miercuri, 27 octombrie 2010

Alte remedii naturiste

Este posibil sa pacalim guturaiul, daca avem la indemana cateva remedii naturiste.

Rinoreea - scurgerea nazala, durerile de cap, musculare si durerea in gat si toate celelalte simptome neplacute ale guturaiului pot fi tratate usor si sigur cu extracte din plante si ceaiuri. Administrate inca din perioada in care suntem sanatosi, multe dintre aceste remedii blande pot preveni aparitia guturaiului.

Ser fiziologic
Rinoreea poate fi tratata cu ajutorul serului fiziologic. 'Acesta poate fi cumparat din farmacii, dar il putem prepara cu usurinta si acasa. Nu este nevoie decat de un gram de sare grunjoasa, neagra si 100 ml de apa', precizeaza dr Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med. Bolnavul trebuie sa isi administreze cate o picatura in fiecare nara, de trei ori pe zi, pe parcursul a 4-5 zile.

Pentru refacerea mucoasei nazale, specialistul recomanda cateva picaturi de ulei de catina pentru fiecare nara. Se administreaza seara, cu o atentie deosebita, avand in vedere ca uleiul de catina pateaza.

Pentru ochii care curg sunt recomandate compresele cu ceaiuri de plante. Dr Cristina Balanescu mentioneaza ca 'este o eroare folosirea compreselor cu musetel, intrucat acestea irita ochii. Un remediu foarte eficient este infuzia de albastrele, care se prepara cu o lingurita de flori uscate la 200 ml de apa clocotita. Compresele trebuie sa fie caldute (nu fierbinti, dar nici reci) si se aplica pe ochiul inchis. Se folosesc doar comprese sterilizate, procurate din farmacii. intr-un interval de 10 minute, compresele se schimba din doua in doua minute', ne sfatuieste dr Cristina Balanescu.

Comprese pentru dureri de cap
Durerile de cap specifice guturaiului pot fi combatute cu ajutorul compreselor cu pedicuta sau cu creasta cocosului. Una dintre cele doua plante uscate se asaza intre doua bucati de tifon, apoi se pune compresa deasupra aburilor provenind de la apa fierbinte, astfel incat planta sa se umezeasca. Compresele se aplica pe frunte si pe tample timp de 15 minute. Durerile de cap se pot trata de asemenea prin masajul fruntii si tamplelor cu ulei de lavanda. Se aplica o picatura pe deget, apoi prin miscari circulare se maseaza tamplele si fruntea. Initial, miscarile se efectueaza in sensul acelor de ceasornic, iar apoi in sens invers.

Dr Cristina Balanescu recomanda pentru durerile musculare masajul cu un ulei ce poate fi preparat si in casa. Se prepara un amestec din 100 ml de ulei de masline extravirgin, 15 picaturi de ulei de lavanda si o lingurita de ulei de sunatoare. 'Masajul poate fi inlocuit cu aplicatii cu ulei, efectuate pe zone mai restranse: ceafa, brate si atat cat putem atinge din spate', spune specialistul.

Un alt simptom de care trebuie sa ne ingrijim este durerea in gat. Ea poate fi tratata cu ceai de nalba indulcit cu miere, la care se adauga multa zeama de lamaie. La 250 ml de apa, echivalentul unei cani, se adauga o lingurita de planta uscata si maruntita.

CEAIURI. Guturaiul poate fi insotit si de cresterea temperaturii corpului, ceea ce provoaca pierderea multor lichide prin transpiratie sau prin urinare. Drept urmare, in aceasta perioada, este recomandat consumul de lichide, mai ales sub forma ceaiurilor. Cele mai recomandate sunt: ceaiul de macese, de catina, de nalba. Zece fructe de macese sau o lingura de fructe crude sau uscate de catina se fierb timp de 5 minute. Ceaiul obtinut se strecoara si se bea indulcit cu miere, putand fi consumate 3-4 cani pe zi.

Jurnalul national

Niciun comentariu: