vineri, 5 noiembrie 2010

Masaj, gimnastica bebelusi si copii ....

Masajul la bebelusi si copii

   Masajul sau gimnastica bebelusului ( sugarului ) este foarte importanta mai ales in primul an deoarece se face transferul de la pozitia fetala-intrauterina care ferea un spatiu limitat, la un mediu nou de viata numai bun de explorat. Acest tip de masaj-gimnastica pentru bebelusi ii invata pe copii sa se bucure din plin de noul mediu de viata.
   Atingerea este cel mai important mod de comunicare al bebelusului. Simtul tactil ii furnizeaza o multime de informatii si il ajuta sa se dezvolte mai frumos.
 Gimnastica si masajul sugarului este indicata pentru ca ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului, poate daignostica si corecta eventualele deficiente, prin folosirea unor tehnici, miscari si manevre care determina posturile si miscarile corecte ale bebelusului. Masajul practicat cu regularitate il ajuta sa doarma, sa se hraneasca mai bine si sa se bucure de noutatile aparute in primul an de viata.
   Aceasta gimnastica influenteaza bebelusul in mod benefic, pozitiv atat din punct de vedere psihic, cat si motor. Exercitiile fizice, combinate cu masajul relaxeaza musculatura, stimuleaza circulatia periferica si terminatiile nervoase, tonifica inima si plamanii, ajutand la eliminarea secretiilor traheobronsice (mai ales in cazul infectiilor cailor respiratorii), stimuleaza digestia (inlaturand colicile).
Efectele masajului la bebelusi:
•  reduce agitatia copilului si il calmeaza;
•  relaxeaza muschii tonifiindu-i si sporeste motricitatea;
•  deblocheaza articulatiile, sporind mobilitatea;
•  stimuleaza sistemul circulator, stimuland imunitatea si circulatia;
•  creaaza o stare de siguranta si încredere;
• ii regleaza pofta de mancare.
• stimuleaza digestia, diminuand si inlaturand colicii.
efecte masaj si gimnastica la bebelusi si sugari
   Masajul si gimnastica bebelusului sunt forme terapeutice de joaca, putand fi considerate primii pasi spre socializare.
   Aceasta gimnastica-masaj poate fi facuta si de mama acasa dupa ce a fost instruita in prealabil de un profesionist calificat in masajul pentru copii. Dar este recomandat ca periodic acestea sa se faca de catre personal calificat pentru ca acestia sa poata urmari dezvoltarea copilului, precum si introducerea unor exercitii noi cu grad de complexitate mai ridicat. Terapeutii, datorita cunostintelor medicale si experientei, pot evalua si lua in calcul aspecte pe care parintii nu au cum sa le cunoasca profund.
Masaj gimnastica kinetoterapie copii sugari si bebelusi
Masaj gimnastica kinetoterapie copii sugari si bebelusi
Masaj gimnastica kinetoterapie copii sugari si bebelusi
Masaj gimnastica kinetoterapie copii sugari si bebelusi maini
Masaj gimnastica kinetoterapie copii sugari si bebelusi
Masaj gimnastica kinetoterapie copii sugari si bebelusi

Cum sa faci masaj copilului tau sugar
Masajul pentru copii sugari se face intre mese, astfel incat copilul sa nu fie nici flamand si nici cu burta plina dupa masa. In camera e necesar afi calb in jur de 25 grade, uleiul incalzit un pic. Inainte de a incepe masajul trebuie sa te speli bine pe maini sa iti pregatesti tot ceea ce iti este necesar, sa ai un pregatit ulei sau o crema pentru masaj ( noi recomandam ulei de masline virgin, nerafinat ). Cand faci masaj copilului tau iti recomandam sa te gandesti la lucruri frumoase preferabil ar fi ca atunci sa te rogi, pentru ca prin atingeri se transmit energii si informatii care influenteaza corespunzator calitatii acestora copilul. Fii atent la reactiile bebelusului si astfel vei observa ce ii place si ce nu.
Faza I - Masajul picioarelor
In aceasta zona miscarile vor fi foarte blande, exercitand o presiune usoara in sensul intoarcerii sangelui catre cord, pentru a imbunatati circulatia, se incepe de la sold pana la laba piciorului si inapoi, trebuie sa ai grija de tot piciorul inclusiv talpa si degetele, pentru ca in talpa sunt centri reflexi pentru toate organele. Apoi, cu palmele desfacute executa miscari circulare in jurul membrului inferior, de la degete catre coapse, ca si cum ai freca palmele una de alta.
Faza II - Masajul abdomenului si pieptului
.In zona abdomenului se executa miscari circulare cu palma deschisa, in sensul acelor de ceas. Masajul pieptului se poate face cu miscari care converg catre zona inimii. Masajul abdomenului poate avea un rezultat benefic prin ameliorarea disconfortului dat de prezenta gazelor in stomac si intestine si poate imbunatati digestia ducand la ameliorarea si disparitia durerilor date de colici.
Faza III - Masajul bratelor
La brate se aplica aceleasi tehnici ca la picioare: executa o presiune usoara intre degetul mare si aratator si maseaza ca si cum ai vrea sa impingi sangele de la degete catre umar; nu uita de miscarile de rulare, circulare in jurul bratului pastrand aceeasi directie. Masati si palma bebelusului, de la degete pana la incheietura, inclusiv degetele Bebelusilor le place sa-si tina bratele aproape de corp. E posibil sa nu accepte atat de usor masarea lor.
Faza IV - Masajul spatelui
Bebelusilor in general le place in mod deosebit sa fie atinsi, mangaiati si masati pe spate producandu-le o placere deosebita. Il poti lasa pentru final. Masati usor dinspre fund spre ceafa, apoi de-a lungul cloanei vertebrale (nu apasati) cu ambele maini tinute paralele. Nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu ai o tehnica perfecta. Simpla atingere constituie o hrana emotionala pentru bebelus, la fel de importanta pentru dezvoltare ca alimentatia!
http://www.santamia.ro/masaj/masaj-copii.htm

Niciun comentariu: