luni, 8 noiembrie 2010

Jocuri pentru copii

Cum se joacă şi ce învaţă copiii de aproximativ doi ani

La această vârstă copilul va începe să avanseze de la stadiului de manipulare a diverselor obiecte, pe principiul cauză-efect.

Treapta următoare, instalată la copiii cu vârste cuprinse între 18 luni şi 3 ani este joaca prin imitare. De exemplu, observi că-ţi ia telefonul din mână şi începe să butoneze frenetic aşa cum te vede pe tine că faci.

Mai departe, între doi şi trei ani copilul ia o banană şi o duce la ureche pe post de telefon. În acest moment vei ştii că micuţul tău e capabil să gândească simbolic. Legat de teoria lui Piaget e bine să ştii că micuţul tău, prin simbolizare şi gândire abstractă, pune bazele unor abilităţi intelectuale importante în viitor precum cititul, operarea cu calcule sau rezolvarea de probleme.


Jocuri ideale pentru copiii cu vârste între 1 şi 2 ani

1. Du-l în parc şi lasă-l să umple un recipient cu frunzele găsite pe drum.
2. Creează un album foto cu portretele oamenilor apropiaţi şi cu diferite animale, tipuri de mâncare ori jucării. Mai apoi, încurajează-l să denumească fiecare imagine.

Cum se joacă şi ce învaţă copiii de aproximativ 3 ani

În acest moment, copiii sunt pregătiţi pentru interacţiunile sociale de care amintea şi Mead. Încă de la vârsta de doi ani copiii flirtează cu ideea de a interacţiona şi cu alţi copii, nu doar obiecte sau personaje de imitat.

Primele semne de interacţiune socială? Atunci când doi copii chicotesc în acelaşi context, sau unul dintre cei doi aplaudă, iar celălalt începe să bată şi el din palme. Faptul că încep să stăpânească comunciarea verbală în jurul vârstei de trei ani, îi încurajează pe copii să fie sociabili, fapt îndeplinit prin joacă.

Din acest moment putem vorbi de rolurile asumate de copil aşa cum sunt descrise de Mead. A stabili un joc anume, a face o activitate în anumiţi paramentrii- tu torni ceaiul, iar eu aşez prăjiturile şi stabilirea regulilor jocului sunt semne de socializare clare, evidente la copiii preşcolari. Desigur, eu au nevoie de sprijinul părinţilor deaorece comunicarea dintr ecopii este încă pe alocuri deficitară.

Jocuri ideale pentru copiii de 3 ani

Pe lângă jocurile cu alţi copii, încurajează-l în continuare să manipuleze obiecte, cum ar fi construirea unui turn din cuburi şi lasă-l să-i imite pe cei din jur. Pe măsură ce copilul trece la o nouă etapă de dezvoltare intelectuală sau socială, acesta va continua să cizeleze abilităţile dobândite în treapta precedentă.

Niciun comentariu: