luni, 8 noiembrie 2010

Cum sa dezvolti inteligenta copilului tau!

Un grad inalt de inteligenta emotionala a copiilor tai le va asigura acestora, ca adulti, o viata fericita, responsabila si plina de succese. Iata 10 modalitati prin care iti poti ajuta copiii sa atinga un nivel inalt de inteligenta emotionala:

1. Fii un exemplu de inteligenta emotionala

Da, copiii tai te urmaresc indeaproape. Ei observa cum raspunzi la frustrare, cat de rezistent esti, si, mai ales, observa daca tu esti constient de sentimentele tale si de sentimentele celor din jurul tau.


2. Fii dispus sa spui "nu" copiilor tai


Exista o gramada de lucruri interesante pentru copii. Iar copiii tai vor cere multe dintre acestea. Refuzul tau va da prilejul copiilor tai sa aiba de a face cu dezamagirea, sa invete sa isi controleze impulsurile. Dintr-un anume punct de vedere, sarcina ta ca parinte este de a permite copiilor sa fie frustrati pentru ca apoi sa isi rezolve singuri problema. Copiii ce primesc intotdeauna ceea ce doresc nu sunt foarte fericiti.


3. Fii constient de zonele tale "fierbinti"


Invata care sunt lucrurile care te scot din sarite si de ce se intampla asa. Deoarece nu ai controlul situatiei? Deoarece nu esti respectat? In spatele acestor situatii se afla frica de ceva. Trebuie sa iti cunosti si sa iti recunosti frica, pentru a reduce riscul aparitiei momentelor de criza atunci cand esti impreuna cu copiii. Faptul ca iti cunosti zonele "fierbinti" nu le face sa dispara, insa este de mare ajutor in evitarea si rezolvarea lor.


4. Incearca sa nu judeci oamenii


Incearca sa nu categorisesti oamenii. Mai bine eticheteaza sentimentele. Spune "El pare suparat" in loc de "Ce prost e!". Cand copilul plange sau smiorcaie, va fi mult mai bine daca i-ai spune "Pari suparat" decat daca ii ceri sa se opreasca. Daca ii lipsesti pe copii de sentimentele pe care le incearca, acestea se vor refugia in subsol si vor deveni mai puternice.


5. Incepe sa iti antrenezi copiii


Dupa varsta de 3 ani poti sa incepi sa iti antrenezi copiii pentru a-i ajuta sa fie mai responsabili. In loc de "Pune-ti caciula si manusile" poti intreba "Ce mai ai nevoie pentru a merge la scoala?". Spunandu-le in mod constant copiilor ceea ce trebuie sa faca, nu ii ajuti sa isi dezvolte increderea in fortele proprii si responsabilitatea.


6. Participa la problemele copiilor


Orice problema care apare in viata copilului este si treaba ta. Multe probleme in familie devin mai mari deoarece parintii raspund intr-un mod care exacerbeaza problema. In cazul in care copilul greseste ceva, adu-ti aminte cat de important este sa raspunzi calm si rational.


7. Implica-ti copiii, inca de mici, in sarcinile gospodaresti


Cercetarile efectuate sugereaza faptul ca acei copii care au fost implicati in realizarea sarcinilor gospodaresti de la o varsta frageda tind sa fie mai fericiti si sa aiba mai mult succes in viata. De ce? Inca de mici, ei invata ca sunt o parte importanta a familiei. Copiii doresc sa faca parte din familie si sa simta ca sunt valorosi.


8. Limiteaza accesul copiilor la mass media


Copiii au nevoie de joaca, nu de timp petrecut in fata unui ecran. Pentru dezvoltarea creativitatii si a indemanarii in rezolvarea problemelor, permite-le copiilor sa se joace liberi. Majoritatea mesajelor cuprinse in mass media actuala vor da lectii copiilor despre consumism, sarcasm si violenta. Ceea ce copiii invata de la tine sau din joaca libera ofera baza unei viitoare inteligente emotionale.


9. Discuta despre sentimentele din cadrul familiei


Stabileste scopurile emotionale in cadrul familiei. Cum ar fi: fara strigate, fara porecle, respectul acordat tuturor, tot timpul etc. Familiile care discuta despre scopurile lor au mari sanse de a fi constiente de acestea si de a le atinge. Ca parinte, trebuie sa "faci cum zici".


10. Copiii tai sunt minunati


Nu exista o cale mai importanta in crearea inteligentei emotionale in copiii tai decat aceea de a-i privi ca fiind minunati si capabili. O lege a universului zice "Ceea ce gandesti se va dezvolta". Daca iti privesti copiii ca fiind minunati si gandesti despre ei ca sunt minunati o sa ai parte de multe "minuni". Daca iti privesti copilul ca fiind o problema, o sa ai parte de probleme.


Sa ai un coeficient de inteligenta mare este minunat, insa un coeficient mare de inteligenta emotionala este chiar mai bun. Transforma aceste 10 idei in obiceiuri zilnice si o sa oferi copiilor tai cea mai mare sansa posibila pentru a deveni niste adulti fericiti, productivi si responsabili.
Daca vrei ca micutul tau sa fie mai istet si sa aiba o dezvoltare intelectuala rapida si productiva este esential sa arunci un ochi in ceea ce mananca. Exista alimente "hrana pentru creier" care ajuta la dezvoltarea copilului, imbunatatind functiile creierului, memoria si concentrarea!

Somonul

Inlocuieste orice tip de peste pe care i-l dai micutului cu somon si va avea numai de beneficiat! Bogat in acizi Omega 3, EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid docosahexaenoic, somonul reprezinta una dintre cele mai importante alimente pentru dezvoltarea functiilor creierului. Poti adauga somonul in sandvisurile pentru scoala, in supe sau chiar preparat pe gratar.

Oua

Fie ca i le dai la micul dejun sau ca le pui intr-un sandvis, ouale sunt esentiale pentru functiile cognitive ale copilului. Ele contin cele mai calitative proteine dintre toate alimentele. Incearca sa eviti sa i le dai prajite ochiuri in mult ulei, si mai mult fierte sau omleta.

Unt de arahide

Arahidele si untul de arahide sunt o sursa esentiala de vitamina E, un antioxidant puternic care protejeaza membranele nervoase ale creierului. De asemenea, contine tiamina care ajuta creierul si sistemul nervos sa foloseasca glucoza pentru energie.

Lactate

Lactatele sunt o parte importanta in alimentatia copilului. Ele contin vitamina B, esentiala pentru dezvoltarea tuturor functiilor creierului. In plus, acestea furnizeaza si o cantitate mare de proteine si carbohidrati care reprezinta o sursa de energie esentiala pentru creier.

Cereale integrale

Creierul copilului are nevoie constant de surse de glucoza, iar cerealele integrale procura creierului treptat aceste resurse pentru a le folosi. Fibrele continute de acestea ajuta la eliminarea treptata a glucozei in organism. Vitamina B reprezinta o sursa esentiala pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului.

In ziua de azi, exista o multime de surse de cereale integrale pentru copii: de la simpli biscuitei, la cereale pentru lapte si pana la paine, poti cumpara copilului tau aceste alimente pretioase pentru performantele lui mentale.

Carne de vaca

Fierul este un mineral care ajuta copiii sa fie energici si concentrati la scoala. Carnea slaba de vacuta este una dintre cele mai importante surse de fier pentru copii. Ea contine si zinc, un mineral care ajuta memoria copilului.

Ovazul

Ovazul, precum si faina realizata din aceasta cereala reprezinta unele dintre cele mai importante alimente pe care i le poti da copilului pentru a-si dezvolta functiile creierului. Ele procura copilului energia necesara pentru primele ore ale diminetii, ajutand intelectul sa functioneze la capacitate maxima.

Ovazul reprezinta o sursa esentiala de vitamina E, potasiu, zinc, dar si a complexului de B-uri, cumul de vitamine si nutrienti care ajuta creierul sa functioneze cum trebuie.

Poti folosi faina de ovaz pentru a face prajiturele copilului sau poti cumpara cereale care-l contin pentru a le consuma cu lapte dimineata. Nici gustarile cu ovaz nu lipsesc, existand pe piata o multime de biscuitei deliciosi care contin aceasta cereala.

Fructele de padure
Coacaze, afine, mure, zmeura, dar si capsuni sau cirese, visine – toate aceste minunatii de fructe colorate sunt esentiale pentru dezvoltarea unui copil. In general, pe cat de intensa este culoarea, pe atat de nutritiv este fructul. Ele contin resurse esentiale de antioxidanti, in special vitamina C. De asemenea, ele ajuta la imbunatatirea memoriei la copii.

Legume colorate

Alege in alimentatia micutului tau legume cat mai colorate - rosii, dovleac, spanac, avocado, morcovi, broccoli etc. - deoarece cu cat au culori mai puternice, cu atat contin mai multi antioxidanti care mentin celulele creierului sanatoase si in continua dezvoltare.

Legume boabe

Aceste legume sunt speciale, pentru ca procura copilului aproape toti nutrientii de care nevoie: proteine, carbohidrati complecsi, fibre si o multime de vitamine si minerale. Copiii care consuma astfel de legume (mazare, fasole boabe, soia etc.) functioneaza la capacitate maxima din toate punctele de vedere, mai ales cognitiv.

Copilul ar trebui sa bea macar 1 litru de apa pe zi. Apa are un rol benefic pt activitatea cerebrala. Practicati teste de inteligenta cu copilul dvs. Transformati-le in joaca. Matematica poate fi foarte distractiva!! Pentru a afla mai multe informatii despre testele de inteligenta vizitati: www.ecopii.ro/Inteligenta-IQ/index.html  
Conversati cat mai mult cu copilul dvs. Folositi orice ocazie pentru a discuta dar mai ales a "asculta". S-a constatat ca un copil care este ascultat cu atentie de parinti, fara a fi intrerupt se dezvolta mult mai bine devenind mai inteligent. Deci, discutati despre orice: cum a fost azi la scoala, despre evenimente petrecute in timpul saptamanii, comentati articole din ziare etc.
In urma studiilor efectuate de specialisti s-a observat ca acei copii care studiaza un instrument muzical au abilitati mult mai dezvoltate fiind cu un pas inaintea celorlalti copii: termina mult mai repede lectiile, au mintea mai clara si au concentrare mai buna.

Expuneti-va copilul la cat mai multe evenimente interesante: organizati excursii la muzeu, gradina zoologica, dar si in locuri putin mai neobisnuite: aeroport, magazine, evenimente mondene. Oriunde copilul poate invata cate ceva.
Jocurile stimuleaza creierul copilului. Jocurile de puzzle, de carti, sahul, antreneaza mintea, de aceea trebuie folosite des. Jocurile de cuvinte, rebus, cuvintele incrucisate dezvolta vocabularul. Majoritatea testelor IQ se bazeaza pe abilitatiile verbale. Parintii ar trebui sa-si ajute copiii in acest sens. Cititul unei carti impreuna cu copilul dvs este foarte important, fiind un mod de a-i dezvolta vocabularul si abilitatile verbale.

Niciun comentariu: