miercuri, 13 februarie 2013

Hipertensiunea tratata cu remedii naturale

40% dintre români sufera de hipertensiune În România hipertensiunea are rolul cel mai important în producerea mortalitatii, statisticile medicale aratând ca din o suta de oameni care mor, 62 sunt bolnavi de inima. În contraexemplu, în tarile din Uniunea Europeana, rata mortalitatii cauzata de hipertensiune este de doar 37%. Cele mai multe persoane cunoscute ca suferind de hipertensiune locuiesc în zona Banatului si în Bucuresti, procentul acestora fiind de aproximativ 50%.

Ce este tensiunea arteriala?
Sângele este transportat de inima la tesuturile organismului prin artere, presiunea sângelui reprezentând forta cu care împinge sângele în peretii arterelor. La fiecare bataie a inimii (60-70 batai pe minut în repaus) se pompeaza sânge în artere. Presiunea arteriala este maxima în momentul contractiei inimii si pomparii sângelui. Aceasta se numeste presiune arteriala sistolica. Când inima se relaxeaza, între batai, presiunea arteriala scade. Aceasta reprezinta presiunea arteriala diastolica. Tensiunea arteriala este considerata normala atunci când are valori mai mici de 140/90 mm Hg. Anumite activitati fac ca presiunea arteriala sa creasca sau sa scada. De exemplu, daca alergati dupa autobuz, presiunea arteriala creste. Când dormiti, presiunea arteriala scade. Aceste variatii ale presiunii arteriale sunt normale. Unele persoane au o presiune arteriala ce sta majoritatea timpului la valori ridicate. Sângele acestor persoane împinge în peretii arterelor cu o forta mai mare decât în mod normal. Vorbim în acest caz despre hipertensiune.

Care sunt cauzele si factorii de risc?
- Fumatul, consumul de alcool, obezitatea, stresul sau un stil de viata sedentar sporesc riscul de aparitie a hipertensiunii.
- Carente în alimentatia mamei în timpul sarcinii pot predispune fatul la hipertensiune.
- Copiii care se nasc supraponderali sunt mai expusi riscului de hipertensiune ca adultii.

Care pot fi complicatiile bolii?
În cazul netratarii adecvate a hipertensiunii se poate ajunge la probleme medicale seriose cum ar fi ateroscleroza (îngrosarea
arterelor), infarctul de miocard (atacul de inima), dureri de piept (angina), marirea volumului inimii (hipertrofia), suferinta rinichilor sau chiar accident vascular cerebral.

Cum putem preveni aparitia hipertensiunii arteriale?
Pentru a putea preveni aparitia hipertensiunii arteriale este indicat sa reducem cât mai mult factorii de risc. Astfel, sunt foarte
importante urmatoarele: evitati fumatul, mâncati o dieta sanatoasa, nu consumati alcool în exces, faceti exercitii fizice în mod
regulat, supravegheati-va greutatea (o talie de peste 100 cm la barbati si 90 cm la femei prezinta un risc sporit) si evitati stresul.

Cum tratam hipertensiunea?
În primul rând, trebuie stiut ca hipertensiunea trebuie tinuta sub observatie si tratata de medic. Pe lânga tratamentul medicamentos pe care multi pacienti hipertensivi îl folosesc, noi va propunem câteva remedii naturale, diete si exercitii fizice care vor veni în sprijinul tratamentului.

1. Dieta
a. Prima regula a dietei bolnavului hipertensiv este sa consume  . Nu adaugati sare la mâncare si nu consumati alimente care contin sare adaugata. Reduceti consumul de alimente ce contin bicarbonat de sodiu, de peste sau carne afumata tratata cu nitrat de sodiu. Folositi un înlocuitor de sare de la farmacie, care contine potasiu si magneziu, elemente ce scad tensiunea.
b. Consumati alimente cu un continut scazut în grasimi si calorii. Grasimile contin un numar mare de calorii, asa ca reducând consumul de grasimi reduceti si caloriile. Evitati deci, alimente precum untul, margarina, carnea grasa, brânza, prajelile, dulciurile etc. Dintre alimentele cu continut scazut în grasimi pe care le puteti consuma cu încredere sunt:
- carnea de pui sau curcan la cuptor, gratar sau fiarta (fara piele); pestele; file de muschi fara grasime.
- laptele degresat, brânza nesarata.
- fructele si legumele proaspete, congelate sau uscate.
- cerealele si pâinea cu continut redus de sare.
c. Mâncati suficiente alimente care contin acizi grasi esentiali: peste gras, nuci, seminte si ulei de masline.
d. Mâncati alimente bogate în amidon si fibre. Ele reprezinta un substituent excelent pentru grasimi, având un continut redus de calorii, dar bogat în vitamine si minerale.
Dintre aceste alimente enumeram fructele, legumele, cerealele, orezul, mazarea si fasolea uscata.
e. Consumati mai multe alimente bogate în calciu, cum ar fi lactatele. Alegeti-le pe cele cu un continut scazut de grasime.
f. Potasiul poate scadea tensiunea arteriala. Cele mai bogate în potasiu sunt bananele, rosiile si mazarea.
g. Reduceti la minim consumul de cofeina si beti foarte putin alcool.
h. Usturoiul ajuta la dilatarea vaselor sangvine, implicit scade tensiunea arteriala.

2. Exercitiile fizice
Faceti exercitii aerobice zilnice, cum ar fi mersul pe bicicleta sau pe jos. Miscarea si scaderea în greutate reduc mult tensiunea arteriala. Evitati sa ridicati greutati mari.
Unul din cele mai bune tratamente antihipertensive este uleiul de peste, bogat în acizi grasi omega-3. Acesti acizi sunt prelucrati în organism si sunt transformati în niste substante extrem de active, numite eicosanoizi. Acestia scad nivelul de trigliceride (grasimi) din sânge, dilata vasele de sânge, fluidifica sângele si scad astfel tensiunea.

Plantele care ne ajuta la tratarea tensiunii arteriale crescute
- Paducelul este o planta care tonifica inima, dilata vasele coronare si normalizeaza ritmul batailor cardiace. Prin actiunea lui, paducelul se aseamana cu efectul produs de betablocante si de diuretice, medicamente folosite în medicina clasica pentru scaderea tensiunii arteriale. Planta se poate folosi în cadrul tratamentului sub forma de infuzie, tinctura, macerat, decoct sau esenta sau gemodrivat. Curele cu paducel se fac perioade lungi, peste 6 luni pe an. Atentie, nu este indicat ca administrarea preparatelor cu paducel sa se faca în acelasi timp cu tratamentul medicamentos, fiind recomandat consultul prealabil al medicului cardiolog.
- Isopul scade presiunea sângelui, având actiune de dilatare a arterelor. Pentru tratament se foloseste infuzia de isop, preparata din 1 lingura de planta la o cana de apa. Se beau zilnic câte 2 cani din aceasta infuzie.
- Infuzia de talpa-gâstei scade tensiunea arteriala prin efectul ei de reglare a ritmului cardiac si a presiunii sangvine. Se prepara o infuzie din 3 linguri de planta la o cana cu apa si se iau câte 3 linguri pe zi din aceasta infuzie.
- Brânca-ursului este si ea o planta renumita pentru efectele ei de scadere a tensiunii arteriale. Ea dilata vasele de sânge periferice, ceea ce are ca rezultat reglarea rapida, puternica si eficienta a presiunii sangvine. Se foloseste pentru tratament tinctura de brâncaursului, câte 1 lingurita de 2 ori pe zi.
- Rozmarinul amelioreaza circulatia si regleaza ritmul batailor inimii. Aceste efecte se datoreaza uleiului volatil pe care planta îl contine. Într-o cana cu apa rece se pun 1 lingurita de rozmarin si 3 lingurite de vâsc. Se lasa la macerat timp de 12 ore. Se beau câte 2 cani pe zi de preparat, dimineata si seara, timp de o luna.
- Usturoiul este util în scaderea tensiunii deoarece contine sulfide care distrug colesterolul, îmbunatatind astfel circulatia sângelui. Puneti 350 g de usturoi zdrobit în 100 g alcool si tineti la macerat 10 zile. Decantati apoi usturoiul si luati de 3 ori pe zi câte 15 picaturi de suc de usturoi.
Articol oferit de revista “Tratamente naturiste“
Autor: Dr. Iulian BOZOVICI, medic cardiolog la clinica Doctor Acasa
sursa: hofigal.eu

Niciun comentariu: