joi, 19 mai 2011

Copilul imi spune ca este plictisit

Nu ignorati plictiseala copilului, mai ales daca persista cateva saptamani. Aceasta pentru ca ar putea fi vorba de o depresie in toata regula. Daca insa micutul are doar cateva zile in care nu este interesat de nimic, parintii sunt cea mai buna „unealta” impotriva plictiselii.

„Ma plictisesc!”, „N-am ce sa fac!”, „Vreau si eu sa mi se in­tample ceva!” Iata cateva expresii prin car
e copilul poate sa-si exprime plictiseala. De cele mai multe ori, doar vrea sa va atraga atentia. Iar daca detectati aceasta intentie, incu­ra­ja­ti-l sa lucreze ceva, decat sa va dati peste cap ca micutul se „plictiseste”.

Daca il ignorati pu­tina vreme, asa-zisa plicti­sea­la dispare de la sine. Nu tre­bu­ie sa il ignorati insa daca plic­tiseala se traduce prin pier­de­rea interesului fata de activitatile cotidiene, prin faptul ca micutul se izoleaza in casa, are semne vizibile de oboseala sau daca evita lucrurile ca­re ii faceau placere.


In aceste cazuri, poate sa nu mai fie vorba de banala plictiseala, ci chiar de depresie si cel mai indicat este sa consultati un psiholog pentru copii. Atentie! De­pre­sia poate debuta chiar de la frageda varsta de 5 ani.


Daca insa nici nu incearca sa va atraga atentia dintr-un moft si nici nu e vorba de o stare an­xioasa, e de datoria parin­ti­lor sa aloce timp micutului si sa poarte discutii lungi, pent­ru ca acestea sunt un antidot ex­trem de eficie
nt impotriva plictiselii.

Puteti sa incepeti o con­versatie prin care sa ajungeti in intimitatea copilului cu o intrebare simpla: „Ce-ai vrea sa te faci cand o sa fii mare?” E un pretext ideal ca micutul sa va povesteasca despre gan­durile, sentimentele lui sau de­spre ce actiuni ar vrea sa in­tre­prinda. In timpul acestor dis­cutii, evitati doar sa aveti un aer superior.


Daca va spune si ceva ce il deranjeaza, celebra fraza: „Am trecut si eu prin asa ceva si n-am murit” intrerupe oric
e comunicare reala. De asemenea, ideal ar fi sa purtati aceste conversatii intr-un alt mediu decat cel de acasa, pentru ca astfel sunt si mai eficiente.

- Copilul foloseste de cele mai multe ori televizorul ca un inlocuitor pentru a face ceva constructiv. Asa ca reducerea orelor petrecute in fata ecranului il va ajuta sa nu se mai plictiseasca.  


- Jucati-va cu el. In afara de prietenii de la scoala sau de la gradinita, micutul are nevoie de parinti in chip de prieteni. Cel mai important este insa daca vorbiti despre orice, de la egal la egal, inclusiv ceea ce va intereseaza pe voi
, parintii. 

- Lasati-i permanent la indemana pixuri, creioane si caiete. 


- Nu fiti zgarciti in a-i cumpara jucarii adaptate varstei.

Niciun comentariu: