duminică, 3 martie 2013

Șampoane și geluri de duș-ingrediente

ngrediente de bază

La prepararea în casă a șampoanelor și a gelurilor de duș se folosesc următoarele ingrediente de bază, la care puteți alătura multe altele pentru a obține produse unice, potrivite nevoilor proprii:
Apa
Puteți folosi apă fiartă și răcită sau hidrolatul preferat. Veți întâlni o sumedenie de rețete din alte surse în care șamponul a fost creat pornind de la o infuzie. În acest caz este recomandat să dublați doza de conservant, pentru că infuziile din plante sunt susceptibile la contaminarea microbiană într-o măsură mult mai mare decât apa fiartă și răcită sau hidrolatul.
Această componentă a șamponului se transformă într-un gel lejer folosind un agent de îngroșare precum guma Xanthan.
Agenții tensioactivi
În general, este recomandat să folosiți mai degrabă o combinație de mai mulți tensioactivi decât unul singur, compoziția finală beneficiind astfel de mai multe avantaje.
Astfel, betaina de cocos, tensioactiv amfoteric, are avantajul unei excelente compatibilități cu pielea și este biodegradabil. Face o spumă consistentă și curăță foarte bine. În industria cosmetică este foarte apreciată, fiind folosită pentru crearea produselor pentru ten sensibil, deoarece are calitatea de a reduce potențialul iritant al celorlalți tensioactivi.
Glucozida de cocos, ca tensioactiv neutru, este considerată ca fiind tensioactivul cel mai blând și cu cea mai bună compatibilitate cu pielea de pe piața cosmeticelor. Nu afectează bariera hidrolipidică a pielii, de aceea joacă un rol important în industria cosmeticelor naturale.
Cantitatea necesară din fiecare tensioactiv depinde de concentrația finală dorită a substanței active de spălare (WAS).
1. Această concentrație poate fi mai mică în cazul gelurilor de duș decât a șampoanelor, producția de sebum fiind mai mică la nivelul corpului decât la nivelul scalpului.
2. Pentru părul normal spre gras, concentrația substanței active de spălare se recomandă a fi între 12 și 15%, iar pentru părul uscat, deteriorat la vârfuri – între 10 și 12%.
3. Tensioactivii pot fi incluși și în formula produselor de curățare a tenului, astfel încât concentrația substanței active să fie între 1 și 3%.
4. În cazul spumantelor de baie, WAS poate fi de până la 35%.
Agenți de îngroșare: guma Xanthan
Substanțe de reglare a PH-ului: acidul lactic pentru a asigura compatibilitatea cu pielea a produsului final.
Conservantul:  în proporție de 0,6-1%.
Ingrediente active
Emolienți: esențiali pentru pielea sensibilă și părul uscat. Un bun exemplu este squalane din ulei de măsline, care aderă la piele sau firul de păr și lasă un film protector. Poate lipsi sau se poate folosi in concentrație mai mică în cazul părului gras.
Substanțe cu efect condiționant precum lecitina din soia.
Substanțe hidratante: glicerina și provitamina B5.
Ingrediente specifice fiecărui tip de piele sau păr: extracte, uleiuri esențiale, agenți de exfoliere.
Atunci când creați propria formulă pentru șampon, începeți prin a determina cantitatea necesară din fiecare tensioactiv, apoi adăugați pe rând celelalte ingrediente, lăsând apa ultima. De exemplu, ați decis că veți folosi 18%glucozidă, 4%betaină, 5% ulei, 3% lecitină, 5%glicerină și 1%conservant (în total 34%). Rămâne un procent de 64% care revine apei și gelifiantului (guma Xanthan). În general, guma Xanthan se adaugă în șampoane în procent de 0,5-1%.
Cum se calculează valoarea WAS pentru o combinație de tensioactivi?
Un exemplu ar fi cel mai edificativ răspuns la această întrebare: glucozida de cocos are 55% WAS, iar betaina 30%; corespunzător, 18 grame de glucozidă și 4 grame de betaină vor avea împreună 11,1% WAS, pentru că 18 grame de glucozidă au 18×55=9,9% WAS, iar 4 grame de betaină au 4×30=1,2% WAS.

Cum se prepară șamponul și gelul de duș?

Așa cum am scris în prima parte, șamponurile și gelurile de duș sunt similare din punct de vedere al compoziției, conținând:
  • apă fiartă și răcită sau hidrolat
  • un agent de îngroșare/gelifiant precum guma Xanthan
  • tensioactivi (glucozida de cocos, betaina)
  • uleiuri vegetale (opțional)
  • un agent cu rol condiționant (lecitina de soia)
  • diverse ingrediente active (provitamina B5, squalane din ulei de măsline, proteine hidrolizate de mătase)
  • un agent de reglare a Ph-ului (acidul lactic)
  • un conservant cosmetic
Prepararea efectivă este foarte facilă și consumă foarte puțin timp. Se folosesc în general două recipiente, un cântar, un blender, o spatulă și seringi gradate.
Etape:
1. Amestecăm în primul recipient uleiul, lecitina și tensioactivii. Pe măsură ce mixați veți observa cum amestecul se îngroașă și își modifică culoarea, datorită conținutului de lecitină.


2. În cel de-al doilea mixăm cu blenderul Xanthan-ul cu apa până la formarea unui gel clar, fără cocoloașe. Este momentul în care renunțăm la mixer și adăugăm glicerina treptat, amestecând cu o spatulă.


3. Gelul se adaugă apoi treptat amestecului cu lecitină și tensioactivi, amestecând ușor cu spatula. Nu agitați prea energic, pentru că se va forma spumă și va fi foarte greu să turnați produsul final în recipient.

4. Adăugăm treptat agentul de reglare a Ph-ului, conservantul și ingredientele active, amestecând ușor pentru omogenizare.



5. Turnăm șamponul/gelul de duș în recipientul final și etichetăm. Este indicat să includeți pe etichetă data producției și o listă a ingredientelor folosite în ordinea descrescătoare a ponderii lor în cantitatea totală de produs final.

Niciun comentariu: