In conceptia yogina, una dintre cheile sanatatii se gaseste in intestin.
Organismul fizic se intoxica in mod sistematic si fara intrerupere pe
intreaga durata a vietii. Una dintre cauzele principale ale imbatranirii
premature si ale senilitatii este acumularea de toxine in organism prin
autointoxicare. Orice celula in viata produce toxine. Exista insa o
sursa de autointoxicare extrem de periculoasa, fiind alcatuita din
otravurile care se filtreaza prin peretele intestinal pentru a imbacsi
intregul organism. Chiar si aceia care nu sunt constipati, sau cel putin
cred ca nu sunt, au totusi o sursa permanenta de autointoxicare in
intestinul gros.
Evacuarea, chiar cotidiana, a intestinului nu
exclude faptul ca mucoasa poate fi acoperita cu o coaja de sedimente,
ele incrustandu-se acolo, putin cate putin, si nefiind NICIODATA
eliminate. Aici, ele provoaca fermentatii putrede ale caror toxine se
imprastie in intregul organism. Irigatia permanenta a mucoasei
intestinale se afla la originea a numeroase forme de cancer. Cazurile de
cancer ale intestinului bat toate recordurile in comparatie cu alte
organe ale corpului. Aceasta boala nu este insa singurul rau de temut
pentru persoanele cu colonul acoperit cu o coaja de materii fecale
neeliminate.
Bolile direct imputabile autointoxicatiei: ciroza,
reumatism, dizenterie, artrita, nevrita, psihoza, maladiile inimii, boli
ale pielii, miros in gura, litiaza, insomnia, sciatica, anemie. Acestea
se datoreaza recircularii toxinelor.
Sedentarismul favorizeaza autointoxicatia. Clismele nu reprezinta o solutie. Ele produc constipatie, tulbura peristaltismul. Metoda ideala este SHANK PRAKSHALANA . Apa (usor sarata) absorbita pe gura ajunge in stomac unde, condusa de miscari simple, parcurge tot intestinul pana la iesire. Daca
aceasta nu se produce imediat, sau cel putin dupa un interval de 5
minute, se vor reface din nou miscarile indicate, fara a se mai bea apa,
apoi ne reintoarcem la toaleta. Daca, in mod cu totul exceptional,
rezultatul nu se produce, va trebui sa amorsam evacuarea, eventual
printr-o clisma cu apa, cu mijloace obisnuite (irigator).
Odata ce sifonul a fost amorsat, sau de indata ce primele scaune au aparut, restul urmeaza in mod automat.
Dupa
fiecare trecere la toaleta, dupa folosirea hartiei uzuale, se va spala
anusul cu apa calduta, si se va sterge, ungandu-l cu ulei pentru a
preveni o iritatie datorata sarii.
Dupa aceasta prima trecere la toaleta, trebuie:
• sa bei din nou un pahar cu apa calda sarata.
• sa efectuezi toate miscarile si sa te intorci la toaleta, caci de fiecare data va avea loc o noua evacuare.
Se
va continua astfel alternanta baut apa calda sarata - exercitii - W.C.
pana ce apa iese tot asa de curata si limpede ca la intrare, ceea ce,
dupa gradul de acoperire cu coaja a colonului corespunde absorbtiei a
10-14 pahare de apa sarata, rareori necesitand mai mult.
Atunci
cand esti satisfacut(a) de rezultat sau cu alte cuvinte de indata ce apa
va fi indeajuns de curata, dupa cum doresti, vei putea:
a) sa nu
mai faci nimic, si in aceasta situatie vei mai merge inca de cateva ori
la toaleta, in ora care va urma, acesta fiind singurul inconvenient.
b)
sa consumi 3 pahare de apa calda nesarata si sa iti provoci relexul
vomitativ (VAMANA DHAUTI), acesta dezamorseaza sifonul si goleste
complet stomacul. In general yoginii fac intotdeauna VAMANA DHAUTI dupa
SHANK PRAKSHALANA .
Pregatire:
Lasi sa se
incalzeasca apa sarata intr-un dozaj de 5-6 grame sare la litru, ceea
ce reprezinta mai putin decat concentratia serului fiziologic (o
lingurita, rasa, cu sare, la un litru apa); obligatoriu apa sa fie
sarata, caci daca este pura va fi absorbita prin osmoza, strabatand
mucoasa intestinala si fiind evacuata pe cale normala ca urina, si nu
prin anus cum e de asteptat la aceasta procedura.
Daca apa iti se pare prea sarata la gust, poti sa-i reduci concentratia pana cand ti se va parea acceptabila.
Momentul propice:
Dimineata pe nemancate.
Vei tine cont ca tehnica dureaza mai mult de o ora. In acea zi si nici a
doua zi nu se fac asanas (exercitii de yoga) si nici un fel de efort.
Mod de executie:
Iata
schema desfasurarii complete a purificarii, in afara de miscarile
necesare pentru a asigura trecerea apei de-a lungul tubului digestiv,
care vor fi descrise mai departe:
1. bei un pahar cu apa sarata calda (temperatura va fi precum a unei supe calde);
2. imediat dupa aceea se vor executa toate miscarile prescrise;
3. bei apoi inca un pahar de apa, care va fi urmat din nou de intreaga serie de miscari.
Continui astfel absorbtia cate unui pahar de apa sarata cu exercitiile indicate.
In
timp ce faci SHANK PRAKSHALANA, datorita grupajului de miscari, apa
trece aproape imediat in tubul digestiv, fara a cauza senzatie de
greata. Va trebui sa continui alternanta: absorbtie apa - miscarile
indicate, pana ce ai baut 6 pahare in total. In acest moment trebuie sa
mergi la toaleta. In mod normal, o prima evacuare se produce
instantaneu, fecalele normale muiate sunt urmate de scaune si mai moi,
apoi lichide (galbui).
Cauze ale unui eventual esec:
Dupa
ce ai consumat 4 pahare de apa, de exemplu, simti o senzatie de
supraincarcare ce ajunge pana la greata, aceasta inseamna ca gatul
pilorului nu se deschide cum ar trebui. Odata insa ce sifonul este
amorsat nu mai exista nici un fel de dificultate, si poti continua
linistit(a). Este posibil ca la unele persoane un dop de gaze, datorat
fermentatiei, sa impiedice amorsarea normala a sifonului. In acest caz,
este suficient sa apesi in mod ferm abdomenul cu mainile, realizand
masajul abdominal (sahaj agnisar dhauti) sau sa faci lumanarea
(sharvangasana) in afara seriei de exercitii indicate.
In situatia cea mai nefavorabila, atunci cand apa nu paraseste deloc stomacul, ai de ales între 2 solutii:
1.
sa faci „vamana dhauti”, sau cu alte cuvinte sa golesti continutul
stomacului, gadilind la baza limbii cu trei degete, pentru a declansa
reflexul vomitativ;
2. sa nu faci nimic, apa evacuandu-se de la sine, progresiv, sub forma de urina.
Dupa spalarea intestinelor prin acasta metoda este absolut necesar sa te odihnesti si sa eviti frigul.
Prima masa:
Dupa
ce ai terminat SHANK PRAKSHALANA trebuie in mod imperativ sa mananci
cel putin la o jumatate de ora si cel mai tarziu la o ora. Este
categoric interzis sa lasi tubul digestiv gol mai mult de o ora!
Prima
masa va fi alcatuita din: orez alb (nu orez complet sau cu coaja, care
ar irita mucoasa intestinala) fiert in apa, chiar foarte bine fiert,
astfel incat boabele sa se topeasca in gura. El poate fi servit in
bulion putin sarat, dar fara piper; eventual poate fi insotit de morcovi
bine fierti. La aceasta prima masa este absolut necesar sa se consume
cel putin 40 grame unt. Acesta poate fi topit chiar deasupra orezului,
fie sa-l mananci direct dintr-o lingura.
In caz ca-ti lipseste,
orezul poate fi inlocuit cu paste fainoase (macaroane, spaghete) cernute
cu branza tare, razuita sau cu o fiertura de grau ori ovaz.
Important:
In
nici in caz orezul nu va fi fiert in lapte. Timp de 24 de ore care
urmeaza dupa aceasta tehnica este absolut interzis sa consumi lapte sau
sa mananci iaurt, chefir, etc. Mai mult chiar, in timpul acelorasi 24 de
ore alimentele sau bauturile acide (aceasta este una din ratiunile
interzicerii iaurtului), fructele si legumele crude sunt interzise.
Painea este permisa numai la a doua masa. Toate branzeturile cu pasta
tare sau semitare sunt permise; sunt absolut interzise branza alba si
branzeturile fermentate, cascavalul de Bries, sau branza Camembert.
Dupa 24 de ore poti reveni la regimul tau alimentar obisnuit, evitand orice exces de carne.
Bauturi:
Absorbtia
apei sarate va antrena cu sine, prin osmoza, o parte din lichidele
organismului catre tubul digestiv. Este deci normal sa simti o sete
accentuata dupa ce ai terminat. Este absolut necesar sa nu consumi
lichide, nici macar apa curata, pana dupa prima masa, caci vei continua
sa alimentezi sifonul si vei merge fara incetare la toaleta.
Dupa
ce ai mancat prima data, poti sa bei moderat apa sau infuzii usoare
(tei, menta), apa minerala deloc. Alcoolul este strict interzis in
intervalul de 24 de ore care urmeaza.
Nu trebuie sa te surprinda
daca scaunele nu vor aparea decat dupa 24 sau 36 de ore. Ele vor fi acum
galben - aurii si inodore, precum acelea ale unui bebelus.
Aceasta tehnica trebuie efectuata de cel putin doua ori pe an, la schimbarea anotimpurilor. Cei care vor insa sa se purifice foarte bine, se pot supune la aceasta o data pe luna.
Celebrul yogin Brahmachari indica chiar sa se faca SHANK PRAKSHALANA la fiecare interval de 15 zile.
In cazurile de intoleranta la sare se poate recurge la o fiertura de praz, morcovi sau alte legume, chiar bulion.
Persoanele
constipate pot sa realizeze SHANK PRAKSHALANA in fiecare saptamana dar
numai cu 6 pahare de apa. In acest caz ciclul se realizeaza intr-o
jumatate de ora. Aceasta este cel mai bun reeducator al intestinului.
Unul dintre avantaje este ca nu slabeste peretii colonului.
Efecte binefacatoare:
Primul efect este de ordin eliminatoriu, prin evacuarea totala a sedimentelor incrustate in mucoasa intestinului gros.
Practicantii
carora o evacuare cotidiana le dadea iluzia ca nu au fost si ca nu sunt
constipati vor constata ca in materiile fecale sunt eliminate coji,
samburi, fire de par, etc., toate acestea fiind incrustate in intestin
de luni sau chiar de ani de zile.
Prin SHANK PRAKSHALANA toate
aceste murdarii sunt eliminate, pericolele de intoxicare datorate
prezentei toxinelor in permanenta distilare sunt suspendate.
Posibil
ca efectele benefice sa nu apara imediat, dar ele nu vor intarzia: dupa
2-3 zile, manifestandu-se prin prospetimea mirosului respiratiei,
printr-un un somn mai bun, prin disparitia eruptiilor sau a cosurilor de
pe fata sau de pe corp. Toate acestea se mentin, cu conditia de a alege
un regim alimentar, fara exces de carne.
Vei constata rapid
disparitia mirosurilor corporale. Transpiratia devine inodora, putand
astfel sa renunti la deodorante cu efecte nocive. Pielea in general, si
mai ales tenul, devine luminos, privirea devine stralucitoare si
magnetica. Acest procedeu nu este numai pur eliminatoriu, el fiind in
acelasi timp si tonic. Prin SHANK PRAKSHALANA se stimuleaza profund
ficatul, aceasta constatandu-se dupa culoarea primelor scaune. El
actioneaza si asupra celorlalte glande anexe ale tubului digestiv, in
special asupra pancreasului. Cazuri de diabet putin pronuntate sunt
tratate in spitalele yogine (India) punandu-l pe pacient sa faca SHANK
PRAKSHALANA la fiecare doua zile timp de doua luni, aceasta
realizandu-se in paralel cu un regim alimentar adecvat, fiind asociata
cu tehnici respiratorii (pranayana) si alte metode yogine. Glandele lui
Langerhans, situate in pancreas vor secreta mai multa insulina sub
efectul stimulator al acestei tehnici.
Curatirea completa a
tubului digestiv antreneaza o asimilare corecta a hranei si ii va face
pe cei slabi sa se implineasca fizic armonios iar cei cu kilograme in
plus sa piarda din greutate.
Contraindicatii:
La
SHANK PRAKSHALANA interdictiile sunt putin numeroase: persoanele
suferind de ulcer in forma grava trebui sa se abtina si sa-si trateze
intai ulcerul. Persoanele suferind de afectiuni acute ale tubului
digestiv: dizenterie, diaree, colita acuta, apendicita acuta sau
afectiuni grave ca tuberculoza intestinala sau cancer, trebuie sa nu
practice. Cazurile de colita cronica pot fi totusi ameliorate prin SHANK
PRAKSHALANA in afara perioadelor de criza.
Aceste
contraindicatii nu sunt totusi absolute. In India se intalnesc cazuri de
dizenterie vindecata radical prin SHANK PRAKSHALANA, la spitalele
yogine, chiar atunci cand bolnavii fusesera tratati luni de zile prin
metode clasice fara a se vindeca. SHANK PRAKSHALANA este foarte
eficienta pentru a completa tratamentul oxiurozei. Intregul continut al
intestinului fiind evacuat, in aceasta situatie viermii (si ouale) sunt
antrenati afara.
Grupajul de miscari necesare in SHANK PRAKSHALANA
Introducere:
Pentru
a conduce apa prin tubul digestiv pana la iesire trebuie sa faci un
grupaj de 4 miscari: fiecare trebuie sa fie repetata de 4 ori pe fiecare
parte in mod alternativ, intr-un ritm suficient de rapid. Seria
completa nu ia mai mult de 2 minute si jumatate.
Miscarile nr. 1, 3 si 4 se pornesc spre stanga, iar miscarea nr. 2 este singura care va fi pornita spre dreapta.
Prima miscare:
Pozitia de pornire in picioare, talpile departate la aproximativ 30 cm,
degetele inlantuite cu palmele orientate in sus, spatele drept, se va
respira normal, de voie.
Fara a face sa se rasuceasca bustul
inclina-te mai intai spre stanga, apoi fara oprire in pozitia finala
revii pentru a te inclina pe cealalta parte. Se va repeta de 4 ori
aceasta miscare dubla, facandu-se deci opt inclinari alternative la
stanga si la dreapta. Aceste miscari deschid pilorul si la fiecare
inclinare o parte din apa paraseste stomacul in duoden si intestinul
subtire.
A doua miscare:
Aceasta
face ca apa sa inainteze in intestinul subtire. Pozitia de pornire este
aceeasi: in picioare cu talpile departate. Se va intinde bratul drept
la orizontala si se va indoi bratul stang pana cand aratatorul si
degetul mare ating clavicula dreapta.
Urmeaza o rotatie a
trunchiului, indreptand bratul intins catre spate, cat mai departe cu
putinta. Se va privi varful degetelor. Nu te opresti la sfarsitul cursei
ci revii imediat la pozitia de plecare. Continua miscarea si in
cealalta parte. Aceasta dubla miscare va fi repetata de 4 ori: se vor
face deci 8 miscari de rotatie a trunchiului spre dreapta si spre
stanga.
A treia miscare:
Apa
continua sa inainteze in intestinul subtire si va patrunde in
intestinul gros datorita acestei miscari. Se va efectua o varianta a
cobrei (bhujangasana) in care numai degetele de la picioare si palmele
ating solul (ca la flotari in pozitia de plecare). Bratele intinse.
Foarte important: picioarele sunt departate la circa 60 cm. Cand pozitia
este luata, intorci capul, umerii si trunchiul pana ce ajungi sa
privesti calcaiul opus (deci daca incepi rotatia pe stanga vei privi
calcaiul drept). In continuare revii la pozitia de plecare si reincepi
pe cealalta parte. Se va repeta de 4 ori pe fiecare parte, in total 8
rotatii.
A patra miscare:
Apa
ajunsa la extremitatea intestinului gros va fi condusa prin colonul
sigmoid datorita celei de-a patra miscari, cea mai complicata din serie,
cu toate ca este accesibila oricui, cu exceptia persoanelor suferind de
genunchi sau menisc. Aceste persoane vor recurge la varianta de
inlocuire.
Pozitia de pornire: pe vine, picioarele departate la
30 cm, calcaiele fiind orientate catre exteriorul pulpelor si nu sub
fese. Mainile sunt asezate pe genunchi, care la randul lor sunt
indepartati la aproximativ 50 cm. Se va roti trunchiul si se va aseza
genunchiul stang la sol in fata piciorului opus. Palmele imping in mod
alternativ pulpa dreapta catre partea stanga si pulpa stanga catre
partea dreapta, astfel incat sa comprime jumatatea inferioara a
abdomenului pentru a apasa colonul. Se va privi cat mai mult in spate,
rasucindu-se capul pentru a se accentua torsiunea trunchiului si pentru a
mari presiunea asupra abdomenului.
Aici este absolut necesar sa
se inceapa prin punerea genunchiului stang la sol, pentru a se comprima
mai intai partea dreapta a abdomenului, apasandu-se astfel mai ales
colonul ascendent. Aceasta dubla miscare se va executa de 4 ori (deci 8
torsiuni).
În caz ca nu poti executa cea de-a patra miscare, vei recurge la varianta de inlocuire.
Varianta de inlocuire:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu