duminică, 3 februarie 2013

Apa + Faina = Maia

Apa + Faina = Maia

maia Apa + Faina = Maia
Nu voi pretinde ca e usor sa cresti o maia de la zero. In anumite conditii, experimentul poate esua, pentru ca in faza asta incipienta e prea fragil si depinde de prea multi factori. Am citit pe forumuri de frustarile persoaneleor care au incercat in repetate randuri, fara succes, sa creasca o cultura de maia. Procesul dureaza 5 zile, insa odata facut, e foarte usor de intretinut. Eu am facut maiaua pe care o folosesc acum in urma cu doi ani. Mi-a iesit din prima, deci am toate motivele sa cred ca va va reusi si voua.
Mai simplu decat de la o face de la zero, e sa rogi pe cineva care are sa iti dea o bucata din cultura mama (asa se numeste maiaua matura, perpetuata de la paine la paine). Cunoasteti pe cineva? Eu acum doi ani abia descoperisem ce e maiaua, si nu cunosteam pe nimeni care sa posede asa ceva. Azi pretind ca stiu cateva lucruri despre paine, dar inca nu cunosc pe nimeni de la care as putea cere (bine pentru mine ca nu am nevoie sa cer) Scriind asta mi se pare trist ca in 2 ani nu am reusit sa conving pe nimeni din cunoscuti sa faca paine… sper sa am mai mare succes cu voi.
Poate la fel de simpla, dar putin mai costisitoare, e varianta de a cumpara de pe internet o cultura uscata de maia. Exista aceasta posibilitate, am citit la altii, dar nu va pot face recomandari de unde sa luati si daca e buna.
Cea mai complicata metoda, dar pe care v-o recomand, este sa faceti voi propria voastra maia. In primul rand ai satisfactia ca ai reusit sa cresti un organism viu, ca asta e de fapt, care iti va folosi ani de zile de acum inainte la facutul painii. In al doilea rand te familiarizezi cu mirosul, cu consistenta si cu modul de intretinere sau hranire. Apoi ai certitudinea ca ai pus exact ingredientele pe care le-ai dorit, intr-un mod garantat igienic.
Va voi explica in continuare cum se face, pas cu pas. Daca va impotmoliti, si prin comentariile voastre veti cere un tutorial cu poze, atunci voi face si eu un starter nou, ca sa va pot ghida mai bine.
Eu am urmat indicatiile de aici:
http://www.io.com/~sjohn/sour.htm
http://www.wildyeastblog.com/
Pentru inceput aveti nevoie de:
Ingrediente:
-faina alba
-faina de secara (aceasta e doar pentru a porni cultura, in final veti avea o maia de faina alba)
-apa la 25C- daca nu aveti termometru, verificati cu mana- trebuie sa fie neutra la atingere
Ustensile:
-un recipient de preferinta transparent, cu capac cu capacitate de minim 900ml (de ex. un borcan, sau o cutie inalta de plastic)
-un cantar de bucatarie – daca nu aveti, faceti rost de unul, pentru ca il veti folosi la toate retetele de paine
-o spatula (eu la vremea respectiva nu aveam, am folosit o lingura de inox)
-un termometru instant pentru a verifica temperatura apei- optional
-un scotch, sau banda adeziva
Indicatii:
-In prima faza, amestecul de faina si apa care creste in borcan se numeste “cultura”, la sfarsit, cand devine stabila, matura si capabil sa dospeasca o paine, se va numi “maia”.
-In prima zi, se lasa cultura 24 de ore, apoi se trece la un ciclu de hranire din 12 in 12 ore, asa ca programati-va inceputul in asa fel incat cele 12 ore sa nu cada exact in miezul noptii. Contrar a ceea ce ati putea citi pe net, lingura de inox nu “omoara” cultura, singurele lucruri care ar putea-o omori sunt apa fierbinte (peste 38C) si sarea.
-Hranitul implica aruncatul unei cantitati din cultura, apoi adaugatul unei cantitati de apa si faina. Intotdeauna se adauga apa in cultura, se amesteca bine cu lingura (ca sa se oxigeneze), apoi se adauga faina si se amesteca din nou.
-dupa faza de amestecat, se lipeste o fasie de banda adeziva pe toata inaltimea containerului, si se face un semn cu markerul in dreptul nivelului de cultura. in felul acesta se poate controla cat a crescut in cele 12 ore.
-la sfarsit se pune capacul, dar nu se inchide etans, pentru ca gazele acumulate sa poata iesi. Atentie la acest detaliu, pentru ca presiunea din borcan va fi destul de mare.
Ziua 1 (sa presupunem ca incepeti dimineata)
-se amesteca 100g apa, 50g faina secara, 50g faina alba
-se lasa 24 ore intr-un loc ferit de curent, mirosuri de parfum si calduros
Ziua 2
dimineata
-la fundul containerului ar trebui sa se vada mici semne de viata (bule, bulbuci), dar nu obligatoriu. Se pastreaza 75g cultura, restul se arunca. Se adauga 75g apa, 25g faina secara si 50g faina alba
seara
-s-ar putea vedea semne de viata, dar s-ar putea ca acestea sa fie mai putine decat dimineata. o singura bula daca este, e bine. La fel ca dimineata, se pastreaza 75g cultura si se hraneste cu 75g apa, 25g faina secara si 50g faina alba.
Ziua 3
dimineata
-se repeta procedeul din ziua dinainte, indiferent daca cultura pare vie sau nu
seara, si a 4-a zi dimineata
-se continua hranirea ca si pana acum. Incep sa se observe semne vizibile de viata, volum marit, bule din ce in ce mai viguroase.
In momentul in care cultura isi dubleaza volumul in decurs de 12 ore (in mod normal acest lucru se va intampla in ziua a 4-a, sau a 5-a), se continua hranirea doar cu faina alba (75g cultura, 75g apa, 75g faina alba)
Dupa 5-7 zile, cultura ar trebui sa fie capabila sa isi dubleze volumul in 8 ore, sau mai putin de 8 ore, sa aiba un miros placut, usor acru, si sa fie plina se bulbuci. Ceea ce inseamna ca ati reusit sa obtineti o maia cu 100% hidratare, care e gata sa fie folosita pentru paine.
In viitor, voi posta modul in care se hraneste si se mentine maiaua matura, felul in care se poate transforma dintr-o maia lichida (ca cea pe care tocmai ati facut-o, de 100%) intr-una cu consistenta groasa (de ex. 66% hidratare), dintr-o maia cu faina alba, intr-o maia de secara sau grau integral, cand reteta o cere.

Niciun comentariu: