luni, 8 noiembrie 2010

Cum sa dezvolti inteligenta bebelusului tau!


Joaca dezvoltă inteligenţa copilului
Psihologul elveţian Jean Piaget a studiat treptele dezvoltării inteligenţei şi a ajuns la concluzia că se petrec multe evoluţii până la vârsta de şapte ani.

Potrivit psihologului, de la naştere şi până la vârsta de doi ani, copilul este preocupat de câştigarea controlului motor şi învăţarea obiectelor fizice. Mai departe, între doi şi şapte ani, acesta se află în stadiul gândirii magice şi este preocupat cu calificarea verbală.

Cum intervine joaca în dezvoltarea capacităţilor intelectuale? Potrivit teoriei lui Piaget, copiii au nevoie de interacţiunea cu mediul înconjurător pentru a câştiga competenţă intelectuală.

Joaca nu dezvoltă doar inteligenţa copilului, ci şi abilităţile sale sociale
Psihologul american George Herbert Mead argumentează că primele instincte sociale ale copilului sunt oferite de joc.

Mai exact, copilul imită prin joacă roluri remarcate în jurul său. Cel mai elocvent exemplu? Joaca de-a doctorul şi pacientul. Astfel, prin joc, potrivit lui Mead,  copilul îşi construieşte imaginea de sine într-o fază incipientă.

Mai târziu, micuţul va prefera jocurile în grup, cele în care copilul învaţă cum să se integreze într-un grup organizat şi să stabilească care este aportul său în grupul respectiv.

Iată ce învaţă bebeluşii şi preşcolarii prin joacă şi care sunt jocurile ideale de dezvoltare a micuţului pe toate planurile.

Cum se joacă şi ce învaţă nou-născuţii?


În primul an de viaţă joaca micuţului este strict senzorială. El se joacă observând care sunt culorile, sunetele, mirosurile şi gusturile din proximitatea sa spaţială, cu alte cuvinte, învaţă să-şi folosească organele de simţ.

Jocuri ideale pentru micuţii de până în şase luni

1. Atinge-i picioarele şi braţele cu materiale diferite precum mătasea ori satinul.
2. Feţele îi fascinează pe nou-născuţi. Pune o oglindă în apropierea copilului şi stai cât mai mult în apropierea sa pentru a-ţi vedea faţa.

Cum se joacă şi ce învaţă bebeluşii

În jurul primului an de existenţă bebeluşul îşi exploatează controlul motor prin joacă, având loc şi primul stadiu de dezvoltare a inteligenţei, potrivit lui Piaget.

În continuare, copilul se va baza pe simţuri dar va dori să ştie pe lângă culoarea unei jucării şi ce se întâmplă dacă o scapă pe jos. În timp ce copilul tău loveşte, aruncă sau scapă obiecte el învaţă primele lecţii ale cauzei şi efectului. Dacă atinge o jucărie, iar aceasta cade, el înţelege că acţiunile lui au efecte şi capătă pentru prima oară sentimentul de putere şi independenţă. Aşadar, copilul va face tot felul de experimente în care işi exersează abilităţile motorii.

Jocuri ideale pentru copiii cu vârste între 7 şi 12 luni

1. Crează-i obstacole de escaladat din perne de mărimi diferite.
2. Pune jucăria lui preferată sub o pătură şi încurajează-l să o găsească.

In primul an de viata copilul invata mai mult decat in orice alta faza a vietii sale. Pentru asta insa, pe langa capacitatile sale naturale el trebuie sa beneficieze si de un mediu bogat in stimuli si experiente.

Daca in primele saptamani de viata bebelusul pare a fi o fiinta care depinde in totalitate de ajutorul celor din jur, pe masura ce creste el isi dezvolta abilitatile si invata din lumea externa devenind din ce in ce mai capabil sa se descurce autonom atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Unul din atuurile pe care le are un nou-nascut in „lupta” lui pentru supravietuire este instinctul. Instinctul se pare ca este prezent la bebelus inca din primele ore de viata. De exemplu, daca il pui la san, el poate, doar ghidat de instinct si ajutat de miros, sa se indrepte catre mamelon si sa suga. La fel, chiar din primele zile el este atras de fata umana si distinge bataile inimii mamei lui care il ajuta sa se linisteasca.
Trucuri pentru stimularea inteligentei

Trucuri pentru a-i dezvolta micutului inteligenta
Va propunem cateva trucuri pentru stimularea inteligentei copilului inca din primul an de viata, sfaturi a caror rezultate au fost demonstrate printr-o serie de teste efectuate de cercetatori americani.

1.
Cand copilul este micut, bebelus, acordati-i atentie in timpul zilei, luati-l in brate atunci cand plange, vorbiti-i cald, copilul va invata in mod inconsteint despre siguranta emotionala. Daca nu aveti timp sa ramaneti langa el, lasa-ti incet radio-ul sa mearga, micutul nu se va simti singur si totodata aude des cuvinte si asocieri si veti ramen placut surprinsi cand veti observa ca micutul incepe sa vorbeasca mai devreme decat altii.
 

2. Oferiti-i jucarii stimulative: animalute pe care sa le numeasca tunci cand vrea, culori care sa ii stimuleze imaginatia, cand este mai mare oferiti-i carti de colorat prin care copilul va face asocieri cu realitatea (care este culoarea frunzei, a florilor, a animalelor, a pielii, a parului, oamnilor etc), va invata lucruri noi (denumirea animalelor, componentele plantelor, numele culorilor) si raportul dimensiunilor reale (va intelege ca floarea sau iarba nu-i inalta cat un copac). Cand creste sunt alte jocuri care-i sporesc inteligenta: cele de constructii, cubulete colorate, jocuri labirint etc.
In primii ani de viata sistemul nervos al copilului tau continua sa se dezvolte cu o viteza uluitoare, numarul neuronilor crescand cu cateva miliarde si dezvoltand alte cateva mii de miliarde de legaturi intre neuronii deja existenti (sinpatse). De aceea medicii recomanda sa acordati copiilor macar pana in cinci ani o mare atentie pentru ca micutul sa se dezvolte armonios si corect.Iti propunem cativa pasi prin care imbunatatesti considerabil dezvoltarea sitemului nervos al copilului tau precum si functiile acestuia.
1. Arata-i afectiune si vorbeste-i des
inteligenta copilCu cat ii arati mai multa compasiune fara violenta si cu cat ii vorbesti mai mult, ariile empatizarii co comunicarii copilului tau vor fi mai dezvoltate. Il vei ajuta astfel ca mai tarziu nu doar sa inteleaga ce simt si cum vor reactiona ceilalti, ci chiar sa anticipeze. Nu te speria daca va deveni un bun manipulator, ii vei face fata, insa acesta este semn al dezvoltarii inteligentei.
2. Gaseste jocuri potrivite pentru varsta lui
Nu lasa sub nicio forma copilul in fata televizorului la desene animate sau in fata calculatorului, decat dupa 3-4 ani. Si nu-l lasa decat la un film de desene animate, ci nu o zi intreaga. In rest, gaseste-i copilului ocupatii constructive care ii vor dezvolta atat abilitatile motrice, cat si talentele. De exemplu pune-i la dispozitie o carte de colorat si stabileste imreuna cu el ca inainte de a incepe coloratul sa va uitati in carti cu animalute pentru a intelege culorile si rolul celor pe cre le coloreaza. Cumparati-i jucarii pentru a petrece timpul cu ele, pensule si acuarele etc.
3. Cantati si dansati cu micutul, inca de cand este in fasa
In felul acesta copilul va deprinde nu doar memorie auditiva, dar va incepe sa inteleaga legatura dintre miscare, ritm si sunet. Plus ca nu se stie niciodata ce talent are in muzica sau in dans, dar merita sa i le dezvolti. Foloseste sunete simple, melodii cu un singur instrument, indicat este pianul, fara percutie, sau cantati-i.
4. Raspunde-i bland intrebarilor
Copilul simte nevoia de a descoperi lumea din jur, ca atare, imediat ce invata cateva cuvinte, va dori sa le foloseasca in special pentru a cere si pentru a descoperi. Incepe astfel varsta intrebarilor si fiecare parinte stie ca nimic nu poate suna mai neobisnuit decat intrebarile copilului. Cum parintele este cea mai de incredere persoana din jurul lui, copilul va tinde sa afle de la tine despre tot ce ii starneste curiozitatea. Nu-l repezi, oricata treaba ai avea sau oricat de obosita ai fi. Raspunde-i bland si clar, astfel incat sa inteleaga.
5. Dezvolta-i pasiunea pentru carti
Chiar daca este mic si inca n-a invatat sa citeasca, il poti determina totusi sa manifeste pasiune pentru carti. Joaca-te impreuna cu el cu carti de copii. De exemplu ia o carte cu animalute si invatati impreuna denumirea lor, scoateti onomatopeele carateristice etc. Apoi citeste-i o poveste frumoasa sau o frantura dintr-una in fiecare seara. Va descoperi astfel ca intre acele coperti se pot afla lucrurui foarte frumoase.


Niciun comentariu: