; sfaramati-i si adaugati 1 lingura de ulei vegetal si 2-3 picaturi de solutie de iod. Aplicati pe piept si gat un servetel cu piureul de cartofi. Acoperiti cu un fular sau basma groasa calda. Compresa se tine pana la racirea cartofilor.
- incaltati-va in sosete muiate in apa, inveliti picioarele cu prosoape uscate. inveliti-va cu o plapuma calda. Peste 2030 minute luati sosete de lana uscate.
- Daca aveti febra, turnati in cada apa foarte rece pana la glezne (30 cm) si stati in picioare fix 1 minut Dupa 1 minut incaltati ciorapi de lana si timp de 15 minute si umblati repede prin camera, fara sa va opriti. Culcati-va in pat incalzit si inveliti-va foarte bine.
- Mestecati toata ziua o bucatica de propolis, chiar si noaptea ar fi bine sa o tineti in gura.- Raceala se trateaza si cu ceai din cuisoare facut din 10-15 bucati la 1 pahar de apa clocotita si tinut acoperit 30 minute. Se bea de 3-4 ori pe zi, eventual indulcit cu miere de albine.
- Raguseala cu dureri de gat se vindeca in timp de o zi: Fierbeti 1 litru de apa, turnati-o peste 400 g de tarata (poate fi si amestec din mai multe cereale: grau, porumb, secara, etc). Tineti in termos sau acoperit 30 minute. Se beau cate 50-70 g fierbinte de mai multe ori.
-  Daca aveti gripa, preparati un amestec din 1/2 litru de lapte caldut, 1 ou proaspat, 1 lingurita de miere de albine, 1 lingurita de unt. Se bea toata compozitia inainte de culcare. Ziua se foloseste infuzie din 1 lingurita de maces, 1 lingura coacaze, 1 lingura de zmeura si 1 lingura de miere de albine. Peste compozitia obtinuta se toarna 150 g apa clocotita, se lasa timp de 15 minute, se strecoara. Se bea de 3 ori pe zi cate 1/2 pahar.
-  Daca suferiti de raceala, luati 2 jumatati de coaja de nuca si umpleti-le cu usturoi pisat sau taiat marunt. Fiecare coaja o tineti cu degetele astfel incat buricele degetelor mari sa fie strans lipite de usturoi. Daca sunteti in faza de inceput a bolii aceasta procedura este suficienta pentru tratarea definitiva, dar daca boala este mai avansata, atunci aceasta procedura va va ajuta sa va tratati intr-un timp mai scurt si cu mai putine medicamente.
- Pentru profilaxie si Tratament in timpul epidemiilor de gripa se tine sub limba 1 lingurita de tutun timp de 1 ora.
AMIGDALITA
-  Daca v-ati imbolnavit de amigdalita si va sunt contraindicate antibioticele, incercati o metoda simpla. Luati 2 canite in care turnati apa - in una apa fierbinte, in cealalta apa cat se poate de rece (eventual racita in congelator). Puneti canitele pe masa, cea cu apa rece in partea unde va doare cel mai tare si cufundati degetul mare de la mana corespunzatoare in apa. Al doilea deget cufundati-1 in canita cu apa fierbinte. Tineti degetele 5-6 minute in apa, iar dupa aceea culcati-va in pat si inveliti-va cu o plapuma groasa.
- Gargara cu 1 lingura de miere de albine dizolvata in 200 g apa clocotita.
- Se suge cate o felie de lamaie din ora in ora.
- Amestecati cantitati egale de miere de albine cu ceapa rasa si mere rase. Mancati cate 2-3 lingurite de amestec de 3 ori pe zi.
- inainte de culcare mancati 1 lingurita de miere amestecata cu
piper negru. Aplicati pe amigdale bani de arama (cupru). Dimineata gatul se spala, banii se curata. -  Amigdalele se incalzesc si cu doua oua fierte, sau cu ceapa coapta in staniol.
TUBERCULOZA
- Contra tuberculozei: 1 pahar de miere de albine, 50 g vin rosu, 2 pahare untura de porc, un catel de usturoi pisat se amesteca impreuna. Se adauga 2 nucsoare macinate praf. Se imparte in 14 portii ca sa ajunga pe 2 saptamani. Dupa 5 zile de folosire se adauga in amestecul ramas inca 1 1/2 nucsoara macinata. Peste inca 5 zile se adauga 1/2 nucsoara. Dupa ce se termina amestecul se face o pauza de 2 saptamani. Se repeta Tratamentul de 3 ori.
-  Alta reteta contra tuberculozei: 5 oua la care se separa galbenusurile de albusuri se bat separat, apoi se amesteca si se bat impreuna. intr-un vas smaltuit se pun 1,2 kg zahar, 5oo ml frisca, 200 g cacao, 200 g miere de tei, 200 g ovaz maruntit, se adauga ouale, se amesteca totul. Se topesc 200 g untura de osanza de porc cu 200 g unt proaspat. Se adauga topitura la amestecul de dinainte si se amesteca bine. Cand totul se va raci se pune intr-un borcan de sticla, se astupa bine si se pastreaza in congelator ca sa nu se strice. Se pune cate o lingura la un pahar de lapte fierbinte sau ceai de 4-5 ori pe zi.
- Daca bolnavul de tuberculoza cu hemoptizie are tuse cu eliminare de sange, trebuie sa manance gutuie fiarta, data prin razatoare iar in loc de ceai sa bea infuzie din flori de amarant (creasta cocosului) salbatic sau de casa.
-  Din rasina de pin si zahar formati, rostogolind, bilute mici si inghititi-le ca pe pastile.
1 pahar de ovaz nedecorticat, bine spalat se amesteca cu 6 pahare de lapte. Se tine in cuptor la foc mic, timp de cateva ore, pana raman 3 pahare de lichid. Se bea de trei ori pe zi cate 1 pahar cu 30 minute inainte de masa, timp de 1 luna.
ASTM BRONSIC
- Se toarna apa clocotita peste 40 de bucati de arpagic, se acopera si se lasa pana cand ceapa se inmoaie. Apa se arunca. Arpagicul se fierbe inabusit in 1/2 litru de ulei de masline, apoi se zdrobeste ca piureul. Se bea dimineata si seara cate 1 lingura.
- Peste 40 frunze de podbal uscate se toarna 1 litru de vodca sau rachiu si se lasa 24 ore. Tratamentul se face astfel: in prima seara se aplica 1 frunza pe spate intre omoplati; a doua seara se aplica 1 frunza
pe piept. Se reia ciclul acesta pana la terminarea frunzelor.
- intr-un termos se pune 1 lingura de seminte pisate de marar si un pahar de lapte fiert si se lasa timp de 12 ore. Se bea dimineata pe nemancate si seara inainte de culcare, cu 1 lingura de miere de albine, timp de 5 luni.
- intr-o cratita de 1,5 litri se toarna 1,5 pahare de lapte proaspat, se fierbe, se adauga propolis cat 2 gamalii de chibrit. Laptele se fierbe la foc foarte mic. Cratita se acopera cu o palnie mare cu varful in sus. Pe varf se monteaza un furtun de cauciuc prin care se inhaleaza aburii de lapte cu propolis timp de 5-10 minute. Varful tubului se acopera cu tifon ca sa nu va frigeti buzele. Dupa terminarea procedeului cratita se ia de pe foc, se raceste si se pune in frigider. A doua zi in cratita se adauga 1/2 pahar de lapte proaspat si aceeasi cantitate de propolis ca prima data. Se repeta procedura timp de 7 zile, adaugand de fiecare data lapte si propolis, apoi se varsa laptele si se reia cu lapte proaspat. Dupa 20 zile de Tratament se fac 10 zile pauza, si se repeta de inca doua ori. Expiratia pe timpul inhalatiei se face numai pe nas. Tratamentul se face seara inainte de culcare. Pentru bronsita sunt de ajuns 20 zile de
inhalatie.
-  Bronsita cu componente astmatice: se amesteca 1 sticla de coniac bun, 1 pahar de suc de lamaie din lamai proaspete, 1 pahar de zahar. Se consuma cate 1 lingura de 3 ori pe zi cu 30 minute inainte de masa. Copiilor li se da 1 lingurita. Cu acest preparat sa se bea ceai din podbal si sovarf, 1 lingura de plante la 1 pahar de apa fierbinte, lasat 1 ora in termos. Se bea cate 1 lingura la fiecare 2 ore pana cand ceaiul se va termina.
-  Daca suferiti de astm bronsic, amestecati 250 g de cafea , macinata cu 0,5 kg miere. Mancati amestecul cate 1/2 - 1 lingurita
inainte de masa, timp de 3 saptamani. Daca starea sanatatii se imbunatateste, repetati Tratamentul. Amestecul se tine la intuneric.
- O alta reteta pentru astm. Se amesteca 0,5 kg miere de albine, 100 g unt, 70 g hrean (radacina) data prin razatoarea mica si 70 g usturoi pisat. Luati cate 1 lingura cu 1 ora inainte de masa, timp de 2 luni.
 


-  Se amesteca 100 g miere de albine, 100 g unt si 1 pliculet vanilina. Doza pentru copii - cate 1 lingurita, adulti - cate 1 lingura de 3 ori pe zi cu 30 minute inaintea meselor principale.
- Se amesteca suc de morcov cu sirop simplu de zahar, in parti egale, si se consuma caldut de 5-6 ori pe zi cate 1 lingura. t1h617tz39qti
- Daca tusea este puternica, muiati un servetel de bumbac sau de in in rachiu incalzit, aranjati-1 pe piept in asa fel incat si barbia sa fie acoperita. Deasupra se pune o basma de lana si un prosop. Cu un fier de calcat nu prea fierbinte se calca suprafata compresei timp de 15 minute. Procedura se repeta de 3 ori pe zi, bolnavul se inveleste dupa proceduri cu o plapuma groasa.
- Pentru copiii bolnavi exista un preparat dulce si eficient: miere de salcam sau de boz negru. 1 pahar de flori se fierbe 45 minute intr-un litru de apa. Se raceste, se strecoara, se adauga 1 kg de zahar si 0,5 lingurite de sare de lamaie. Se pune pe foc inca o data si se fierbe, pana devine ca mierea.
- Cand copilul are tuse convulsiva, luati 0,5 litri de lapte proaspat de casa (nu de la magazin !). Luati un vatrai, spalati-1 bine cu o perie, incalziti-1 pe jeratic pana cand se inroseste si puneti-1 in lapte, tineti-1 asa pana cand laptele va fierbe. in timpul zilei copilul trebuie sa bea tot laptele cald. Se repeta procedura cateva zile.

 


 

Bicarbonatul de sodiu folosit in medicina

La un pahar de lapte se pune 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. Laptele se bea fierbinte inainte de culcare.
- Persoanele care nu suporta laptele folosesc solutie de bicarbonat de sodiu in apa -1 lingura de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa.
- Nimic nu ajuta mai bine la tratarea durerilor de gat decat clatirea cu solutie de bicarbonat de sodiu (gargara) - 2 lingurite la 1 pahar de apa calda. Bicarbonatul de sodiu umezeste mucoasa gatului. Clatirile se efectueaza de 5-6 ori pe zi.
Contra guturaiului, solutia de bicarbonat de sodiu se foloseste sub forma de picaturi pentru nas. Daca va curge nasul abundent, efectuati spalaturi nazale - picurati in nas cateva pipete de solutie si peste un niinut curatati nasul. Procedura se repeta de 2-3 ori pe zi.
-  Contra conjunctivitei se spala ochii cu solutie de bicarbonat de i odiu. Dar sa tineti minte ca nu se poate sa folositi acelasi tampon de vata de 2 ori.
- Care bolnav de ulcer nu a apelat la bicarbonatul de sodiu ca sa scape de dureri? Bicarbonatul neutralizeaza surplusul de acid din stomac. Iata de ce bicarbonatul a servit drept leac contra ulcerului multi ani. Dar folosirea lui prea des da un efect invers: se mareste cantitatea acidului secretat in stomac. Mai mult decat atat, la interactiunea bicarbonatului cu acidul se degaja bioxid de carbon, care bombardeaza peretii subtiati ai stomacului, ducand la alte ulceratii. Este de dorit sa utilizati bicarbonat de sodiu cat mai rar, doar cand nu aveti alte medicamente la dispozitie. -  Bicarbonatul de sodiu se foloseste in medicina ca substanta antiaritmica. Un atac de cord se poate opri administrand 1/2 lingurita de bicarbonat.
-  Bicarbonatul ajuta la hipertonie datorita faptului ca activeaza eliminarea intensiva a lichidului si sarurilor din organism si scade tensiunea arteriala. 1/2 lingurita de bicarbonat consumata impreuna cu medicamentele da posibilitatea micsorarii dozei acestora.
-  Bicarbonatul de sodiu este un mijloc eficace contra raului de automobil. Este important sa nu uitati sa luati la drum praful de bicarbonat.
-  Bicarbonatul de sodiu este mijlocul de prim ajutor in caz de traumatisme grave, cu pierdere mare de sange, la intoxicatii care sunt insotite de voma si diaree, la febra indelungata cu transpiratie abundenta. Pentru restabilirea pierderii lichidului din organism se prepara solutie de bicarbonat de sodiu si sare. Reteta este simpla : 1/2 lingurita de bicarbonat si 1 lingurita de sare la 1 litru de apa foarte calda. Se bea cate 1 lingura la fiecare 5 minute.
-  Au nevoie de bicarbonat de sodiu si bolnavii cu panaritiu -inflamarea cu puroi a degetului. incepeti Tratamentul imediat ce simtiti durere pulsanta. Pregatiti o solutie de 2 linguri de bicarbonat la 1/2 litru de apa fierbinte, in care tineti degetul timp de 20 minute. Repetati procedura de 3 ori pe zi si infectia va disparea repede.
-  Clatirea cavitatii bucale cu bicarbonat de sodiu ajuta contra durerilor de dinti. Este deosebit de eficace contra inflamarii periostului. Clatiti gura de 5-6 ori pe zi, astfel puteti evita interventia chirurgicala.
- Bicarbonatul de sodiu este si substanta cosmetica. Dati sapunul prin razatoare si amestecati-1 cu bicarbonat. Spalati fata cu un tampon de vata muiat in amestec, de 2 ori pe saptamana. Curata pielea de acnee si de celulele moarte, deschizand porii.
- Bicarbonatul poate inlocui pasta de dinti, pentru inalbire. Muiati un tampon de vata in bicarbonat de sodiu si stergeti dintii pana ce petele galbene vor disparea. Rezultatul se vede chiar si dupa o singura spalare.
-  Bicarbonatul de sodiu nu opreste eliminarea transpiratiei, dar neutralizeaza acizii ei. Dupa cum se stie, in unii acizi din sudoare se dezvolta bacterii care dau transpiratiei un miros neplacut Vara, sau
inainte de antrenamentele sportive e bine sa stergeti regiunea axilara cu un tampon de vata, muiat in solutie de bicarbonat de sodiu, si mirosul neplacut nu va mai aparea toata ziua.
- Solutia de bicarbonat de sodiu preparata dintr-o 1/2 lingurita la 1 pahar de apa, ne va ajuta sa ne tratam de intepaturile insectelor. Daca ungem locul intepat de cateva ori pe zi, inflamatia dispare. Mai mult, bicarbonatul nu da voie microbilor sa patrunda in rana.
- Dupa o zi de lucru putem trata picioarele obosite si umflate cu o solutie din 10 litri de apa si 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Dupa 15 minute de odihna placuta, cu picioarele in solutia calda, veti putea dansa toata noaptea.
- 90% din bacterii si pesticide raman pe legumele si fructele spalate cu apa de la robinet. Daca in apa se adauga bicarbonat de sodiu sau suc de lamaie, legumele si fructele se spala mult mai bine.
- Daca aveti negi, trebuie sa-i ungeti cu pasta din bicarbonat cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi si sa aplicati un pansament.
- Pentru gusa adenomatoasa e bine sa mestecati paine de secara astfel ca ea sa fie bine inmuiata cu saliva. Se face din ea o turtita, se presara cu bicarbonat de sodiu, se pune pe gat si se panseaza. Se bea infuzie din boabe de boz tufar -1 lingurita de boabe la un pahar de apa fierbinte. Se bea cate 1/3 pahar de 3 ori pe zi. Se urmeaza Tratamentul pana cand se obtine rezultatul dorit. Din boabe de boz se poate fierbe dulceata si se poate folosi la Tratament.
-  Pentru pinten osos: la 3 litri de apa calduta se pun 500 g de bicarbonat de sodiu. Se "oparesc" picioarele, turnand apa fierbinte de cateva ori, timp de 30 minute. Apoi se pun picioarele pe un rolator de lemn cu spini si se rotesc rolele acestuia cu piciorul, schimband picioarele din timp in timp. Se repeta la 2-3 zile.
-  Contra radiculitei si bolilor articulatiilor: intr-o cana de apa fierbinte se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu. Se inmoaie in aceasta solutie un servetel de bumbac de marimea locului bolnav si se scurge putin. O parte a servetelului se sapuneste cu sapun de rufe si se stropeste cu petrol lampant (gaz). Locul bolnav se unge cu grasime si se acopera cu servetelul. Se panseaza cu o basma de lana, si se inveleste cald. Se sta asa cat se poate de mult. Se repeta de cateva ori, functie de starea bolnavului.
- Hemoroizi: se iau 4-5 radacini de hrean, se taie si se pun intr-un castron cu 1,5 litri de apa, se pune pe foc, se fierb 4-5 minute. Se ia de pe foc si se adauga treptat 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Se leaga castronul cu hartie groasa, in centru se face o gaura. Se pune castronul pe un scaunel. Bolnavul se aseaza deasupra astfel ca locul bolnav sa se incalzeasca cu vaporii de apa degajati prin gaura din hartie. Se poate inveli castronul cu o plapuma astfel ca apa din el sa se raceasca mai greu. Se face Tratamentul 7 seri la rand. Este foarte eficient.

Cum percep copii timpul

Copiii si timpul
La ce ora vine bunicul la masa? Pare o intrebare simpla, cu un raspuns simplu: “12”, de exemplu. Este usor pentru noi, cei mari, sa spunem “12” si sa stim ce inseamna acest reper.

Scoala incepe pe 15 septembrie la ora 8:00. Ne putem intalni miercuri, la 17:45. Petrecerea tine de la 15:40 pana la 18:00. Iarasi, lucruri firesti, pe care le intelegem fara probleme.

Pentru un copil, totusi, lucrurile nu sunt atat de simple. Masuratul orelor in functie de soare, al anotimpurilor in functie de luna, calendarul care are o zi in plus la fiecare 4 ani pentru a-si pastra acuratetea, lunile care au 28, 30 sau 31 de zile... nu-i asa ca nu te-ai gandit ca e atat de complicat? Cu toate acestea, cam prin preajma celei de-a opta calatorii in jurul Soarelui, un copil ajunge sa inteleaga si sa jongleze cu toate aceste date si cifre, la fel ca un om mare. Secretul sta in perseverenta si putin ajutor din partea parintilor.

Iata cum percep cei mici timpul:

Bebelusii: Chiar si copiii de cateva luni invata sa perceapa lumea secvential. Daca bebele e infometat si te vede, stie ce se va intampla in minutele urmatoare; iti dai seama de asta dupa limbajul sau corporal.

Intre 12 si 15 luni: Experimente asupra inlantuirii cauza-efect. Copilul tau scapa o canita pe jos, tu o ridici. El o scapa, tu iar o ridici. Si tot asa, iar si iar. Daca tu nu mai ridici canita, copilul…. s-ar putea sa te sanctioneze cum stie el cel mai bine: sa inceapa sa planga.

Pana la 21 de luni: Cuvantul cel mai des intrebuintat este “acum”. “In curand” nu inseamna inca nimic. Poate sa lege evenimente familiare pentru a afla ce urmeaza sa se intample. “Mami acasa?” va intreba atunci cand va auzi pasi dincolo de usa de la intrare.

Intre 2 si 2 1/2 ani: Copilul tau de 2 ani traieste in prezent si foloseste cuvinte care arata asta: “acum”, “astazi”. Poate fi capabil sa astepte o nanosecunda sa ii faci un sandwich, daca i-ai spus “imediat”. Incepe sa se prinda de cum vine cu “mancam, apoi ne jucam” la gradinita. Incepe sa foloseasca unele cuvinte care indica viitorul, cum ar fi “o sa pupu”, sau pentru trecut “Bebe mers papa”.

De la 2 1/2 la 3 ani: Vocabularul timpului infloreste. Va invata 20 sau chiar mai multe cuvinte in legatura cu timpul, inclusiv cele general valabile, cum ar fi “ieri” pentru toata viata lui de pana acum. Devine maestru in propozitiile consecutive: “Eu joc, apoi mananc.”

De la 3 la 3 ½ ani: Aici, specialistii au identificat mari variatii in orientarea copiilor in timp. In general, foloseste termeni cu mult mai specifici ca pana acum, in legatura cu secventialitatea “Eu am luat mingea primul.”; cu frecventa “De doua ori pe zi”; ritmul “In fiecare vineri” si durata “E o zi lunga”. Apare si “maine”, ce-i drept cam stangaci: “Maine am fost la circ.”

Intre 4 si 5: Copilul incepe sa se simta ca la el acasa printre verbe si timpuri, folosindu-le corect. Cuvinte precum “zi”, “saptamana”, “timp” sunt scoase mereu la lumina, in formulari de genul: “in fiecare zi”, “vara”, “saptamana viitoare”. Poate sa spuna si sa stie ce inseamna “intr-un minut”, “acum cinci minute”. Are cat de cat idee despre sarbatori si zile de nastere. Cel mai probabil, nu-ti poate spune inca la ce ora se duce la culcare sau mananca pranzul.

De la 5 la 6 ani: De acum copilul foloseste toate cuvintele corect, nu mai confunda trecutul cu viitorul. Cunoaste zilele saptamanii si iti poate spune ce zi este, ce zi urmeaza, cati ani are si la ce ora se duce la culcare. Poate vorbi despre ceas cu “limba mica e la ... si limba mare e la...” dar inca nu poate spune ce ora e.

La 6 ani: Ii place sa asculte povestiri din trecut, in special despre prostiute pe care le-a facut sau pe care parintii sai le-au facut. Calatoreste in timp cu mintea inspre momentele foarte placute – sarbatorile sau zilele de nastere. Are notiunea secventialitatii dupa modelul bunic, parinte, copil. Inca nu poate citi ceasul prea bine.

Dupa 7 ani: Abia dupa 7 ani copilul incepe sa se descurce foarte bine cu ceasul si calendarul.

Cum functioneaza recompensele pentru copii

Cum functioneaza recompesele oferite copiilor?



Este vremea vacantelor si a cadourilor. Cati parinti folosesc aceasta ocazie pentru a-si controla copiii? Cati parinti vor spune lucruri de genul „Mihai, daca iei un 10 la stiinte, Iepurasul iti va aduce iPod-ul pe care ti-l doresti”? Majoritatea considera acest lucru normal. De fapt, este atat de obisnuit incat eficienta lui este rar pusa la indoiala. Parintii folosesc banii pentru a-si determina copiii sa faca treburi casnice, ofera deserturi pentru a-i mitui sa manance legumele, le acorda mai mult timp pentru jocuri video daca isi fac temele. In fiecare clasa din fiecare scoala, profesorii folosesc sisteme elaborate de control al elevilor, care implica recompense precum buline, acordarea de timp liber, locuri preferentiale si tratamente de tot felul. Atat parintii, cat si profesorii folosesc laude sub orice forma: „Prezentarea ta la biologie pare atat de ingrijita”, „Ii voi spune lui tata cat de cuminte ai fost tu azi”, „Ai facut curat in camera! Esti o fata cuminte".

Deoarece recompensele sunt folosite atat de des, se poate presupune ca aceasta reprezinta o metoda eficienta pentru a determina copiii sa faca ceea ce vor adultii. Insa, este cu adevarat eficienta?

Dr. Gordon sustine ca nu este. Faptul ca recompensele sunt atat de des folosite si inca atat de ineficient de foarte multi parti si profesori dovedeste faptul ca acestea nu functioneaza foarte bine. Altfel cum am putea justifica problema universala a proastei discipline din salile de curs si faptul ca majoritatea parintilor se simt atat de neputinciosi atunci cand au de-a face cu un comportament necorespunzator din partea copiilor? Se pare ca nici parintii, nici copiii nu au foarte mare succes cu diferitele lor sisteme de recompensa.  Acest lucru se intampla din mai multe motive.

Oamenii de stiinta si specialistii au demonstrat ca recompensele nu vor functiona decat daca sunt administrate imediat dupa aparitia comportamentul dorit. Specialistii in comportamente trebuie sa urmeze, de asemenea, un program sistematic de distribuire a recompenselor de fiecare data la prima aparitie a comportamentului dorit si apoi intermitent la viitoarele aparitii. In plus, toate studiile au aratat ca recompensele trebuie sa fie alese cu grija pentru a satisface o anumita necesitate a persoanei controlate. Pentru a complica si mai mult lucrurile, persoanele care exercita controlul trebuie sa fie sigure ca nu recompenseaza in mod accidental un comportament nedorit, de exemplu, atunci cand un copil care isi face de cap in clasa atrage atentia profesorului (care recompenseaza copilul).

Ineficienta utilizarii recompenselor in scopul controlarii copiilor se datoreaza partial  faptului ca metoda necesita un nivel foarte inalt de competenta tehnica din partea persoanei care exercita controlul, lucru putin probabil de obtinut de majoritatea parintilor. Sa spunem ca aceasta nu ar fi un obstacol atat de mare iar copilul care are un comportament nedorit se afla in mainile celui mai bun expert in schimbari comportamentale, chiar si in conditii ideale, tot va dura foarte mult timp pentru a schimba doar un simplu comportament, norma standard fiind de mai multe luni. Astfel, aceasta stiinta de utilizare a recompenselor implica o tehnologie foarte complexa si o logistica care necesita foarte mult timp pentru a da rezultate, lucru ce nu poate fi obtinut in majoritatea caminelor sau salilor de clasa.

Da, expertii au obtinut un succes incontestabil cu aceasta metoda in ceea priveste invatarea copiilor cu handicap sa mearga in picioare in loc sa mearga de-a busilea, in ceea priveste invatarea copiilor autisti sa isi tina ochelarii pe nas sau a copiilor schizofrenici sa inceapa sa vorbeasca etc. Insa oare nu pare absurd sa se astepte ca parintii si profesorii sa fie la fel de eficienti cu aceasta tehnica complexa, specializata si care necesita timp? Cum ar putea parintii sa gaseasca timp pentru a aplica aceasta metoda asupra multor altor comportamente de dorit pe care fiecare parinte si-ar dori sa le vada, precum strangerea mizeriei, mersul la timp la culcare, comportarea frumoasa cu fratiorului mai mic, luatul meselor cu familia, spalatul pe dinti, trezirea la timp pentru scoala, informarea parintilor cu privire la locul in care se afla, facutul temelor si asa mai departe? Sau, iti poti inchipui un profesor care trebuie sa depinda de aceasta metoda complexa care necesita exagerat de mult timp pentru a schimba comportamentele copiilor de 12 ani in sala de clasa? 

Tratamente naturale de la Dr.OZ

 Tocmai am auzit la Dr.Oz despre aceste tratamente pentru frumusete.
  Se spune ca pentru unghii tari si sanatoase sa folositi usturoiul care trebuie sa stea la macerat intre 7-10 zile.
  Pentru par sanatos sa pulverizati direct pe par suc de merisoare.Indicat pentru parul blond sa puneti si lamie pentru a nu ramine o culoare roz de la sucul de merisoare.
  Pentru fata indicat este o masca din struguri pisati si amestecati cu faina.Puteti sa tineti masca timp de 10 minute.
Durerea in gat poate fi calmata cu bicarbonat.Se face gargara cu apa si bicarbonat si se zice ca omoara microbii.
Pentru durea de dinti sint indicate cuisorele pe care le zdobiti si faceti ca o pasta(poate fi folosita si ca o pasta de dinti).
 Iar respiratia urat mirositoare poate fi eliminata cu un simplu iaurt pe care il beti zi de zi.
Am mai aflat astazi ca branza de vaci contine foarte multa sare.Iar din acest motiv nu mai trebuie adaugata sare.Sarea fiind foarte toxica pentru organism trebuie eliminata cat de mult se poate din alimentatia noastra de zi cu zi.

Copii nu sint obraznici

Daca parintii ar sti numai cata bataie de cap provoaca termenul "obraznicie" in familii! Gandind din punct de vedere al copiilor, a fi obraznic nu atrage dupa sine doar necazuri pentru copii, evident, insa provoaca si probleme inutile parintilor lor.

De ce se intampla acest lucru? Ce gresesti cand gandesti si afirmi ca ai un copil obraznic? Fiecare parinte greseste. Da, si parintii acestuia au gresit inaintea lui. De fapt, originea conceptului de copil obraznic este atat de inradacinata in istorie, incat ma indoiesc ca cineva stie cand si de ce a aparut. Este atat de obisnuit, incat nimeni nu se gandeste sa il puna la indoiala.

Destul de straniu, termenul de obraznicie este aplicat aproape exclusiv copiilor – si aproape niciodata adultilor, prietenilor, sotilor. Ati auzit vreodata pe cineva spunand, "Sotul meu a fost obraznic ieri," "Mi-am scos prietena la masa si m-am enervat atat de tare ca a fost obraznica," "Membrii echipei mele au fost obraznici" sau "Invitatii nostri au fost obraznici la petrecerea noastra de seara trecuta "? Prin urmare, se pare ca doar copiii sunt considerati obraznici.

Deci, obraznicia este un termen ce face parte din "limbajul parintilor", care cumva este in stransa legatura cu modul in care parintii si-au inchipuit odrasla. Parintii spun ca un copil nu este cuminte atunci cand actiunile sale (sau comportamentul lui) sunt contrare modului in care parintii considera ca acesta ar fi trebuit sa se comporte. Mai exact, obraznicia este comportamentul care are, sa spunem asa, consecinte nefaste pentru parinte.

Obraznicie = Copilul face ceva ce este rau pentru parinte.

Pe de alta parte, atunci cand copilul are un comportament fara consecinte nefaste pentru parinte, copilul respectiv este descris ca fiind "cuminte".

"Dan a fost mereu cuminte in magazin "; "Incercam sa ne invatam copiii sa fie cuminti "; "Fii cuminte!".

Acum avem:

Cumintenie = Copilul face ceva ce este acceptabil pentru parinte.

Toate comportamentele sunt solutii la necesitatile umane

Viata familiala ar fi mai putin exasperanta pentru parinti si mai placuta pentru copii daca parintii ar accepta aceste principii fundamentale in ceea ce priveste copiii:

Principiul 1:
Ca si adultii, copiii au necesitati fundamentale importante pentru ei, si ei incearca in permanenta sa isi satisfaca aceste necesitati, procedand intr-un anumit fel.

Principiul 2:
Copiii nu sunt obraznici. Comportamentele lor sunt simple actiuni pe care au decis sa le intreprinda pentru satisfacerea acestor necesitati importante.

Aceste principii sugereaza ca toate actiunile copiilor sunt comportamente. Din acest punct de vedere, toata ziua un copil se comporta bine, si din acelasi motiv, toate celelalte fiinte se angajeaza in comportamente -- acestea incearca sa obtina satisfacerea necesitatilor acestora.

Dar, oricum, aceasta nu inseamna ca parintii vor accepta toate comportamentele in care se angajeaza copiii lor. Nici nu ar trebui sa se astepte la aceasta, deoarece copiii sunt nevoiti sa faca lucruri ce uneori produc consecinte inacceptabile pentru parintii lor. Copiii pot fi galagiosi si distructivi, te fac sa intarzii cand te grabesti, te sacaie cand ai nevoie de liniste, te fac sa muncesti mai mult, intorc casa pe dos, iti intrerup conversatiile si iti strica lucrurile de valoare.

Gandeste-te la aceste de comportamente astfel: acestea sunt comportamente in care copiii se angajeaza pentru a-si satisface necesitatile. In cazul in care, in acelasi timp, se intampla ca acestea sa stea in calea ta, nu inseamna ca acesti copii sunt obraznici. Mai degraba, modul lor special de a se comporta este inacceptabil pentru tine. Nu interpreta ca si cum copiii ar incerca sa iti faca ceva tie personal -- acestia doar incearca sa faca ceva pentru ei. Si acest fapt nu ii transforma in copii rai sau copii obraznici. In schimb, iti poate face tie probleme.

Un copil mic plange pentru ca ii este foame sau frig ori il doare ceva. Ceva nu este in regula; organismul acestuia are nevoie de ceva. Comportamentul copilului de a plange este modalitatea prin care acesta spune, "Ajutor." De fapt, un astfel de comportament trebuie considerat ca fiind adecvat ("bun"), deoarece plansul poate sa determine oferirea ajutorului necesar copilului. Atunci cand copilul este vazut ca o fiinta care face ceva adecvat pentru a-si satisface necesitatile, nu se poate spune ca acesta nu se comporta bine.

Daca parintii ar sterge cuvantul "obraznicie" din vocabularul lor, acestia s-ar simti mult mai rar critici si furiosi. Prin urmare, acestia nu ar mai simti nevoia aplicarii unei pedepse. Dar, toti parintii trebuie sa invete anumite metode eficiente pentru modificarea comportamentelor ce constituie obstacole in calea satisfacerii necesitatilor si ce provoaca probleme, insa etichetarea copilului ca fiind obraznic, nu este una dintre acestea.

(Extras din P.E.T. Participant Workbook.  Copyright 2006, Gordon Training International)

Jocuri pentru bebelusi

Cu cat facem mai des un lucru, cu atat devenim mai priceputi in a-l face. Si deoarece intotdeauna invatam mai usor prin mijloace placute, toate jocurile au in comun un singur element important – distractia!

Pana la o anumita varsta (in jur de 10 ani spun unii specialisti) joaca este singura modalitate de comunicare eficienta cu copii vostri. Va jucati cand va spalati pe dinti, cand mancati cand va plimbati.  Cu timpul ajunge sa fie inlocuita cu alte activitati pierzandu-si rolul central. Nu si forta!

Jocurile contin acel ceva care este pretios pentru copii: atentia voastra. Aminteste-ti cum te simteai cand erai copil si un adult afectuos isi facea timp sa se joace cu tine? Te facea sa te simti important. Daca aveti ragazul observati cum se lumineaza la fata  copiii atunci cand li se acorda atentie si ganditi-va cat de bine te simti sa fii tu motivul acelei bucurii.

Jocurile din acest fragment  sunt in beneficiul amandurora, atat ar vostru cat si al copiilor vostri. Veti gasi aici idei de jocuri pentru copii de orice varsta de la bebelusi pana la adolescenti.

 

Biberonul imbracat in soseta

Cand bebelusul tau este suficient de mare ca sa-si tina singur biberonul, puteti imbogati aceasta experienta creand o bucurie texturata si vizuala doar cu o simpla soseta.

•    Materiale necesare
O diversitate de sosete curate in culori, modele si texturi diferite.
•    Instructiuni
Puneti o soseta curata cu o textura, culoare sau un design placut la capatul biberonului. Tineti biberonul in fata bebelusului, insa asteptati pana cand acesta se concentreaza pe noul element inainte de a i-l da. In alta zi schimbati soseta pentru a adauga un element de surpriza si pentru oferi o noua experienta.
•    Variatie
Pictati puncte sau linii pe biberon pentru a incuraja bebelusul sa se concentreze putin asupra modelului, luandu-i usor mana si atingand impreuna modelul
Ce  invata copilul
Acest joc imbunatateste capacitatile tactile si vizuale. De asemenea, atrage atentia bebelusilor asupra texturilor, modelelor si culorilor din lumea lor. Aceasta constientizare va creste interesul acestora de a fi atenti la aceste detalii pe masura ce cresc.



Primele exercitii fizice

Una din primele modalitati de a-ti ajuta bebelusul sa se concentreze este de a-l face atent la corpul sau si de a-l invata cum sa il faca sa functioneze. Copiii se nasc cu doua brate si doua picioare despre care acestia nu au nicio idee cum functioneaza. Dau din maini cu multa energie, insa au nevoie de experienta pentru a invata cum sa le controleze. Una din cele mai importante sarcini cu care nou-nascutii se confrunta este sa invete cum sa isi miste corpul si sa isi izoleze grupele de muschi pentru o miscare intentionata.
Imagineaza-ti ca intr-o zi te-ai trezi cu trei membre in plus intr-o lume in care toata lumea le are si toata lumea in afara de tine le foloseste cu pricepere.
Astfel, iti vei face o imagine asupra a ceea ce trebuie sa realizeze bebelusii. Poti sa iti ajuti copilul sa capete experienta si in acest timp sa aveti parte de momente afectuoase si distractive. Oficial, vei face exercitii de miscare multiple prin care ii oferi copilului tau experienta de a-si misca bratele si picioarele in gama lor motoare completa.
•    Materiale necesare
Niciunul.

•    Instructiuni
Cand copilul sta pe spate, pune cate o mana pe fiecare din bratele sale. Mai intai, poti sa ii freci bratele si sa vorbesti despre cat de frumoase sunt si apoi sa fredonezi melodia de mai jos in timp ce ii misti bratele si apoi picioarele cu miscarile descrise. Bebelusilor le plac miscarile ritmice si o atingere sigura si ferma. Daca simti ca un muschi este incordat, prinde membrul de cot sau articulatia genunchiului si scutura-l usor pentru a reduce tensiunea. Repeta fiecare sectiune cat de des simti nevoia la momentul respectiv.

In acest exemplu, voi folosi melodia “Frère Jacques”. Nu ezita sa folosesti orice melodie preferi sau compune propriul cantec.
Cum se misca bratele tale?
Cum se misca bratele tale?
Sus jos
Sus jos
Simte cum bratele tale se misca acum in sus
Simte cum bratele tale se misca acum in jos
Sus jos
Sus jos
Cum se mai misca bratele tale?
Cum se mai misca bratele tale?
Se inchid, se deschid
Se inchid, se deschid
Simte cum bratele tale se inchid acum
Simte cum bratele tale se deschid acum
Se inchid, se deschid
Se inchid, se deschid
Cum se misca picioarele tale?
Cum se misca picioarele tale?
Sus, jos
Sus, jos
Simte cum picioarele tale se misca acum in sus
Simte cum picioarele tale se misca acum in jos
Sus, jos
Sus, jos
Cum se mai misca picioarele tale?
Cum se mai misca picioarele tale?
Se desfac, se apropie
Se desfac, se apropie
Simte cum picioarele tale se desfac acum
Simte cum picioarele tale se apropie acum
Se desfac, se apropie
Se desfac, se apropie
•    Variatie
o    Poti face la fel cu alte miscari ale corpului:
Indoaie si indreapta bratele
Roteste bratele (prinde articulatia cotului si adu palmele sus si apoi jos)
Indoaie si indreapta picioarele
Roteste picioarele (prinde articulatia genunchiului si misca usor piciorul dintr-o parte in alta)
Misca soldurile dintr-o parte in alta cu picioarele indoite.
Misca picioarele si mainile sus-jos si descrie cercuri.

o    De asemenea, poti varia viteza miscarilor, schimband melodia.
Pe melodia „In poiana din padure”, de exemplu, poti crea un ritm diferit:
Sus, jos si sus, jos
Si inchid, deschid si inchid, deschid
Si inapoi, inainte si inapoi, inainte
Facem impreuna

o    Ii poti acorda bebelusului timp sa experimenteze miscarile, oferindu-i un spatiu mare, sigur si plat pe care acesta sa se poata roti si sa incerce diferite modalitati de miscare. Bebelusilor le place sa petreaca o parte din timp fara scutece si alte hainute care le limiteaza miscarile.
o    Clinchetul placut al clopoteilor legati la glezne sau la incheietura mainii (sau la ambele), rasplateste eforturile noului tau nascut.
Ce  invata copilul
Printr-o constientizare concentrata a bebelusilor asupra corpului lor, miscarile acestora devin coordonate si elegante.
Un control continuu asupra corpului ajuta copiii sa devina mai dispusi sa fie atenti la ceea ce face corpul lor. Corpul va fi o sursa de satisfactie previzibila si nu de frustrare stangace.


Sa ne jucam de-a pipaitul

Mai intai, bebelusii obtin informatii despre obiecte atingandu-le cu buzele si gura, cele mai sensibile zone ale corpului lor. Mai tarziu, acestia invata sa isi foloseasca varfurile degetelor pentru a obtine aceste informatii si pentru a simti placere prin simpla atingere a suprafetelor obiectelor. Aceasta atingere stimuleaza receptorii nervilor din piele, care ii ajuta sa invete sa faca diferenta intre texturi.
Prin acest joc, incurajezi aceasta constientizare, oferindu-i copilului oportunitatea de a pipai o mare varietate de texturi.
o    Materiale
Articole din interiorul si din jurul casei – de exemplu: usi, bureti, prosoape, carpete, pernute decorative, canapea, perie de par, mingi de bumbac, hartie igienica, chiuveta, perna, patura, perdele, mere, portocale, struguri, fir, pene, hartie abraziva, materiale sau haine de diferite texturi (precum matase, catifea, reat, lana si tweed), copaci, frunze, pietre, scaune.

o    Instructiuni
Atunci cand copilul tau invata sa mearga si ii face placere sa te ia de mana ca sa isi exploreze propriul univers, este un moment excelent sa te plimbi prin casa si prin curte si sa spui: „Hai sa ne jucam de-a pipaitul. Hai sa vedem ce senzatie avem atunci cand pipaim lucrurile”. Apoi, atingeti frigiderul si alte articole casnice pe masura ce treceti de la un obiect la altul. Vorbiti despre ceea ce pipaiti si faceti comparatii: „Peria de par a fost aspra, insa acest blat de marmura este fin, nu-i asa?”

Ii poti imbogati vocabularul folosind cuvinte descriptive, precum tare, moale, aspru, fin, neregulat, ud, uscat, ascutit, solid si asa mai departe.   

o    Variatii
o    Fa un tur al temperaturilor si plimba-te prin casa pentru a simti ce temperatura au obiectele, de exemplu, pentru a observa care este iarna diferenta intre fereastra si un radio pornit. Care este senzatia la atingerea frigiderului si care este senzatia la atingerea canapelei? Foloseste cuvinte precum cald, rece, rece ca gheata si foarte fierbinte.

o    Folosind foarfecele, taie bucati mici din diferite materiale, precum dantela, blana artificiala, musama, plus, brocart, material elastic, bumbac simplu, bumbac satinat, catifea, vinil si piele. Coase-le in linie si apoi formeaza un cerc care sa se potriveasca in jurul centurii de siguranta a scaunului de masina sau in jurul caruciorului. Sau coase patrate de diferite texturi pe o patura subtire pe care sa stea copilul tau.

o    Confectioneaza o cutie de lucruri pentru pipait pe care bebelusul sa le poata verifica atunci cand doreste.
Ce  invata copilul

Copiii mici invata cum sa se concentreze asupra senzatiei de pipait si sa fie atenti la semnalele tactile pe masura ce invata sa faca diferenta intre diferite texturi (sau temperaturi). Mai tarziu, aceste informatii ii vor ajuta sa inteleaga categorii de texturi, precum „obiecte moi” si „obiecte reci”.


vineri, 12 noiembrie 2010

Bebelusi, copii, mancare, comportament partea intai

   Va spun din proprie experienta ca pentru noi mamele servirea mesei la beblusi si copii este o perioada din zi foarte obositoare si care ne ocupa mai tot timpul zilei.Ba nu mai stii ce sa ii oferi de mincare, cat sa ii oferi de mincare,cum sa ii dai ca sa manince cum trebuie,etc. O recomandare ce poate fi de folos este ca bebelusul incepand de la 6 luni sa manince in scaunelul lui special pentru servit  mincarea.O alta recomandare este sa nu dati bebelusului  suc ci sa se incerce sa se dea bebelusului fructe intregi(finger food) e vorba de autodiversificare pentru ca mai tarziu cand va deveni un copilas sa stie sa manince fructe si sa isi doreasca sa manince fructe.Nu recomand nici un fel de dulce copilului zahar, ciocolata(chiar nici cea pentru copii),bombonele,etc.cum ar fi genul ca au nevoie de energie sau poftestete. In loc de un dulce i se pot oferi fructe dulci care sint foarte sanatoase. Incercati toate felurile de mincare care sint sanatoase pentru copii specifice varstei.
 
Mesaj
Alimentatia de la 1 la 2 ani
Iata-l, stapan de lingurita, are initiativa si nu mai vrea sa fie ajutat, incepe sa intinda mainile in farfuriile voastre. A implinit de putin timp un anisor si se comporta aproape perfect: alege cu precizie din tot ceea ce-i propuneti, da la o parte ceea ce nu-i place, pretinde o secventa precisa de feluri de mancare, incepe sa iubeasca mancarea gustoasa. Evolutia lui alimentara merge paralel cu dezvoltarea si cresterea. In aceste 12 luni care vor urma v-a trece si acest "obstacol" spre autonomie si la masa. Dar mare atentie, chiar daca organismul lui a depasit faza intarcatului are inca nevoie de alimente sanatoase, care indeparteaza riscul de alergii si intoxicari; alimente intotdeauna digerabile care sa permita asimilarea tuturor substantelor nutritive. E important in acest al doilea an de viata sa mentineti aceleasi obisnuinte nutritionale care le-a avut si in timpul intarcarii.


Dati bun exemplu - Si la masa copilul dumneavostra va observa, se uita cum folositi furculita si cutitul si cel mai mult se uita curios in farfuriile dumneavoastra, la ceea ce contin. Imitarea e o extraordinara forta de a-l impinge sa manince. De multe ori se uita aceasta chestie. Nu putem pretinde sa manince verdeturi si legume daca noi nu le mancam sau le detestam, nici sa iubeasca cascavalul, branzeturile cand nimeni in familie nu le maninca cu drag. Obisnuintele alimentare sunt contagioase. Iata de ce, exact acum, e indispensabil sa corectam intai erorile noastre alimentare, daca vrem ca micutul sa manince impreuna cu noi.

La masa cu noi - Depinde mult de organizarea familiei. Copii sunt atenti la tot si la toate, cand ati stabilit un orar, ei pretind ca acesta sa fie respectat. De aceste chestii trebuie sa tineti cont, mai ales daca tatal vine acasa mai tarziu sau sunt frati care maninca la orare diverse. In acest caz, poate fi convenabil, cel putin pentru inca putin timp, sa-i dati sa manince singur. Dupa aceea el singur va fi cel care va v-a face sa intelegeti ca vrea sa manince impreuna cu voi la masa: in curand v-a face de toate cand i-i pune-ti in fata mancarea lui si se v-a uita in farfuriile dumneavoastra. Din acest motiv, cand puteti, pune-ti-l la masa cu toata familia. Asta nu inseamna sa-i da-ti ceea ce mancati voi daca sunt mancaruri greu digerabile pentru organismul sau. Stand toti impreuna la masa inseamna sa "guste" clima familiara care se creaza la masa. Cel mai mare avantaj il vor avea copii lenesi, cu acest ritual ii stimulati, si cu exemplul "papa singur" si din cand in cand sa-i dati sa guste din ceea ce mancati voi.

Calmul si atmosfera senina - Am repetat de multe ori: pofta si cheful de a sta la masa depind mult de atmosfera pe care o au copiii imprejurul lor. La masa se vorbeste, dar de multe ori se discuta si au loc si scene de nervozitate si tensiune. O stim foarte bine deja noi adultii, cand mancam si nu avem chef de vorba suntem fara interes poate fi cauza unei zile stressante pe care nu reusim s-o stergem.
Copii la masa au antene formidabile si capteaza supararile si nervozitatile. Ca sa atraga atentia asupra lor, iata ca refuza dintr-o data sa manince, sa fie ajutati la masa, sau mesteca la infinit o bucata de mancare fara s-o inghita.

Prima regula - ca sa nu intrati in conflict incercati pe cat puteti sa fiti calmi si sa aveti o atmosfera senina la masa.

A doua regula - respectati ceea ce refuza: insistand (si asta am repetat-o de multe ori) in aceasta faza a cresterii in care copilul spune nu la tot si la toate pentru a arata personalitatea lui, nu luati acesti "nu" ca un razboi si nu-l obligati sa manince cu forta. Asa nu-i acceptati nevoia de indipendenta, mariti frica lui de a nu fi inteles si, ce e mai rau, il face-ti sa inteleaga cat tine-ti dumneavoastra la mancare: intr-un timp foarte scurt , v-a folosi refuzul mancarii ca o arma impotriva dumneavoastra, o "arma afectiva".
Atentie sa nu confundati refuzul cu o adevarata scadere de pofta de mancare. Consultati pediatrul pentru a evalua daca exista prezenta unei raceli sau o eroare in dieta copilului.
Cum se schimba alimentatia

Dupa primul an de viata se inchide marea epopee a intarcarii: faza de a invata gusturile s-a terminat si acum copilul cunoaste toate cele cinci tipuri de alimente (carne, peste, verdeturi, legume, fructe). Acum incepe un period pe care il putem numii de perfectionare in care se vor consolida acele sanatoase si bune obisnuinte de a manca corect si de a avea o dieta. Dieta insemnand "mod de a traii". Un mod care daca e bine stabilit e sinonim de sanatate. Si in aceasta faza trebuie sa punctati spre o alimentare de calitate a copilului.

Reglarea alimentatiei- De cateva luni incoace, copilul a inceput sa-si regleze foamea in 4 faze: micul dejun, pranzul, gustarica de dupaamiaza si cina. Aceasta regula trebuie mentinuta. Sunt situatii care va pot impinge s-o schimbati, hai sa le vedem impreuna...

Copilului ii e foame in timpul zilei - e probabil ca nevoia sa de a se nutrii nu e satisfacatoare la pranz sau cina.
Eroarea de evitat, in acest caz, e sa nu ii oferiti nimic inafara meselor principale ca sa umpleti golul foamei. Evitati sa-i dati dulciuri sau gogosi, covrigi etc. alimente bogate de calorie dar dezechilibrate in nutriente: foamea v-a disparea, dar dupa aceea, la masa, copilul va avea mai putina pofta de mancare ca dupa aceea sa-i fie dinnou foame, mai tarziu, dezechilibrand total ritmul sau alimentar. Cel mai bine e sa modificati dieta lui, sa echilibrati nu doar mesele principale dar si micul dejun si gustarica, cum ar fi: lapte pentru copii si biscuiti usor digerabili, sucuri de fructe pentru copii si iaurt.

Copilul nu are pofta de mancare - E normal, mai ales in acest al doilea an de viata cand cresterea lui are un ritm mai lent decat in primul an. Multe mame, in loc sa se adapteze la foamea copilului sau, forteaza aceasta situatie cautand in fiecare moment si ocazie sa-i dea de mancare. Acesta e modul pentru a dezechilibra dieta copilului si inceputul unui razboi cu mancarea care nu va face altceva decat sa agraveze situatia.

O exceptie - sunt copii la care intr-adevar le trebuie putin ca sa fie hraniti, copii care de obicei au o constitutie mai fragila, slabuti. Mancarea e ultimul lor gand si primul al mamelor. In loc sa incercati sa-i indopati la mesele principale, cea mai buna tehnica e cea de a le da copiilor mai multe "mese" pe zi, frecvente si pedeasupra de tot si toate echilibrate.
De la 1 la 2 ani copilul perfectioneaza capacitatile sale, elaborand si finalizand, in mod din ce in ce mai precis si articulat, descoperirile pe care le-a facut pana acuma. Incepe sa caute prietenia copiilor ca sa poata sa arate sentimentele sale proprii: se supara daca e certat, e fericit daca e cocolosit, cauta incurajari din partea adultilor in privinta comportamentului sau.

In aceasta faza, una dintre activitatile preferate ale copilului e cea de a imita comportamentul si limbajul adultilor, incercand sa repete fraze, cuvinte si chiar sa foloseasca acelas ton de voce. In jurul varstei de 2 ani, micutul incepe sa inteleaga ce e corect, ce nu e corect si e instare sa "judece" ceea ce face, cum se compoarta si pune "in oglinda" comportamentul lui cu cel al adultilor.

Mancarea la cresa

Mancarica gustoasa, nici o obligatie, ambient confortabil in compania prietenilor. Mancand la cresa, pentru multi copii e intr-adevar un succes. Se intampla cand mananca acasa sa faca mofturi si cand manaca la cresa sa termine chiar tot ceea ce au in farfurie, fara sa-i oblige nimeni. De ce copii la cresa mananca deobicei mai bine decat mananca acasa si cu placere fara sa lase o farmitura in farfurie si acasa fac multe mofturi?
Sa vedem punct cu punct, secretele pranzului la cresa:

- nici o obligatie, mai multa libertate. Copii se simt mai autonomi, nu au presiunea parintilor de a manca asta, asta, asta...in putine cuvinte sunt mai linistiti si mananca cu mai multa seninatate si convingere.

- portiile mai mici. De multe ori, acasa, la copil punem in farfurie alimente in cantitate mare, aproape ca ale noastre. Un copil la aceasta varsta ar trebuii sa manance portii mai mici de mancare. Gandindu-ne la paste, 10 paste (penne, farfalle, fusilli) doar cu un fir de ulei de masline, ofera copilului 130 calorie (in plus cu 10% din ce ar trebuii sa manance toata ziua un copil de 2 ani). Ideal e sa dati copilului portii reduse de mancare, cam 1/3 din cele normale.

- se procedeaza incet incet cu introducerea alimentelor noi. Pana la 3 ani, in loc sa ii dati tot timpul ceva divers, e important ca dieta micutului sa fie echilibrata pe toata luna, copilul sa fie indemnat ca sa guste alimente diverse. Pentru a face asta, e bine ca "noutatile" sa fie propuse gradat, respectand alegerile copilului.

- se pregatesc farfurii simple si se respecta orarul. Cand suntem acasa, de multe ori cand mancam noi, mananca si copilul. In realitate, ar trebuii sa se intample invers. Copilul trebuie obisnuit, cu mancaruri simple si nu foarte condimentate, sa cunoasca si sa aprecieze alimentele. Orarul e foarte important pentru a obisnuii copilul, a-l incuraja si sa-l faca sa fie bine dispus. Un copil flamand, ori plange, ori e nervos, ori nu-i convine nimic, un copil care inca nu are apetit, nu mananca, face mofturi si refuza mancarea sau mananca efectiv fiindca voi parintii il obligati s-o faca, cu amenintari, nervi, urlete. Un ambient senin, orarele respectate, sunt extraordinar de importante.

- nu se forteaza copii la cresa. Mancarica oferita celor mici la cresa e facuta in asa fel in cat sa stimuleze curiozitatea copilului si posibilitatea de a manca impreuna cu prietenii lui. Copii care nu vor sa manance la cresa, nu se simt obligati s-o faca.
Cateva sfaturi pentru ai face sa manance si acasa.


- dati un rol activ copilului. Se poate incepe cu pregatirea mancarii, sa-i dati mici responsabilitati, cum ar fi cea de a va ajuta cand puneti masa. De multe ori copii mananca cu mai multa placere cand au un rol activ in pregatirea si organizarea mesei.

- fiti atente la temperatura mancarii. Daca farfuria frige si copilului ii e foame se enerveaza extraordinar de repede.

- comoditatea la masa. E important ca sa aiba tot la indemana si sa fie asezat in pozitie corecta.

- evitati sa-i dati dulciuri cu speranta ca va manca. Riscul e acela de a impinge copilul sa foloseasca mancarea ca arma impotriva dumneavoastra. Daca micutul nu mananca (si cresterea lui e corecta), va recupera la alte mese.

- nu-i dati mancarea "ca o fapta buna". Promitand unui copil ca daca e cuminte cand mananca o sa primeasca ceva dulce, riscam sa falsificam raportul lui cu mancarea.


Meniul saptamanii

Cerintele energetice se maresc progresiv cu cresterea copilului si se pot schimba din zi in zi. Caloriile necesare pentru un copil care are 1 an sunt 797 kcal, pentru fetite de aceeasi varsta sunt de 739 kcal; aceste calorii se dubleaza cand copilul ajunge la varsta de 3 ani. Cunoscand caloriile ideale de care are nevoie un copil, nu e de ajuns sa facem o dieta saptamanala. Trebuie tinut cont ca, caloriile (care dau energia necesara copilului pe toata ziua) trebuie date in mod corect:

- micul dejun 20% din calorii
- gustarica pe la jumatatea diminetii 5%
- pranzul trebuie sa acopere 40%
- gustarica de dupa amiaza 10%
- cina trebuie sa satisfaca 25%

Care alimente la fiecare masa?

Alimentatia ideala pentru un copil trebuie sa fie schimbata si sa fie ca o "roata", sa incercati sa-i dati alimente sanatoase, calitative si sigure.

Iata ce ii puteti propune:

- la fiecare masa, cerealele: pasta, orez, biscuiti, paine, etc.
- cel putin de 2 ori pe zi fructa si verdeturi
- 3-4 ori pe saptamana, carnea slaba
- 1-2 ori pe saptamana sunca
- 2-3 ori pe saptamana peste
- 1-2 ori pe saptamana oul (acum si intreg)
- 1-2 ori pe saptamana branzeturile
- 3-4 volte pe saptamana, legumele combinate cu cereale.
Dantura

Pe la 12 luni in general, primii dinti ar trebuii sa existe deja. Sunt copilasi care deja la 12 luni pot "zambii" cu 8 dinti, dar sunt si exceptii cand acestia intarzie sa apara. Sunt ambele situatii normale care reflecta de cele mai multe ori o conditie ereditara legata la unul din parinti cand a avut prima eruptie de dinti.
La sfarsitul celui de-al doilea an micutul poate avea 16 dinti. Dentitia in general se complecteaza in jurul varstei de doi ani si jumatate, trei cu eruperea ultimilor patru molari.

Controlul - Sunt in general mamele cele mai atente observatoare. Controland gura copilului dumneavoastra e o obisnuinta care apare de cand incepe sa-i erupa primul dinte. Se poate intampla sa lipseasca la "apel" vreunul din dintisori si daca se intampla asta cu cei de lapte s-ar putea ca si cei definitivi sa nu fie. In acest caz o radiografie care va v-a sfatuii medicul s-o faceti mai tarziu, v-a rezolva acest dubiu.

E bine sa controlati tot timpul dantura copilului dumneavoastra pentru a descoperi din timp sa nu aiba carii.
In jurul varstei de 3 ani, cand copilul are deja toti dintii ar fi recomandata prima vizita de control la dentist. Vizita care se v-a repeta in jurul varstei de 6 ani, cand v-a erupe primul molar permanent. 
Viata de zi cu zi

De la 1 la 2 ani - Fiecare zi e foarte intensiva: fie ca sta toata ziua acasa cu voi, fie ca sta cu alti copii, la cresa sau in parcuri, nu exista moment din zi in care copilul sa nu se dedice cu vreo activitate.
Parinti incep atunci sa-si puna intrebarea: ,,de ce se compoarta in acest fel?", ,,Ce trebuie sa fac cand il vad ca se plictiseste?", ,, E deajuns de mare sa inteleaga un desen animat la televizor?". Vedem impreuna care sunt situatiile cele mai frecvente.

Al meu!!! - Unul dintre primele cuvinte pe care un copil il invata e acesta "al meu". Nu va ingrijorati: daca fiul vrea tot si ajunge sa se certe cu primii prieteni fiindca nu vrea sa dea jucariile lui nu inseamna ca e un mic egoist. Acest comportament e normal pentru ca micutul e convis ca tot globul se invarte in jurul sau, deci e de inteles ca el gandeste ca tot ii apartine. In alta ordine de idei, fiul dumneavoastra nu stie ca jocurile date unui alt copil se vor intoarce inapoi: pentru el, tot ceea ce nu e la dispozitia lui nu exista deci e usor de inteles de ce se demonstreaza atat de atasat la ceea ce ii e drag.

Cum ne comportam cu un micut "al meu e totul!!!!!"

Invatati-l prin imitatie - Nu va fortati sa invatati un copil de 2 ani sa gandeasca ca trebuie sa dea jocurile sale si la prietenii lui. Aratati-i ca mama si tata isi dau reciproc obiecte, lasati-l sa se joace in societate si incet incet v-a da jucariile sale si o v-a face natural, spontan.

Fiti fericiti si spuneti-io - Cand daruieste mingea la un prieten sau un joc oricare, entuziasmati-va si spuneti-i ca a facut ceva frumos la fiecare comportament generos pe care il are.

Nu-l certati - daca a pierdut un joc in parc sau a uitat ursuletul la cresa nu-l certati ci incercati sa-i atrage-ti atentia cu un altul.
E corect sa intervenim cand se cearta?

Acasa, la cresa sau in parcuri intre copii certurile sunt frecvente si mamele sunt tot timpul in dubiu daca sa intervina sau nu. Trebuie sa spunem ca de multe ori micutii au nevoie de a crea un raport fizic cu cei de varsta lor, deci, de multe ori lupte si impingaturi fac parte din joc, ajuta sa se "cunoasca". Daca fiul vostru se cearta cu un copil mai mare care ar putea intr-adevar sa-l loveasca sau daca cearta se transforma intr-o criza de plans, atunci e cazul de a intervenii, dar:

Incercati sa fiti neutrali: acesta va fi de ajutor la copil pentru a invata sa se apere singur, inloc sa ceara tot timpul ajutorul celor mari plangand.

Incercati sa-i faceti sa inteleaga - daca obiectul certii e o jucarie invitatii sa considere si sa respecte obiectele tuturor.

Pentru televizor e prea devreme

Pentru copiii sub 2 ani televizorul ar trebuii sa fie un obiect necunoscator. Chiar daca se pare ca se uita la imagini sau ca stau cuminti in fata unui program, e bine sa evitati televizorul. Nu favorizeaza, cel putin la aceasta varsta, cresterea psihologica dar poate crea o daunatoare dependenta. Daca obisnuiti fiul dumneavoastra sa stea mult timp in fata televizorului nu veti reusii sa-l "dezlipiti" cand v-a fi mai mare.

Programele - De la inceput, incercati sa vedeti tot timpul programele la TV cu copilul dumneavoastra. Puteti evalua daca programul e adecvat varstei sale si puteti comenta imaginile transformand uitatul la TV. intr-un moment educativ, facand totul mai putin monoton. Deci fiti foarte atenti la ceea ce vede. Copii de 2 - 3 ani sunt curiosi de tot si de toate, dar multe imagini ar putea sa le provoace un soc. De evitat spectacole violente. Daca nu puteti sta cu el, folositi videoregistratorul: casetele cu desene animate sau cu documentare de animali pot fi bune chiar si pentru cei mai mici si nu riscati ca la un moment dat sa se uite la alt program.

Pozitia - Copii care din pacate se uita multe ore la TV. incet incet i-au pozitii gresite . Canapele, scaune, fotolii nefiind pe masura copiilor nu favorizeaza o buna pozitie de la coloana vertebrala. Cel mai bine e daca aveti un mic fotoliu sau scaunele mici, la inaltimea lor. Amintiti-va sa nu-l lasati prea mult in fata la televizor pentru a nu devenii un video - dependent.

Distanta - Cea ideale e de cinci ori masura de la diagonala de la tv. (de exemplu daca e de 66 cm. nu trebuie sa stea la mai putin de 3, 30 m. ). Daca fiul dumneavoastra se uita la televizor asezat pe covor e important ca aparatul sa nu fie foarte inalt ( inaltimea corecta e 60-80 centimetri).

luni, 8 noiembrie 2010

Jocuri pentru copii

Cum se joacă şi ce învaţă copiii de aproximativ doi ani

La această vârstă copilul va începe să avanseze de la stadiului de manipulare a diverselor obiecte, pe principiul cauză-efect.

Treapta următoare, instalată la copiii cu vârste cuprinse între 18 luni şi 3 ani este joaca prin imitare. De exemplu, observi că-ţi ia telefonul din mână şi începe să butoneze frenetic aşa cum te vede pe tine că faci.

Mai departe, între doi şi trei ani copilul ia o banană şi o duce la ureche pe post de telefon. În acest moment vei ştii că micuţul tău e capabil să gândească simbolic. Legat de teoria lui Piaget e bine să ştii că micuţul tău, prin simbolizare şi gândire abstractă, pune bazele unor abilităţi intelectuale importante în viitor precum cititul, operarea cu calcule sau rezolvarea de probleme.


Jocuri ideale pentru copiii cu vârste între 1 şi 2 ani

1. Du-l în parc şi lasă-l să umple un recipient cu frunzele găsite pe drum.
2. Creează un album foto cu portretele oamenilor apropiaţi şi cu diferite animale, tipuri de mâncare ori jucării. Mai apoi, încurajează-l să denumească fiecare imagine.

Cum se joacă şi ce învaţă copiii de aproximativ 3 ani

În acest moment, copiii sunt pregătiţi pentru interacţiunile sociale de care amintea şi Mead. Încă de la vârsta de doi ani copiii flirtează cu ideea de a interacţiona şi cu alţi copii, nu doar obiecte sau personaje de imitat.

Primele semne de interacţiune socială? Atunci când doi copii chicotesc în acelaşi context, sau unul dintre cei doi aplaudă, iar celălalt începe să bată şi el din palme. Faptul că încep să stăpânească comunciarea verbală în jurul vârstei de trei ani, îi încurajează pe copii să fie sociabili, fapt îndeplinit prin joacă.

Din acest moment putem vorbi de rolurile asumate de copil aşa cum sunt descrise de Mead. A stabili un joc anume, a face o activitate în anumiţi paramentrii- tu torni ceaiul, iar eu aşez prăjiturile şi stabilirea regulilor jocului sunt semne de socializare clare, evidente la copiii preşcolari. Desigur, eu au nevoie de sprijinul părinţilor deaorece comunicarea dintr ecopii este încă pe alocuri deficitară.

Jocuri ideale pentru copiii de 3 ani

Pe lângă jocurile cu alţi copii, încurajează-l în continuare să manipuleze obiecte, cum ar fi construirea unui turn din cuburi şi lasă-l să-i imite pe cei din jur. Pe măsură ce copilul trece la o nouă etapă de dezvoltare intelectuală sau socială, acesta va continua să cizeleze abilităţile dobândite în treapta precedentă.

Cum sa dezvolti inteligenta bebelusului tau!


Joaca dezvoltă inteligenţa copilului
Psihologul elveţian Jean Piaget a studiat treptele dezvoltării inteligenţei şi a ajuns la concluzia că se petrec multe evoluţii până la vârsta de şapte ani.

Potrivit psihologului, de la naştere şi până la vârsta de doi ani, copilul este preocupat de câştigarea controlului motor şi învăţarea obiectelor fizice. Mai departe, între doi şi şapte ani, acesta se află în stadiul gândirii magice şi este preocupat cu calificarea verbală.

Cum intervine joaca în dezvoltarea capacităţilor intelectuale? Potrivit teoriei lui Piaget, copiii au nevoie de interacţiunea cu mediul înconjurător pentru a câştiga competenţă intelectuală.

Joaca nu dezvoltă doar inteligenţa copilului, ci şi abilităţile sale sociale
Psihologul american George Herbert Mead argumentează că primele instincte sociale ale copilului sunt oferite de joc.

Mai exact, copilul imită prin joacă roluri remarcate în jurul său. Cel mai elocvent exemplu? Joaca de-a doctorul şi pacientul. Astfel, prin joc, potrivit lui Mead,  copilul îşi construieşte imaginea de sine într-o fază incipientă.

Mai târziu, micuţul va prefera jocurile în grup, cele în care copilul învaţă cum să se integreze într-un grup organizat şi să stabilească care este aportul său în grupul respectiv.

Iată ce învaţă bebeluşii şi preşcolarii prin joacă şi care sunt jocurile ideale de dezvoltare a micuţului pe toate planurile.

Cum se joacă şi ce învaţă nou-născuţii?


În primul an de viaţă joaca micuţului este strict senzorială. El se joacă observând care sunt culorile, sunetele, mirosurile şi gusturile din proximitatea sa spaţială, cu alte cuvinte, învaţă să-şi folosească organele de simţ.

Jocuri ideale pentru micuţii de până în şase luni

1. Atinge-i picioarele şi braţele cu materiale diferite precum mătasea ori satinul.
2. Feţele îi fascinează pe nou-născuţi. Pune o oglindă în apropierea copilului şi stai cât mai mult în apropierea sa pentru a-ţi vedea faţa.

Cum se joacă şi ce învaţă bebeluşii

În jurul primului an de existenţă bebeluşul îşi exploatează controlul motor prin joacă, având loc şi primul stadiu de dezvoltare a inteligenţei, potrivit lui Piaget.

În continuare, copilul se va baza pe simţuri dar va dori să ştie pe lângă culoarea unei jucării şi ce se întâmplă dacă o scapă pe jos. În timp ce copilul tău loveşte, aruncă sau scapă obiecte el învaţă primele lecţii ale cauzei şi efectului. Dacă atinge o jucărie, iar aceasta cade, el înţelege că acţiunile lui au efecte şi capătă pentru prima oară sentimentul de putere şi independenţă. Aşadar, copilul va face tot felul de experimente în care işi exersează abilităţile motorii.

Jocuri ideale pentru copiii cu vârste între 7 şi 12 luni

1. Crează-i obstacole de escaladat din perne de mărimi diferite.
2. Pune jucăria lui preferată sub o pătură şi încurajează-l să o găsească.

In primul an de viata copilul invata mai mult decat in orice alta faza a vietii sale. Pentru asta insa, pe langa capacitatile sale naturale el trebuie sa beneficieze si de un mediu bogat in stimuli si experiente.

Daca in primele saptamani de viata bebelusul pare a fi o fiinta care depinde in totalitate de ajutorul celor din jur, pe masura ce creste el isi dezvolta abilitatile si invata din lumea externa devenind din ce in ce mai capabil sa se descurce autonom atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Unul din atuurile pe care le are un nou-nascut in „lupta” lui pentru supravietuire este instinctul. Instinctul se pare ca este prezent la bebelus inca din primele ore de viata. De exemplu, daca il pui la san, el poate, doar ghidat de instinct si ajutat de miros, sa se indrepte catre mamelon si sa suga. La fel, chiar din primele zile el este atras de fata umana si distinge bataile inimii mamei lui care il ajuta sa se linisteasca.
Trucuri pentru stimularea inteligentei

Trucuri pentru a-i dezvolta micutului inteligenta
Va propunem cateva trucuri pentru stimularea inteligentei copilului inca din primul an de viata, sfaturi a caror rezultate au fost demonstrate printr-o serie de teste efectuate de cercetatori americani.

1.
Cand copilul este micut, bebelus, acordati-i atentie in timpul zilei, luati-l in brate atunci cand plange, vorbiti-i cald, copilul va invata in mod inconsteint despre siguranta emotionala. Daca nu aveti timp sa ramaneti langa el, lasa-ti incet radio-ul sa mearga, micutul nu se va simti singur si totodata aude des cuvinte si asocieri si veti ramen placut surprinsi cand veti observa ca micutul incepe sa vorbeasca mai devreme decat altii.
 

2. Oferiti-i jucarii stimulative: animalute pe care sa le numeasca tunci cand vrea, culori care sa ii stimuleze imaginatia, cand este mai mare oferiti-i carti de colorat prin care copilul va face asocieri cu realitatea (care este culoarea frunzei, a florilor, a animalelor, a pielii, a parului, oamnilor etc), va invata lucruri noi (denumirea animalelor, componentele plantelor, numele culorilor) si raportul dimensiunilor reale (va intelege ca floarea sau iarba nu-i inalta cat un copac). Cand creste sunt alte jocuri care-i sporesc inteligenta: cele de constructii, cubulete colorate, jocuri labirint etc.
In primii ani de viata sistemul nervos al copilului tau continua sa se dezvolte cu o viteza uluitoare, numarul neuronilor crescand cu cateva miliarde si dezvoltand alte cateva mii de miliarde de legaturi intre neuronii deja existenti (sinpatse). De aceea medicii recomanda sa acordati copiilor macar pana in cinci ani o mare atentie pentru ca micutul sa se dezvolte armonios si corect.Iti propunem cativa pasi prin care imbunatatesti considerabil dezvoltarea sitemului nervos al copilului tau precum si functiile acestuia.
1. Arata-i afectiune si vorbeste-i des
inteligenta copilCu cat ii arati mai multa compasiune fara violenta si cu cat ii vorbesti mai mult, ariile empatizarii co comunicarii copilului tau vor fi mai dezvoltate. Il vei ajuta astfel ca mai tarziu nu doar sa inteleaga ce simt si cum vor reactiona ceilalti, ci chiar sa anticipeze. Nu te speria daca va deveni un bun manipulator, ii vei face fata, insa acesta este semn al dezvoltarii inteligentei.
2. Gaseste jocuri potrivite pentru varsta lui
Nu lasa sub nicio forma copilul in fata televizorului la desene animate sau in fata calculatorului, decat dupa 3-4 ani. Si nu-l lasa decat la un film de desene animate, ci nu o zi intreaga. In rest, gaseste-i copilului ocupatii constructive care ii vor dezvolta atat abilitatile motrice, cat si talentele. De exemplu pune-i la dispozitie o carte de colorat si stabileste imreuna cu el ca inainte de a incepe coloratul sa va uitati in carti cu animalute pentru a intelege culorile si rolul celor pe cre le coloreaza. Cumparati-i jucarii pentru a petrece timpul cu ele, pensule si acuarele etc.
3. Cantati si dansati cu micutul, inca de cand este in fasa
In felul acesta copilul va deprinde nu doar memorie auditiva, dar va incepe sa inteleaga legatura dintre miscare, ritm si sunet. Plus ca nu se stie niciodata ce talent are in muzica sau in dans, dar merita sa i le dezvolti. Foloseste sunete simple, melodii cu un singur instrument, indicat este pianul, fara percutie, sau cantati-i.
4. Raspunde-i bland intrebarilor
Copilul simte nevoia de a descoperi lumea din jur, ca atare, imediat ce invata cateva cuvinte, va dori sa le foloseasca in special pentru a cere si pentru a descoperi. Incepe astfel varsta intrebarilor si fiecare parinte stie ca nimic nu poate suna mai neobisnuit decat intrebarile copilului. Cum parintele este cea mai de incredere persoana din jurul lui, copilul va tinde sa afle de la tine despre tot ce ii starneste curiozitatea. Nu-l repezi, oricata treaba ai avea sau oricat de obosita ai fi. Raspunde-i bland si clar, astfel incat sa inteleaga.
5. Dezvolta-i pasiunea pentru carti
Chiar daca este mic si inca n-a invatat sa citeasca, il poti determina totusi sa manifeste pasiune pentru carti. Joaca-te impreuna cu el cu carti de copii. De exemplu ia o carte cu animalute si invatati impreuna denumirea lor, scoateti onomatopeele carateristice etc. Apoi citeste-i o poveste frumoasa sau o frantura dintr-una in fiecare seara. Va descoperi astfel ca intre acele coperti se pot afla lucrurui foarte frumoase.


Cum sa dezvolti inteligenta copilului tau!

Un grad inalt de inteligenta emotionala a copiilor tai le va asigura acestora, ca adulti, o viata fericita, responsabila si plina de succese. Iata 10 modalitati prin care iti poti ajuta copiii sa atinga un nivel inalt de inteligenta emotionala:

1. Fii un exemplu de inteligenta emotionala

Da, copiii tai te urmaresc indeaproape. Ei observa cum raspunzi la frustrare, cat de rezistent esti, si, mai ales, observa daca tu esti constient de sentimentele tale si de sentimentele celor din jurul tau.


2. Fii dispus sa spui "nu" copiilor tai


Exista o gramada de lucruri interesante pentru copii. Iar copiii tai vor cere multe dintre acestea. Refuzul tau va da prilejul copiilor tai sa aiba de a face cu dezamagirea, sa invete sa isi controleze impulsurile. Dintr-un anume punct de vedere, sarcina ta ca parinte este de a permite copiilor sa fie frustrati pentru ca apoi sa isi rezolve singuri problema. Copiii ce primesc intotdeauna ceea ce doresc nu sunt foarte fericiti.


3. Fii constient de zonele tale "fierbinti"


Invata care sunt lucrurile care te scot din sarite si de ce se intampla asa. Deoarece nu ai controlul situatiei? Deoarece nu esti respectat? In spatele acestor situatii se afla frica de ceva. Trebuie sa iti cunosti si sa iti recunosti frica, pentru a reduce riscul aparitiei momentelor de criza atunci cand esti impreuna cu copiii. Faptul ca iti cunosti zonele "fierbinti" nu le face sa dispara, insa este de mare ajutor in evitarea si rezolvarea lor.


4. Incearca sa nu judeci oamenii


Incearca sa nu categorisesti oamenii. Mai bine eticheteaza sentimentele. Spune "El pare suparat" in loc de "Ce prost e!". Cand copilul plange sau smiorcaie, va fi mult mai bine daca i-ai spune "Pari suparat" decat daca ii ceri sa se opreasca. Daca ii lipsesti pe copii de sentimentele pe care le incearca, acestea se vor refugia in subsol si vor deveni mai puternice.


5. Incepe sa iti antrenezi copiii


Dupa varsta de 3 ani poti sa incepi sa iti antrenezi copiii pentru a-i ajuta sa fie mai responsabili. In loc de "Pune-ti caciula si manusile" poti intreba "Ce mai ai nevoie pentru a merge la scoala?". Spunandu-le in mod constant copiilor ceea ce trebuie sa faca, nu ii ajuti sa isi dezvolte increderea in fortele proprii si responsabilitatea.


6. Participa la problemele copiilor


Orice problema care apare in viata copilului este si treaba ta. Multe probleme in familie devin mai mari deoarece parintii raspund intr-un mod care exacerbeaza problema. In cazul in care copilul greseste ceva, adu-ti aminte cat de important este sa raspunzi calm si rational.


7. Implica-ti copiii, inca de mici, in sarcinile gospodaresti


Cercetarile efectuate sugereaza faptul ca acei copii care au fost implicati in realizarea sarcinilor gospodaresti de la o varsta frageda tind sa fie mai fericiti si sa aiba mai mult succes in viata. De ce? Inca de mici, ei invata ca sunt o parte importanta a familiei. Copiii doresc sa faca parte din familie si sa simta ca sunt valorosi.


8. Limiteaza accesul copiilor la mass media


Copiii au nevoie de joaca, nu de timp petrecut in fata unui ecran. Pentru dezvoltarea creativitatii si a indemanarii in rezolvarea problemelor, permite-le copiilor sa se joace liberi. Majoritatea mesajelor cuprinse in mass media actuala vor da lectii copiilor despre consumism, sarcasm si violenta. Ceea ce copiii invata de la tine sau din joaca libera ofera baza unei viitoare inteligente emotionale.


9. Discuta despre sentimentele din cadrul familiei


Stabileste scopurile emotionale in cadrul familiei. Cum ar fi: fara strigate, fara porecle, respectul acordat tuturor, tot timpul etc. Familiile care discuta despre scopurile lor au mari sanse de a fi constiente de acestea si de a le atinge. Ca parinte, trebuie sa "faci cum zici".


10. Copiii tai sunt minunati


Nu exista o cale mai importanta in crearea inteligentei emotionale in copiii tai decat aceea de a-i privi ca fiind minunati si capabili. O lege a universului zice "Ceea ce gandesti se va dezvolta". Daca iti privesti copiii ca fiind minunati si gandesti despre ei ca sunt minunati o sa ai parte de multe "minuni". Daca iti privesti copilul ca fiind o problema, o sa ai parte de probleme.


Sa ai un coeficient de inteligenta mare este minunat, insa un coeficient mare de inteligenta emotionala este chiar mai bun. Transforma aceste 10 idei in obiceiuri zilnice si o sa oferi copiilor tai cea mai mare sansa posibila pentru a deveni niste adulti fericiti, productivi si responsabili.
Daca vrei ca micutul tau sa fie mai istet si sa aiba o dezvoltare intelectuala rapida si productiva este esential sa arunci un ochi in ceea ce mananca. Exista alimente "hrana pentru creier" care ajuta la dezvoltarea copilului, imbunatatind functiile creierului, memoria si concentrarea!

Somonul

Inlocuieste orice tip de peste pe care i-l dai micutului cu somon si va avea numai de beneficiat! Bogat in acizi Omega 3, EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid docosahexaenoic, somonul reprezinta una dintre cele mai importante alimente pentru dezvoltarea functiilor creierului. Poti adauga somonul in sandvisurile pentru scoala, in supe sau chiar preparat pe gratar.

Oua

Fie ca i le dai la micul dejun sau ca le pui intr-un sandvis, ouale sunt esentiale pentru functiile cognitive ale copilului. Ele contin cele mai calitative proteine dintre toate alimentele. Incearca sa eviti sa i le dai prajite ochiuri in mult ulei, si mai mult fierte sau omleta.

Unt de arahide

Arahidele si untul de arahide sunt o sursa esentiala de vitamina E, un antioxidant puternic care protejeaza membranele nervoase ale creierului. De asemenea, contine tiamina care ajuta creierul si sistemul nervos sa foloseasca glucoza pentru energie.

Lactate

Lactatele sunt o parte importanta in alimentatia copilului. Ele contin vitamina B, esentiala pentru dezvoltarea tuturor functiilor creierului. In plus, acestea furnizeaza si o cantitate mare de proteine si carbohidrati care reprezinta o sursa de energie esentiala pentru creier.

Cereale integrale

Creierul copilului are nevoie constant de surse de glucoza, iar cerealele integrale procura creierului treptat aceste resurse pentru a le folosi. Fibrele continute de acestea ajuta la eliminarea treptata a glucozei in organism. Vitamina B reprezinta o sursa esentiala pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului.

In ziua de azi, exista o multime de surse de cereale integrale pentru copii: de la simpli biscuitei, la cereale pentru lapte si pana la paine, poti cumpara copilului tau aceste alimente pretioase pentru performantele lui mentale.

Carne de vaca

Fierul este un mineral care ajuta copiii sa fie energici si concentrati la scoala. Carnea slaba de vacuta este una dintre cele mai importante surse de fier pentru copii. Ea contine si zinc, un mineral care ajuta memoria copilului.

Ovazul

Ovazul, precum si faina realizata din aceasta cereala reprezinta unele dintre cele mai importante alimente pe care i le poti da copilului pentru a-si dezvolta functiile creierului. Ele procura copilului energia necesara pentru primele ore ale diminetii, ajutand intelectul sa functioneze la capacitate maxima.

Ovazul reprezinta o sursa esentiala de vitamina E, potasiu, zinc, dar si a complexului de B-uri, cumul de vitamine si nutrienti care ajuta creierul sa functioneze cum trebuie.

Poti folosi faina de ovaz pentru a face prajiturele copilului sau poti cumpara cereale care-l contin pentru a le consuma cu lapte dimineata. Nici gustarile cu ovaz nu lipsesc, existand pe piata o multime de biscuitei deliciosi care contin aceasta cereala.

Fructele de padure
Coacaze, afine, mure, zmeura, dar si capsuni sau cirese, visine – toate aceste minunatii de fructe colorate sunt esentiale pentru dezvoltarea unui copil. In general, pe cat de intensa este culoarea, pe atat de nutritiv este fructul. Ele contin resurse esentiale de antioxidanti, in special vitamina C. De asemenea, ele ajuta la imbunatatirea memoriei la copii.

Legume colorate

Alege in alimentatia micutului tau legume cat mai colorate - rosii, dovleac, spanac, avocado, morcovi, broccoli etc. - deoarece cu cat au culori mai puternice, cu atat contin mai multi antioxidanti care mentin celulele creierului sanatoase si in continua dezvoltare.

Legume boabe

Aceste legume sunt speciale, pentru ca procura copilului aproape toti nutrientii de care nevoie: proteine, carbohidrati complecsi, fibre si o multime de vitamine si minerale. Copiii care consuma astfel de legume (mazare, fasole boabe, soia etc.) functioneaza la capacitate maxima din toate punctele de vedere, mai ales cognitiv.

Copilul ar trebui sa bea macar 1 litru de apa pe zi. Apa are un rol benefic pt activitatea cerebrala. Practicati teste de inteligenta cu copilul dvs. Transformati-le in joaca. Matematica poate fi foarte distractiva!! Pentru a afla mai multe informatii despre testele de inteligenta vizitati: www.ecopii.ro/Inteligenta-IQ/index.html  
Conversati cat mai mult cu copilul dvs. Folositi orice ocazie pentru a discuta dar mai ales a "asculta". S-a constatat ca un copil care este ascultat cu atentie de parinti, fara a fi intrerupt se dezvolta mult mai bine devenind mai inteligent. Deci, discutati despre orice: cum a fost azi la scoala, despre evenimente petrecute in timpul saptamanii, comentati articole din ziare etc.
In urma studiilor efectuate de specialisti s-a observat ca acei copii care studiaza un instrument muzical au abilitati mult mai dezvoltate fiind cu un pas inaintea celorlalti copii: termina mult mai repede lectiile, au mintea mai clara si au concentrare mai buna.

Expuneti-va copilul la cat mai multe evenimente interesante: organizati excursii la muzeu, gradina zoologica, dar si in locuri putin mai neobisnuite: aeroport, magazine, evenimente mondene. Oriunde copilul poate invata cate ceva.
Jocurile stimuleaza creierul copilului. Jocurile de puzzle, de carti, sahul, antreneaza mintea, de aceea trebuie folosite des. Jocurile de cuvinte, rebus, cuvintele incrucisate dezvolta vocabularul. Majoritatea testelor IQ se bazeaza pe abilitatiile verbale. Parintii ar trebui sa-si ajute copiii in acest sens. Cititul unei carti impreuna cu copilul dvs este foarte important, fiind un mod de a-i dezvolta vocabularul si abilitatile verbale.